Södermalm Stockholm

Sensommardag – Söndag den 4 september

September månad redan här och den kom i raskt takt, men visst hoppas vi på en del fortsatt fina sensommardagar. Och i går var det just en sådan skön sensommardag. En del moln var i omlopp men i huvudsak var himlen blå. För egen del blev det en fin promenad vid och längs Årstavikens vatten (en del av Mälaren) innan jag så sakteliga klättrade upp för smala stigar till koloniområdena.Här, längs Mälarens vatten, klättrar koloniområdena uppför berget och det är alltid fint att strosa här.Alla årstider. Mycket är välbekant men rätt som det är har det tillkommit något nytt på vägen.

Stockholm. Årstaviken. Skön sensommardag men båtsäsongen verkar vara på upphällningen och många fritidsbåter ligger vid bryggorna. Skön sensommardag men fritidsbåtssäsongen är på upphällningen. De flesta båtarna ligger vid sina bryggplatser. Många båtägare har också en plats längre ut i skärgården så det är smidigare att ta sig ut just helgerna och då inte åka från Mälaren.

En skön sensommardag

blev det och en behaglig promenad både vid vattnet (Mälaren) och i koloniområdena. Ibland när ryggen är pigg så är det fint att gå längs med vattnet här på Söder och ha en annan ö som mål. Reimersholme, en grönskande ö som hör till Stockholms innerstad.

Flera har sökt sig till Årstaviken och slagit sig ner på de allmänna ytorna. Och en plats går alltid att hitta.

På de allmänna gräsplättarna framför kolonilotterna finns gott om plats.

Skön sensommardag vid Årstaviken- Även några stora stenar lockar till att slå sig alldeles vid vattnet denna vackra sensommardag.

Här på klipporna var det också ledigt.

Jag traskade på en bit till och klättrade uppför trapporna till  serveringen “Rackarbacken”. Dels finns det en backe i närheten som heter just så och leder mot Södersjukhuset.  Här hade på 1700-talet “rackaren” , en bödelsdräng, sin stuga . Området var en okänd utkant av Stockholm och risken för att bli rånad och mördad här var stor. Fram till 1930-talet, då Södersjukhuste började byggas  hette området “Rackerberget”.  Man hittade då också ett 20-tal lik här.

Södermalm. Terrass Rackarbacken med utsikt över Årstaviken hade en del besökare denna sensommardag. Terrass Rackarbacken hade en del besökare denna fina sensommardag. Och även jag slog mig ner en stund.

Fint att sitta här och vila ryggen. Och utsikten ingick.

Vandrar vidare

gör jag efter ett tag. Och det blir ytterligare en del steg uppåt. Här viker jag in i de smala, grusade gångarna mellan olika områden och som fint avgränsas av grindar. Stannar ofta och tar in både den vackra grönskan och höstblommorna som är i full blom.

Solrosor samsas här med en del andra blommor och fick just veta av bloggvännen LillaSyster att de heter rosenskära. Vet att hon har många av dem i sin trädgård.

Så här års är kolonistugorna nästan inbäddade i grönska. Såg inte alls till några gulnade löv just här. Så visst kör vi på sensommar. 

Har förstått att det är gott om äpplen i år- I nästan alla koloniträdgårdar fanns äpplen av olika sorter. 

Här omges jag av så vacker grönska mellan de olika  kolonilotterna.

Tar ännu en paus här uppe bland kolonilotterna på berget innan jag klättrar ner igen. Jodå, det finns trappor också som alternativ till  de mer branta stigarna. I bakgrunden, på andra sidan vattnet skymtar Globen/Avicii arena och ett område/stadsdel som heter Årsta. Även här finns koloniområden och här ligger också Årstaskogens naturreservat. Var ett tag sedan jag var där så en ny vända står på “listan”.

På andra sidan vattnet ligger Årstaskogens naturreservat som även det erbjuder fina promenadvägar. 

33 svar på ”Sensommardag – Söndag den 4 september”

  1. En behaglig sensommardag blev det och även middag på balkongen. Och idag frukost i solen
   Är förvånad över att det fortfarande är så grönt.
   Roligt att ni också har bra väder.
   Trevlig em och kväll.

 1. Vilken härlig promenad det blev för dig denna sköna sensommardag! Underbara bilder som vanligt från fina och vackra imgivningar.

  Önskar en god måndag nu!

  Kram

  1. En riktigt skön runda blev det och i skönt sensommarväder.
   Blev förvånad över att det fortfarande var så grönt. Ingen höstkänsla alls.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 2. De här fina sensommardagarna missar vi i år men man kan inte få allt. Vi får ta på långkalsonger och tjocka tröjor och njuta av klara kalla dagar så gott vi kan.
  Sen följer vi gärna med dig på dina vandringar i huvudstaden!

  1. Ni får ju så mycket annat på er fantastiska resa och jag delar gärna med mig av livet här hemma.
   Ha det fortsatt bra.

 3. Blommorna du “söker” namnet på är Cosmos eller Rosenskära på svenska och ja, jag har gott om dem =)
  Vackert både i koloniområdet och vid vattnet. Ha en bra kväll =)

  1. Aha! Tack! Ska genast ändra . Jag som trodde det var andra. Se där. Men då vet jag i alla fall vad dessa heter. Verkade populära här i koloniområdena-
   En fin sensommardag blev det och så mycket grönska.
   Trevlig kväll.

 4. En härlig sensommarpromenad! Så skön och så grön. Ännu…
  Det tar nog lite tid innan hösten är här på allvar, säkert mot slutet av september/början av oktober!
  Här hos oss kommer den i november ungefär eller lite senare om det vill sig.
  Tack för en ljuvlig promenad tillsammans med dig! Vill ha kolonilott känns det som!
  Kram

  1. De fina dagarna som nu kommer tar vi gärna till vara. Blev förvånad över all skön grönska och inga höstfärger alls. Men snart är de nog på plats.
   Hösten hos er är ju helt klart senare.
   Kolonilotterna här är ganska stora och stugorna också. Här bor många kvar under sommarmånaderna. Vatten finns i området och toaletter så det verkar fungera bra. Vattnet stängs av på hösten så då stängs många stugor igen inför vintern.
   Trevligt att du gick med.
   kram

 5. Helt underbara bilder. De förmedlar absolut inte sensommarfeeling utan högsommarkänsla. Undantag: rubrikbilden. Killen bär badbyxor, medan tjejen till höger bär svart kavaj. Just den bilden påminner om Costa Blanca. Turisterna – speciellt de från Storbritannien – går omkring halvnakna i januari, medan spanjorerna har pälsat på sig. Lite samma här:-)
  Skoj förresten att vi båda två har lagt upp blommor idag. Du och jag är ju ungefär på samma kunskapsnivå där. En himla tur att vi har LillaSyster:-)

  1. Tack! En skön sensommardag var det och inte alls en känsla av höst. Allt så grönt och fint.
   Just klädseln tänkte jag också på. Klart varierande.
   Var inne hos dig tidigare men då var jag för tidig. Och blommor piggar ju upp.
   Ja, LillaSyster,Anki, Paula och Karin har bra koll på detta med växter och annat i naturen. Och vi lär oss efter hand.

 6. Ja det verkar vara ett rikt äppelår ,-) De röda äpplena lyser så fint. Härliga bilder på härliga dagar, nu är det lite varmare, Men tjocktröja plus täckjacka har jag haft vissa dagar, så kallt. Bäst att passa på att njuta, Bilderna är härliga. Fina blommor.
  Vacker vy att vila, hoppas din rygg inte ställer till det , ja inte alls förstås , men inte mer än i början på sommaren.
  Ha det jättefint KRAM Primrose .-)

  1. Tack! En skön dag och en fin promenad. Noterade i många av trädgårdarna att det var gott om äpplen.
   Hade tröja på men fick ta av den efter vägen.
   Tyvärr blir ryggen inte bättre utan jag får ha fokus på det jag kan. Ovant och väldigt trist.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Så grönt och fint det är på dina foton, härligt! Å så fint med sensommarvärme. Lite kyligare ikväll när jag kom till Arlanda, men jag hade inte någon tjockare jacka på mej, i London var det varmt och nästan lite kvavt.
  Vilken spännande historia med Rackarbacken, det visste jag inte om rån och mord, hualigen!
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Varm Kram från en just hemkommen lyrisk Susjos efter Londonresan!

  1. Välkommen hem! Förstår att det varit fantastiska dagar och upplevelser. DEt blev en skön sensommardag och jag blev förvånad över all grönska som fortfarande var kvar.
   Lite kyligare men även i kväll satt vi ute på balkongen och åt middag. Med en tröja på.
   Hoppas på att få läsa och höra mer om er härliga Londonresa.
   Så avis!
   Varm kram

 8. Nu har jag gått förbi Rackarbacken hur många gånger som helst – utan att stanna! Måste göra det innan de slår igen för säsongen (för det antar jag att de gör?) Har hört att folk är nöjda när de varit där och lunchat.

  1. Har också tidigare passerat men nu blev det ett bra vilostopp här i den sköna sensommaren. Fint att sitta och blicka ut över nejden.
   Säkert hinner du hit innan de stänger för säsongen.

 9. En härlig promenad förbi prunkande trädgårdar och glittrande vatten! Som alltid lika trevligt att få hänga med via fina bilder och intressant läsning.
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Tack! Passar på att njuta av dessa fina sensommardagar och det är förhållandevis grönt fortfarande och det blommar så fint i kolonilotterna.
   Trevligt att du var med.
   En fin tisdag ser det ut att bli och här ska det bli utflykt.
   Önskar dig också en skön tisdag.
   Kram

 10. Vilka gröna, fina kolonilotter du passerade. Det syns att det är människor med gröna fingrar som är ägare till dem. Det är nästan otroligt att detta är bilder från en storstad. Känns lite lantligt lugnt och mysigt. Så härligt med en sådan variation. Kram

  1. Vi bor så fint här med naturen och vatten helt nära men också nära till huvudstadens stora utbud. Vår stadsdel, Södermalm, är som en småstad i staden.
   Jag tar ofta en sväng i koloniområdena och blev nu förvånad över att allt fortfarande var så grönt. Lite höstbetonade blommor och många äpplen som var mogna på träden. Så skön sensommar har vi.
   Trevligt att du gick med mig.
   Kram

 11. Härliga somriga foton från storstan, Rackarbacken kände jag inte till, historien lät spännande! Även hos mig är det finväder, bara att tacka och ta emot. Men visst märks det att kvällarna mörknar, går omkring o tänder lampor igen på kvällskvisten. Underbart foto på någon som hittat absolut bästa stället vid vattnet! Kram

  1. Passar verkligen på nu när det är fina sensommardagar. Söder har en hel del spännande vad gäller historia och jag ar med lite då och då- En skön runda blev det och roligt att det fortfarande grönskar så fint.
   Jodå, mörkare kvällar är påtagligt.
   Och många söker sig till vattnet och hittar sina favoritställen.
   Kram

 12. Så skönt att det kom lite värme tillbaks igen nu denna sensommar, 20 plus i dag så härligt, fina bilder och sthlm har verkligen fina promenadvägar, Så fint vid vattnet med båtarna och där hade vi båtplaten när jag var liten:) kram

  1. Verkligen! Vi har haft en jättefin heldag idag med en hel del trevligheter.
   Lidingö har så mycket och jag kände bara till lite grann. Men nu har jag sett och upplevt en del.
   Roligt att ni hade båt och båtplats här när du växter upp.
   Kram

  2. Verkligen! Bara att njuta av dessa dagar. Vi fick en strålande heldag på Lidingö med mycket att se och uppleva
   Lidingö känner jag till ganska lite men idag har jag sett mer. Min väninna bor här och var en jättebra “guide”.
   Kul att ni hade båtplats här när du växte upp.
   Och Stockholm med allt vatten är verkligen fint.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *