Resor i Sverige Trevligheter

Birka Cruises och smygpremiär inför vårens BBQ

För ett par veckor sedan fick vi en VIP-inbjudan att till ett mycket förmånligt pris följa med fartyget Birka Paradise på en 22 timmars kryssning till Mariehamn. I och för sig gör vi några kryssningar med Birka varje år och ci tycker det är en trevlig form av lillsemester (Vi åker aldrig torsdag till lördag då det alltid är mycket folk.)

Just denna resa var det vårens nya matkoncept med BBQ som skulle testas och kött från svenska gårdar var i fokus. Olika föreläsningar erbjöds under resan och där man kunde  ta del fartygets matfilosofi. Ville man så kunde kanske matmingel med olika provsmakningar vara trevligt. Och varför inte en rundvandring på faryget med besök i fartygets kök samt i de olika restaurangerna och höra med om  matkonceptet.

Fartyget Birka Paradise är verkligen ett trevligt fartyg och ligger här och väntar på oss i Stadsgården i Stockholm. En vacker onsdagskväll. Helt perfekt för en kryssning genom Stockholms skärgård och över Ålands hav-

Ombord på Birka Paradise och dax för mat

välkomnades vi med bubbel innan det var dags att slå sig ner vid middagsbordet för att smaka på aftonens BBQ. Vi hade valt att äta redan klockan 18 (alternativet var 21) med tanke på att det är mysigt att se solen gå ner i skärgården. Att en hel del mat ingick visst vi också.  Ombord på Birka Paradise är det alltid kött från svenska gårdar som serveras och fartyget har valt att samarbeta med några där djurhållningen är god. Nog så viktigt. (Mer om det senare…)

Här är det en av representanterna från “Hälsingestintans kött” som bistår.

Visserligen var det grillat som gällde men utbudet av bl.a rökt lax, fräscha och goda sallader, röror, ostar och mycket annat var rejält tilltaget och väldigt gott. Denna BBQ buffé serveras nu under våren i den vackra och luftiga à la carte matsalen “Compagniet”.

Gott att börja med som förrätt.

Förutom det nöttkött som grillats och skars upp av kockarna à la minute fanns Bjärekyckling, fartygets egengjorda lammkorv och en hel del till. Allt väldigt gott och bra tillagat. Och för de hungriga kunde man “backa” hur många gånger som helst.

Närmast i bild entrecôte från “Hälsingestintan”, längst bort ryggbiff och dessa från gårdar i Östergötland. I mitten rostbiff som kommer från Ejmunds gård på Gotland.

Panoramabaren och Terrassen

Vi satt länge till bords och såg en vacker solnedgång innan det var dags att förflytta oss till Panoramabaren, högst upp i fartyget på däck 10. Lugnt och mysigt.  Senare flyttade vi oss in till Terrassen, på samma däck, som är bar och disco på kvällarna. Dagtid är poolen öppen, men på kvällen läggs “locket på” och det blir ett dansgolv. Här finns också några bubbelpooler, både inomhus och ute på däck, öppna dagtid och givetvis med havsutsikt. Här uppe på däck 10 finns också en spaavdelning om någon skulle känna för det. (Dock inte öppen efter klockan 21)

Vacker solnedgång i Stockholms innerskärgård.

Terrassen uppe på däck 10, just här inte öppen för allmänheten. Poolen ligger till vänster och sommartid öppnas taket här så man kan svinga “sina lurviga” under bar himmel.

Här skärgården strax utanför Mariehamn. Ett stort fönster vill jag gärna ha om det är kryssning vare sig den är  längre eller kortare.  Gärna balkong också, men just denna resa hade jag inte haft någon glädje av just den. Väl kallt.

 En del av Birkas matkoncept

Maten är en viktig del om man gör en kryssning, lång som kort och att få veta mer om Birkas matfilosofi var intressant.  På Birka arbetar ett 30- tal kockar och kallskänkor och  i princip all mat lagas från grunden i olika kök. Fartyget ta mellan 1700-1800 passagerare och de flesta äter ju något eller några mål under resans gång. Allt kött som serveras ombord kommer från svenska gårdar och med en djurhållning som är god, miljömärkt och etisk. Nötköttet, ryggbiffen- mör som oxfilé, och entrecôten kommer från gårdar som företaget Hälsingestintan samarbeter med och rostbiffen kommer från Gotland och den lilla Ejmunds gård.  Lösgående djur, naturligt bete och foder från egna gårdar påverkar liksom sättet dessa djur slaktas på. Kycklingar från Torekovområdet, Bjärekycklingar, är de som serveras ombord och även här har djuren haft det bra.  (För egen del äter jag mycket grönsaker och skaldjur och en del fisk, men en god köttbit då och då uppskattar jag också.)

Intendenten ombord Ros Marie Sandström och en av kockarna berättar och tar oss med på en rundtur i fartyget .

Apropå miljön och Birkas miljöcertifiering så jobbas det hela tiden på mer miljösparande åtgärder. En av dem är att plastglasen är borta i hytterna, bra i sig, och i stället finns pappmuggar.  Men de läcker. Vatten klara de men inget annat. Och de är tänkta som tandborstmuggar.

Jodå, muggarna läcker…

Njutbart i Panoramabaren med en strawberry daiquiri.

 

 

34 svar på ”Birka Cruises och smygpremiär inför vårens BBQ”

 1. Tack för fina bilder från Birka. Vi åker på 5-dagarskryssni g i juni till bl a Lubeck.
  Jag gillar Birka och maten är alltid outstanding. Ser fram emot vår resa. När vi kommer hem från den så är det Torrevieja som gäller för min del. Det blir bara att packa om i väskan i all hast.
  Kram/A-K

  1. Ja, du vet ju hur fartyget ser ut. Så härligt med er femdagarskryssning och intendenten berättade att bådeden och de övriga långkryssningarna såldes slut på direkten. Kan helt klart förstå det. Både mat, miljö och fartyget i själv är trevligt och väldigt fräscht. Och i mitt tycke känns det bar att dte heller inte blir som en fabrik med alltför många passagerare.
   Trevligt sen med Torre och där ses vi ju.
   Kram!

 2. Det ser ju helt underbart ut.
  Himlen blå och lugnt på vattnet, vad det verkar. Solnedgången, bara så häftigt vacker.
  Jag förstår att du njöt av resan och det syns också på den fina bilden av dig.
  Intressant att få veta allt detta om Birka Paradises mat och mathållning. Det se ju onekligen mycket gott ut också.
  Tack för kryssningen.
  Trevlig fredagskväll och varm kram till dig.

  1. Det var en väldigt vacker kväll och likaså gårdagen när vi åkte hem. Kav lugnt på havet.
   Vi tar gärna några gånger per år kryssningar med Birka, men vi åker också ibland på temakryssningar från Kapellskär (Vikinlinjen) och från Grisslehamn med Eckerölinjen över itll Åland. Fina avbrott i vardagen.
   Det var verkligen roligt att få en rundtur på fartyget och se de olika köken och få veta mer om mathållninge. Birka är ju ett miljövänligt fartyg.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 3. Nu vattnas det i munnen! ?
  Tur att det bara är två veckor kvar! ?
  Stort tack för all trevlig info.
  Kram

  1. Tänkte på dig när jag skrev inlägget. Vi var suoernöjda med både mat, jättefräscht och väldigt gott och allt annat. Dessutom var vädret helt perfekt.
   Tror ni också kommer att illa det hela.
   Kram!

  1. Det blev en väldigt lyckad resa och roligt att få en subventionerad inbjudan till det hela. Gott var det dessutom!Och en tur genom skärgården tycker vi alltid om. När som…

 4. Tjusig solnedgång.
  Ja det brukar vara god mat och dryck på dessa kryssningsbåtar.
  Största behållning och vacker skärgårdsutsikt.
  Har mest åkt Viking Line.
  Men hösten 2015, på väg hem från Helsingfors inträffade en obehaglig incident.
  En man iklädd endast kalsonger tog sig in vår hytt nattetid…..lyckades få ut honom men sedan dess känner vi inte för någon båtresa.
  Viking Line ville inte ta på sig att han kunnat ta sig in i hytten, sa vi inte hade stängt dörren. Det hade vi.
  Sa även att dörrar kunde låsas upp när fartyget rör på sig, något händer i låsmekanismen !?
  Trevlig helg önskar Titti

  1. Vi tar Vikinglinjen till Åbo och Helsingfors, men på dessa dygnskryssningar är Birka i vårt tycke bäst. Har ju gångavstånd till båda. Åker vi över dagen från Kapellskär är det Vkinglinjen eller från Grisslehamn, Eckerölinjen.
   Vilken obehaglig händelse ni var med om från Helsingfors. Förstår att det inte känns bra ed en ny tur. I somras när vi åkte till Helsingfors fanns det en extra spärr överst på dörren som vi låste. Att dörren skulle öppnat sig för egen maskin tror jag inte alls på….
   Önskar dig också en trevlig helg.

 5. Men vilken god och trevlig resa! Att det är bra kvalitet på köttet tycker jag är mycket viktigt. Även den “lilla förrätten” såg väldigt god och tilltalande ut så jag kan tänka mig att den gav mersmak. Intressant också med föreläsningar och att få se båtens kök. Kan tänka mig att det kräver en väl utvecklad logistik för att få allt att fungera. Så solnedgången på det…

  Trevlig fredagskväll!

  kram

  1. Turen blev väldigt lyckad och jag är glad att vi åkte med. Roligt också att höra varifrån fartyget beställer sitt kött och även representanter från leverantörerna var med.
   Även rundturen ombord med besök i de olika köken var intressant. Logistiken är på ett högt plan och roligt att titta in bakom andra kulisser också-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 6. Mmmm, vilken mumsig resa! Jag har åkt med Birka men det är nu sex år sen. Först ska jag ju ta mig till Stockholm också.
  Fint med maten. Verkligen kvalitetsprodukter. Hälsingestintan köpte vi en del av. tidigare. Så annorlunda och passagerarvänligt det har blivit! Trevligt att få en inblick i köket och en rundtur osv.
  Japp, det var en “njutflykt” för dig/er väl värd namnet.
  Solig kram!

  1. Det var verkligen en trevlig och väldigt “god” resa. Fartyget i sig är ju väldigt trevligt och lagon, i mitt tycke, i storlek. Konceptet gillar jag och Birka har fått många utmärkelser både för sitt koncept och sin miljömedvetenhet. Jag äter ju inte så mycket kött, men när jag gör det vill jag att det ska vara riktigt bra. Här kunde man välja vilken tjocklek man ville ha på köttet och kocksarna skar upp efter jand. Perfekt.
   Jätteroligtatt just se köksavdelningen för dit kommer man juinte annars.
   Solig kram från Stockholm och jag sitte nu en stund extra på balkongen i kvällssolen.
   Trevlig kväll.

 7. Yummie, yummie för både den läckra maten och drycken! Kul att Birka Line satsar på svenskt kött som de dessutom lagar på beställning. Fräscht! Osis med pappersmuggarna. Här är det uppenbarligen tanken som räknades. Tänker på många som gärna tar en för- eller efterdrink i hytten. Hoppas de inte väljer rödvin som “uppladdning;-)

  1. Vad gäller pappmuggarna tycker jag man nog gått lite väl långt i miljötänket. Men nästa gång tar vi med oss lämpliga glas. Mugggarna håller för vatten men inget annat och vi skrattade gott när vi såg hur de läckte-
   Vi var väldigt nöjda med kryssningen och matkonceptete gillas extra. Strålande sol och skärgården är då extra njutbar.
   Kul också att få gå bakom kulisserna i tillagningsköken och titta. Intressant att få veta mer om matkonceptet och även träffa några av köttleverantörerna och de ska nu efterfrågas hos våra handlare.

 8. Åh va trevligt, ja ni har ju nära till den färjan, god mat o dryck ett trevligt koncept alltid kul att komma ut lite 🙂 kram å fin kväll

  1. Vi har gångavstånd, längs vattnet, ner till fartyget och att ge sig av ett dygn är alltid trevligt. Och extra roligt nu att komma med och testa det nya matkonceptet. Birka är en väldigt fräsch och vacker båt och med bra restauranger och fina hytter. Vi bor ju gärna högst upp i fartyget och i en hytt med ett stort fönster Mysigt även om man inte sitter där direkt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 9. Härligt att kunna njuta så! Ang de där pappersmuggarna vet jag att vi i Sverige ibland köpte med hem från McDonalds och ställde man läskmuggen ourdrucken på olämpligt ställe så var det en sjö under den sedan. De klarar inte heller längre vätskeförvaring.

  1. Vi passar på och tid har vi ju. Och resor, långa som korta, gillar vi.
   SJ hade ju förr “veckade” små pappersmuggar och de drog ju även åt sig vatten. Minns också “donkens” pappmuggar. Ingen höjdare.
   Nästa gång med Birka tar vi med oss glas. De som finns tål ju vatten men inget annat dock bra att plasten minskas.

 10. Vilka härliga bilder från er njutflykt! Nu blev jag sugen på en kryssning med Birka igen- Maten ser gudomlig ut. Och vilken tur med vädret, det är ju alltid trevligare att få se en solnedgång i skärgården!
  Tusen Tack för tipset vad gäller NY, jag har hittat Annas blogg och har hittat hur mycket matnyttigt som helst, superbra!!! Stort TACK och ha en trevlig helg 😉

  1. Tack! Och visst är en tur med Birka lite “lillsemester”. Maten var verkligen god och trevligt var det också med rundturen ombord och att se var maten lagas och få mer info om deras mat och miljötänk.
   Vädret var också verkligen till sin fördel.
   Kul att du hittat Annas blogg och hon kan det mesta om N.Y- Säkert kan du maila henne och fråga om teaterbiljetter.
   Bra aroligt att kunna hjälpa till. Och så roligt öfr er med resan till N.Y. Jag har bott äd ri ett år och var mycket på 80 och 90-talet där.SEnaste gången 2001. Men sen har det inte blivit av. Kanske snart dags.
   Kram och trevlig lördag

 11. Nu var det svårt att hänga med igen. Du var nyss i London och nu har du varit ute och seglat på Ålands hav. 🙂 Härligt att få en sådan VIP-inbjudan och maten ser verkligen god ut. Inte dåligt med så vacker solnedgång till det.
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Jodå. Lite svårt att hänga med här i svängarna. Men roligt att hänga på när erbjudanden kommer. Birka som fartyg gillar vi och Stockholms skärgård en vacker vårkväll är alltid vacker. Jodå, hemresan var lika njutbar den.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 12. Härligt Ditte!
  Jag har faktiskt inte varit på kryssning med Birka ännu, men ombord har jag varit när fartyget har legat i Mariehamn.
  Och kryssa ska jag någon gång, absolut.
  Jag ska sända ditt inlägg vidare till en person som jobbar ombord, som jag känner väl och ,som kanske kan avhjälpa det här med pappersmuggarna.
  Ha en fin lördag!

  1. Tack! Nu är ju inte detta med pappmuggarna en viktig fråga i sig för oss. Miljön tycker vi är viktigare och plasten är ju där en stor bov. Men vi skrattade när vi såg drycken läcka ut. Birka tycker vi om just med för att de har ett bra miljötänkande.
   Vi tar oss då och då över till Åland, maken är därifrån och vi har släktingar där och det blir trevliga turer. Ska helt klart ta mig en vända upp till dina trakter i sommar. Har inte blivit av innan. Har bara passerat i närheten när vi kommit med båten mellan Grisslehamn och Eckerö.
   Vacker vårhälsning från Stockholm.

 13. Men så ni flänger och far! Peking, London och sen en kryssning på det – trevligt! 😀 Vet inte om jag hintat om det, men jag har börjat gilla det där med att kryssa väldigt mycket 😉

  Maten såg hur läcker ut som helst! Och ingen sjögång i sikte heller – perfekt helt enkelt 🙂

  Ha en fin lördag!

  1. Några resor blir det och så ju även för er. Vad gäller kryssningar har vi testat några lite längre, på 10 dagar, och det har varit trevligt. Men jag har lite svårt för dessa jättestora fartyg men kryssar gärna vidare men med modell lite mindre. Ni har ju verkligen gjort fantastiska kryssningar och det har varit väldans roligt att följa med via fina blogginlägg.

   Detta att ta en vända över Ålanda hav är ju enkelt för oss med gångavstånd till fartyget. Och en trevlig njutflykt blir det.
   Strålande vårväder i Stockholm idag och det känns skönt.
   Önskar er en trevlig lördag.

 14. Så gott och trevligt! Visst är det härligt att få unna sig lite vardagslyx då och då 🙂
  Livet ska vara njutbart!
  Stor kram

  1. Det blev en trevlig tur och vädret var dessutom helt perfekt. Enkelt för oss med bara gångavstånd ner till fartyget. Ohc skärgården är så vacker. Kan inte se mig mätt på den.
   Stor kram från ett vårvackert Stockholm-

 15. Så fint porträtt av dig där i fåtöljen med en god drink, du ser så avslappnad och nöjd ut! Och efter den middagen vore det kanske konstigt annars! Jag hade klippkort på Finlandsfärjorna på 80-talet då jag jobbade på en finsk bank i Stockholm. Nästan varje vecka var jag över en sväng, ibland flög jag och ibland åkte jag båt. Numera är det ju ett helt företag att bara ta sig till huvudstaden, så det blir sällan kryssningar. Senast var när jag fyllde jämnt o var iväg med barn och barnbarn. PRo åker ju minst ett par gånger per år på kryssning, väldigt bekvämt med buss som hämtar upp här, men, jag är väldigt avskräckt att åka på kryssning med en hel grupp. Härligt miljötänk från rederiet, tror inte de andra kommit lika långt?

  1. Tack! Ja, det var fint att sitta här och blicka ut över havet. Vi har ju gångavstånd till båtarna här vid Stadsgården så visst blir det lite turer då och då. Maken är ålänning så vi har även släktingar på Åland. Ibland tar vi bussen upp till Kapellskär eller grisslehamn och tar en dagstur. Hav och skärgård tycker vi om. Och någon gång per år blir det en vända till Helsingfors elle Åbo. Förstår att du rest mycket över havet så du har ju gjort ditt. Och för dig blir det ju nu en bra lång resa.
   Att åka på kryssning med en grupp skulle jag nog också avstå men jag vet att Birka hämtar på olika delar i Sverige. Men du har ju gjort detta…
   Birkas miljötänk ligger långt framme och det är roligt och lite väl långt fram med pappmuggarna…Men vi fick oss ett gott skratt när vi såg att de läckte.

  1. Visst är det trevligt! Och det där “lilla extra” får gärna medfölja.
   En lyckad tur blev det. Tur med vädret hade vi också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *