Spanien Torrevieja

Het fredag

Trots att jag i flera dagar skickat hem både sol och värme så har jag här i Torrevieja ett rejält överskott av båda- Posten måtte inte ha skött sina åtaganden. I varje fall verkar försändelserna bara delvis ha kommit till rätt platser i Sverige och med ojämn fördelning.

Här vet vi att värmen kommer att fortgå och att det blir än varmare under juli och augusti.  Även början av september är väldigt varm och med mycket sol så vi har fått fatta ett i vårt tycke sorgligt  beslut – att ta bort den vackra passionsblomman från sin rabatt.  Den var verkligt vacker, frodig och grön och har blommat så fint nästan hela året och som mest på en dag haft femton blommor samtidigt.  Den kräver mycket vatten och mer vatten vill den ha ju större den blivit. Nu behövs vatten minst en gång om dagen och det går ju bra när vi är här. När vi inte varit här har vi haft väldigt god hjälp av vår “trådgårdsmästare”, vännen I med assistent, men att traska hit till Solskensgatan så ofta som passionsblomman kräver går inte. Så tyvärr! Men jag har sparat några kvistar och hoppas de får rötter  för jag har tänkt ta med dem hem till Stockholm. Kanske kan där en ny passionsblomma växa upp. (Inomhus den kalla årstiden och sedan på balkongen under sommaren)

Vackert grön är vår passionsblomma och med några blommor kvar. Men tyvärr…

Förevigade en av de vackra blommorna som var kvar till slutet. Jodå, jag plockade dem och sparade i ett glas. Men de blommar bara en dag, sedan stänger de sig.

Tre vackra “passioner”, några skott från moderplantan och ett gäng citrusfrukter som en granne levererat.

Våra grannar har både citron och apelsinträd så vi brukar få plocka eftersom de själva inte alltid är här och kan ta hand om frukten. Verkligen närodlat och ekologiskt.  Och så god frukt! Förutom apelsiner och citroner fick vi några av dessa lite större citrusfrukter. De ser inte ut som grapefrukt men smakade helt klart grape, den blonda varianten,  och de var rejält beska. Jag funderade ett tag på pomelo av en mindre modell för de vanliga är klart större.  Vet någon läsare vad det kan vara så är jag tacksam för hjälp.

Någon som vet vad frukten kan heta?

Fredag och tillika marknadsdag. Marknaden är sedan mitten av maj flyttad till ett större och i mitt tycke ganska trist område strax utanför centrum av Torrevieja. Eftersom jag inte varit här när marknaden helt varit  igång så bestämde Ami och jag oss öfr att att ta en vända. Och det var snart gjort. I och för sig är området väldigt stort och luftigt men nu när solen gassar från en molnfri himmel och det är +32 grader och obefinfligt med skugga var det inte  vare sig inbjudande eller mysigt . Att hitta ett “pitstop” var även det en utmaning, vi såg ett där man kunde sitta ner och med ett bristfälligt tak som kanske kunde ge lite skugga i mitten. Gott om besökare var det och vid svalare väder så kommer jag visst tillbaka.

De som hade tagit med sig bilen in på området för att parkera fick vänta i långa köer, likaså de som skulle ut igen. Många poliser försökte sköta trafiken och med skiftande framgång. Och trots att fler bussar är insatta så kom inte folk med utan fick stå i hettan vid busshållplatsen. (Många gamla orkar inte kanske gå..)

Ami , i vit hatt, strosar på en av marknadsgatorna. Hatt kändes nödvändigt idag för både oss och för många andra. Rejäla vattenflaskor också.

Brett mellan marknadsstånden hör till det mer positiva, likaså att det var mer “luftigt”.  Området är stort, likaså ett väldigt bra och varierat utbud så det krävs att man har god tid på sig för att hitta, men idag var inte  vädret gynnsamt för den detaljen.  Grönsaker, frukt och blommor verkade vara hyfsat samlat på sina gator så det var bra.   Inköp? Jo, när jag ändå var här fick en klänning i tunn bomull följa med mig hem.

Efter att ha tillbringat mindre än en timme på marknaden så gick vi hemåt och mot bar/restaurang Casa grande för att slå oss ner och svalka oss i skuggan. Behövligt och väldigt trevligt. Här blev vi sittandes länge.

26 svar på ”Het fredag”

 1. Kan tänka mig att ett så pass öppet marknadsområde blir väldigt varmt under sommarmånaderna. På något vis var det mysigare när det var i centrum men det var förmodligen inte hållbart av olika skäl. Grattis till klänningsinköpet och en skön stund i skuggan!

  Kram och god kväll 😀

  1. Hett var vad det var på dagens marknad. Och helt ocharmigt. Men utbudet av allt är stort och det är brett i gångarna
   och inte alls trångt, vilket är klara fördelar. Ska återkomma i höst när det är svalare.
   Jag är glad för min klänning och vi hade ett mysigt “pitstop” på ägen hem.
   Njuter nu av den ljumma kvällen och sitter ute och klockan är snart 23 och det är +26.
   Kram och hoppas du haft en bra dag. Och nu är det ju sommarlov!

 2. Alltså… Jag är långt ifrån nån expert på växter (utom när det kommer till lavendlar, då vet jag så gott som allt 😉 ), men dom där träden som ser ut som apelsinträd och som finns planterade lite här och där, men som har väldigt sura frukter… Det har jag hört ska vara pomerans? Kan det vara såna? Ser ut som lite mindre apelsiner men är sura som attan. Förmodligen för att folk bara ska palla EN gång 😀

  Trevligt med en marknadstur. Jag tycker det var bra på nya stället (förutom bussturtätheten och “tätheten” av vattenhål). Men nu när det är så varmt så är det nog outhärdligt för många att både gå dit och att vara där…

  Ha en härlig kväll!
  PS: Otroligt synd på den fina passionsblomman… Hoppas skotten tar sig på hemmaplan!

  1. Vad gäller lavendlar vet jag att du är näst intill specialist. Men nu var ju detta en frukt. Ingen pomerans är det, denna är i storlek med en grapefrukt. Och vi fick dem tillsammans med citroner och apelsiner. OBS! De är inte pallade.
   Ami och jag hade trevligt men det var nog inte marknadesn förtjänst om man säger så. Till hösten när det blir svalare så tar jag en ny vända dit. Luftigt var det, bra utbud men ocharmiga omgivningar.
   Visst sörjer jag “passionen” och har haf gravöl, men kanske kan skotten ta sig hemma i Stockholm. Hoppas. Men “passionen i sin storlek krävde nu så mycket vatten och dte fungerar ju inte när vi inte är på plats.

 3. Håller med dig – utan tak eller skydd på gångarna är det ju rena självmordet att gå på den marknaden. Å logistiken verkar inte funka heller. Att sitta i kö i en het bil vid 32 grader är inte roligt. Å inga pitstops – nej, usch…Verkligen synd att marknaden flyttade ut från stan. Vill inte skryta med Benidorm, men alla marknader i området har “tak över huvudet” i form av svarta “skynken” – fungerar perfekt! Å alla har antingen stationära barer eller ambulerande. Men det kanske kommer att bli bättre i Torrevieija också.

  Vad gäller din fina passionsblomma så hade jag troligen grävt upp några “kvistar” med rötter. Det hade garanterat funkat!

  Frukten kan jag inte hjälpa dig med – ingen aning.

  1. När marknaden var inne i stan så var det klart bättre med skuggningen och alla pitstop. Men å andra sidan kunde vare sig ambulans, polis eller brandbil komma fram vid behov och dte ställde till det rejält. Och i stan var det mestadels tak, kanske komme rhär utanför också. Men det är brett tvärs över så nya skynken behövs för att ge skugga.
   I höst när dte är svalare kanske det känns bättre att gå här för området är stort och utbudet enormt. Väldigt bra priser också.
   Hoppas på stora förbättringar vad gäller marknaden här, rent praktiskt.
   Passionsblomman har tunna blad och krävde i sin nuvarande storlek mycket vatten. Me son´m du öfreslår kanske det fungerat attt ta bort en del av den. Men nu har jag skott som ska med till Stockholm och kanske kan de i sin tur återvända.
   Vad gäller frukten får jag fnula vidare.

 4. Lite sorgligt med passionsblomman, men det är säkert ett bra beslut! Verkar olidligt varmt för marknadsbesök – däremot skulle jag kunna sitta i skuggan och njuta av ett glas kallt vitt vin … och bara titta på!
  Kram

  1. Sörjer passionsblomman, men just nu och framåt behövs vattning var dag och det fungerar ju inte. Hoppas att några skott tar sig och vill frodas i Stockholm. Marknadsbesöket var varmt och nästa blir inte förrän i höst när det är svalare.
   Men vi svalkade oss med vitt vin och skugga på ävgen hem. Mysigt att bara sitta ner och prata.
   Kram!

 5. Ja lite sorgligt är det allt med passionsblomman, men den kräver ju mycket vatten, och nu börjar den heta tiden.
  Det gäller att vara i skuggan, och inte ge sig ut på längre promenader. Men det finns ju andra växter som kanske
  inte är lika känsliga.
  Jag saknar marknaden, och har inte kommit till den nya ännu. Det känns som en kraftansträngning att ta sig dit
  i värmen. Åka buss verkar inte vara en bra idè. Gå får man göra i höst antar jag, det är ju inte så långt. Det ser varmt
  ut på bilderna.
  Vet ej vad det är för frukt -:)
  Kram/Ingrid

  1. Visst är det sorgligt med passionsblomman men ju större den blivit desto mer vatte har den behövt så det var inte hållbart att ha den kvar.
   Kanske kan skotten ta sig och trivas i Stockholm.
   Hett är det och dte gick helt ok att ta sig till och från marknaden, men vatten och hatt kändes nödvändigt.
   Själva området är ganska trist men när det blir svalare så är den säkert värt ett nytt besök. Men ganska ocharmig är den. Just nu också väldigt varm. Bussen är inte ett lyckat alternativ och inte bil om man ska parkera inne på området. Stopp och jättelånga köer.
   Jag undrar fortfarande vad gäller frukten…
   Kram och trevlg kväll.

 6. Tack Ditte! Hit till Västerås har posten skött sig, vi har fått riktigt härligt och varmt väder sista veckan!
  Åh synd på passionen, men trevligt om skottet kan växa vidare på Söder! Informativt inslag från marknaden! Tror också att ett litet stop på Casa Grande blir nödvändigt!

  1. God sen kväll från terrassen! Så bra att posten skött sig till Västerås. Skönt med sol och värme.
   Ja, passionen får kanske ett nytt liv i Stockholm, men nu när dn är så stor kräver den så mycket vatten att vi inte såg någon annan möjlighet. Vi har funderat. Vacker var den förvisso! Och jag kommer att sakna den.
   Marknaden känns inte så rolig nu när dte är hett, men säkert bättre under svalare månader. Inget “pitstop” där man skulle vilja slå sig ner. Som att sitta op en idrottsplats med plasttak.
   Hoppas det fina vädret består.
   Ha det gott!

 7. Trist och tråkigt med passionsblomman som är en sån vacker blomma . Sååååå vacker.

  Förstår ni har det hett där nere…vilken värme. Men skönt då man kan sitta ute och njuta över ett glas och lite god mat.

  Ha det jättegott och STOR KRAM från mig!

  1. Passionsblomman är så vacker, men nu när den är så stor krävs det mycket vatten för att den ska hålla sig i form. Men jag hoppas den kan ta sig hemma i Stockholm.
   Varmt är det verkligen så det blir inga större strapatser dagtid. Men kvällarna inbjuder till längre strövtåg och att sitta ute länge.
   Ha det fint du också!
   Kram och trevlig helg.

 8. Så sorgligt med er vackra passionsblomma, men vi får hoppas att den kommer att trivas där hemma i Stockholm!
  Casa Grande gillar jag också och det måste ju vara perfekt att stanna till där och vila ett tag innan man går vidare…
  Ha en trevlig dag!
  Kram!

  1. Trist var det, men passionsblomman har blivit så stor att den behöver rejält med vatten var dag
   och det är inte direkt möjligt. Men kanske kan jag få den att trivas hemma i Stockholm. Hoppas!
   Casa Grande har vi varit på då och då och ett klart bättre vattenhål än det trista som fanns på marknaden. Dessutom med bra skugga.
   Ha det bra ni också.
   Kram!

  1. Tack, har också tittat på dessa och får nog nöja mig med det. Besk var den.
   Kram! Just nu fick vi en hel stor påse med bara citroner. Gulliga grannar!
   Kram!

 9. Oj så synd på passionen, men den tar sig säkert i Sverige också, men blir väl inte lika stor då.
  Frukten har jag ingen aning om vad det är, men vet inte odlaren det?
  Marknad är inte min grej och absolut inte i plus 32 grader. Kramar

  1. Ja, “passionen” kräver nu mycket vatten när den är så stor och det är svårt med daglig vattning när vi inte är här.
   Hoppas skotten tar sig hemma och det gör inget att den inte blir så stor.
   Jag hade språkproblem med min spanska granne, men ska göra ett nytt försök. Kanske är det blond grape eller ugali.
   Nej, ingen mer marknad i hetta. Absolut inte.
   Kramar!

 10. Så synd om er fina Passionsblomma! Men jag är väldigt tacksam över den jag fick och jag ska vårda den ömt!
  Och visst var det hett igår på marknaden! En solfjäder och en klänning blev våra inköp…men vi tar igen det när vädret blir lite svalare 🙂
  Snälla grannar ni har som kommer med frukt!
  Stor kram och trevlig lördag!

  1. Ja, viist är det trist men nog helt nödvändigt med tanke på mängden vatten den behöver nu när den var så stor.
   Vi får hoppas att våra skott tar sig, men jag tror det.
   Ja, marknaden får ny chans när det blivit svalare för utbudet verkade bra. Men alltför hett utan solskydd att gå där.

   Våra spanska grannar är verkligen rara och nu har jag tillverkat limoncello av en del av alla citronerna. Spännande!
   Önskar er en fin lördag.
   Stor kram!
   Trevlig lördag

 11. Din passionsblomma är bland det läckraste jag sett. Nu går den ett tragiskt öde till mötes, men hoppas innerligt att den kan uppstå på din balkong! Vilket härligt stilleben du fick till där med frukterna! Tappert att besöka marknaden i denna hetta. Bra med hattarna! Hoppas den utvecklar sig med fler serveringar med tak över! I höst när jag ska dit förstår jag att jag ska ha mycket god tid på mig. Kan hoppas på “färre besökare med bilar”! Ha det så gott! Önskar trevlig helg! Kram!

  1. Jag tycker/tyckte mycket om passionsblomman men för att den ska vara fin, grön, frodig och blomma så fint måste den ha vatten.
   Och ju större den blir än mer vatten för att blomma. Fungerar ju inte med dglig vattning när vi inte är här och det är så varmt.
   Men jag är hoppfull att de ska återkomma hemma i Stockholm.
   Våra grannar, lite längre bort, är verkligen rara och kom med ännu fler citroner idag. Har tillverkat limoncello, italiensk likör, bra fär matsmältningen. (??) God är den i alla fall.
   Marknaden gör sig nog bättre när det är svalare. Utbudet är stort och breda gångar men lite svårnavigerad. Hattar och vatten var behövligt. Hoppas också de får till lite trevliga serveringar för den som finns nu är inte alls lockande.
   Säkert blir det mindre besökare efter sommaren och lättare att hitta en p-lats.
   Hoppas du nu mår bättre och kan njuta av sommaren som jag hoppas kommit. I alla fall vissa dagar.
   Vi hörs av!
   Stor kram och trevlig helg.

 12. Citrusfrukter är lite svåra för de korsar sig och växten som sedan kommer ur de nya frukterna kan vara rätt annorlunda men framför allt kan dess frukter bli helt oätbara. Skulle tippa på att citrus mest förökas vegetativt, dvs med sticklingar.

  I Belgrad finns det en gigantisk marknad, där har de spänt upp väv och presenningar över men det blir så olidligt hett för luften stannar still i de smala gränderna. I Fuengirola brukar de spänna upp tak där i mittgången, där frukt och grönt säljs. Tänk att stå där i flera timmar, förstår varför de stänger kl 14 för sedan blir det på sommaren så varmt att det blir farligt.

  1. Jag har förstått att det är klurigt med citrusfrukterna. Idag fick jag bara citroner, ett 20-tal, och då blev det till att göra limoncello.

   Tror den frukt jag fick och inte vet namnet på är en blond grapefrukt eller ugli, men säker är jag inte.

   Här inne i stan var det svalare på marknaden och husen gav bra skygga och på många ställen fanns väv uppsatt. Kanske har de inte hunnit här på nya stället- Och det är ganska brett mellan gångarna, vilket är bra för trängseln blir mindre. Just runt diskarna där försäljningen sker fnns tak så de som står där slipper i alla fall solens brännande strålar. Dock inte kunderna just nu.
   Men visst blir det varmt för de som säljer. Här packar de ihop vid ett – men det tar ju också sin tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *