Resor i Sverige

Skidsemester i Vemdalen tillsammans med Skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag”som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Drygt halva veckan har jag tillbringat med en aktiv skidsemester i Vemdalen så härifrån kommer veckans skyltar. Håll till godo!

tågresan  upp till Vemdalen, mellan Mora och  byn Röjan gjorde Inlandsbanan ett stopp i Sveg, Härjedalen. 

Vemdalen, skidsemester och skyltar

Idag är det dags för hemresa till Stockholm. Och även den blir med tåg. Precis som hitresan. Men först  av allt buss från Vemdalsskalet och ner till byn Röjan, en tur på 20 minuter. Därefter tar oss Inlandsbanan oss till Mora där det blir tågbyte.  Vi har haft en strålande vecka i Vemdalen både när det kommer till väder och skidåkning. Absolut njutbart. Och väldigt roligt att spendera tid både med döttrar, barnbarnet Max och de andra.

Röjan är lite av en knutpunkt för tåg denna del av Härjedalen.

En del packning är med så det är bekvämt att “Snöpendeln” väntar vid stationen i Röjan by. Bussen tar oss upp till Vemdalsskalet på 20 minuter och här välkomnas vi av Helen.

Skidsemester i Vemdalsskalet. Perfekt med "Snöpendeln" från Röjan by upp till Vemdalsskalet. Skidsemester och en del packning är med- Barnbarnet Max, hans mamma Liv och moster Helen.

Högfjällshotellet i Vemdalsskalet är vårt boende den här skidsemestern. Högfjällshotellet i Vemdalsskalet . Här ska Liv och jag under vår skidsemester

Skidsemester innebär skidåkning och tydliga skyltar uppskattas. VemdalsskaletSkidsemester innebär skidåkning. Och det är bra med tydliga skyltar var de olika liftarna finns.

Trots sportlov i både Stockholmstrakten och i andra delar av landet så var det inte trångt i backarna och även liftköerna flöt på fint. Ordning och reda . Många liftar som går snabbt och som ofta tar sex personer underlättar.

Kul reklamskyltar för Inlandsbanan vid en av liftarna i Vemdalsskalet.

Så var det då  själva skidåkningen

I Vemdalsskalet finns det också en “singelkö”. Jodå, visst kan namnet tolkas på lite olika sätt. Men här handlar det om att det är en separat kö för att fylla på “sexstolsliftarna”  (man sitter sex personer på rad) så att det inte går stolar upp som är tomma.

Skidsemester i Vemdalsskalet i strålande sol är em lisa för själen.Skidsemester i Vemdalsskalet i strålande sol, härligt sällskap och bra backar. Jag stortrivs.

Uppför i sexstolsliften –

– och utför i fina backar.

En paus för att fylla på lite energi är alltid välkommen på en skidsemester. Vemdalsskalet En paus för att fylla på energi är  förstås alltid “rätt” på en skidsemester. Fint också att vila ben och fötter en stund. 

Huski chocholate “Chokladdryck för äventyr” – Jo, jag tackar. 

Näst sista åket är gjort för denna skidsemester. (Åker aldrig det sista) Och Max och jag är i mål. Felfria.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in! Och välkommen att vara med.

 

34 svar på ”Skidsemester i Vemdalen tillsammans med Skyltsöndag”

 1. Exakt, sista åket ska man akta sig för 🙂 Fina vintriga skyltar du bjuder på. Fin reklam för Vemdalen 🙂 Spännande tur med Inlandsbanan va?

  1. Tack! Ja, Vemdalen levererade verkligen dessa dagar och det på alla sätt. Och lite reklam kan de få för att vi var så nöjda. Tror det är klokt att avstå sista åket. Lätt hänt att det då händer något….
   Inlandsbanan är trevlig och väldigt personlig och en del djurliv kan man se. Idag älgar, renar och en räv. Men inte hann jag med att fotografera. De ville inte vänta tills jag fått fram kameran. Får bli snabbare nästa gång.

 2. Hej Ditte!
  Finfina bilder! Och skönt att det gått bra! Här ska de bli väldigt blåsigt men 25 gr från i natt och framåt. Konstig kombi och kanske pytteregn också.
  I dag blir det nog paella på Torreoro!
  Ha en bra resa hem! Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack! Vi har haft väldigt fina dagar på alla sätt. Nu på Inlandsbanan och är snart i Mora där vi byter tåg. Borlänge och sedan nytt tågbyte innan vi är i Stockholm. Men det flyter på bra.
   Oj, vilket märkligt väder. Men jag har förstått att Gran Canaria haft liknande så det kanske kommer därifrån.
   Låter gott med paella på Torreoro.
   Hälsa I.
   Kram

 3. Vilken underbar skidsemester och dito skyltning 🙂

  Dom där singelköerna är jättebra även om man nu råkar vara gift 😉

  Ha en fortsatt fin hemresa!

  1. Tackar! Vi har verkligen haft jättefina dagar med strålande sol och mycket skidåkning.Visst är singelköerna bra. Gör ju att det flyter på riktigt snabbt. Jodå, både max och jag radade in oss när vi åkte. Men i övrigt var vi 6-8 stycken som har kört ihop så då blev det oftast vanliga kön.
   Har nu kommit på sista tåget och passerar om en stund Sala.Så tågresorna har verkligen gått på räls,

 4. Vilken supervecka ni haft! Kul! Och tur att ingen har brutit sig, det kan dock hända. Det har sett så friskt och härligt ut. Jag skulle ha kunnat tänka mig att vara med utan skidåkning, bara njuta av naturen och det storslagna.
  Trevlig hemresa och stor kram!

  PS. Jag vet inte om det finns någon restaurang Skafferiet i Skara. Vi var på Blombacka Hembageri i fredags, vi tre sopraner, och fikade räksmörgåstårta. Igår var jag med 14 andra vänner och åt brunch på Skafferiet i Lidköping. DS

  1. Vi har haft det så bra! Och inga skador. Rolig samvaro och perfekt skidåkning och god mat och dryck. Jag har haft full service av mitt “crew” och är så glad och tacksam för det.
   Hemresan flyter på bra och tågen går som på räls.
   Tyckte jag kände igen “skafferiet” från Skara. Men har säkert tagit fel på namn.Vet att vi i Skara var på ett café mitt emot domkyrkan men säkert då med ett annat namn. Låter gott och trevligt med med både räkor i Skara och brunch i Lidköping.
   Stor kram

  1. Tack! Ja, fina vita och strålande blå dagar har vi haft. Tacksam! Och väldigt fin samvaro med “de mina”.

 5. Vilka härliga vinterbilder från härliga dagar. Tänk så vackert allt blir med snö och klarblå himmel. Snyggt skyltat också. Hör att hemresan flyter på bra så jag hoppas den fortsätter på det spåret.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Vi har verkligen haft det jättebra. Och ett strålande väder! Hemresan flyter på bra och snart är vi i Borlänge. Planenlig än så länge.
   Önskar dig också en fin söndag,
   Kram

 6. Fniss, ja det låter klokt att skippa sista åket 🙂 Vilka ljuvliga bilder du bjuder på Ditte och toppenskyltar! Hoppas att ni fick mersmak på Norrland och de vackra omgivningarna
  Ha en fin söndag nu 🙂

  1. Tack! Vi har verkligen haft fina dagar. Jag har ju öfrr varit mycket även i den svenska fjällvärlden och under olika årstider. Landskapet fascinerar mig. Men det var ett tag sedan senast jag var där.Mycket skidor har jag åkt även i svenska fjällen. Ja, sista åket har jag avstått i många år. Lika bra är det.
   I mitt resejobb har jag i flera år rest till Höga kusten. Fjäll är det ju inte direkt där men väldigt vackert.
   I sommar ska jag göra en jobbresa till midnattsolen med fokus på Kiruna, Abisko och de trakterna. Det ska bli så roligt.
   Önskar dig också en fin söndag.

 7. Gillar skyltningen där för tåget vid liftarna, smart och passande utnyttjande av utrymmet.

  Vilka härliga vintersemesterbilder på er, förstår att ni haft det härligt och en varm kopp choklad i snön är perfekt!

  1. Visst är den bra! Och passande! Och att ta tåget hit är verkligen perfekt. Både bekvämt och smidigt. Är man en familj med små barn och mycket packning inkl. all skidutrustning blir det ju lite släpande att ta tåget. Men numer hyr jag utrustning och bor på hotell så inget extra i bagageväg annat än kläder ska med. Ena dottern med familj bodde i en stor stuga och tog bilen upp.Men där är det både skidor av olika slag och snowboardbrädor som ska med.
   Vi har verkligen haft fantastiska dagar med mycket rolig skidåkning, god mat och dryck och strålande väder.
   Fikapauserna är trevliga och behövliga för det blir många och långa backar att ta sig utför. Är glad över att jag är tämligen stark i kroppen.

 8. Många fina skyltar, snöpendeln och singelkö var roliga, även om man förstår att man ska stå där en och en i kön och fina skyltar på snälltåget. Huski choklad kommer säljas under SM-veckan.

  1. Tack! och det lite vintriga passade bra just nu när jag var i Vemdalen. Tyckte det var perfekt med “singelkön” . Och kanske kunde man träffa någon där…Fick just nu uppslag till ett tv-program. Finns det “Bonde söker fru” och annat så varför inte “Singelåkare söker sällskap”.
   Har förstått att Huski choklad är populärt i olka sportsammanhang. Kul att den ska säljas under SM veckan.

 9. Måste säga att såväl Svegs som Röjas stationsbyggnader är nästan lite exotiska – för en nollåtta alltså. Gamla fina trädbyggnader som jag aldrig skulle gissa att det var “centralorter” för järnvägen.
  Reklamskyltarna för Inlandsbanan i backen är ju superfina OCH snygga. Jättekul! Huski choklad har jag aldrig hört talas om, men loggan på den knallröda muggen är riktigt bra.
  Sista bilden är ju så fin – du och Max som klarade veckan felfritt. Bra jobbat:-)
  Tusen tack för en strålande (i dubbel bemärkelse) skyltning och länken:-)

  1. Visst är det så! Att ta en tur här uppe med Inlandsbanan är både väldigt trevligt och som att förflytta sig tillbaka i tiden. Väl bevarade byggnader och som fått behålla sin charm och ursprunglighet.
   Jag gillade också reklamskyltarna för Inlandsbanan och att ta den hit är så trevligt. På hemvägen idag såg vi älgar, renar och en räv på spåret som flyttade sig när tåget tutade.
   Jag hade ju ett “crew” som stöttade i mångt och mycket med allt det praktiska men åkningen fick jag klara själv. Och den gick absolut över förväntan. “Tanten” är “still going strong” i pisterna. Och bra jobbat var det. En härlig vistelse med “de mina”. Tacksam!

 10. Härliga skidbilder💙. Jag skadade mig för många många år sen när vi åkte skidor. Vilket gör mig rädd för skidåkning idag. Jag tycker du är modig som åker💪🏼./ P

  1. Tack! Vi har haft väldigt fina dagar här i Vemdalen.Men risken att skada sig på olika sätt är stor. Förstår absolut din rädsla. Jag ä rockså lite orolig för hur andra kör eller om det är is som ligger under snön och att skidorna ska glida iväg och att jag ska falla. Inte orka stå emot. Nu var dte sex år sedan jag åkte senast men det gick riktigt bra. Har förr åkt mycket men jag har ju inte direkt blivit yngre, snart 71. Så försiktig är jag.

 11. Vilka backar, det ser härligt ut, precis ni gör helt rätt! Sluta alltid med det “näst sista” ,-)
  Fina är ni. Underbart ser det ut. Har inte åkt skidor på åratal,….men pulka det är kul!
  Härliga bilder och vilket hus, första bilden! ,-)
  Fint väder ser ni ut att ni fått njuta av. Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Vi har haft väldigt fina dagar och så härligt att vara tillsammans med “de mina”. Nu var det sex år sedan jag senast åkte så lite rikngrostig var jag i början. Men “rosten” försvann och åkningen gick bättre och bättre.
   Är nu hemma igen och med alla kroppsdelar in takt.
   Önskar dig en fin vecka.
   Kram

 12. Tack för alla fina vintervyer från Whovalley, där jag faktiskt aldrig varit. Åre och Sälen är mer bekanta, men så har jag heller aldrig åkt slalom. Alltid hållit mig till längdåkning som jag behärskar något i allafall.
  Ni hade verkligen tur med vädret och förhållandena, o kul att inte trängseln heller var så stor. Kvalitetstid med nära och kära, det låter så mysigt. Försökte lista ut varifrån namnet Huski härstammade genom att kolla in deras sida men blev inte klokare. Varm choklad är så gott, kan känna smaken i gommen.
  Kram

  1. Sälen och Idre besökte vi när barnen var små och sedan Åre och Duved men även Vemdalen. Och vi var en gång också till Säfsen och bodde på vandrarhemmet där. Jag är ju delvis uppvuxen i Norge och där gick man på “tur” och det har jag även gjort en del i svenska fjällen men då mest i Storlien, Sälen och Riksgränsen. Men sedan en ryggskada för många år sedan så kan jag inte längre gå på “tur” så det blir backar. Vi har haft så fina dagar, både vad gäller väder, samvaro, backar och att det heller inte känts trångt. Jag vet heller inte var “Huski” kommer från men har förstått att det används mycket i skidsportsammanhang.
   Och en energipaus på förmiddagen var välbehövlig. Jag är ju inte helt ung längre om man säger så.
   Nu väl hemma igen.
   Kram

  1. Visst är både stationshuset i Sveg och det i Röjan fina. Här har man behållit det som en gång var. Skön tanke. Vad gäller singelkön så tror jag nog att fet finns viss potential för att mingla till sig en partner där. Absolut!

 13. Just det, sista åket ska man inte åka. Trodde en av bilderna visade att du faktiskt provade den svarta pisten ” Stugbranten”, men det gjorde du inte va? Vilken tur ni haft med vädret, och så smidigt att ta tåget upp!
  Kram !

  1. Sista åket avstår jag alltid. Nja, funderade först men tog mitt förnuft till fånga och tog en röd variant i stället. Benens styrka är inte i “skick som nya” och med tanke på att det var sex år sedan jag åkte och dessutom blivit äldre så avstod jag. Ville helst inte ramla.
   Perfekt med tåg både upp och ner.
   Kram

  1. Tack! Och vi har verkligen haft fina dagar både vad gäller åkning och väder. Och så roligt att vara tillsammans med “de mina”. Är så tacksam och nöjd.

 14. Kära Ditte…du njuter o med all rätt och att umgås med barn o barnbarn är ju såå ljuvligt o skoj. Ser fantastiskt ut där o med all säkerhet är det så oxå 🙂 ha en fin måndag varm kram

  1. Ja, livet är for kort för att inte ta till vara på dagarna så jag gör mitt bästa. Vi har haft det jättebra och så roligt att ses alla tillsammans. (Ja, maken åker inga skidor så han har varit hemma)
   Kram och trevlig måndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *