Kina Peking

Matkultur i Kina – mat och kultur- inspirerande och varierande

Kinesisk matkultur är ett stycke historia i sig och här är det inte bara en kultur som gäller utan många. Men gemensamt är att kineserna alltid haft ont om ”bränsle”. Detta i sin tur är en av orsakerna till att maten sällan långkokas eller att ugn används. I stället lagas maten snabbt- oftast genom ångkokning, fritering eller snabbfräsning i wok. Och just wokens form får värmen att snabbt sprida sig. Maten blir krispig och näringsämn stannar kvar. Den kinesiska kokkonsten är en del  av den rika kulturen  i landet och anses vara en av de bästa i världen. Och kinesisk mat är mångfacetterad och räknas idag bestå av tio olika kök, mat med olika egenskaper och karaktär   beroende på vilken del av Kina man befinner sig i.  (Mer om dessa olika kök/kulturer kommer i ett par blogginlägg under nästa vecka)

Matkultur – frukost

Vad gäller hotellfrukostar brukar det numer finnas en blandning av västerländsk och kinesisk frukost men detta är också beroende på vilken kategori gäster hotellet i huvudsak har. Eftersom vi tycker att maten är en stor del av en resa brukar vi i Kina, som i andra länder vi besöker, ta den mer lokala varianten. Men skulle man bli sugen på det mer västerländska finns den också att tillgå. Om inte på hotellet så på en västerländskt café och det finns mpnga av dem.  (Vid vår senaste resa till Peking i mars 2018 var det kinesisk frukost som gällde på hotellet.)

Kinesisk matkultur är en del av landets historia. Och i stället för bröd serveras ofta dumplings som en del i frukostenDumplings- baozi, ingår ofta i den kinesiska varianten av frukost .

Den kinesiska frukosten är matmässigt mer som en lunch. Risgröten (zhou eller xifan), de vita ångkokta bröden med eller utan fyllning, soppor, bönor, ägg, (kokta, stekta , omeletter) inlagda grönsaker, råa grönsaker, nudlar,  buljong,ris och någon varmrätt  är vanligt. Numer förekommer också vitt bröd av rosttyp.

Det kinesika brödet, mantou, är ångbakat och ser ut som en vit rund bulle. Det smakar ingenting alls men används till att suga upp den sista såsen på fatet elle doppa i nudelsoppan.

Full insyn i köket.

Väldigt gott med nygjorda dumplings till frukost.

Matkultur vad gäller lunch och middag

Lunch och middag består  av flera rätter, antalet bestämmer man själv och dessa serveras med ris.  Här är en tumregel att ta in minst lika många varmrätter som det är personer runt bordet. Aptitretare eller kalla rätter som inlagda grönsaker, marinerat kött, jordnötter, sallader och annat kan komplettera måltiden. Rätterna serveras när de är tillagade men en soppa kommer alltid in sist och även fiskrätter brukar komma in sent. Även riset kommer in på bordet sent, vilket kan irritera och förvåna. Detta har en orsak och det är att när det förr bjöds till fest ville man att gästerna skulle äta sig mätta på de ”fiare rätterna”. Riset, ”mifan” var vardagsmat. Man såg helst att gästerna åt av de dyrare rätterna innan de tog sig an riset. Men givetvis kan man idag be om riset  i samband med att den första varmrätten serveras.

Kinesisk matkultur är ett stycke gammal historia. Många olika rätter är beställda till ett middagssällskap. (Gammal bild och tämligen dålig kvalité)

När man är ett sällskap som går ut och äter tillsammans brukar en person sköta beställnigen och och övriga kan önskemål om sina favoriträtter. Olika grönsaker, kycklingrätter, räkor, fisk, fläsk och biff brukar finnas med. Och att sitta vid stora, runda bord med en glasskiva som är snurrbar är praktiskt. Att som man ofta gör i Sverige beställa in en rätt till varje person anses underligt och att beställa två liknande rätter till ett minder sällskap kan få lätt förvirring att utbryta bland personalen . Man betalar heller inte var för sig vid bordet som ofta sker i Sverige  utan en betalar och så får man göra upp senare.

Del 1/3

24 svar på ”Matkultur i Kina – mat och kultur- inspirerande och varierande”

  1. Intressant och lärorikt att läsa om olika kulturer och som i detta fall, matkultur.
    Kinesisk mat känner jag inte till så mycket. Kanske beroende på att jag inte är så insatt och inte heller så kunnig i olika slags mat.
    Det ser riktigt gott och mycket ut på dina bilder.
    Jag undrar om det kanske ska komma något kinesiskt på Landsvägen. Såg liknande ”burkar” eller vad jag ska kalla dom, i deras skyltfönster, som de som du har på din bild med Dumplings.
    Fortsatt trevlig helg.
    Varm kram!

    1. Tack! Nej, man måste ju inte alls vara intresserad av mat. Men jag tycker mat är roligt, mest att äta, men även att ibland laga- I dessa bambukorgar ångar man dessa dumplings och har du sett liknand epå Landsvägen så är det säkert en kinesisk staurang på väg. (Kan vara annan astatisk också…)
      Den kinesiska maten är ofta väldigt lätt och snäll mot magen. Och man kan alltid be om att få den milt kryddad o man vill.
      Önskar dig också en fin helg.
      Och tur med vädret har vi ju också-
      Stor kram!

  2. Jag kan bara hålla med om att maten är en stor del av resan och gillar därför att äta lokala specialiteter. Tänker på kommentaren i ”Sällskapsresan” där en av gästerna frågade ”Finns det svenskt kaffe på hotellet?”. Visserligen var det några år sedan och vi reser garanterat mer och på ett annat sätt i dag men jag är ändå inte säker på att alla vågar testa så mycket.

    Hur som helst så verkar det kinesiska köket vara rena vetenskapen och mycket mer än det som traditionella kinarestauranger erbjuder här. Dessutom är det en klar fördel med den snabba tillagningen. Det här med riset hade jag ingen aning om för på en svensk kinarestaurang kommer det nästan alltid in först.

    Tack för ett intressant inlägg!

    Kram och god lördagskväll!

    1. Ja, svenskt kaffe…Minns det också och ler. Och några kaffeodlingar har vi ju inte haft i Sverige.Vi äter gärna den lokala maten, men under åren vi bodde i Peking blev det ibland lite annat. Dock mest annat asiatiskt och då och då europeiskt. Jag är av den uppfattningen att svenskar gärna vill ha det som ”hemma” och vi har många gånger fått frågan o vi inte blivit sjuka i Kina. Jodå, en gång på fyra år och det var på en stor svenskanordnad fest på ett anrikt hotell med renfilé influgen från Sverige.Aldrig när jag ätit på ”hålet-i-väggen-ställen. Konarestaurangerna här är ju tämligen försvenskade vilket är trist. Stockholm erbjuder några riltigt bra varianter, enligt våra kinesiska vänner och vi instämmer. Att risethär serveras till maten är nog för att man vet att det här är brukligt. I KIna händer det sällan men man kan be om att få in det tidigt.
      Kram och trevlig kväll.
      Jätteroligt att du tyckte om inlägget.

  3. Det där var verkligen ett otroligt intressant inlägg! Inte minst det där med bränslet. Det mesta har en förklaring och oftast är de ju logiska – ibland lite mindre så …
    Ser fram emot fortsättningen.

    Själv ska jag dra igång grillen och det blir serbiskt här i Spanien. ?

    1. Tack! Ja, det är ju mycket som man kanske inte funderar på förrän man ser det. Och visst har det mesta en förklaring och jag är nyfiken och vill ju ägrna veta.
      Fortsättning kommer i nästa vecka.

      Grillat blir det inte här, bor i lägenhet och endast elgrill är tillåten och då kan det kvitta. Grillat låter det väldigt gott och även det serbiska.
      Men jag njuter av att Stocjholm har vår och jag sitter på balkongen och ser de första fritidsbåtarna passerar. Helt ok. det också.

  4. Oj så mycket jag har lärt mig nu! Jag kan förstå detta med att man bjuder på finmat och skulle någon inte bli mätt så får han komplettera med ris…men bakvänt blir det ju för oss som vill ha kolhydraterna till sovlet. Många som äter buffé låter bli potatis för det är ju inte det man betalar för, men, jag kan inte äta lax och sill utan potatis. Därför blir jag oftast mätt för tidigt och hinner inte smaka varmrätterna överhuvudtaget! Jag har förstått att maten i Kina är mycket varierad, det finns olika kök beroende på vilken region man tillhör. Den mat som serveras på våra kinakrogar skulle nog förvåna varje äkta kines! Och inte på ett positivt vis…Kinamat var så exotiskt för en massa år sedan, sen gick många över mot japanska köket, och idag är det väl mycket thailändsk och vietnamesisk mat som lockar. Men jag skulle iaf göra som du, ta seden dit man kommer. Varför annars åka utomlands??

    1. Lax och sill vill jag också äta med potatis. En liten en…
      Tror nog att en del har ändrat sig även i Kina vad gäller riset och man kan alltid på restaurang be om att få det med maten. Inga problem. nu har man lärt sig att många västerlänningar vill ha det så.Maten på många av våra kinakrogar skulle förvåna en kines men jag har i Stockholm varit med kinesiska vänne rpå några som håller måttet och det är roligt. Men jag ler när ”fyra små rätter” kommer på tal . Har liksom aldrg serverats i Kina. Och sedan friterad banan med glass….
      Jag lagar en del kinesisk mat hemma, liksom thailändsk och lite vietnamesisk. Tycker det är roligt. Men råvarorna är ju inte lokala så den helt rätta smaken är klurigt att få till. Men ibland så….Har lärt mig av min kinesiska lärare när hon var i Sverige.
      Jag testar gärna den lokala maten och det är ju en del av en resa och upplevelse. Och ska jag äta svensk/europeisk mat när jag åker till Asien skulle det kännas märkligt. Men visst hände det ibland under de år vi bodde i Peking att det blev en köttbit på en belgisk restautang och pasta på någon italiensk.

  5. Tack, jag fick lära mig mycket i detta inlägg! Kinesisk mat är inte bara kinesiska friterade stora räkor och ris, utan så mycket mer.
    Dumplings, har jag aldrig ätit, men sett i affären. Kanske de påminner om de smördegsknyten som jag köper på Lidl som jag älskar så?
    Förstår att det ligger historia bakom matlagningskonsten Mat är viktig. Inte bara att stoppa i munnen. Jag vill att ögat ska njuta och så vill jag smaka länge.
    Jag brukar också smaka på landets specialiteter. Förstår inte folk som vill ta in svensk mat, även om jag hade med mig en väninna till Thailand för några år sen, som gjorde så. Så beställde hon Heineken till. Medans jag smakade landets goda öl och maträtter.
    Men är inte kinamat och thaimat ganska lika varandra, eller?
    Stor kram!

    1. Vad roligt att jag bidrog till lite ”matnyttigt”. Kina räknas idag ha tio olika kök och maten varierer en hel del mellan norr, söder och bergstrakter. Vad gäller de friterade räkorna finns de men med helt annan smak och frityr än vad som vanligtvis serveras här. Dumpings är gjorda av en deg som påminner om pastadeg och bstår av mjöl och vatten plus lite salt. Och den kavlas sedan mycket tunt innan fyllningen ska i. Visst äter vi med ögonen också. Och just alla färger i både den kinesiska, och överlag i den asiatiska maten lockar aptiten.
      Under åren vi bodde i Peking åt vi oftast bara kinesisk eller annan asiatisk mat men någon gång blev det mer europeiskt med pasta eller en god köttbit på en belgisk restaurang. Och varför äta svensk mat utomlands? Visst hände det även i Peking att vi till påsk och någon annan gång lagade lite svensk mat hemma. Men vi bodde där i nästan fyra år. Thailand öl är ju jättegod.
      Visst finns det likheter mellan den thailändska maten och mat som kommer från södra Kina men också en del olikheter. Jag är ju förtjust i båda. Och även den vietnamesiska maten.
      Stor kram!

  6. Det är så berikande att äta det som det lokala köket har att erbjuda. Oftast är det både gott och billigt! Jag visste inte att Kina hade ont om bränsle och utvecklade efter det en ”ny” matlagningskonst!
    Intressant! Kram

    1. Visst är det så. Och i ”det thailändska” paradiset är det ju nästan alltid det lokala som gäller. Så gott. Saknar det fortfarande Blev ju inget besök där för oss i vinter.
      Vad gäller bränslet i Kina var detta nog medr vanligt förr men den snabblagade maten i wok är där som i Thailand fortfarande vanlig.
      Kram!

  7. Äter i vanliga fall inte frukost, men dessa dumplings skulle till och med falla mig i smaken. Äter dom ofta och gärna på kinesiskt, vietnamesiskt och japanskt vis, fast då till lunch.
    Har aldrig förstått att man sällan delar på många rätter och att man beställer samma mat när man är i ett sällskap. Det är ju minst halva behållningen att smaka på så många rätter som möjligt.
    Det måste vara typiskt svenskt att betala separat också. Har aldrig sett det någon annanstans. Minns ett träningsläger på Cypern en gång. Cirka 20 personer beställde maten och varje person ville ha en egen nota. Kyparen vägrade. Så tränaren tog rubbet och vi gjorde upp efteråt.

    PS. Intressant info om ”bränslen”. Det visste jag inte. DS.

    1. Jag gör ofta egna dumplings och det är ganska enkelt i sig med klurigt att få dem snygga. Träning ger dock färdighet. Att dela på rätter är inte särskilt populärt att göra här på restauranger, inte alltid ens på asiatiska och inte om det är svensk personal eller svenska ägare.De har liksom inte förstått konceptet. Eller också ska alla ta nån sorts färdigkomponerad meny. Varför då, undrar jag alltid.
      Detta med att betala och dela notan vid bordet är nog väldigt svenskt och visst kan man göra upp senare.
      Bra där av tränaren att betala och att ni sedan ordnade med honom.
      Trevligt att jag kunde bidra med lite ny kunskap.

  8. Spännande och lärorikt! Du är en mästare på att få till intressanta inlägg Ditte! Till frukost nöjer jag mig med kaffe och en macka, men i övrigt vill jag alltid testa den lokala maten som bjuds när jag är på resa 🙂
    Jag får väl skämmas, men jag har aldrig smakat dumplings …
    Ha en fin söndag!
    Kram

    1. Stort tack! Hemma till frukost blir det inte så mycket mer än kaffe, en smörgås och yoghurt. Men en sen frukost i Peking, med lite av varje, kan jag ta ibland. Om inte så för den goda smakens skull. Att ta del av den lokala maten är ju en del av en resa.
      Vad gäller dumplings så är det en pastadeg som kavlas väldigt tunt, fylls med stekta grönsaker, köttfärs eller annat, nyps ihop och ångkokas några minuter. De flyter upp när de är klara.
      Och du! Det är många som inte smakat dessa…
      Önskar dig också en fin söndag.

  9. Som sagt, maten ser riktigt smarrig ut men en sån stadig frukost är inte min grej. Fast det tar jag igen senare på dan (tyvärr 😉 ) 😀
    Det är verkligen praktiskt med dom där snurrborden – kul att få smaka av allt 🙂

    Ha en fin söndag!

    1. Jag äter inte hemma dessa stadiga frukostar men i Peking kan de förekomma ibland. Men då ingen lunch.
      Snurrborden är jättebra! Vore praktiskt med ett i mindre modell hemma.
      Trevlig söndag.

  10. Ja mat jag är ingen matälskare, men är jag utomlands äter jag ju inte svenskmat alla fall, maten i olika länder är ju såå olika o det ser ut som dem i Kina gör mkt nyttigt oxå oavsett kan man bara äta tills man är mätt *S* tack för intressant inlägg kul att lära sig nya saker kram å fin söndag

    1. Jag äter gärna god mat och tycker just att maten är en viktig del av en resa. Men stora mängder blir det inte. Den kinesika maten är alltid fräsch och ”lätt” och med mycket grönsaker så den passar mig bra. Är inte förtjust i tung eller fet mat.lagar gärna hemma också asiatisk mat och väljer ofta restauranger här hemma med den typen av mat.
      Kram och trevlig söndag.

  11. Alltid spännande och intressant att få veta lite om andra matkulturer. Frukosten för mig blir helst en kopp kaffe och en smörgås. Men hade jag gästat Kina skulle jag gärna provat deras frukost!
    Stor kram och trevlig söndag!

    1. Hemma äter inte hag heller så mycket frukost men det är roligt att pröva på och se hur man gör på andra ställen. Nu åt vi ju på hotellet och här kunde man ju välja nivå på ätandet. Men visst provad jag lite av varje…
      Önskar er en fin söndag.
      Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *