Spanien Torrevieja

Närheten till stränder och hav lockar

Antalet turister ökar stort i Spanien och så i  även i Torrevieja. I år räknar man med ca 400 000 besökare.  Ett tämligen jämt klimat över hela året men hett sommartid. Det är hela året en högst levande stad där stort kulturutbud, gott om restauranger, vacker och tillgänglig strandpromenad, närheten till hav och stränder, samt många fritidsboenden påverkar förstås siffran.

Under juli och framförallt augusti blir det riktigt trångt i stan och på stränder och likaså under påsk – för att under resten av året mer plana ut en del.

För egen del solar jag inte men njuter av att promenera långa sträckor längs stränderna och havet. Ett “pitstop” i skuggan på en av de många strandrestaurangerna är alltid trevligt.  På de stränder som finns inne i stan blir det lätt väldans trångt men tar men sig några km utanför stan (går, cyklar, tar buss eller bil) blir det genast luftigare och där finns också stränder som är mycket längre och bredare.

Närheten till hav och stränder lockar.Den fina breda strandpromenaden, Paseon, lockar alltid till sig besökare. Och här träffar man ofta på vänner.

Olika stränder

Prästens strand, Playa del Cura

Är av stränderna mitt inne i stan. En strand som under högsäsong är väldigt välbesökt och det känns då som om det är ståplats som gäller.  Varför stranden fått just detta namn är oklart. Mer klart är att namnet finns med på ett sjökort från slutet av 1800- talet. Historien berättar dock att en av kyrkans män ska ha drunknat här utanför och att namnet på stranden sedan kommit till.

Playa del Cura, en av stränderna inne i TorreviejaBild från häromdagen och antalet parasoller och personer på stranden har kraftigt minskat. 

Cala de Palangre

En liten stenig strand som ligger i en kurva, Palangre, någon kilometer norrut. Den lilla strnden är uppkallad efter en “långrev” som de lokala fiskarna använde. (Palangre betyder långrev) här går det bra att bada men det är stenigt både på strenaden och på botten så badskor rekommenderas. Periodvis finns också en hel del tång här.

Med egen solstol och parasoll blir det mer bekvämt.

Playa de Los Locos

I stort sett där Palangerestranden slutar börjar nästa strand, Playa de Los Locos, “de galnas strand”. En strand som också är mycket välbesökt, men här känns det mer öppet och det blåser ofta en skön bris från havet. Namnet kommer från början av 1900- talet då det här i närheten låg ett psykiatrskt sjukhus.

Playa de los Locos, en av stränderna inne i Torrevieja. Playa de Los Locos. Här i lågsäsong och gott om plats.

Playa de la Mata

Drygt fem kilometer norr om Torrevieja ligger  den kilometerlånga La Matastranden och själva orten La Mata.  Detta är min favoritstrand och hit cyklar eller går vi ganska ofta.  Att här slå sig ner på en strandbar i skuggan och sedan passa på att bada passar mig jättebra. Och även om det i högsäsong är mycket folk även här så kan man gå/cykla ännu en bit norrut och antalet bad/solgäster minskar efter hand. Stranden här har fått namnet efter platsen La Mata, en stadsdel i Torrevieja. Ordet La Mata lär komma från en buske, mastixbusken, som förr växte här i området. Området kallas också för Torrelamata alltså tornet vid mastixbuskarna . Och här finns också ett gammalt torn.

Den kilometerlånga La Matastranden är min favorit. Och det även om jag i stort sett inte är på den.  (Mina solskador tillåter det inte. )

La Mata stranden är lång.

Tillbaka till Torrevieja och promenaden fortsätter nu söderut genom stan.

Gott om badstegar finns det vid lavaklipporna inne i stan om man vill bada utan att få sand mellan tårna.

Playa de Los Náufragos

Ett par kilometer söderut från centrum av Torrevieja ligger Playa de Los Náufragos, de skeppsbrutnas strand. Här längs kusten där det är tämligen öppet har många skepp förlist under årens lopp när östliga vindar dragit in. Förr fanns inga pirar eller någon hamn för skeppen där de kunde söka lä utan fartygen kunde blåsa upp på land och förstöras.

Och vill man så går det bra att fortsätta gå fler kilometer söderut längs havet för att så småninom komma till de långsträckta stränderna vid Punta Prima.

Även Playa de Los Náufragos är en lång och öppen strand och kantas på många ställen av små barer och restauranger.

 

 

34 svar på ”Närheten till stränder och hav lockar”

 1. Det är alltid roligt att få reda på de olika betydelser på dessa fina stränder÷)
  Såsom stranden högrev, prästens strand, stranden Mastixbuske, skeppsbrutnas strand och tokiga stranden och stranden Mata. Vilket utbud på stränder!!.
  Nu gillar jag läget som allra bäst när alla turister har försvunnit, barnen har börjat i skolan och många har börjat att jobba// trevlig dag och många kramar från ett soligt Jerez

  1. Här i närheten finns en del att välja på och vi tar oss nu ledigt fram med våra cyklar. INte alltför hett, trots att det ändå är runt +30. Men en får ge sig ut på morgonen eller sena eftermiddagen. Visst är det nu en skön period. Kan tänka mig att det är så även hos dig i Jerez.
   Önskar idg en fin kväll.
   Kram!

 2. La Mata är min absoluta favorit också 🙂
  Kan även rekommendera Playa el Moncayo som ligger norr om La Mata men söder om Guardamar.
  Kan nästan ses som en fortsättning av La Mata, jag tror faktiskt att man kan gå längs vattnet hela vägen om man skulle vilja även om det kanske är i längsta laget för en promenad.
  Vacker strand med gott om plats, dit kommer vi garanterat åka igen.
  Kram Linda

  1. Playa el Moncayo cyklar vi till ibland och där är det verkligen fint. Och är det varmt blir det La Mata per cykel eller promenad.
   Och man kan gå längs havet från La Mata till Playa el Moncayo. Vi har dock cyklat dit längs havet.
   Hoppas ni kommer tillbaka hit och att vi då kan få möjlighet att ses.
   Kram!

 3. Oj så många olika stränder att välja på! Kul att veta vad namnen betyder. Långgrunda bad och stekande sol är väl inte min favorit, men det är fint att se så här på avstånd 🙂 Antar att det är skönt när den allra värsta turistinvasionen är över även där nere – som på Öland och Gotland här hemma 🙂
  Ha det fortsatt gott och njut av dina sköna promenader – jag njuter av att få ta del av dem så här!
  Kram

  1. Många stränder finns det i närheten men jag är ju inte, sedan många år tillbaka,inte på en strand – Jo, jag kan bada. (Solskador bl.a. hindrar mig) Men jag går gärna längs havet och längs vackra klippformationer. Stekande sol undviker jag och det är skugga som gäller. Men jag vet att många vill ha både sol och stränder, men inte jag numer. Inte sedan x antal år tillbaka. Men jag njuter av annat.
   Havet kan jag inte se mig mätt på och det är fint att ta cykelturer nu när det inte är så hett.
   Kram!

 4. Underbart ,-)
  Jag skulle också njuta av strandpromenader ,-)De är alla fina men jag tror jag valt Playa de Los Locos.
  Det ser otroligt underbart ut ,-))))
  Bada kan vara skönt men då måste det vara varmt, vilket det troligtvis är men promenader längs stränder ÅH ljuvligt!
  Njut på.
  KRAM Primrose ._)

  1. Strandpromenaderna tycker jag om och jag håller mig ju i skuggan. Bäst att passa på innan solen kommit så högt och keps eller solskärm är på för att skydda ansiktet.
   Los Locos tycker jag om och vi tar oss gärna till La Mata. Känner en sådan frihet där.
   Varmt i vattnet är det och nu +25. Helt i min smak. Men just nu kan jag inte bada för jag behandlar delar av mina solskador med en cytostatikakräm. Men att bada fötterna går ju bra så det gör jag.
   Skickar dig lite sol, hav och värme.

 5. Playa de los Locos, den bilden var så himla bra! Vilket sug i den bilden!

  Vi tycker att det har varit “tunt” med turister i år, inte alls samma trängsel som föregående två-tre år. Rimmar illa med prognoserna men så tycker vi att det har sett ut. Kanske alla turister har hållit till hos er?! 😀

  1. Jag tror många turister varit på Balearerna, i Katalonien, på Gran Canaria och vid Atlankusten efter vad jag läst. Och även många längs Costa Blanca. Vet även att Nerja har haft fullt och där är det ju inte de där direkt långa stränderna. Men dock väldigt vackert och mysigt.

 6. Har bara varit i Torrevieja en dag för några år sedan. Tack vare det här inlägget förstår jag nu att stränderna utanför staden också tillhör Torrevieja. Trodde nämligen Curan var den enda stranden i “byn”. Sedan har jag ju hört strändernas namn många gånger, då jag följt Ama i många år. Gillar namnen på stränderna och skrattade gott åt Los Locos. Vilken” loco” idé att döpa en strand efter ett mentalsjukhus, ganska coolt faktiskt;-)

  1. Stränderna inne i stan har sin fasta publik och det finns fler än de jag nämnde, t.ex. ett område med två havspooler som avgränsas av vågbrytare och där många äldre och barnfamiljer håller till. Och visst är det roligt med strändernas namn. Och La Mata är min favorit. Perfekt för bad om så önskas och med en härligt lång strandpromenad . Många fina “pitstops” finns också. Och att trängas på en strand skulle jag numer aldrig utsätta mig för. (Är ju inte på stranden men vill det inte ens tankemässigt. )

 7. Härliga bilder från våra olika stränder! Kul med litet historiska kommentarer också! Som strand gillar jag också La Mata bäst , det är nog bara där jag badat. Annars gillar jag starkt att promenera och sitta vid havet, från tidig morgon till sen kväll. Underbart med så många stränder med så olika karaktär!

  1. Visst är det fint med alla dessa stränder vi har nära oss och toppen att kunna promenera eller cykla till dem. Jodå, buss går ju också eller bil om en har. Och de är verkligen varierande till sin karaktär. Och La Mata och norr därom är även min favorit om det gäller bad.

 8. Så härligt med dessa fina stränder som finns i närheten av ert boende. Själv hade jag valt en strand med lite mindre trängsel för ståplats är inget för mig. nej jag vill ha en solstol och ett parasoll att sitta under för där läser man bäst.

  Kram och god kväll!

  1. Jag väljer ju numer ingen strand alls annat än att promenera på och då får det bli de längre stränderna.Och även förr, när jag var på stranden,ville jag ha gott om plats och inte känna mig som en sardin i en burk.

   Våra stränder i Thailand är i det avseende helt perfekta. Och man behöver aldig där heller “paxa” plats. Rejäla parasoller och sängar finns alltid för alla och dessutom utan kostnad. Vet dock att dt oftast inte är så i Europa…Och det får en ta.
   Kram från terrassen och +25.

  1. Närheten till havet tycker jag om och finnns det skugga går jag helst där. Men då får det bli morgon/förmiddag eller tidig kväll.
   Mitt på dagen är det skönt att sitta i skuggan och njuta av närheten till havet och ljudet.
   kram!

 9. Så många fina stränder ni har att välja på. För din del härliga promenadstråk, åtminstone vid lågsäsong när du slipper kryssa fram på stranden.
  Underbara strandbilder, särskilt den på Los Locos.

  1. Tack! Jag uppstattar de fina promenadstråken längs havet och dte är funt att slå sig ner här och där och bara titta ut över havet.
   Just vid La Mata stranden går det fint att gå i strandkanten utan att hoppa över människor. Men solen är också stark där, så jag drar mig snart mot skuggan. Så är det numer.

 10. Stränder är ju så helande för själen, du som jag älskar att se havet o känna dess doft 🙂 o du bor just nu på ett ställe som har massor av fina stränder kul att se 🙂 kram å fin dag <3

  1. Havet tycker jag väldigt mycket om och här finns de tämligen nära. Numer blir det att jag sitter i skuggan på en strandbar och njuter, men det går bra det också. Till havet dras jag som en magnet.
   Här finns många stränder i närheten och alla är ju inte lika välbefolkade som tur är.
   Kram och trevlig torsdag.

 11. Intressant information om stränderna här 🙂 Vi var ju inte här under det största “högtrycket” i år, men tycker att det är ovanligt många människor kvar här för att vara så långt in i september.

  Ha en härlig dag!
  PS: Sjukhuset som Los Locos är uppkallat efter byggdes om till bostäder – El Palmeral som ligger i bortre änden av Locos (sett från Palangre) .

  1. Nej, högtrycket här, med allt vad det innebär, är det skönt att slippa- och ni var ju då ute på en fantastisk resa. Jag är glad att jag följde med dig på den via bloggen.

   Läste på nu om sjukhuset vid Palmeral och trädgården där är ju verkligen lummig och fin.
   Trevlig torsdag!

 12. Ni har verkligen en del stränder med omgivningar att välja på. Playa Cura är absolut inget för mig, men dom andra stränderna ser trevliga ut! Kram

  1. Nej, jag gillar inte dessa stränder där folk trängs. Lite utanför stan är dte däremot mer gott om plats. Men när jag numer tänker strand är det på Chackpong och i de trakterna jag hamnar. Där är det ju strand och absolut ingen trängsel.
   Kram!

 13. Många stränder blev det.
  Trevligt att få se dina vackra bilder av dom och få reda på bakgrunden och namnen, det är alltid intressant med namn och varför det heter så eller så,.
  Jag har “legat” på en badstrand en gång i mitt liv och det var i Portugal, Tyckte inte att det gav något, utom röd och kliande hud. Min förra man älskade havet och att solbada, han var brun som jag vet inte vad, och hans son är likadan. Men jag, håller mig i skuggan och trivs med det.
  Förstår att du inte kan sola, för hudens skull.
  Sköt om dig och varm kram.

  1. Många stränder finns i närheten, men jag passerar dem bara, ingen solning här. Att gå längs havet tycker jag däremot mycket om. Likaså att sitta i skuggan och blicka ut över havet.
   Stor kram! Nu väntar en cykeltur…

 14. Här fanns ju en del att välja bland. 🙂 Kul med namnen kopplade till en historia.
  Jag tycker promenader längs med stranden verkar vara ett bra alternativ till att bara ligga still i solen. Gå med fötterna i vattnet längs med strandkanten… det är något verkligt mysigt med det.
  Hoppas du får en riktigt härlig torsdag.
  Kram Mia

  1. Jadå, stränder finns det gott om och havet är alltid nära. Jag gilar de långa stränderna där jag kan gå i vattnet och i alla fall känna lite sand mellan tårna.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram!

 15. Visst har vi flera fina stränder att välja mellan här! Cura är ju vår närmsta strand, så även om det är överbefolkat där blir det ändå den vi traskar ner till när vi vill ta ett svalkande dopp!
  Stor kram och trevlig torsdag!

  1. Ja, tull Cura blir dte ju inte någon utflykt itan bara att gå ner. Och plats för bad finns det ju alltid. Har varit där förr på kvällarna för ett dopp i solnedgången och det har alltid varit mysigt.
   Ator kram!

 16. Hej Ditte!
  Fina strandbilder! Förr i tiden var jag på Playa del Acequión men gillade inte alla båtar nära…hamnen alltså.
  Bodde närmast den.
  Acequion vet jag inte vad det betyder men acequía = bevattningsdike 😀
  Sen hade jag en väninna med bil så då åkte vi till lilla stranden vid Cabo Cervera.
  Ja det finns många stränder här…Det är nog inte många städer som har så många 🙂
  Kram P ♥♥

  1. Tack! Jag, visst finns det många stränder i närheten och en måste ju inte direkt trängas inne i stan om man vill vara på en strand.
   Acequion sägs ha fått dsitt namn av kanalen som ligger strax norr om den stranden, den lär heta Canal de Acequion, och gick förr ut i havet. Kanske nu också, om den inte är “torrlagd”. Den lär ha byggts i slutet av 1400- talet och syftet var då att den skulle avleda en del salt från lagunen. Så visst verkar bevaningsdike vara passande.
   Och visst är det även fint fid de små stränderna vid Cabo Cervera- fint att lå där längs med havet.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *