Resor i Sverige

Vemdalen till Stockholm- Via Röjan by, Mora och Borlänge

Det mesta har ett slut, så också vår vistelse i Vemdalen. Vi kom upp med tåg  tidigt i onsdags kväll och fick njuta av tre strålande skiddagar.  Solen strålade från en vackert blå himmel, snön gnistrade och humöret var på topp. Jag kunde dessutom glädja mig över att skidåkningen gick riktigt bra. Särskilt med tanke på att jag inte åkt skidor på sex år och så långe ska det inte dröja till nästa gång. Men i går, söndag, var det dags för hemresa från Vemdalen till Stockholm. Och även den med tåg.

Absolut njutbara dagar i VemdalenAbsolut njutbara dagar i Vemdalen/Vemdalsskalet med fantastiskt väder. 

 Vemdalen- En lyckad semester

Även lördag, vår sista skiddag, blev väldigt lyckad. Många åk blev det och när jag på eftermiddagen lämnade in skidutrustningen kändes det som om varenda muskel i hela kroppen var väl använd. Är glad över att jag i alla fall har en god grundstyrka i ben, rygg och armar . Och visst har den blivit än bättre efter dessa skiddagar. Dryga fem timmars åkning per dag  ger resultat på olika sätt. Vad gäller de svarta och mest branta nerfarterna så lämnade jag dem därhän- Men rött och blått, alltså ganska lätt och medel passade mig bra.

Svårt att här i liften i Vemdalen tänka på att det snart var dags för hemresa från Vemdalen till StockholmI liften upp. Tyst och vindstilla.

Jag har varit på många skidorter

både utomlands och i Sverige och givetvis går skidåkningen här hemma inte att jämföra med den som finns i Alperna.  Men det skiljer också en hel del i pris och en skidsemester är sällan billig. Särskilt inte ett sportlov. Och har man barn som går i skolan är det ju loven som gäller. En sportlovsvecka i Vemdalen med boende nära liften, liftkort och skidhyra går för en familj med två vuxna och två barn på omkring 22 000, grovt räknat. Oftast mer. (Då tillkommer resa och annat man vill unna sig. Mat ska man ju ha hemma också, men ofta vill man unna  sig att äta middag ute ett par gånger , “after ski” och fika i backen, så ett par tusen till bör nog finnas med i kalkylen. )

Här är barnbarnet Max som tar täten och har moster Helen strax bakom.

Pauser är trevliga och efter ett par timmars åkning känns det bra att vila ben och fötter ett tag. I Vemdalen finns gott om valmöjligheter och här vid Hovdestugan stannar vi gärna till.

Max och moster Helen. Ett fint ögonblick och med solen rakt emot oss.

Näst sista åket i år för mig här i Vemdalen.Näst sista åket i Vemdalen för mig i år. Men Max fortsatte ett tag till med moster Helen.

Från Vemdalen till Stockholm

Söndag morgon. Den blå himlen har antagit en grå nyans och vi är klara för hemresa. Första buss från Vemdalsskalet ner till Röjan by. En tur på 20 minuter. Och här fanns Inlandsbanan, som kommit från Östersund, redan inne och väntade på oss. Avresa klockan 9.

Den blå himlen var på söndagen utbytt mot en grå. Här väntar vi på bussen mot Röjan by. 

Resan mellan Röjan by och Mora tog tre timmar och vi såg både älgar, renar och en räv på spåret. Men jag var alldeles för långsam med kameran.

Tågbyte i Mora och väntan i 20 minuter på nästa tåg.  Men vi hann inte se några Vasaloppsåkare

Tåg och perrongbyte i Mora. Från Inlandsbanan till “Tåg i Bergslagen”

Många resenärer från Vemdalen skulle vidare med "Tåg i Bergsslagen" mot Borlänge och nytt tågbyteDet var många resenärer som kom med buss och Inlandsbanan  från Vemdalen. Så det var till att vara “på hugget” för att få en plats på “Tåg i Bergslagen”. Inga platsbiljetter här. (Inte på Inlandsbanan heller. )

“Tåg i Bergslagen” och vidare  från Mora mot Borlänge för att där komma på ett SJ tåg till Stockholm. Restid drygt en timme. 

Och så hemma igen i Stockholm. En total restid från hotellet i Vemdalen och till hemmet på Söder blev åtta timmar. Och alla tåg gick som på “räls”.

Hemma på Söder igen. En fin skidsemester är slut för denna gång.

Stort tack till alla “de mina” som var med  till Vemdalen och haft tålamod, stöttat och uppmuntrat mig i allt.

28 svar på ”Vemdalen till Stockholm- Via Röjan by, Mora och Borlänge”

 1. Vilken otrolig tur ni hade med vädret! Fantastiskt blå himmel och härliga bilder rakt igenom från backarna 🙂

  Så ni såg en “ärv” utefter spåret? Nån sån har jag aldrig sett… (Gissar på räv då en järv är betydligt mindre sannolik 😉 ).

  Ha det gott nu på hemmaplan!

  1. Vi hade beställt fint väder och så blev det. Visst hade vi en himla tur. Och mycket skidåkning blev det med 5-6 timmar för min deö per dag och för det lite yngre gardet än mer- Tänk att du aldrig sett en “ärv”- De är ganska ovanliga men finns i några exemplar just här i området längs iNlandsbanan i Härjedalen. Väldigt nära släkt med räv.
   Fint att vara hemma i ett vårligt Stockholm också. Och fina minnen är med hem-
   Ha det bra ni också.

 2. Vilken härlig semester du har haft tillsammans med barn och barnbarn! Trevligt att få umgås tillsammans men också att få åka skidor några dagar 😀 Någon vinter har vi inte sett röken av här men nu får det gärna vara.

  Kram och ha en fin start på veckan!

  1. Jag är så glad att jag “hängde på” hit till Vemdalen. Så mycket fin tid tillsammans- Inte minst i backarna.
   Nej, nu är det vår här tycker jag också. Och i Stockholm idag, längs Årstaviken, kändes våren i luften.
   Önskar dig en fin måndag och fortsatt bra vecka.
   Kram

 3. Vilka fina dagar ni fick tillsammans. Och vilket härligt väder.
  Och Max är ju en hejare i backen 😊
  Stor kram

  1. Verkligen! Allt blev så lyckat! Och visst gjorde det vackra vädret vistelsen än bättre-
   Max har verkligen åkt mycket och klarar sig så bra både i liftar och backar. Så roligt att se.
   Stor kram

 4. Så himla fint ni har haft det!
  Ett minne för livet, något barnbarnen kommer att minnas som något alldeles extra fint.
  En riktigt fin vecka på hemmaplan önskas er båda!

  1. Ja, verkligen! Så fint att vi fick ihop det och kunde få till dagarna här tillsammans. Liv, Max och jag var i Vemdalen onsdag kväll- söndag men det var väl nyttjade dagar. Fin samvaro, många skratt och härlig skidåkning.
   Fint att komma hem igen också och idag med vår i luften.
   Önskar er också fina fortsatta dagar.

 5. Ljuvliga bilder igen!! Skönt också att tågen gick som dom skulle, det händer inte alltid 🙂 Välkommen tillbaka till hemmet nu <3

  1. Tack! Tågen gick både upp och hem som på räls. Bekvämt och smidigt. Och Inlandsbanan erbjuder också det där “lilla extra” vad gäller naturupplevelser.
   Fylld av träningsvärk och fina upplevelser är det fint att vara hemma igen.

  1. Tack! Och det var väldigt vackra dagar här på alla sätt- Perfekt skidåkning. Här i Stockholmstrakten kan jag också undvara snön…

 6. Där ser man. Himlen grät när ni lämnade Vemdalen, den var visst ledsen att ni åkte hem igen. Perfekt tajming med andra ord. Det ska regna/snöa/vara grått när man åker hem;-)
  Ja, ni har haft fantastiskt fina dagar och du har haft det toppen med din familj. Är full av beundran för ditt skidåkande. Å du, när jag var ung gillade jag de röda och blåa backarna bäst. I alperna finns ju gröna varianter också – precis lagom. Det där med puckelpist och “hårt arbete” var aldrig min grej. Det ska ju vara njutning när man åker skidor.
  Vet inte om det är billigare eller dyrare i Sverige än i alperna nuförtiden. På 1980- och 1990-talet var det faktiskt billigare i Frankrike och Italien jämfört med Åre/Duved, där jag varit.
  Men strunt samma, man lever bra en gång!!! Å har man råd så kan man lika gärna lägga pengarna på nåt roligt, eller hur!?

  1. Jag tror Vemdalen grät lite när vi åkte. Men visst har vi haft osannolikt fina dagar. På alla sätt. Här finns några gröna backar men de hoppade vi över. Rött och blått blev bra. Numer avstår jag de svarta även om de inte är puckelpister. Är orolig över att det ska vara isigt och då orkar benen inte hålla emot. Me jag har ganska god grundstyrka.
   Liftkorten är ju betydligt dyrare i Alperna men så är ju antalet liftar också betydligt större. Sedan blir resan x kr dyrare till Alperna. När döttrarna var från 6 år och uppåt blev det Alperna varje vinter och ofta också någon vecka i svenska fjällen. Men man kunde då med Alperna ta en annan vecka än sportlovet som var billigare. Då kunde man ta ledigt från skolan och ha jobb med sig. Idag beviljas inga ledigheter. Max hade sportlov vekca 8 men vi tog ut honom ur skolan för vi tycker detta var en viktig resa för hans del. Jobb fick han med sig. (Lärare får alltså inte ge ledigt enligt direktiv. men man kan som förälder meddela att barnet kommer att vara bortrest. Visst är det märkligt.)
   Ja, vi lever här och nu.Så sant!Och vad ska man spara till och varför.

 7. Vilken härlig skidsemester. Roligt att åka iväg med barn och barnbarn. Jag tycker du är fantastisk som åker utför. Jag har nog egentligen aldrig gillat det utan glider hellre fram i skidspåren. I ärlighetens namn tycker jag att det var läskigare att åka upp i liften än ner för backen. Slitna höfter och svårigheten med att hitta sköna pjäxor gjorde att jag slutade åka helt för ganska många år sedan. Och så är det ju så dyrt som du så riktigt skriver.
  I lördags på morgonen var det snöyra här hemma i Stockholm men snabbt försvann det och nu känns det mer som vår.

  Kram

  1. Vi har verkligen haft fina dagar och vädret har ju varit strålande. Så fint att vi kunde få ihop det hela att vi alla kunde ses i alla fall några dagar. Jag har förr åkt mycket skidor, både på längden och utför. Men nu blir det bara utför, dock sex år sedan senast jag åkte. Men det gick bra . Är som med cykling och simning att har man en gång lärt sig så kan man. Dock lite ringrostig i början. Vda gäller pjäxor kan jag inte påstå att de var sköna men ändamålsenliga. Har fortfarande ont vid pjäxskaften. Jag har knepigt med min rygg men det gick över förväntan. Men idag när jag skulle ut och gå längs Årstaviken blev det bara 5 km. Hade alltför ont.
   Skönt vårväder var det idag och bara att njuta. Och just nu regnar det…

 8. Det är väl så en skidsemester ska se ut! Perfekt. Tjusiga bilder. Så kul för barnbarnen att ha mormor med i skidbacken. Härliga dagar. Ljuvliga minnen.
  Jag har också tränat idag. Gospel. Jag känner att rösten har blivit starkare efter det att jag gick med i en kör till. Glädjande. Träning ger ju styrka, roligt.
  Stor kram!

  1. Man hoppas och önskar sig det men jag har nog tidigare endast upplevt detta vackra väder under så många dagar i Alperna. Och så roligt vi alla har haft i backarna. Jag har ju haft ett helt “crew” som ordnat så fint för mig. Men åka har jag gjort själv och det har gått riktigt bra. Är så glad för “de mina”. Så omtänksamma allihop.
   Vad roligt att du trivs i din gospelgrupp och att du märker att rösten blir starkare. Kan tänka mig att det är med sång som med mycket annat att träning ger effekt.
   Stor kram!

 9. Vilka toppendagar ni fick, och som sagt, minnen för livet ! Är också imponerad att du åker utför, men du har grundkonditionen, bra så!
  Hoppas vi får fina backar i Järvsö nästa vecka, och lite sol vore trevligt, men enligt väder-appen ser det inte ut så, men det kan väl ändra sig ännu!
  Kram!

  1. Vi är alla så nöjda med allt. Och vädret inte minst. Jag har förr åkt mycket utför men nu var det sex år sedan men hyfsad benstryrka och grundkondis har jag. Bra så! Och den behövdes.
   Vad härligt med en tur till Järvsö nästa vecka och hoppas på bra väder och fina backar för er.
   Håller tummarna. Vädret är ju ganska ombytligt.
   Kram

 10. Oj, många byten och lång resa men den verkar ju ha gått smidigt ändå eftersom ni slapp vänta länge.

  Hiskeliga priser är det! Men jag har inte mycket att jämföra med, jag har inte åkt slalom sedan 1987 och jag minns inte alls vad det kostade.

  Vilken fin resa ni hade!

  1. Ja, en del byten men ändå bekvämt. Vad gäller priserna så är det dyrare på sportlovet, men det är ju då skolan är ledig. Visst är en skidsemester dyr och skulle vi åkt till Alperna, med boende i backen så hade priset troligen ökat med minst 5000 per person. Då inklusive resa, boende, liftkort och i varje fall frukost. Skidsemester i Alperna har blivit betydligt dyrare än vad det var förr-
   Vi är väldigt nöjda med vår skidresa på alla sätt. Och roligt har vi haft. Fint att samlas kring ett gemensamt intresse.

 11. Instämmer i att det är vackra bilder i det här inlägget och att ni verkar ha haft väldigt trevligt tillsammans. Skidåkning är inte min grej, jag tycker du är strong som vågar dig på backarna, men du har väl tekniken i kroppen.

  Låter knepigt att lärarna inte får bevilja ledighet, men att föräldrarna kan meddela att barnet är bortrest! Det borde vara tvärtom, kan jag tycka. I arbetslivet är det minsann inte lönt att meddela att man är bortrest, man måste få beviljad ledighet. Visst borde skolan ha liknande regler?

  1. Vi hade verkligt fina dagar på alla sätt. Och så trevligt att umgås när alla är lediga. Jag har åkt mycket skidor i mina dagar men nu var det sex år sedan. Grundstyrka har jag och tekniken också. Men tar det försiktigt.
   Skolorna får enligt skolverket inte ge ledigt men skolan kan å andra sidan inte göra så mycket om ett barn inte kommer. Men jag kan förstå att det är så här. För en del föräldrar tror att skolan sedan ska ge extra hjälp för att barnen ska komma i kapp- Max “tog ledigt” tre dagar och hade skoljobb med sig.
   Hans lärare visste ju om att han åkte. Och resan betydde så mycket för honom. De stora killarna hade sportlov men Uppsala var lediga vecka 8.

 12. Tuff du är som orkar med att vara ute i backen flera timmar. Förstår att det är roligt, särskilt som du varit en hel del på olika skidorter i ditt liv. Jag har varit en gång och det var någonstans på andra sidan älven i Tornedalen. Vi åkte längdskidor och Johanna låg i en pulka som jag drog. Kära nån! För övrigt åkte vi långt på isen.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Vi hade så vackert väder och det gjorde sitt till för att jag skulle tycka det var njutbart att åka. Fil numer ha god sikt och inte så isiga backar. I mina dar har jag också åkt en hel del på längden och fint det också. Ett fint minne har du från din skidresa med Johanna i pulkan.
   Hoppas du nu mår bättre. Tamkar och en stor kram

 13. Vilken underbar skidresa! Och sådan tur ni hade med vädret. Tur att det grå kom först på hemresedagen.
  Det måste så klart vara extra speciellt att vistas i denna härliga miljö med nära och kära. Starkt av dig med skidåkningen! Ja, grundstyrka är bra att ha.

  Utförsåkning är en okänd värld för mig. Därmed har jag inte heller någon erfarenhet av sådana här sportlovsvisteler. Dock har jag åkt mycket längdåkning till och från genom åren. När barnen var yngre var vi bland annat i Tällberg och åkte längd. Vi har även varit i Högbo Bruk där jag minns att det var riktigt fina rälsspår en vinter.

  Varm kram!

  1. Vi hade en väldigt fin resa och roligt att vara alla tillsammans. Jag har också tidigare åkt en hel del på längden men sedan jag skadade ryggen i mitten av 70-talet har just det inte fungerat så bra. Utför går däremot fint och även det har jag åkt mycket.
   Tällberg är fint så jag kan tänka mig att ni hade fina resor dit. Högbo Bruk har jag besökt men dock ingen skidåkning.
   Ha det fint du också. Och kanske kommer du till Stockholm i vår. Vore roligt att ses.
   Varm kram och trevlig helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *