Södermalm Stockholm

Söndag kväll på balkongen – Sett på 60 minuter

En ny vecka är redan här och trots att vi snart är i mitten av september så håller jag fortfarande kvar sensommaren. Gårdagen tillbringade jag i “närområdet” hemma på Södermalm och eftermiddagen plus en del av söndag kväll tillbringade vi på balkongen. Även middagen åt här ute. Lika bra att passa på.

Balkongen är i gott bruk hos oss men ibland kan det vara väl kyligt och då kan vi sitta inomhus och i stort sett ha liknande utsikt som om vi sitter ute på balkongen. Just ljusens speglingar i vattnetkan jag titta länge på.

Senare  på söndagkvällen följde jag valvakan och det till slutet. Så det blev en sen kväll. Men inga klara besked i valet kommer  förrän kanske på onsdag. Och hur klart det blir då återstår att se.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Söndag kväll och det är en del trafik i kanalen. Söndag kväll och vi tillbringar ett par timmar på balkongen. Här passerar en av Strömmabolagets båtar som just kommit ut från Hammarbyslussen/Mälaren till Saltsjön. Här kan man boka in sig på olika turer i höst som både går i Mälaren och Saltsjön.

Söndag kväll, den 10 september – Sett på 60 minuter

Kvällen är behaglig och maken och jag slår oss ner på balkongen i kvällssolen. Och tursamt nog så dröjer den sig kvar hos oss till ca. 19.15 då den helt går ner. Men vi sitter kvar ett bra tag till och tar till vara den sköna sensommarkvällen. Bilderna i inlägget är alla tagna  under drygt en timma mellan 18.30 till 19.45.

Restaurang Thaiboat har i veckan plockat ner sina parasoller på pontonen och här förbereder man nu för vintersäsongen. Här ska ett antal “igloor” i plast på nytt komma på plats. Dessa har höst, vinter och tidig vår bidragit till att man kan man ta emot fler gäster. Några igloor kommer också att finnas på sandstranden som under högsäsong finns i andra änden av båten.

Här har en motorbåt tillfälligt lagt till i väntan på att slussa genom Hammarbyslussen. Här vid Skanstull finns också em av landets sjöräddningsstationer. Och just nu ligger den röd-gula båten inne och väntar på uppdrag.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Söndag kväll innebär att en del båtägare ska ta sig hem efter helgens turer. Söndag kväll innebär att en del fritidsbåtar som varit ute under helgen ska hem igen. Visst är det i slutet av  båtsäsongen men entusiasterna är fortfarande ute med sina båtar. 

Båtarna som passerar varierar både i färg, form och storlek- Såg namnet på båten här under, “cést normal” och ville veta lite mer om den. Den är onekligen speciell. Läste att den ägs av en f.d skidåkare/friåkning/” m.m.miljonären”, Jon Olsson. Hade för egen del inte hört talas om honom. Båten lär ha tagit fyra år att konstruera, är byggd av kolfiber och drivs av el.

En riktigt snabb båt men eftersom den går på el hörs den ytterst lite. Såg den bara av en slump.

Noterade stolen som finns  fastsatt här på däck. Jodå, flytvästar är på. Bra så!

Till sist

Förutom båtar så var det också en av ekorrarna som bor i vårt område som tog sig en närmare titt på balkongerna och fönsterblecken i grannhuset. De är snabba så jag fick ligga i med kameran för att få med dem på bild. Himla tur att inga fönster var öppna för att få in dem vore inte så lyckat.

Vildvinet som klättrar på husväggarna gör det lite enklare för ekorren att ta sig runt. Men den är en fenomenal klättrare och rör sig ledigt lodrätt upp och ner på tegelväggen.

Solen har här egentligen gått ner ner och klockan har hunni tbli 19.30.  Men trots det finns speglingarna kvar i glasrutorna på andra sidan kanalen.

Ganska svag spegling 19.33. (Bilden är inzoomad)

Och en minut senare,19.34 ,ser det ut så här. Inzoomad bild.

Här på sista bilden denna söndag kväll syns solens speglingar tydligare i fönstren. Ett  moment som nu i september varar lite drygt en minut. 

Innan vi så småningom drog oss in för att hänga med på valvakan pratade maken och jag än en gång om hur det genom en lyckad slump och mycket tur blev att vi kom att bo just här på kajen, vid Hammarbykanalen på Söder. Är så innerligt glad över detta. Mitt i stan men med naturen helt inpå.

 

30 svar på ”Söndag kväll på balkongen – Sett på 60 minuter”

 1. En balkong är verkligen en tillgång när man bor i en lägenhet. Nu har ni dessutom en som bjuder på vackra vyer och en hel del händelser också. Perfekt skulle jag vilja säga! Ibland har det lätt för at bli bra och det får man ju säga att det blev med er bostad.
  Vi såg också valvakan men inte hela för tröttheten tog ut sin rätt.

  Önskar en fortsatt fin måndag nu!

  Kram

  1. Visst är den! Och det var ju inte alls det första vi tänkte på när vi kom att bo här-
   Jag var också trött under valvakan men lyckades mot förmodan hålla mig vaken. Å andra sidan hade man ju lika gärna kunnat lämna tidigare för mycket blev ju inte klart.
   Önskar dig också en fin måndag
   Kram

 2. Vilken härlig utsikt du har från din balkong. Jag förstår verkligen att du kan sitta där länge.
  Visst är ”Ce’st normal” häftigt men så vacker träbåten med mahognydäck? på bilden över är, en riktig skönhet!

  1. Vi har bra utsikt och god underhållning. Även vi gillar de äldre båtarna och de har helt klart sin charm. Väldigt roligt att de finns så många kvar av dem. Och de vårdas också ömt-
   De moderna må så vara, men inget direkt för oss.

  1. Vi är väldigt förtjusta överlag att bo just här på kajen och vid vattnet. Och balkongen med sol hela dagarna är ju en stor bonus.
   Mycket ser vi härifrån och en ynnest att bo så centralt och ändå med vatten och naturen helt inpå.
   Riktigt roligt att följa ekorrarna och se hur de klättrar på fasaden och på vildvinet. Men man får se till att inte få in dem.

  1. ja, det tycker vi också att vi gör. Och just att det blev en slump att vi hamnade här tänker vi ofta på.Och gläds åt det Då, 2004 när vi köpte lägenheten, funderade vi inte så mycket på just utsikten men det kom vi ju att göra.
   Vi bor ju mitt i stan men med naturen helt nära. Trivs så bra.
   Stor kram

  1. Visst har vi! Och detta med utsikten tänkte vi inte alls på när vi köpte lägenheten här.Blev snarare en trevlig överraskning.
   Här sitter vi gärna.

 3. Ekorrar är verkligen duktiga fasadklättrare.
  Träbåten vinner ……helt underbart med blank mahogny.
  Läcker spegling du fångat. Men som sagt mycket händer på en minut nu i september.
  Ha en fin kväll!

  1. Har studerat ekorrarna en hel del här på grannfasaden och enormt skickliga klättrare är de. Vi försöker komma ihåg att inte ha glipan på fönstren annat än ytterst lite glänt för vill inte ha in någon ekorre.
   Visst vinner träbåten eller träbåtar i största allmänhet. Älskar dem.
   Är fascinerad av speglingarna och nu sker allt snabbt så man får vara beredd.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Förstår att ni är nöjda nöjda med ert boende. Här kan vi understundom sitta en timme på på verandan ut mot byvägen, och inget alls händer.
  Fina bilder på ekorre och på speglingar.
  Ekorrarna hos oss, dem har katterna tagit död på . Tyvärr! Är ju egentligen helt tokigt att ge två sådana rovdjur mat och husrum…
  Ha det fint! Kram

  1. Visst är vi! Och det lustiga är att när vi bestämde oss för lägenheten så hade vi knappast noterat utsikten. Så god tur och bra slump blev det.
   Å andra sidan verkar det också skönt att inte så mycket händer.Har ju haft det så när vi haft segelbåt och legat för ankare över natten i en stilla vik.
   Här är det mest innekatter och de skulle inte ha en chans att hinna i fatt ekorrarna. Men naturen har ju sin gilla gång.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Inte kul att få in en sådan illbatting i lägenheten, tur det var stängt, instämmer således.
  Jo, din utsikt skulle jag kunna offra min högra arm för, nja, kanske inte, men ändå. 😉
  Skönt att kunna sitta ute och äta ännu, snart är det väl över för denna säsong, njut så länge det går Ditte.

  Ha en fin kväll nu.

  1. Nej, en ekorre in i lägenheten vill en inte ha. Men det kan vara lätt hänt att få det. Här klättrar de på väggarna och gör det bra.
   Vi ser till att ha fönstren öppet med en liten springa men man vet ju inte hur smalt det kan vara för att ta sig in.
   När vi flyttade in här tänkte vi inte direkt på utsikten utan den kom liksom på köpet.
   En skön kväll blev det och helt ok att sitta uta och äta middag. Det var ju heller ingen blåst.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Konstgalleri Hammarbykanalen, ungefär så. Vilka underbara bilder. Speglingarna är WOW och Kurre är sååååå fin. Alltid aktiv och i rörelse.
  Jon och Janni Olsson Delér hade jag heller aldrig hört talas om. Att han var en skidåkare har mig också gått förbi – ja, ja min allmänbildning har ju aldrig varit den bästa…
  El-båten ser ut som en konceptbåt à la 007 James Bond. Riktigt läckert att titta på. Men ack så pinsamt att “krocka” med en sådan – jag menar när man inte hör den komma…
  ista bilden – dregel, dregel:-)

  1. Tack! Visst är speglingarna häftiga och likaså mycket att titta på. Om man vill. Men läser jag så är det inte utsikten som gäller.
   Vad gäller den här snabba speciella båten hade jag ingen aning utan Googlade. Kände inte alls till dem. Tror man klarar sig bra utan att känna till dem. Absolut! Jag reagerade mest för att båten var så tystgående. Annars brukar dessa “muskelbåtar” låta.
   Detta var första gången jag såg den här i kanalen så den kanske var på studiebesök och skulle träna på att slussa.
   Sista bilden blev riktigt fin. Och det var en fin kväll.

 7. Er balkong är som att sitta på första parkett på båtvägen in och ut från Stockholm. Alltid händer det någonting, inte bara båtliv utan även djurliv 🙂
  Uffe berättade nyss att det räknas med att valet i Sverige blir klart först på torsdag.
  Den där träbåten, som nästan ser ut som en Pettersson, fråga Bosse ;), skulle jag nästan dö för! Ljuvlig!
  Allt gott och hoppas ni får fina kvällar på er balkong många gånger ännu innan det blir för kallt att sitta ute.
  Kram

  1. Lite så är det. Och just att se de gamla båtarna/fartygen som passerar roar oss mycket. Bosse trodde att det var en “modifierad” Pettersom båt. Och visst är dessa fina. Sen inser vi att även de moderna finns.
   Väldigt roligt att spana in ekorren och hur den tar sig uppför den lodräta väggen. Vi ser till att ha en lite springa öppen i fönstren för in i lägenheten vill vi inte ha någon ekorre. Ser den ju bara på huset mitt emot.
   Vad gäller valet här lär det bli klart onsdag kväll. Och det är jämt.
   Vi hoppas på ytterligare fina sensommardagar att njuta på balkongen men båtlivet, vad gäller fritidsbåtar, lär nog snart upphöra för säsongen-
   Kram

  1. Är så fascinerad av att ekorrarna är så fenomenala klättrare. Men att ha in dem i lägenheten avstår vi från-
   Vi hade en riktigt fin kväll och jag är så förtjust i speglingarna i vattnet när skymningen sänker sig.

   1. Lustigt med inrikeskorren, så länge den är på rätt sida av fönstret. Förvånad över att den klättrar så högt, för visst bor ni många våningar upp?
    Fördrar också klassiska båtar framför tystgånde monster. Finns en svenskbyggd “Rivabåt” i Marabou River, vilken ögonfröjd!
    Tack för vackra vyer och tänk vilken fin september hittills…
    😊

    1. Det bor ett par “korrar” här men har ju inte sett den på vår fasad. Däremot på huset mitt emot. Vi bor högt och senast var den på fem trappor. Kanske kommer den från träden runt, hoppar till taket och sedan tar sig vidare. En duktig klättrare är den.
     Ja, de klassiska båtarna har ju stil vilket man inte kan säga om många moderna.
     Får vid tillfälle, nästa säsong” ta en ny vända längs Marabou River och titta.
     Riva båtarna är ju verkliga klassiker.
     Visst har vi haft en fin månad så här långt så hoppas på några fortsatt fina dagar,

 8. Ni bor verkligen så fint, utsikten är ju fantastisk! Lustigt nog nämndes denna friåkare/skidåkare på lunchen i London av våra bekantas granne, men varken jag eller min väninna hade hört talas om honom, haha! Men nu förstår jag att han är känd och har en del pengar när man ser den båten.
  Ha det fint!
  Varm Kram

  1. Vi hade tur när vi hamnade här. Och just då kan kang inte minnas att vi funderade just på utsikten.
   Jag hade heller aldrig hört namnet på den här “extremåkaren” men att han gjort pengar förstod jag när jag “Googlade”.
   Intressant att han nämndes på er Londonlunch. Lite kul också.
   Vad gäller båten så var den onekligen speciell.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 9. Slumpen ska man verkligen tacka för mycket i livet! Den har allt ställt till med både det ena och det andra! Och i ert fall till ett lyckat bostadsval! Den där snabbe Olson har jag nog hört talas om men det var medan han ännu var aktiv. Har noll koll på kändisar på sociala medier.Båten var spektakulär, men har man pengar och intresse så varför inte? Några sensommarkvällar är det inte tal om här. Dagarna kan vara skapliga men vid sexsnåret drar jag igen dörren till uteplatsen för då drar det kallt om tårna. Kram

  1. Slumpen kan ju vara på gott och ont. Har upplevt både och jag också. Den här Olsson hade jag ingen aning om vem det var men jag såg vad den snabba båten hette och Googlade . Då kom resten fram.
   Båten la jag märke till dels för att den var så tyst. Annars brukar muskelbåtar låta Snygg var inte båten i mina ögon hellee.
   Här har det nu varit flera sensommarkvällar och dem tar jag gärna till vara. Men snart är de nog förbi.
   Förstår att de nog redan lämnat dig för i år.
   Kram

 10. Så fin utsikt, bra att hålla kvar sensommaren.
  Det tar lång tid innan valresultatet blir klart, lite väl lång tid!
  Ekorrar kan klättra ,-))) Kommer ihåg en satt väl på taket eller nära taket hos er ,-)
  Härlig vy över allt som händer! ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Håller kvar sensommaren men inser att det nog nu blir svårt. Men vi försöker.
   Så kul att se ekorren som rör sig runt men det vore ingen direkt “hit” att få in den i lägenheten.
   Jo, du har rätt. Tror det är samma som varit hos oss i grannhuset tidigare.
   Önskar dig också det bästa.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *