Skyltar Torrevieja

Ätbart och matnyttigt i Torrevieja – Skyltsöndag #319

Söndag och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Skyltarna är veckofärska från spanska Torrevieja och med fokus på ätbart och matnyttigt.

Spanien.Torrevieja. Coffee&Tapa. En favoritbar. Här ingår något ätbart när man beställer en dryck till det facila priset av ca. 1,50 euroEtt av våra favoritställen i Torrevieja är baren Coffee& Tapa. Perfekt läge vid havet och här på udde fläktar det alltid skönt. Något ätbart, en tapa, (munsbit) ingår dryckesbeställningen till det facila priset av ca 1.50 euro.

Tapas

Här i stan finns många bra tapasställen där man vid beställning av dryck också ofta får en tapa som “ingår”. För en ringa penning kan man även beställa in flera olika varianter.  Tapas är egentligen ett samlingsnamn för flera smårätter och kommer från det spanska verbet “tapar” som betyder täcka över. Lägga på ett lock.

Förr var det vanlig med flugor och insekter inne på barerna och för att hindra att dessa drunknade i dryckerna så täcktes glasen med ett litet fat och på det låg en bit bröd med olivolja, oliver eller en bit skinka. Men det kan också ha varit ett sätt att ge gästerna lite matnyttigt mellan dryckesbeställningarna.

Här har vi fått “tortilla” som ingick.  En spansk potatis och lökomelett.

Önskar man en större portion kan man be om en “media”, en halv portion eller en “racion”, hel portion. Ofta kostar en separat tapa  mellan 1.50- 2 euro. Men det varierar lite både uppåt och neråt-
Vanligt är att man beställer in flera olika tapas som blir till ett mindre smörgåsbord.
Tapasrätterna kan variera hel hel del och några exempel är; skivor med ost eller skinka på en bit bröd, friterad fisk, tillagade grönsaker, skaldjur i marinad, oliver, nötter eller spansk tortilla (en kraftig potatisomelett med lök) är sådant som ofta ingår vid beställning av dryck.

Mer matnyttigt och ätbart

I Torrevieja finns det flera stränder både inne i stan och utanför. Och i anslutning till dem finns det gott om barer/restauranger, glassbarer och caféer.  En del mer “turistiska”  än andra.

Den här baren passerade vi i fredags när vi var på tapasträff med vänner och här hade många svenskar samlats för att se fotbollsmatchen mellan  Sverige och Slovakien.

Restaurangerna avlöser varandra och en del har flera besökare och andra färre. Än så länge har inte semestrande spanjorer dykt upp och inte heller så många turister. Och en vardag är det ju jobbdag.

Spanien. Torrevieja. Kanske något ätbart? Många restauranger skyltar med olika förslagNågot ätbart? Här på restaurangen La Cantina som ligger längs strandpromenaden gör man reklam för paella.

Om den är bra eller inte har jag ingen aning om. Men om vi ska äta paella har vi ibland besökt en restaurang, Las Cañas, som ligger en bit upp i stan.

Visst äter vi gärna en bit mat på restaurang men också en del hemma. Utbudet av varor är gott och eftersom vi oftast är här i längre perioder så blir det att vi äter hemma 3-4 dagar per vecka. Lite beroende på.

Spanien . Torrevieja. Vill man handla något ätbart i matbutiekerna från frukt och grönsaksdiskarna gäller att använda plasthandskarVill man handla något ätbart från frukt och grönsaksdiskarna är det plasthandskar på. (Återvinningsbara)I

I de matvarubutiker vi besökt finns det skyltar vid frukt och grönsaksdiskarna, ofta både på spanska och engelska, som påminner om vikten av att använda plasthandskar. (Återvinningsbara) Jag missade skylten en gång och en spansk dam pekade på den. Så nu vet jag.

Att köpa lite god serranoskinka, lufttorkad skinka, gör vi gärna. Provsmaka får man också. Denna lufttorkade skinka finns i olika varianter och kvalitéer.  Utbudet är gigantiskt och prisklasserna är många

Annat matnyttigt

Även här blir det en del kinesisk mat som jag lagar och då är det fint att hitta rätt råvaror. Men det finns speciella kinesiska matbutiker så där tar jag gärna en titt.

Spanien. Torrevieja. Lite ätbart från den kinesiska butikenHär lite ätbart från den kinesiska livsmedelbutiken.

I onsdags hade vi ett stopp på restaurangen 100 Montadtios. Just onsdagar och söndagar har de extrapriser. Men dyrt är det ju inte andra dagar heller.  Nu noterade vi att här som på flera ställen i Torrevieja finns inte några menyer. Coronasäkrat. Däremot fanns det info om en app på bordet.

Info  på bordet om hur man skulle kunna se menyn i appen .Och jag testade. Gick inget vidare. 

Men jag är envis och kom sen att tänka på att jag på telefonen har en app “QR reader”. Aha, bara att trycka på appen och sedan på bilden på bordet. Vips så hade jag menyn i telefonen. Lätt som en plätt.Men när det var gjort såg jag att menyn faktiskt också fanns uppklistrade på restaurangens fönster.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”Ätbart och matnyttigt i Torrevieja – Skyltsöndag #319”

 1. Vi hade hemlagad tortillia till lunch idag, smidig mat att göra för jag fuskade och hade i överbliven kokt potatis från igår. Paellea är också gott, äter vi ofta på Gran Canaria. Snyggt skyltat!

  1. Tack!Tortilla är perfekt i många sammanhang och just när man har kokt potatis över- Gott också att lägga lite ljummen på en bit bröd. Paella kan vara riktigt gott men vi väljer noga var vi äter den. Vill gärna ha rejält med skaldjur i. Har också testat paella på GC som var supergod.

 2. Hungriga behöver ni knappast att gå för utbudet är ju stort. När prisbilden är så tilltalande så förstår jag att ni äter ute en hel del. Det hade jag gärna gjort men här skulle det bli en dyr vana. Självklart blir det lite då och då men jag tycker att prisbilden på vissa svenska restauranger är klart avskräckande.

  Kram och god söndagskväll!

  1. Nej,då! Inte alls. Vi varierar med att äta ute och hemma och är man här länge så tröttnar vi på “utematen”. I Sverige blir det inte alls lika ofta men just prisbilden är väldigt annorlunda och avskräcker en hel del. En middag för två går ju hemma ute på lätt runt 1000 kr.(Mindre förstås om man dricker vatten.)
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 3. Finns ju en del tapasrestauranger lite varstans hos oss också. Svårt att välja tycker jag. Ibland blir det mycket om man väljer tre tapas, ibland för lite…
  Var på konferens ( e-twinning) i Sevilla för ungefär tio år sedan. Det var mycket folk och middag utlovad. Men inga bord framdukade. Fattade ingenting. Tills folk började gå omkring med tallrikar med lufttorkad skinka och ost, samt öl och vin.
  Det var första gången jag åt tapas. För det kom fram smårätt efter smårätt. Supergott!
  Och vilka tider, jag var i Amsterdam, I Sevilla, I London och på grekiska Hydra genom europa-samarbetet! Fick dessutom något pris! E-twinning finns fortfarande kvar, men som svensk lärare så tycks det ha blivit svårt att åka på kurser och konferenser. Vikariekostnaden måste skolan stå för!
  Tack för din info , intressanta bilder….och min egen nostalgitripp! Kram!

  1. Vi går gärna också i Stockholm och äter tapas och ett favoritställe so finns på många ställen i Sverige är “Pinchos”. För oss blir det ofta tapas som ingår när vi beställer dryck. Här i stan har man ett par gånger under året speciella “tapasrundor” då restaurangerna tävlar om den bästa tapasen som röstas fram av besökarna- Alltid roligt att smaka olika. Kan förstå din situation här i Sevilla och har upplevt liknande på olika EU konferenser om skola både i Madrid, San Sebastian och Barcelona. Ler igenkännande .
   Känner igen detta med att åka på konferenser och olika samarbeten men har aldrig haft betänkligheter om kostnaderna för vikarier. Allt annat har ju olik EU. samarbeten betalat och det har kommit skolan och eleverna till godo.
   Kul med nostalgitripp och minnen-
   Kram

 4. Mycket som cirkulerar runt mat och dryck, men det är också livets A och O.
  Snyggt skyltat, som du brukar.
  Trevlig kväll och jag njuter av den infon som jag fick av dottern idag.
  Stor kram!

  1. Tack! Goda Vänner, god mat och dryck förgyller tillvaron när vi är här. Och även hemma. Väldigt roligt att botanisera i butikerna och se vad som känns gott att laga till. Vi varvar ju med att äta ute och hemma och utbudet i butikerna är verkligen både gott och varierande.
   Fint med goda nyheter från dottern. Bara att glädjas.
   Stor kram

 5. Härligt med barer intill stranden som gör det enkelt att gå dit och äta lite.
  Visst är det så att man blir trött på maten som serveras på restaurangerna och då är det ju bra att kunna laga egen mat.
  Snygg skyltning för matchen Sverige – Slovakien.
  Se där, menyn fanns även uppsatt i restaurangen. 🙂

  1. Många barer och restauranger nära starnden och havet är riktigt bra och sedan finns det en del turistfällor. Men de undviker vi helst. Går man dit lokalbefolkningen går hamnar man oftast rätt-
   Vi lagar en del mat hemma, men inga direkta storkok. Men råvarorna är bra så man kan få till mycket ganska enkelt. Och eftersom vi är här gansk alång tid är det skönt att kunna alternera.
   Sverige – Slovakien hade en del svenskar här på baren i publiken men vi såg andra halvlek hemma på spansk tv. Kul med de spanska kommentatorerna-

 6. Ytterligare ett inlägg och en Skyltsöndag helt i min smak. Spanien är så himla civiliserad med sina tapas och det till löjligt låga priser. Det slutar aldrig förvåna mig att så många restauranger/barer kan överleva så de har så låga priser. Jag menar även “dyra” spanska barer är ju hur prisvärda som helst med svenska ögon sett.
  Jättekul att de skyltade med Sverige-Slovakien och England-Skottland matcherna. Det hade du aldrig sett i Benidorm, alltså att där skyltas inte för skandinaviska matcher, varken vad gäller mästerskap eller ligaspel.
  Plasthandskar har ICA också infört. Gissa om några sätter dom på sig… Svar nej!
  Roligt med din QR-reader. Har för länge, länge sedan laddat ner en på min gamla iPhone. Nu när jag köpte en ny i februari överförde killen alla appar från den gamla till den nya mobilen. Där följde QR-readern med. Märkte det häromdagen, när jag chansade och det funkade…
  En toppen och väldigt aptitlig skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack!Tapas är ju en del av det dagliga livet här. Ofta ingår de men annars är de ju att beställa och till låg kostnad-
   Denna bar där skyltarna finns på – dit går vi aldrig. Mer en turistfälla. Och i övrigt såg vi inga skyltar om matcher men de visas ändå ganska ofta. I varje fall de”större ” matcherna-
   Platshandskar har jag sett finns på vår lokala iCA men ingen uppmaning att de ska användas. Tror inte jag gjort det. Här blev jag ju påmind om att använda dem av en annan kund-
   OR koden behövs här där nästan alla restauranger har en sådan för att kunna läsa menyn. Men innan jag kom på hur man gjorde…
   Bra att du har den på telefonen och fick användning för den- Jag hade nästan glömt bort min-

 7. Härligt tema på dagens skyltar säger en matglad Paula som plötsligt blev sugen på paella, det var år och dar sen!
  Visst är ni rätt bortskämda med både utbud av matställen och även prisnivån! Och så roligt att få möjlighet att testa nya ställen och hitta nya favoriter! Kram

  1. Mat kändes bra som tråd/tema idag. Och roligt at testa olika varianter är det. Både att laga hemma och att äta ute-
   Prisnivån är förmånlig och det är ju ingen nackdel.
   Och vi testar gärna nytt.
   Kram

 8. Fint skyltat och så kul att se lite barer och utbud hos er i Torrevieja. Paellan som jag åt sist på GC blev jag tyvärr lite dålig i magen av , men ingen av de andra tre som åt av samma stora paella, men nån räka jag fick smakade lite annorlunda, kan ha varit den.
  Så trevligt att få en tapa till drycken man beställer in, och billigare än i Sverige är det verkligen!
  Ha det fortsatt fint!
  Kram

  1. Paella kan vara knepigt och jag brukar bara beställa den där den “ska ” vara bra. Men just skaldjur är känsligt. Jättetrist att du blev dålig. Säkert var det räkan som var mindre pigg.
   Prisnivån är överlag bra och tapas som ingår gillar vi.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Det är härligt med alla tapasställen som finns här i stan. La Cantina besöker vi oftast bara på tapasrejsen, men en gång slog vi till på en pizza och delade på en flaska husets vin. Höll på att svimma när notan kom – 15 euro för vinet! Dit går vi inte igen om det inte är tapasrejs. Synd, för pizzan var verkligen jättegod.
  Nuförtiden är det bara jag som plockar “lösfrukten”. Handskarna är för små för Anders 😉
  Snyggt skyltat!
  Ha en fin start på veckan!

  1. Tack!Visst är det! Och man lär sig vilka som är “bra” och det gäller ju även restauranger. Catalina har vi besökt i samband med tapasrejset och även någon gång med vänner och då åt vi just pizza. Men absolut ett överpris för vinet.
   Bra med handskar men jag såg dem inte utan blev påmind av en annan kund. Bra så.
   Önskar er också en bra start på veckan-

 10. Inget slår en pappersmeny. En och en halv Euro, man kanske skulle åka till Spanien nästa gång. Paellan på bilden såg jättegod ut.

  1. Här finns nu “app menyer” på flera ställen för att det skulle vara mer hygieniskt. Lite plottrigt att titta på tycker jag men det fungerar.
   Dryck med tapas är väldigt prisvärt och på många ställen ingår just en tapa som restaurangen väljer-
   Paella kan vara väldigt gott men det är noga med var man äter den så att skaldjuren är fräscha.

 11. Så mycket gott överallt det finns att äta ,-)) Din blogg ska man vänta med tills man ätit själv! ,-)
  Rent och snyggt är det. Det verkar vara mer ordning även om nu på strandpromenad med munskydd blir för varmt.
  Här var det överfulla bussar och om man ville hade man munskydd, vilken skillnad. Sen är utbudet stort , likadant i många andra länder, vilket är spännande, Det är man inte van vid här hemma.
  Härligt att se hur fint ni har det! Glad Midsommar! KRAM Primrose ,-)

  1. Här är det väldigt bra ordning på det mesta tycker jag. Munskydd har varit obligatoriska här även utomhus men kanske blir det ändring på det i slutet av veckan. Hoppas. Men inomhus gäller de fortfarande som i butiker, på restauranger, bussar och annat.
   Vad gäller det ätbara är utbudet stort.
   Önskar dig och maken också en fin midsommar.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *