Resor i Sverige Resor utomlands

Kryssning med Birka Paradise – en god idé

En god idé.  Augustivädret såg ut att hålla sig på ett soligt humör ytterligare ett par dagar. Efter ytterst lite funderande bestämde vi oss för att förena skärgård, hav, och båt med god mat, bekvämt boende och “trevligheter” i största allmänhet. Och hur? En kort fundering gav oss svaret – En  kryssning med fartyget Birka Paradise kändes som en god idé. En snabb titt Birkas hemsida och en lika snabb bokning. En bekväm hytt, med det där “lilla extra” fanns att få, vilket var tur, för de brukar gå åt först.

kryssning Birka ParadiseSöndag kväll och vi är redo för ombordstigning. Avgång klockan  18 och vi kommer 30 minuter innan. Praktiskt att ha nära till båten.

Birka Paradise, kryssning, seafront lyxhyttRymlig och bekväm hytt med fönster från golv till tak, belägen på däck åtta. 

En kryssning över till Åland gör vi då och då och ibland blir det en dygnskryssning och helst med Birka som är en väldigt fräsch och trevlig båt och med ett bra utbud av restauranger och barer.  Vad gäller underhållningen så är det helt klart mer fart på både den och publiken om man väljer att kryssa torsdag till lördag. En söndag är liksom lite av en vilodag men också skönt att det är gott om plats överallt. Ibland har vi även valt att ta en dygnskryssning med Vikinglingens Cinderella, också trevligt och där brukar det vara mer kända artister och orkestrar som underhåller. I mitt tycke är dock fartyget och hytterna inte lika uppfräschade. Men å andra sidan så uppväger kanske underhållningen och maten detta.

Att kryssa över dagen till Åland är också en trevlig variant och det finns olika möjligheter  där rederierna ofta erbjuder kostnadsfria busstransporter från orter en bra bit från Stockholm. (Info brukar finnas på företagens hemsidor.)  Eckerölinjen erbjuder resor mellan Grisslehamn, en bit norr om Norrtälje i Roslagen och Eckerö på Åland. Och Vikinglinjen erbjuder resor över dagen dels från Stockholm (en heldag med båtbyte i Mariehamn) och dels från Kapellskär, ett par mil öster om Norrtälje.

I övrigt? Att sitta på akterdäck i kvällssolen med något gott i glaset och sakta lämna Stockholm bakom sig är njutbart. En god middag likaså. Vi undviker helst buffén och tycker det är mysigt att sitta ner och bli serverad. På denna kryssning hade vi inte bokat någon mat utan valde att låta “här och nu bestämma” vad och var vi skulle äta. Vi satt länge till bords och såg solen skänka sig i väster. Och sedan blev det på nytt dags att slå sig ner på akterdäck (minst blåst där) när ytterskärgården passerade och vi kom ut över Ålands hav. Men när vi la till i Mariehamn tidigt på morgonen/sent på natten var vi inte vakna.

Jag valde en fisk och skaldjursgryta med gott vitlöksbröd och blev verkligen nöjd. 

Vacker solnedgång i den fina augustikvällen.

 

Tidig avresa måndag morgon från Åland och Mariehamn. Tidigare än vanligt eftersom fartyget på eftermiddagen skulle ut på en tredagarstur upp till Höga Kusten och Härnösand. Men ingen brådska för vår del. Det blev “långfrukost, bordsserverad sådan i liten och lugn matsal. För är det semester så är det och klockan hade jag lämnat hemma. Vi spenderade även på hemvägen ett par timmar på däck i det vackra vädret. Och att sakta glida genom Stocholms skärgård är något jag gärna gör. Jag har gjort det många gånger förr och jag tror inte jag kommer att tröttna på det jag ser.

 

 

(Vill nämna att detta inte är ett sponsrat för om så är, ska det tydligt framgå i inläggets text.)

 

32 svar på ”Kryssning med Birka Paradise – en god idé”

 1. Verkligen god idé! Ser ju riktigt fint ut, och vilken stor hytt dessutom. Senast jag var på en kryssning från Sverige var nog studentkryssningen för hundra år sedan (känns det som), och den hytten man fick då var verkligen inte i närheten av lika fin som den där. Ha, ha, vilken skillnad! 🙂

  1. Vi har ju tiden så lika bra att passa på och med gångavstånd till fartyget så blir det än enklare.
   Numer är det skönt om det finns en stor och bekväm hytt. Men jag minns också resor per båt, långt ner och utan fönster. Och det gick så bra det också.
   Jag är ju “lite till åren kommen” så nu blir det inte så äventyrligt som förr. Dock funderar vi mycket på Costa Rica. Ni har verkligen inspirerat oss.

  1. Det är ju lätt att vara spontan när vi har nära till så mycket. Och lika bra att passa på när tid och lust finns. Nåja, tid har vi ju gott om förstås och oftast lust att göra roliga saker också.
   Stor kram!

 2. Ni är bra på att ta för er av livets goda! En mycket god egenskap. Vi lever bara en gång. Så lätt att komma till båten när ni bor så nära, att inga större förberedelser behövs. Toppen! Bara att njuta av mat, hav och sol! Kram till er!

  1. Vi passar på att ha det bra. Och det är ju enkelt för oss att spontant ge oss iväg. En klar fördel med att bo som vi gör.
   Det blev en jättefin och väldigt trevlig minisemester.
   Kram till dig från oss.

 3. Maten ser ljuvlig ut! ?
  Och otroligt vacker solnedgång. Den där spontaniteten, som jag också “lider” av, är ju helt underbar. Komiskt att du än en gång på kort tid nästan korsar väg med min kära mor och hennes man. Först uppe i deras vackra Nordingrå. Och igår klev dom på Birka paradise för att ta sig upp till sitt vackra Norrland längst med kusten. Imorse blev dom välkomnade i Härnösand med röda mattan och pompa och ståt! 🙂

  1. Det blev en jättetrevlig resa och väldigt spontant bestämt. Och vi kan ju vara ganska spontana efetrsom inga jobb väntar oss. Nåja, dock en del för mig, men inte just nu.
   Vad roligt detta med din mor och hennes man. Vi går omlott men kanske ses vi vid tillfälle.
   Toppen att ta båten hem till Höga kusten. Och vilket fint välkomnande i Härnösand!
   Kram!

    1. Aha! Jag undrade just. Men en fin båtresa lär de få och trevligt att se i alla fall lite av Höga kusten från sjön.

 4. Åh, vilken fin hytt! Det ser alltid så läckert ut på bild med kryssningar, tycker jag, men tyvärr gillar jag inte att åka båt själv. Blir alltid sjösjuk och så är jag rädd för att vara ute på öppet vatten. Och vilken solnedgång ni fick!
  Kram

  1. TYcker man inte om att åka båt så är ju inte kryssningar ett bra alternativ. Just över till Åland från Stockholm är det knappt
   en drygt en timme på öppet hav. Men det är mer än tilllräckligt om man inte tycker om det. Vi har ju haft segelbåt och motorbåt i omgångar så jag är van, men hård blåst-kuling- storm ogillas.
   Det blev en trevlig tur och en vacker kväll med fin solnedgång.
   kram!

 5. Vilket spontant och härligt infall! Hytten såg verkligen fin ut och ska jag åka båt ska det inte vara något under bildäck. Det fungerade i ungdomens dagar men nu ställer jag helt andra krav. Underbara bilder och maten, den såg verkligen njutbar ut den med!

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en trevlig minisemester och lika bra att passa på och särskilt i det fina vädret.
   Numer vill jag bo bra och att bo långt ner i båten och fönstelöst som i ungdomens dagar är inte aktuellt. Var sak har sin tid. Vi tykcer nog lika här.
   Maten var god och jag sparade mig till en god räkmacka senare på kvällen. (Den hör liksom till.)
   Kram!

  1. Ja, inte alls tokigt! Roligt om ni kan ta en tur.
   Och åker en inte fredag-lördag så är det lite “lugnare.”

 6. Bra minisemestertripp! En fin hytt, god mat och dryck … och därtill härligt sensommarväder för att kunna njuta sjöluften på akterdäck – ser härligt ut! Finfina bilder!
  Kram

  1. Tack! Det blev väldigt lyckat och tur med vädret hade vi. Nåja, jag hade tjuvtittat lite på olika väderprognoser, så lika bra att ta en tur.
   Vi har ju gångavstånd till båten så det är ju tämligen enkelt att komma iväg.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Du är inte sponsrad än, men borde bli tycker jag. Om Birka Line har robotar då upptäcker de kanske dina inlägg och bjuder på en resa framöver;-)

  Å vilken himla tur med vädret ni hade också. Perfekt ju!

  1. Ännu inte! Men skulle jag händelsevis bli det kommer det att framgå tydligt. Visst vore det trevligt att bli sponsrad, men som fullt betalande skriver jag å andra sidan nu om jag vill och bestämmer helt själv. Gillar den friheten.
   Tur med vädret hade vi och jag hade faktiskt tittat på prognoserna innan jag bokade. Alltid trevligare att ta en tur över havet i sol.

 8. Härlig kryssning… alltid underbart att vara ute på havet (när det inte stormar). Så fina blå bilder!
  Kram!

  1. DEt blev en riktigt bra och spontan minisemester. Och ingen blåst heller så det var bra att vi inte seglade. För ska en segla behövs vind.
   Tur med vädret på alla sätt. Hav, skärgård och trevligheter gillas!
   Kram!

  1. Det blev en jättetrevligt minisemester och just att det är enkelt att komma iväg gör ju mycket. Hytten var verkligen fin och erbjöd det där “lilla extra”.
   Kram!

 9. Vilken härlig spontanresa.
  Känner igen hytten. Bi hade en sådan vår första resa med Birka.
  Förhoppningsvis kunde Ö boka den i oktober då vi åker en skaldjursresa med vänner.
  I morse bar det bara 23 grader ute skönt!
  Kram/A-K

  1. Det blev verkligen en fin misemester och skönt väder var det. Vad trevligt med en skaldjursresa! Och håller tummarna för att ni fått en liknande hytt.

   Skönt för dig med lite svalare väder.
   Önskar dig en fin onsdag!
   Kram!

 10. Vilken fin hytt! Och dessutom verkar ni både fått god mat och fint väder. Härligt! (Och jag tycker inte att man ska behöva berätta att något inte är sponsrat. Det är förstås inte fel, men det ska ju inte heller behövas.)

  1. Det blev en jättefin minisemester. Skärgården i kombo med god mat, bra hytt och fint väder är ljuvlig.
   (Vad gäller sponsring behöver man ju inte ta upp detta, men ibland väljer jag att göra det när jag hgör “reklam” för något som kan tolkas som sponsring)

 11. Åh, så underbart! Vi gjorde ju samma tripp i början på sommaren, men inte med en sån lyxig hytt…ska nog kosta på oss det nästa gång! Och viss tär både mat ,dryck och utsikt njutbart för öga och gom!

  1. Minns er resa i början av sommaren. Och visst är det skönt att ge sig iväg ett dygn med Birka. Perfekt minisemester.

 12. Det såg riktigt mysigt ut. Dagens Bosse hade också valt en söndag. Gårdagens Bosse hade stensäkert valt en fredag eller lördag. 😉 Jag är lite anti/allergisk mot buffé där alla varit med sina “fingrar” och väljer mycket hellre att bli serverad vid bordet. Där var ett par foton som jag njöt extra länge av.

  1. Bufféer hoppa vi numer helst över. Jag vill bli serverad och oftast är “serveringsmatsalarna” mer pratvänliga och lugna. Passar mig.
   En fin minisemester blev det och numer, precis som du tycker, är en söndag bra att åka på. Annat var det förr….
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *