Resor utomlands Utflykter

Vid kanten av Atlanten – Costa Mogan på Gran Canaria

Vid kanten av den blåa Atlanten, i byn Costa Mogan, på sydvästra Gran Canaria, har vi nu snart tillbringat en vecka.  (I och för sig finns det många platser på gran Canaria som ligger just vid Atlanten) Närheten till havet och det fantastiska vädret med runt +25 dagligen (i skuggan) har absolut  varit till belåtenhet. Och allt annat också. Dagliga promenader har stått på agendan och i samband med dem har vi också vidgat vyerna på olika sätt. Igår blev det här på bloggen en vända uppför mängder av trappsteg där målet var en utsiktsplats  i grannorten i Puerto de Mogan.Idag blir det lite uppför och nerför i närheten av byn där vi bor.

Gran Canaria. Costa Mogan. Promenad vid kanten av AtlantenHär är jag på väg längs och vid kanten av Atlanten. Vad gäller gångvägarna är de inte här så väl tilltagna-

Gran Canaria är

en av de 13 öarna som tillhör ögruppen Kanarieöarna och är som de andra Kanarieöarna en vulkanö- Något som hela tiden märks vad gäller landskapet-   Gran Canaria är den näst mest befolkade om med ca  850 000 invånare. Teneriffa har flest invånare, drygt 900 000. Och totalt har öarna ca. 2,2 miljoner invånare. Vad gäller antalet turister per år är det över 5 miljoner.

“Många tänker på den vackra lilla Kanariefågeln när de hör ordet Kanarieöarna.Men även om öarna själva är vackra som paradiset så är ursprungen till namnet kanske inte lika himmelsk.

Mycket är skrivet om Kanarieöarnas historia och en teori bakom öarnas namn är att ordet Kanarie (eller på engelska Canary Islands) kommer från det latinska ordet för hund, canis.

De två mest populära teorierna om hur Kanarieöarna fick sitt namn är:

 • Att när européerna kom till öarna så möttes de stora hundar på Gran Canaria. Men det är troligen falskt.
 • Det är mer sannolikt att redan de romerska utforskarna gav öarna sitt namn eftersom de kallade sälarna kring öarna för “sjöhundar“.

Så öarna har fått sitt namn från graciösa sälar.” Mer om öarna finna att läsa här  (Bra info om mycket av det mesta;Kanarieöarna.nu)

Vid kanten av Atlanten

tar vi oss en bra bit. Och det är mest uppför. Gran Canaria är precis som de andra Kanarieöarna en ö med höga berg.  (Spaniens  högsta berg, Teide  är 3715 meter och ligger inte på fastlandet utan på grannön Teneriffa. Här var mina bloggvänner BM.Lars reseblogg för någon vecka sedan och har så fint berättat om det besöket. Och en del andra:

Gran Canaria. Playa del Cura och byn Costa Mogan. Och vår lilla by ligger också vid kanten av Atlanten. 30 meter dit från hotellet Här har vi kommit upp en bit och blickar ner i dalen och de vita husen till vänster är en del av vår by. Även den alldeles vid kanten av Atlanten. Här somnar och vaknar vi av vågornas brus.

Vi går på och just här har jag fokus på den smala cementerade “gångvägen”. Eller vad det nu är

Smalt och lätt sluttande gångväg. Lite längre fram finns en stig bland buskarna. 

Jodå, stigen är hittad. Maken testar. Bara att runda kröken här framme så återser vi havet. 

Här sår jag vid kanten av berget och blickar ner på stranden. Och det är en del personer på plats. Ska vi kanske ta oss dit- Här nedanför berget ligger en liten stenstrand och vi försöker klura ut om det är värt mödan att ta sig ner. Jag står alldeles vid kanten på klippan. 

Här har jag gått fram en bit till för att zooma in stranden. Till höger skymtar ett par personer som ser ut som “myror” på det här avståndet.

Mäktiga omgivningar och inte minst mäktigt att ha Atlanten helt nära. Och färgen ser verkligen blå ut. (Trots att det är en synvilla)

Men varför är havet blått?

Det är huvudsakligen en spegling av himlens blå färg. Och himlen är blå för att blått ljus har kortare våglängd än övriga färger i solljuset och sprids mest av atmosfären. Det röda ljuset har längst vågor. Solens ljus består av olika färger och ibland delar färgerna på sig som t.ex i en regnbåge. I vanliga fall blandas alla färger ihop och då ser vi solljuset som vitt.
När solljuset går genom vatten och möter vattnets molekyler så sprids det ljuset som har kortast vågor mest och därför uppfattar våra ögon att vattnet är blått.
Även vattenmolekylerna kan viss mån sprida det blå ljuset. En mulen dag är havet inte lika blått utan snarare mörkgrått .
Andra saker som kan spela in för färgnyansen är alger i vattnet och tång på havsbotten.

Gran Canaria. Costa Mogan-Mäktigt att stå vid kanten av Atlanten och blicka ut. Mäktigt att stå här vid kanten. Havet är verkligen blått.  Och vad gäller besöket nere vid stranden så blev det inget av med det.

Här blev det ett “pit stop” och några lämpliga stenar fungerade bra som stolar.

En del båtar passerar och det är populärt att ta båten mellan orterna Puerto Rico och Puerto Mogan. (Vi gjorde det häromdagen) 

Innan vi drar oss tillbaka,

alltså till vår by, går vi en bit till och kan då se byn Puerto de Mogan skymta mellan klippblocken.

Fram till Puerto de Mogan är det ca 4 km från platsen där vi står. Men det verkar knepigt som fotgängare att ta sig dit. Betydligt lättare med bil och att köra genom ett par tunnlar som är sprängda i berget- 

Vi tar oss tillbaka till “byn”  och ser här på andra sidan viken området “Amadores” uppe på berget och Amadoresstranden som är konstgjord ligger vid havet.

Man har verkligen här byggt mycket på “höjden”.  Upp efter bergväggarna och på en del ställen går det hiss ner och upp från havet. 

Lite närmare oss ligget Playa Taurito, där vi passerat då och då och då går en också vid havet och stundtals  även i vattnet och balanserar på stenar.

Playa Taurito. En omtyckt strand utan solstolar och hotell ,men med ett par bra restauranger .

24 svar på ”Vid kanten av Atlanten – Costa Mogan på Gran Canaria”

 1. Det är ju fantastiskt att vandra omkring på kanarieöarna oavsett vilken av öarna det är man är på.
  Den totala mängden människor där visste jag inte om, alltid lär man sig något här på din blogg…Tack.

  Fina bilder Ditte, ha en jättefin kväll nu.

  1. Visst är det och inte minst att helt ha närheten till havet.
   Vi hade en strålande dag och har haft det idag också.
   Önskar dig en fin fredag och en fin helg.

 2. Fantastiskt! Så härligt att återigen kunna njuta av 25 grader i skuggan, medan det är tre minusgrader (och sol) här hemma.
  Skrattade åt er “stig”. Ja, inte är det en planerad gångväg inte;-) Tror att tanken var att “cementera” räckena ordentligt där, och då behövs lite “utfall”. Dom som tänkt till där (eller inte) kommer med förvånade miner kolla era äventyr. Smart gjort av er.
  Än en gång tänkte jag på LillaSyster som ju bodde vid Amadoresstranden.
  Härliga bilder, och vilken fantastisk tur med vädret ni hade:-)

  1. Helt rätt! Gångvägar är det inte. Men en kan ta sig fram med bra skor.Mina “Sketchers” gör ett bra jobb. Vi har även idag varit till Amadores och även där får en leta “gångvägar”. Men de finns.
   Vi har haft en fantastisk vecka och kropp och själ (vad det nu är) har stärkts så jag ska var än mer redo för “kniven”.

 3. Vilka fina dagar ni haft men så fort en vecka går…
  Bra information om hur vattnet får sin blå färg och det är bara och inse att det är många år sedan jag läste fysik och optik på gymnasiet…
  Skoj att du länkade till vår lilla blogg. Nu får ni ha en fin avslutning på er resa och en bra resa hem. Vi upptäckte att det blivit ljusare på kvällarna medan vi var borta, så härligt!

  1. Vi är verkligen nöjda och inte minst med vädret, bra boende och närheten till havet.
   Ville gärna länka till er för jag tycker det är roligt att andra kan se variationerna på Teneriffa.
   Här på Gran Canaria har jag jobbat som reseledare och sett det mesta och varit här en hel del så vi skippade att hyra bil. Fokus har varit på att jag så bli än starkare inför kommande operation. Tyvärr är det så illa att jag vissa dagar knappast kan gå. Men det hindrar mig inte Men att sitta i bil eller buss är förödande.
   Tack! Och i morgon bär det av hemåt.
   Hoppas nu på att våren skyndar på hemma.

 4. Jag tycker det låter som en väldigt stor befolkningsmängd på Kanarieöarna! Med tanke på att så mycket dessutom byggts på höjden när naturen är så brant och karg. Var sjutton bor alla? I höghus i städer måste ju mängder av människor bo…? Jag blev då alldeles paff…
  Kram

  1. Det finns ju 13 öar och på varje ö en lite större stad och en del stora städer- Men turisterna kommer . Och från hela Europa.Klimatet lockar många. Bara huvudstaden här på Gran Canaria har nästan 400 000 invånare. Och en del andra städer finns ju också. Norra delen av ön och den östra sidan är inte lika karg och brant så där är antalet invånare fler.
   När jag var här första gången 1973 had eman inte alls börjat bygga på höjden men det har en gjort när turismen ökat.
   Kram

 5. Jag har ju aldrig varit på Kanarieöarna men måste säga att resmålet lockar mer och mer. Ett tag hade resmålet lite dåligt rykte precis som Mallorca men jag är säker på att mycket är förändrat. Våra besök på Mallorca var vi mycket nöjda med så jag har nog all anledning att ta resmålet i beaktande. Det är ju lagom restid vintertid om man bara vill vara borta en vecka. Bilderna från er utflykt är fantastiskt fina och närheten till havet tycker jag är A och O.

  Kram och god kväll!

  1. Det blir ju lätt så och kanske bland dem som inte varit på plats. Mallorca besökte jag redan 1960 och måna resor dit har det blivit under åren. Och en fantastiskt vacker ö. Nu kunde vi inte resa till Thailand och stanna ett par månader, som planerna var. Jag har en operation som väntar-Så resan i julas till Teneriffa och hit nu blev bra alternativ. Drygt fem timmar från Arlanda i medvind. Och nära havet vill vi ju bo. Men som aölla turistmål. även i Sverige, är ju de olika Kanarieöarna väl besökta.Och nu denna vecka strålande sol och mellan +24 och 26 grader.En riktigt bra vecka
   Kram

 6. Vilken häftig natur. Kanarieöarna börjar locka mig mer och mer, framförallt p.g.a alla vandringsmöjligheter.
  25 grader hade suttit fint nu. Här fick jag glädjas åt att solen åtminstone varit framme ett par dagar och gett välbehövligt ljus i vinterkylan.

  1. Här finns en hel del möjligheter till att vandra och det lokala bussnätet är väl utbyggt. Sen är det så att det är väl utbyggt och många turister som söker sig hit.Men på Fuerteventura och La Gomera är mindre turister. Vi har haft en jättefin vecka. Men det är ju tämligen turistiskt men fint ändå

 7. Varför är vattnet blått precis det har Engla min mellandotter haft prov på i skolan ljud o ljuset och hon tycker det är så intressant ,så fint ni har det på GC så mysiga bilder från era dagar, kram

  1. Vad roligt att Engla lärt sig detta om varför havet är blått. Spännande i sig.Har tänkt på det mycket nu.
   Vi har det så bra och har haft fantastisk tur med vädret.
   kram

 8. Jag vill minnas att de där gångvägarna bitvis mest bestod av besvärliga stenar som gjorde promenaden mindre njutbar, men det kanske man har åtgärdat nu? Du verkar hur som helst ha tur med vädret!?

  1. Du minns rätt! Och visst har en hel del ändrats. Minns hur det var 1973 men gångvägarna är inte direkt prioriterade. Men visst har en hel del ändrats till det mer gåvänliga.

 9. Jag kommer tänka på Evert Taubes … nästan i kanten vid den blåa Atlanten … när jag läser rubriken!
  Ja, du Ditte mitt i; på kortsemester med nya och gamla upptäckter, välfyllda blogginlägg varje dag, nya stigar letas upp, det är ju det fina att finna nya, vara med och trampa upp dem. Energetisk!
  Husen där på klipporna i slänten påminner mig lite om Norge, även om likheterna är mycket små.
  Gott du fått värme och samlat dig krafter tills din operation.
  Välkommen hem igen.
  Kram åt er båda

  1. Tack Tove! Jag tänkte också på Taube här. Vi har haft en strålande vecka och tycker jag fyllt på med energi. En vecka där vi tagit dagarna i lugn takt men upplevt en hel del. Varm kram från mig och Bosse

 10. Underbart att ni fått njuta av ljuvliga Gran Canaria, och så närheten till havet! Gångvägarna är det ju lite si och så med, men jag vet att mitt på ön är det många som vandrar på alla vandringsleder som finns, men då har man inte nära till havet.
  Är så glad att du fått lite behaglig värme och kraft inför din kommande operation!
  Varm Kram

  1. Tack! Vi har haft det väldigt bra och väldans tur med vädret. Vi vill ju gärna bo vid havet och då blir det lite avkall på vandringslederna. Över stock och sten fick gälla.
   Varm kram

  1. Jag ligger ju lite i träning inför kommande höftoperation så att traska på här vid havet är ju både vackert och välgörande.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *