Foto

Pumpa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Pumpa är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Nytt för i år är att alla ord är homonymer. (Ord som stavas och uttalas på samma sätt men med olika betydelse.) Det är också fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

En ätbar variant av pumpa. Ordet pumpa har många olika betydelser.  Här en ätbar variant.

Pumpa?

Vad menar jag då? Ja, det beror lite på sammanhanget som det så ofta gör när det kommer till svenska ord.  Kanske menar jag den  ätbara pumpan som är en gurkväxt, dit även melon och gurka hör.  I tankarna fladdrade också den gamla kaffepumpan “Dom Pedro” förbi. En vakuumkaffebryggare som har två glaskärl och där där kaffet bryggs genom övertryck och undertryck. Minns att jag haft ett par sådana och att de också spruckit. Men gott kaffe blev det. Båt har vi haft och det har hänt att vi fått länspumpa den. “Att pumpa någon” alltså att bli utfrågan har vi  nog många varit med om. För egen del  hade jag svårt att illustrera det med bild. Men det finns fler betydelser av ordet

 Kurbits

som ord härstammar från latinets cucurbita och senare tyskans  Kürbits betyder  pumpa är den målarkonst man ofta förknippar med Dalarna och Hälsingland. I Sverige var kurbits okcså länge namnet för gurkväxter i största allmänhet. Kurbits som målarkonst kännetecknas av mönster med stora och färgglada blom och bladknippen. Att stilen kallades för kurbits kommer av de pumpaliknande dekorationer som ingår i blommönstren. Men även bibliska växter har varit förebilder. Själva benämningen kurbits kom i ropet sedan en hel del kurbitsmålningar fanns hemma på Tolvmansgården, författaren och diktaren Erik  Axel Karlfelts födelsegård. Och Karlfeldt har i sin diktning hyllat och beskrivit kurbitsmåleriet.

Måleriet är levande än idag och förekommer både på olika snickerier och på dalahästar. Även Jobs handtryck har ofta kurbitsmålningar med i sina mönster

Här  en stor sal i en gammal Hälsingegård, Löka, där man låtit måla hela rummet i kurbitsstil.

Jobs thandtryckta tyger har inspirerats av pumpa/kurbitsmålningarJobs tyger har inspirerats av  pumpa/kurbitsmålningar.

Och blommönstret  går igen på det mesta som säljs i butiken vid Jobs handtryck i Leksand. 

Mer pumpa

Och nu gäller det först cyklar- Att ha välpumpade cykeldäck är en fördel om man ska ge sig ut på en tur.

Peking. Maken ska pumpa min cykelHär är det maken som ska pumpa min cykel inför en cykeltur i Peking. (Här cyklade vi väldigt mycket under de fyra år vi bodde i stan.)

Färdig att ge mig ut i trafiken i Peking. Går hur bra som helst. Bara att hänga på lokalbefolkningen.

Under våra år i Kina så reste vi runt en hel del och lämnade gärna den gigantiska staden Peking. Men cykla gjorde vi ofta under resorna. Här nedan är vi  på landsbygden i södra Kina, i Yangshou .

Cykeltur i Yangshou i sldra Kina. Och man får vara beredd att pumpa däcken på de steniga vägarna. är med som På väg genom byn på cykel till floden för vidare färd. Även här är det bra att ha välpumpade däck och att ha en cykelpump med  för att ev. pumpa slitna däck 

Våra cyklar skulle med på en flotte för vidare transport nerför floden. Skonsamt både för oss och cyklarna

Längre ner längs floden gör flottarna ett “skutt” och flottföraren “pumpar” /dunkar med åran för att hålla stabiliteten. Fungerar utmärkt. Vi får ytterst lite vatten på oss. 

Vi kliver i land  med cyklarna och ska fortsätta vår runda. Men se då har luften gått ur mitt ena däck och det hjälper inte att pumpa det. Punktering!  Men det är snabbt ordnat. Gott om cykelreparatörer i närheten

Punktering och min cykel lagas snabbt av flinka händer. Ny luft pumpas i däcken och vi kan cykla vidare.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av ordet pumpa

 

44 svar på ”Pumpa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ha ha va roligt o som alltid bra tolkning av dig Ditte 🙂 fina bilder oxå, hoppas din träningsvärk efter skidorna har lagt sig 🙂 ha en fin tisdag kram

  1. Tack! Vad gäller träningsvärken är den betydligt bättre men inga långpromenader idag. Blir en kortare variant.
   Kram!

 2. Då jag läser här hos dig, detta inlägg så kommer bara Hasse och Tages låt i mitt huvud: Pumpa, Pumpa. Det var visst i en revy dom framförde den första gången.
  Mycket bra inlägg och tolkning av ordet pumpa. Hur du och din make tog er fram på cyklarna i Kina. Intressant att läsa och roligt att få se dina fina bilder.
  Stora höga berg det finns.
  Ha en finfin dag.
  Kram!

  1. Tack, Violettan. Jag tänkte också på den låten. Tänk så mycket bra, roligt och tänkvärt dessa herrar har gjort.
   Ordet pumpa är ju brett med många olika betydelser men jag tror inte så många förknippar det med “kurbits”.
   Ja, cyklade gjorde vi mycket under våra år i Kina och alltid med en pump med oss. Men när det blev punktering, vilket hände gck det alltid smidigt att få den lagad.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 3. Som vanligt så bjuder du på en trevlig och välutvecklad tolkning av veckans ord. Härliga bilder till dessutom 😀 Tänk så härligt det är att cykla så länge allt rullar på.

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Ja. lite udda tolkning kanske idag.Men kul att se vad kreativiteten kan få fram. Ibland mer och ibland mindre.
   Satt idag och rensade bilder och många är det från våra år i Kina och mycket cyklande blev det. Nu ett minne blott. Men ett fint sådant.
   Mulet här idag och ruggväder. Å andra sidan var det mer njutbart igår.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 4. Ett mycket trevligt och upplysande inlägg! Jag tycker om att se bilder från ditt Kina! Allt förändras väl, men roligt att se hur ni levde där och då! Kram

  1. Tack!Ja,i dessa tider kan det nästan kännas tveksamt om man ens vågar visa bilder från Kina. Men jag gör det ändå. Ja, mycket har ändrats där sedan vi flyttade hem och politiskt inte tyvärr till det bättre.
   Kram

 5. Att kurbitsmålningar hade med det att göra, det visste jag inte! Intressant! Men nu vet jag det. Vad man lär sig när man går en bloggrunda.

  Saknar att cykla men att pumpa cykeln klarar jag mig utan. Jag har sedan länge skrivit mitt bidrag men kom på nu att jag hade ju kunnat skriva om alla dessa uppblåsbara saker jag pumpat upp här genom åren. Haha!

  1. Nej, man kan lära sig en hel del genom bloggar. Helt klart! Vi cyklar en del när vi reser och det är ett bra sätt att ta sig fram på. Dock har vi i Thailand och andra asiatiska länder som är varma alltid hyrt en scooter för att ta oss fram. Smidigt och roligt. Under våra år i Kina blev det mycket cyklat både i Peking och på resor inom landet. Även nu i Torrevieja och i Stockholm cyklar vi. Och en pump är alltid med, Här är det full service så maken sköter “grovjobbet” men är han inte till städes så är en pump alltid med.
   Jodå, visst minns jag också alla uppblåsbara saker vi haft. Nu är det till barnbarnen saker blåses upp.

 6. Intressant och tankeväckande upplysningsinlägg! Jodå, jag tänkte på pumpa cykel, men jag kunde inte ta kort på mig själv när jag pumpade min cykel, så det fick utgå. Kurbits, aha, det var nytt för mig!
  Ett välformulerat inlägg, som vanligt, med många fina bilder, kul att se ifrån Kina.
  Stor kram

  1. Tack! Just kurbits i samband med pumpa tror jag inte så många visste om. Men när vi varit på besök på Jobs handtryck i Leksand så har detta berättats för oss. Och visst är det spännande med alla ord som stavas och uttalas lika men med så skilda betydelser. Kina har ju förändrats en hel del sedan vi flyttade hem 2011 men alla härliga upplevelser och minnen har vi med oss. Tacksam!
   Stor kram

 7. God kväll kära Ditte!
  Härligt utlägg om pumpa. Behövs en extrapump så har jag ev en i Torre. Kollar😊. Jobs tryck gillas mycket. Jättesvårt att skriva från telefonen ( paddan) på lagning och datorn pajat helt. Ringer i stället. Kram/A-K

  1. God kväll, bästa AK!
   Tackar! Ja, en extra pump är alltid välkommen. Visst är Jobs tyger fina! Man blir glad av att se dem. Jag brukar ju ha förmånen att passera där när vi varit på Dalhalla. Oj, knepigt med paddan på lagning och datorn som somnat in. Men vi har ju telefoner.
   Varm kram

 8. Håller helt med Emma! Guuu så mycket man lär sig. Att kurbits var en slags pumpa visste jag , men att det också är en målarkonst från Dalarna visste jag inte . Än mindre att Jobs fina målningar inspirerades av kurbitsstilen. Som sagt man lär sig nåt nytt varje dag. Hoppas att kunskapen överlever i de två små grå;-)
  Cyklar tog jag också med, det föll sig liksom naturligt. Å då cyklar är Kinas mest använda färdmedel var det ju självklart för dig att ta med. Himla fina bilder förresten, speciellt dom med flotten. Killen som kliar sig på huvudet är en absolut höjdare.

  1. Jag tycker också att man lär sig en hel del och kunskap är ju aldrig tung att bära med sig. Kul att du visste att kurbits och pumpa hör ihop. Tror inte så många kanske vet det. Och Dalarna har ju haft de främsta kurbistmålarna som jom till Hälsingland och dels målade i en del Hälsingegårdar och dels lärde ut konsten. Idag ser man den ju på bl.a. dalahästarna.
   Och visst hör “pumpa” ihop med cyklar och annat som ska pumpas.
   Vi cyklade en hel del under vår tid både i Peking och under resor i Kina och en pump var alltid med. Men å andra sidan fanns det gott om små verkstäder där man kunde få cykeln pumpad och ev. punkteringar lagade.
   Killen som kliade sig i huvudet vill jag minnas var lite bekymrad över att få med två cyklar på flotten. Men med makens hjälp gick det galant att få på dem. Var snabb här med kameran.

 9. Pumpa vet jag inte mycket om, så bra att kunna få lite kunskap hos dig.
  Vilka härliga bilder på era cykeläventyr.
  De starka rummet, med alla färger o mönster. Fint när man tittar så här men om man satt där i några timmar blev man nog helt snurrig 🙂
  Fin tolkning
  Kramiz

  1. Tack! Ordet pumpa i sig har ju många olika betydelser. Och att just kurbits har sina rötter i pumpa är det säkert många som inte känner till. Cykeläventyren är minnesvärda och en pumpad cykel är alltid bra att ha. Och att även ha med en pump.
   Rummet här i Hälsingegården användes bara någon gång om året och det var nog bra. Men en längre vistelse där skulle göra mig också snurrig.
   Önskar dig en fin fortsatt vecka.
   Kram

 10. Heisann, et herlig innlegg med en historie i bunnen om pumping i flere utgaver. Har en maken sykkelpumpe i garasjen. Den må nok fram igjen når sykkelsesongen tar til for meg ;:OD)

  1. Tack! Ja, lite av varje blev det. Roligt här att ta upp sammanhanget mellan pumpa och kurbitsmålning. Och det sättet att måla och dessa mönster levver ju kvar vilket är roligt.
   Ha det gott och önskar dig en fin vecka.

 11. Älskar alla exotiska foton från era äventyr, men m est hemtamt känns ju kurbitsen. Har länge velat gå en kurs i kurbitsmåleri men ännu inte lyckats hitta en kurs i närheten (helst i byn). Något i metoden tilltalar mig, spegelkontrasten förmodligen, ack så svår att måla om man inte fuskar lite. Himla fint inlägg i temat, många pumpor och pumpningar blev det! Kram

  1. Tack, Paula!Ja,en del “äventyr” har det blivit genom åren både här hemma och på resor. Kanske kan det bli av för dig med en kurs i kurbits och visst vore det ju fint att ha den i närområdet. Har sett när kurbits målats och konstaterat att det är så svårt. Och visst är det roligt att kurbitsen lever kvar.
   Kram

 12. Ett myxket välpumpat inlägg om jag får säga så! 🙂
  Är själv stor pumpafan, och odlar gärna sådana. Känner rätt väl till sammanhanget med kurbits och pumpa.
  Ni är verkligen hejare på att cykla!
  Då är det förstås bara att pumpa på!;)
  Ha det gott!

  1. Tack, Karin!
   För egen del har jag inte odlat pumpor men vet att min svärmor gjorde det och ofta gjorde inlagd pumpa Ja, mycket annat också. Pumpasoppa brukar jag göra när pumporna är klara. Vad roligt att du kände till sammanhanget mellan kurbits och pumpa, något jag anade.
   Cykla har vi gjort mycket på våra resor och extra mycket under våra år i Kina. Och vi gör det en hel del fortfarande.
   Ha det fint ni också.

 13. WOW!!
  Det var mycket du fick tolkat på ett enda ord. Mycket känner jag till men pumpastil har jag aldrig hört innan. Däremot kurbitsstil. Underbar konst!! Vilken erfarenhet du har av Kina och jag förstår att du har cyklat mycket där då gäller även att ha en en funktionell cykel som är välpumpad=) Tack för en utförlig tolkning!!
  Kram

  1. Tack! Visst är det intressant att orden pumpa och kurbits hör ihop. Något som man ju inte direkt tänker på om man inte vet det. Jag lärde mig detta för några år sedan då jag jobbade på en resa till Hälsingland och vi besökte många Hälsingegårdar där också dessa kurbitsmålningar är vanliga. Målare kom hit från Leksand och Rättvikstrakten och målade både tak och väggar med kurbits.
   Cykla gjorde vi mycket både i Peking och under resor i Kina och förutom att alltid ha välpumpade cyklar var också en extra pump alltid med.
   Kram

 14. Ett som alltid intressant, lärorikt och alldeles fantastiskt inlägg på veckans temaord! Underbart Ditte!
  Kram

  1. Tack för dina fina ord! Och Anki! Jag är med dig i tankarna. Väldigt mycket.
   Stor kram

 15. Sambandet med kurbits och pumpa kände jag inte till. Jag har alltid gillat Jobs tyger. Så fina bilder från era cykelturer. Ser ut att vara en underbar natur. Ha det bra.

  1. Jag tror inte många tänker alls på sambandet mellan kurbits och pumpa. Men har man en gång hört/sett det så tror jag det sitter kvar. Jag hörde det för några år sedan då jag besökte Hälsingegårdar.
   Jobs tyger tycker jag också väldigt mycket om. Och dessa gamla mönster är lika populära än idag och roligt med förg.
   Cykelturerna vi gjorde här är minnesvärda på många sätt.
   Ha det bra du också.

 16. En fantastiskt bra tolkning! Kurbits och pumpakopplingen hade jag ingen aning om! Tänk vad man lär sig (sen gäller det “bara” att komma ihåg också 😉 ).

  En sån där dubbelbubbla till kaffemanick hade min mamma när jag var liten. Var otroligt fascinerad av den och hur den kunde fungera. Antar att den också gick i kras så småningom. Minns den bara från Byske och därifrån flyttade vi när jag började skolan 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Visst är det roligt med kopplingen kurbits-pumpa. Men har man hört den tror jag den sitter kvar. En “Don Pedro” har jag haft i olika omgångar men en sprack med hett vatten i sig och det var mindre lyckat. Men gott kaffe blev det. Kul att ni också hade en liknande.
   Mulet i huvudstaden idag men trevligheter väntar så jag misströstar inte.
   Ha det bra ni också.

 17. Vilket fint inlägg av dig, Ditte! Och som född hälsing, så blev jag väldigt glad över bilden med väggmålningar, ja taket också, det är en skatt att ha sånt i sitt hus. Däremot hade jag inte en aning om att kurbits betydde pumpa, tack för kunskapen 🙂 Ha det så fint idag <3

  1. Tack! Och vad roligt att jag kunde glädja dig lite extra. Vad roligt att du är född hälsing. Jag är väldigt förtjust i Hälsingland och blev det än mer efter en jobbresa dit för några år sedan. Ett landskap som har mycket av det mesta.
   Just sambandet kurbits och pumpa lärde jag mig i Hälsingland.
   Ha det fint du också.

 18. Härliga bilder på pumpa i alla de former! Kul att se några kurbitsmålningar! Tur att det fortfarande finns gamla Hälsingegårdar bevarade!
  Ha det gott och tack för alla fina bilder du visar!

  1. Tack! Lite variation blev det av pumpa. Och roligt med sambandet mellan kurbits och pumpa.
   Ja, dessa gamla Hälsingegårdar är jag väldigt förtjust i och likaså deras historia.
   Ha det fint du också.

 19. Vilken fin tolkning av ordet pumpa, och så lärde jag mej något nytt, att pumpa och kurbits är samma sak, kul!
  Hälsingland ligger mej också varmt om hjärtat då min mamma var född och uppvuxen där, närmare bestämt från Alfta. Så visst njuter jag av dialekten och den fräscha luften nu när vi ska upp till Järvsö.
  Ha det gott!

  1. Tack! Ja, visst är det roligt med sambandet kurbits och pumpa. Jag lärde mig det när jag var i Hälsingland på jobb för ett par år sedan. Hälsingland tycker jag också om. Här finns ju så mycket fint. Förstår att du ser fram emot Järvsö och både skidåkning och andra trelvligheter.
   Trevlig kväll!

 20. Vilket härligt inlägg om veckans ord! Roligt att se dina fina bilder från Kina också. Och intressant att få lite information om kurbitsmålningar och var ordet kommer ifrån. Hade ingen aning om det tidigare – har alltid tyckt att det var ett konstigt ord att kalla sådan folkkonst. Nu vet jag :-). Cykeln var ett måste också när vi bodde i Peking. Lätt och enkelt att ta sig fram med.
  Kram från Ingrid

  1. Tack! Vad gäller sambandet pumpa och kurbits så lärde jag mig det när jag besökte Hälsingegårdar i jobbsammanhang för ett par år sedan. Dit kom ju “dalamålare” och målade just kurbits.
   Visst var cykeln oumbärlig inder de fyra år vi bodde i Peking. Så många mil det blev. Och även under alla resor vi gjorde i Kina så hyrde vi nästan alltid cyklar . Perfekt sätt att ta sig runt på. Ja, du vet ju hur skönt och roligt det kan vara. Och pumpen var alltid med.
   Kram

 21. Fick en liten lektion här, kul med recept på pumpa, man ser det ju sällan som mat. Hälsingegården var häftig, det blir inga tavlor på väggen där.Kina verkar vara ett roligt ställe att cykla i.

  1. Nej, så mycket mat är ju inte pumpa. Mer ett tillbehör. Det var just på en jobbresa till Hälsingland och Hälsingegårdar som jag lärde mig sambandet mellan pumpa och kurbits. Spännande i sig.
   Vad gäller Kina så blev det mycket cykling både i Peking där vi bodde och rå andra ställen som vi besökte vid våra resor. Minnesvärt och väldigt roligt.

 22. Här fick jag lära mig en del nytt, tack för det. Och vad härligt det ser ut när ni cyklar på landsbygden i Kina. Peking däremot skulle jag aldrig våga cykla i, det verkar totalt livsfarligt. Min man hade varnat mig innan jag följde med honom dit men höll ändå på att bli överkörd vid första övergångsstället.

  1. Vad roligt att du fick dig lite “nytt” till livs. Vi bodde i Peking i nästan fyra år, mitt inne i stan, så det blev mycket cyklande där. Vi fick av kinesiska vänner rådet att bara titta framåt, ha sadlarna så lågt att vi kunde nå ner med fötterna i marken utan att kliva av och att följa efter lokalbefolkningen. Vi cyklade också mycket både när vi besökte landsbygden runt om i Kina och det var ju lugnare.
   Trist att höra/läsa att du höll på att bli överkörd på ett övergångsställe. Men skönt att det inte blev så illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *