Södermalm Stockholm

Ändrade planer – Nytta och nöje på nära håll

Sensommaren håller fortsatt i sig i här i Stockholmsområdet och igår med behagliga +20 grader i skuggan. Jag hade tänkt mig en skogsrelaterad promenad men det blev ändrade planer. Det blev på ett sätt  både nytta och nöje.

Köket här hemma gjorde vi om i juni men missade då att beställa en ny spis (induktionshäll) och en inbyggnadsugn. Ja, missade är inte helt rätt men vi var då inte helt på det klara med var ugnen skulle placeras. Nu har vi i ett par olika tankar om detta så firman som gjorde köket är på nytt inkopplade och kanske får vi fler förslag från dem.

Södermalm. Butiken Rot. Här blev det ett besök efter dagens ändrade planer. Butiken Rot på Södermalm besöker jag gärna och igår efter runda i olika el-butiker blev det ett besök här. För mig tar det ca. 30 minuter att promenera hit, lite beroende på den “dagliga ryggformen”) Ett besök här blev det här när jag ändrade planerna

Ändrade planer

fick det bli och naturen byttes mot besök i en del elbutiker. Att hitta en induktionshäll med för oss rätt mått gick bra eftersom det är viss standardstorlek på hällar och spisar. Betydligt knepigare var det med en inbyggnadsugn. Med tanke på min rygg så vore det bra om den kunde bli placerad i “brösthöjd”. (Skulle då inte behöva böja mig)   Genast minskade möjligheterna väsentligt. Dessutom ville jag ha den bredvid spisen/hällen. Så då återstod en plats för den. Men varför ska det vara enkelt? Nu var det måtten som inte stämde.

De flesta inbyggnadsugnar har en bredd på 60 cm och likaså ett djup på 60 cm. Men sen kommer höjden och det är där det krånglar. Även här finns standardhöjd som är på runt 60 cm och det är för högt för att passa hos oss. (Finns skåp över och lådor under) Men så plötsligt fick jag i en mindre butik veta att det kan finnas inbyggnadsugnar med en höjd på 45-47 cm , vilket skulle passa oss. Så nu går jakten vidare på dessa.

Förslag om idéer tar jag tacksamt emot.

Butiken Rot

är  privatägd och en butik som satsar på det svenska, det småskaliga och det ekologiska. Att komma in här är att påminnas om gamla tiders “diversebutiker”.  Kunnig personal och ett bra utbud lockar förstås kunder. Och visst ligger priserna något över  de större kedjornas men kvalité kostar lite extra.

Det är ett riktigt gott äppelår och  utanför butiken finns s mängder av lådor med olika svenska äpplen. Alla har samma pris så det går fint att blanda. 

Stockholm. Södermalm. Ändrade planer blev att jag besökte butiken Rot och en del äpplen kom med hem- Lådorna med äpplen står på rad utanför butiken. Och när jag nu ändrade mina planer plockade jag också på mig en påse.

Inne i butiken kan man hitta mycket av det mesta så det är roligt bara att titta på utbudet.

Jag passade på att köpa en bit kravmärkt  svensk“bogfilé” till middag. En styckningsde man inte ser ofta men här i butiken finns den. Och den är väldigt mör. (Visste man inte att det inte var oxfilé så kunde den tas för det)

Stort utbud av närodlade frukter

– och närodlade grönsaker.

Med mina inköp i strosade jag hemåt och passade på att slå mig ner en stund på Nytorget tillsammans med de övriga som var eftermiddagslediga

Skånegatan är kvar som “sommargata” ett tag till så här passade jag också på att slå mig ner ett tag. (På många gator runt om i Stockholm har man under sena våren, sommaren och nu en bit in på hösten stängt av biltrafiken och gjort gatorna trevligare)

Eftermiddagslediga slår sig ner vid uteserveringarna vid Skånegatan. Och de ligger tätt.

Stockholm. Södermalm. Nytorget. Ändrade planer och en trevlig paus här blev bra. Nytorget ligger “mitt i” och här blev det lagom för mig att ta ytterligare en paus innan jag gick sista biten hem. Så det blev en riktigt bra eftermiddag med mina ändrade planer.

 

40 svar på ”Ändrade planer – Nytta och nöje på nära håll”

 1. Nog är det härligt att planer är till för att ändras! Vilken härlig affär med härodlade frukter och grönsaker. Nu när vi är på väg hemåt lockar utflykter till svampskog och äpplemoskok.

  1. Ni har ju gjort en fantastiskt fin resa och jag har med stor glädje hänt med. Lite bekant och en del har blivit mer bekant efter era fina inlägg.
   Den här butiken tycker jag om och jag undrar om ni inte har en liknande i Falköping.
   Här är vi flexibla så att ändra planer gör vi ofta. Har nu idag hittat en spishäll och en “inbyggnadsugn” med mått som är rätt för oss. (De flesta är 60 cm höga och vi kan bara ha 45 cm)
   Förstår att svampskogen väntar liksom kokning av äppelmos.
   Önskar er en fin resa söderöver och visst är jag med även på den-

 2. Visst hette ROT Cajsa Warg tidigare, eller har jag fel?
  I så fall handlade vi ibland där när maken hade kvar lägenheten på Metargatan.
  Bl.a. jättegoda lammfärsbiffar.
  Fina äpplen men högt pris!
  Ja äpplen är dyra överlag dessa tider….

  1. Nej, du har helt rätt. nu heter den här butiken Rot och Kajsa Varg (de andra delägarna har namnet och sin butik vid St. Eriksplan)
   Vi handlar ofta kött här när vi inte gör det hos Urban Deli eller Saluhallarna. Vill helst inte köpa färdigpaketerat kött.
   Roligt var att man kunde blanda vilka äpplen man ville eftersom det var samma pris. Men närproducerat här är ganska dyrt men vi köper det. Här är det ett gott äppelår så de borde vara billigare.

 3. Elektriker är alltid kyl att besöka.
  ROT ser väldigt inbjudande ut. Liksom att slå sig ner vid någen uteservering…eller i parken. Härligt attxha lite sommsrvärme kvar. Idag har vi regn, rusk och blåst. Ha det fint! Kram

  1. Tack! Idag regn och rusk här- Mängder med regn och blåst.
   Tror nu vi har landat med både induktionshällen och ugnen. Men just de måtten på ugnen som vi ska ha var knepiga att hitta så vi fick leta ett tag.
   Butiken Rot är trevlig och de har alltid bra varor.
   Skönt i går med sensommarkänsla och idag var det mer höstaktigt.
   Ha det fint och hoppas sensommaren kommer tillbaka till er.
   Kram

 4. Vilka tilltalande bilder från en trevlig butik. Jag förstår mer än gärna att du besöker den.
  Hoppas att det ska lösa sig så att ni hittar rätt ugn. Det är ju oftast enklare att får den på exakt rätt plats om man planerar in den från början. Vi har också inbyggnadsugn men inte intill spishällen. Jag är jättenöjd med placeringen och den sitter i bra höjd.

  Önskar en fortsatt fin tisdag!

  Kram

  1. Det blev en trevlig runda även om jag inte gick i skogen- Å andra sidan finns den ju kvar. Rot har mycket gott och bra så just bra kött köper vi gärna här- Ja, en hel del annat också.
   Vi missade här när vi gjorde köket men tänkte då på annat sätt. Men en induktionshäll ska nu in och med två lådor under och vi jar också hittat en inbyggnadsugn med rätt mått. Vill ju ha den i brösthöjd. Och det är ju viktigare än att den är bredvid spisen.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig tisdag
   Kram

 5. Gott när man kan vara flexibel. Inte dumt med ett bra kök heller.
  Den affären ROT verkar trevlig.
  Önskar dig en fortsatt trevlig dag!
  Stor kram från mig som njuter av nystädat 🤗

  1. Nu är det en induktionshäll som saknas och en inbyggnadsugn som ska vara i “brösthöjd” . Men det ser ut att ordna sig.
   Rot är en riktigt trevlig affär och alltid bra kvalité på det man köper.
   Skönt med nystädat. Det blir det här i morgon.
   Stor kram

 6. Vad kul att få lite mer av Rot. Vår kund Jannelunds Gård levererar kött dit, så kände till butiken. Men som sagt, kul att få se lite mer därifrån. Hoppas det löser sig med ugnen, har dessvärre inga tips att komma med.

  1. Roligt, med Jannelunds gård. Vet att det finns ett gång gårdar som levererar hit. Förut hette butiken Kajsa Varg men den finns nu på St.Eriksplan och den här på Söder heter Rot.
   Vi har här i närheten fler liknande butiker och till det kommer saluhallarna och be besöker vi också en del.
   Har sett fler ugnar idag och funderar på en kombinerad varmluft, micro (används lite här) och vanlig ugn.
   Kommer du på tips senare går det bra.

 7. Er ändrade plan för dagen blev inte helt fel tycker jag. Mycket intressant bjuder du på och fina bilder. Hoppas ni hittar den ugn ni letar efter! Rot har jag också besökt, snabbt i förbifarten men jag gillade butiken, helt i min smak.
  Du har rätt, bog är något man inte får köpa längre så lättvindigt. Kul att du hittade det också!
  Här har de ett helt annat styckningsschema än uppe i Norden och det är också mycket lätt att få tag på sådant som man fick tidigare hemmavid i Norden. Jätteroligt är det, vi som gillar mat och också tycker om att laga mat.
  Kram

  1. Nej, då! Inte alls. Det blev bra och jag kunde förena letandet av induktionshäll och inbyggnadsugn med den trevliga butiken “Rot”.
   Förstår att du tyckte om “Rot”. Den hette ju tidigare Kajsa Varg. (Butiken med det namnet ligger nu på St. Eriksplan.)
   Bog är knepigt att få tag på men Rot säljer det och jag köper det också ibland på Åland (Där vi köper gårdskött)
   Även Spanien har ett helt annat styckningssätt så det är knepigt ibland att veta vad man köper.
   Och att laga mat gör jag gärna.
   Vet ju att det är så hos er också.
   Kram

 8. Hola!
  ROT är toppen och bogfilén är ett fynd! 🙂 Jag brukar knyta upp ändarna så att filén blir jämntjock, bryna den runt om i en stekpanna och sedan låta den gå klart i ugnen på 125 grader med termometer inuti. Tar ut den vid 58-60 grader och rullar in den hastigt i ett bakplåtspapper innan köttsaften hinner rinna ut genom hålet som blir efter termometern. Sen får den ligga och vila i cirka 30 minuter innan jag skär upp köttet i skivor. Lärde mig från en köttexpert när jag hade deli att låta köttet vila i 5 minuter som det står i kokböckerna är för “snålt” tilltaget -antagligen för stressade husmödrar. 😉 Vid 30 minuter stannar köttsaften kvar istället för att rinna ut på skärbrädan och köttet behåller sin saftighet. 🙂

  På Åsöberget ska jag slå igen jobbdatorn nu och plugga teatertext en timme. Sedan blir det Humlan-tisdag!

  Kram och hälsa Mr B!

  1. Visst är Rot bra! Köper ju kött antingen i Östermalms, Söderhallarna, Hötorgshallen eller här. Brukar köpa denna bogfilé och gör som du. Har låtit den vila i 20 minuter och det har varit bra. Men är den tjockare så blir nog 30 minuter bra.
   Här har det blivit trevlig soppteater, promenad i regnet och letat vidare induktionshäll och inbyggnadsugn. Men nu så har vi det hela klart. Vill inte ha större ugn än 47 cm hög och det var ett pyssel att hitta med de funktioner vi ville ha. Nu får snickarna som gjorde köket komma och föreslå resten.
   Såg att ni hade trevligt sällskap i kväll.
   Kram!
   Mr B hälsar.

 9. När jag tittar på Rot’s sortiment dreglar jag och förflyttas direkt raka spåret till en saluhall i bland annat Alicante. Så aptitligt och en fröjd för ögat,
  Vad gäller din ugn så vet jag precis hur du känner – typ maktlöshet. Vi råkade ut för ett snarlikt dilemma, då kyl och frys la av – samtidigt. Bredden var inget problem, men höjden… Det tog ett tag att hitta en lösning.
  Den här länken har jag hittat åt dig:
  https://www.elgiganten.se/product/vitvaror/ugn-spis/ugn/smeg-linea-45-cm-inbyggd-kompaktugn-sf4102mcs/80374
  Och hos Elon kan man hitta det mesta:
  https://www.elon.se/vitvaror/spisar-hallar-ugnar/kompaktugnar
  Lycka till!

  1. Butik Rot är riktigt bra och välsorterade.
   Stort tack för länkarna och ditt engagemang. Ska genast titta. Var inom Elgiganten på Kungsgatan idag och snett emot tittade vi in till Elon. Blir nog ytterligare besök här.
   Men snickarna som gjorde köket ska också få säga sitt.De ska ordna med “detaljerna”.

 10. 55kr/kg för äpplen……jag kunde ju bli rik som ett troll =)
  Jag har ugn i brösthöjd och det är så bekvämt, den är i skåpet bredvid spisen – visst det är ju praktiskt. Men det är ju inte nödvändigt att ha den vid spisen så länge du har en avlastingsyta som du kan ställa varma saker på i närheten.
  Ni kommer säkert på något och det går inte att bygga om skåpet som den var tänkt för?
  Då blev det finmiddag idag? Ha det bäst!

  1. Visst kunde du! Märkligt med dessa priser när det är så gott om äpplen även här i närheten-
   Just som du tänkte jag när det kommer till ugnen. Men de flesta är 60 cm höga. Vi ska ha en på 45-50 cm i höjd och har idag hitta några sådana. Sebn ska den hem och byggas in men det gör de som byggde köket. Ja, elektrikerna ska också komma hit förstås.
   Nu har vi en bänkyta med lådor under och skåp ovanför och där kommer den i brösthöjd som jag vill. Min rygg vill ju inte helst böja sig.
   Och köttet vi handlade på Rot blev så bra. En fin middag.
   Ha det fint du också-
   Kram

 11. Det blev ju en trevlig dag i alla fall ( och så skönt att det inte regnade igår!) Hoppas det löser sig med ugnen, jag kan tyvärr inte hjälpa till med några bra tips!
  Trevligt med butiken Rot med närodlat och ekologiskt, ser plommonen där, mums!
  Ha det gott!
  Varm Kram!

  1. Jadå! Absolut! Det blev en del steg så skönt att det var fint väder.
   Har nu hittat en inbyggnadsugn i rätt storlek så den blir nog bra.Sen ska snickarna göra sitt. Men de gjorde köket bra så detta blir säkert också bra.Även elektriker måste ju komma och installera.
   Butiken Rot är riktigt trevlig och bra mat har de också. Inte minst kött.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

  1. Butik Rot är alltid trevligt att besöka och de har bra varor. Inte minst kött, frukt och grönt.
   Spishällen är enklare att hitta vad gäller måtten och nu har jag också hittat en inbyggnadsugn i rätt storlek så det känns bra. Nu ska de bara gerjerna hem och de snickare som byggde köket ordna resten.De och elektriker. Känns bra.
   Kram

  1. Här var det gott om äpplen och man kunde plocka vilka man ville och till samma pris.
   Lyckades idag hitta en inbyggnadsugn i rätt storlek och nu ska den köpas, snickare få dit den och elektriker montera . (Men det är samma firma som gör detta som ordnade vårt kök)
   Känns bra att ha kommit så här långt.
   Ha det gott.

 12. Jag har mer o mer insett hur mycket Stockholm har förändrats efter mitt uttåg, fniss! Och då menar jag inte alla nya bostadsområden utan just det du visar nu, hur man gör promenadvänliga gågator och “lungor” med natur mitt i staden. Underbart att se, och den rosa bänken lockade fram ett stort leende. Visst är det fint att handla i en butik där man vet vad man får! Jag har inte sett några svenska äpplen här i affärerna och därför handlar jag inga heller. Äppelträd finns i varje trädgård, mest fallfrukt just nu.Jag går istället och nallar några krikon i Hyttnäs-trädgården, den som jag skojar är min. Passar på när jag går där på kvällspromenad med hunden. Lite busig får man vara eller hur? Hoppas ni hittar rätt i ugns-djungeln, och det tror jag säkert ni gör! Kram

  1. Så är det säkert och jag märker det ju också fastän jag bor kvar.
   Stockholm är ju en ganska så snäll stad och inte minst Södermalm. Här är det som en småstad i den större staden.
   I koloniträdgårdarna här har jag sett att det är gott om äpplen och jag brukar kunna få ta med mig en del. Men har inte nu sett några ägare på plats och kunnat fråga.
   Krikon låter gott men har inte sett några här. Visst får man vara lite busig. Livar upp tillvaron.
   Ugnen verkar finnas och i lämplig storlek så nu ska den också beställas. Men ska ta hit snickarna först så de får se vad som behöver ordnas med.
   Kram

 13. Jag blir alldeles matt när jag läser om era vitvaror och svårigheten att få allt på plats med rätt mått. Vi måste byta rubbet till våren och det fasar jag för.
  Underbart med fräscha närbutiker där man kan njuta av alla frukter och deras färger. Det vattnas i munnen!
  Ha det bäst!
  Kramar

  1. Vi borde ha gjort detta när vi ändå var i gång med köket men och då hade det varit enklare. Men det ska nog ordna sig nu också Snickarna är skickliga.
   Vi har ett par liknande närbutiker här och de är ett bra komplement när jag inte handlar i någon av saluhallarna- Prismässigt är det ungefär detsamma och även vad gäller kvalité.
   Ha det fint du också.
   Kram

 14. Hoppas att ni hittar rätt där, med häll och ugn, det är inte det lättaste. Men jag förstår så väl att du önskar “rätt höjd” på ugnen. Jag har det lite svårt med vår, att sätta in en paj eller något går bra, men värre att ta ut, av någon underlig anledning.
  Härliga bilder ifrån Söder, roligt att få se. Tack för det.
  Äpplen blev jag nu så sugen på men jag kan inte äta dom på grund av mina gallstenar, det och ägg är värst.
  Vilken häftig färg på de rödskära bänkarna.
  Ha det bra och var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Tack, för omtanken. Ja, det vill till att tänka till men tror att vi snart är i mål med ett beslut.
   Trist att du inte kan äta äpplen men det vill till att du är försiktig. Vet att äpplen kan trassla rejält vid gallproblem och likaså ägg.
   Fint med sommargatorna och bänkarna där man kan slå sig ner mellan varven.
   Många tankar till dig. Var rädd om dig också-
   Varm kram

 15. Rot påminner verkligen om en riktigt gammal butik. Att priserna är lite högre kompenseras säkerligen då av bra kvalitet. Det är mysigt bara att gå runt och titta i sådana butiker, men i regel kan man inte lämna utan att ha något med sig. Vi ska köpa ny spis, men det är tack och lov inga konstigheter med storleken där. Lycka till med letandet. Kram

  1. Just så är det. Rot är som en gammaldags diversehandel.Och bra varor har de. Visst kompenserar kvalitén de högre priserna.
   Här tittar jag gärna runt men ofta blir det något jag ska ha som följer med hem.
   Här är det att jag vill helst ha en ugn som kan vara i brösthöjd och inbyggd. Har ju knepigt att böja mig ner.
   Enklast är en häll med kombinerad ugn i ett och då är det inga problem- Men våra skåp är lite för “grunda” för att få till det bra med att bygga i ugnen.
   Tack, vi är nog snart i mål.
   Kram

 16. Är ju mycket som måste klaffa när man ska dra in sådant i sitt boende, själv tycker jag det är lite av tjusningen, jakten på rätt prylar och att sedan få se resultatet.
  Avstängda gator till förmån för människor är ju inte fel alls, ligger ju lite i tiden angående miljöaspekten om inte annat.

  Ha nu en fin kväll Ditte. 🙂

  1. Vi borde ha bytt ugn och spishäll när vi i somras ordnade köket. Men då hade vi inte bestämt hur vi ville ha det. Snickarna är duktiga så de kan nog ordna detta på ett bra sätt-
   I Stockholm har det funnits många Sommargator i år och tror de tas bort om någon vecka. Visst är det bra att minska biltrafiken till förmån för annat.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Lite tankeverksamhet har det varit men vi verkar nu landa i ett beslut. Bra så.
   Tack ändå för tanken.
   Vi har flera mindre butiker här på Söder med lokalproducerat och de uppskattar jag. Köper t.ex. aldrig färdigpackat kött numer. Har ju turen att annat finns. Så är det ju inte överallt.
   Önskar dig också en fin kväll.

 17. Hoppas spisen o ugn ordnar sig ,-) Är det äpplen som det är rikt på i år, lingon var små o torra hörde jag från en kusin.
  Butiken Rot ser jättefin ut! Vi hade lite problem att hittaspis! Hoppas ugnen kommer till er snart! Måtten kan vara ett problem.
  Så fina närodlade frukter! ,-)
  Skånegatan ser mysig ut, med plantering och bänkarna!
  Fin dag! Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Nu verkar vi ha landat vad gäller spishäll och ugn men lite detaljer är kvar.
   Det lär vara ett gott äppleår men kanske varierar det lite i olika delar i landet.
   Butiken Rot är trevlig att besöka och har verkligen bra produkter.
   Kram och trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *