Stockholm

Namn och nytt – Förslag till namnbyte för Norra Hammarbyhamnen

I vår lokaltidning, “Mitt i Södermalm,” läste jag för någon vecka sedan en rubrik ” Het namndebatt igång”. Jag vet inte om det var någon direkt debatt men det hela handlade om att byta namn på “vår kaj,” Norra Hammarbyhamnen/kajen, den del av Södermalm där jag själv bor. “Ett medborgarförslag” hade kommit in om just en namnändring.  (Ett förslag från medborgare inom Stockholm stad att förändra eller förbättra något inom en stadsdel)

Varför byte av namn undrade många av oss som bor här. Namnet passar och området här är gammalt.  Innan bostadshusen kom till i slutet av 1980 och i  början av 1990-talet var detta ett hamn och industriområde som funnits här sedan 1920-talet och även långt innan dess. (Då ett slumområde)

Bilderna i inlägget är helt nytagna och visar vår del av kajen från morgon till kväll nu i slutet av september.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen/kajen. Varför vill man byta namn på kajen?Man kan undra varför någon vill att kajen här ska byta namn.  Bild från balkongen en morgon klockan 07. Vår kaj, Hammarbykanalen/Hammarbyleden och på andra sidan vattnet ligger Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen.  (Som inte ligger på “Södersidan”)

 

Förslag till byte av namn på “vår kaj” – Norra Hammarbyhamnen/kajen

Tanken på ett namnbyte hade enligt lokaltidningen engagerat många i en “Facebookgrupp (har inte denna ansiktsgrupp) och olika förslag till nytt namn har lagts fram.Varför nytt namn undrar vi som faktiskt bor här och är nöjda med att det heter just Norra Hammarbyhamnen/Norra Hammarbykajen.

Förslag till nytt namn var t.ex.  “Vitabergsstrand.” Men nu är det så att Vita Bergen ligger ca 1 km från kajen, visserligen i vår del av Södermalm, men det kändes märkligt.   Ett annat förslag var “Sofia hamn”. Visserligen tillhör vi Sofia församling men Sofia kyrka ligger också en bra bit från kajen.  Sofia är också namnet på vårt “grannområde” här på Södermalm  men det ligger  ju inte vid vattnet.

Fler förslag till namn

Även “Norra Sjöstan” och “Skanskajen” var föreslagna namn.  (Norra Hammarbyhamnen/kajen ligger i och för  sig  nära Skanstull,  en av de tullar man förr  fick passera och betala tull för  varor man tog in i Stockholm  för att sälja) Och när jag läste att några föreslog namnet  “SoRi” antog jag att det var ett skämt. Detta ska betyda “South of” Ringvägen.(En av genomfartsgatorna en bit ovanför kajen)  Puh! Man kan bli trött för mindre. (Området SoFo finns här på Södermalm och  betyder  “South of Folkungagatan” (Också den en lång gata här på östra Södermalm,)

Tydligen har  namnet Barnängen blivit det mest populära. Och det finns redan som en del av kajen längre österut. Här låg ju förr det gamla industriområdet “Barnängen “som väldigt fint finns beskrivet i Fogelströms böcker om Stockholm.(Mer om Barnängen finns att läsa i länken)  Och där vid vattnet ligger Barnängsbryggan i området  som just heter Barnängen, en forkortning av “Barnstuguängen”. (Ett barnsjukhus planerades ligga här på 1500-talet. )

Och förslaget om namnbyte har lämnats till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Nästan liknande vy som på bilden ovan men klockan har hunnit bli 10. 

Mer av kajen

Stockholm . Södermalm. Norra Nannarbyhamnen. Att byta namn på kajen känns befängt. Till vilken nytta?Vy från Skansbron och över Norra Hammarbyhamnen, kajen och kanalen österut. Husen som skymtar i bakgrunden ligger i Hammarby Sjöstad, Henriksdalsområdet och hör till Nacka kommun.Och vi som bor här är nöjda men det namn som finns.

Kajen västerut. Bilden är tagen från den södra sidan av kanalen.  Och längs kajen ligger är husbåtar som har sina permanenta kommunala platser här med el och vatten som de betalar hyra för.  (Alla båtar so har plats här   måste kunna flyttas)

Ytterligare en del av kajen i våra kvarter men en bit österut. Här är husen gul-vita. (Bostadsrätter de också)

De gamla järnvägsspåren på kahen ligger kvar. De härrör från tiden när gods per järnväg fraktades från Södra station till Stadsgårdshamnen för vidare transport med olika fartyg. Rälsen är klassade som riksintresse och ska ligga kvar för “försvarsintresse”

Skymningen sänker sig och mörkret likaså

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Vi som bor här tycker vi har ett passande namn på området. Ett namn hed sin historia.Vi som bor här tycker att vi har ett bra namn på området. Ett område och kaj som har sin historia.

Längs kajen finns 13 stycken neonskulpturer som både lyser och piggar upp. Och mer om dem, kajen och området  här i Norra Hammarbyhamnen finns här.

 

En strålande dag är det i Stockholm och för egen del ska jag göra ett heldagsbesök i den fina staden Västra Aros. Hoppas att solen strålar lika vackert där.  Bokträff  väntar och det innebär alltid också en hel del trevligheter.

 

37 svar på ”Namn och nytt – Förslag till namnbyte för Norra Hammarbyhamnen”

 1. Vilka vackra bilder från ert område! Ärligt talat så förstår jag inte varför ett namnbyte skulle vara aktuellt? Det är väl bra som det är tycker och än viktigare, ni som bor där!

  Kram och god onsdag!

  1. Tack! Området är riktigt fint och med naturen nära inpå. Vad gäller namnbyte läste jag notisen i lokaltidningen och förstod inte alls varför det skulle vara aktuellt. Norra Hammarbyhamnen har sin historia både som namn och som den hamn det en gång var här- Då ett slitet slumområde-
   Vi som bor här har inga tankar på namnbyte. Ska skriva till stadsdelsnämnden och fråga hur de tänker. Jag ska lämna ett medborgarförslag att namnet blir kvar som det är.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   (Nyss hemkommen från en hel dags bokklubb i Västerås.)
   Kram

  1. Ja, det var lite meningen med bilder i olika ljus. Men inte vill vi byta namn på vår fina kaj. Ska i helgen skriva ett medborgarförslag om att namnet ska behållas.
   Byte av namn är helt onödigt och tar bort den historia som hör just hit. Ogillas!
   Stor kram

 2. Vilka fina bilder från er fantastiska kaj! Väldigt onödigt med namnbyte kan även jag tycka. Däremot kan jag ha viss förståelse för den by i Västerbotten som bytte namn från Kräkångersnoret till Lövsele 😀

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Ja, vi bor bra här och trivs verkligen. Men namnet, Norra Hammarbyhamnen. Vad gäller byn i Västerbotten förstår jag absolut namnbytet.
   En fin dag har det varit på alla sätt inkl. vädret och med njutflykt till Västerås med bokkklubb och lunch.
   Önskar er en trevlig kväll.

 3. Det är väldigt vackert där du bor. Jag har aldrig heller förstått varför man måste byta namn på allting stup i kvarten. Så görs det här med, men de gamla namnen lever ändå kvar i folks medvetande, så ofta fortsätter man att använda dem. Här nere är man också väldigt förtjust i engelska uttryck. Finns det något land i världen som döper stadsdelar och annat med svenska namn, tro? Det är dags att plocka fram lite sunt förnuft tycker jag. Ha det fint vid Hammarbyhamnen.

  1. Vi trivs fint här och har både vatten, natur och stan helt nära. Och här är det ett gammalt hamnområde från början så namnet passar så bra. Jag vet inte ens varför någon vill byta namn. Kanske någon som inte ens bor här vid kajen. Så det är engelska uttryck som häller hos dig också. Puh! Man kan bli trött. Vi bor ju i Sverige.
   Sunt förnuft verkar många ha förlorat på vägen.
   Tack! Och vi fortsätter att ha det bra här vid Norra Hammarbyhamnen/kajen.

  1. Vi som bor här tycker namnet passar bra. Och det är just Norra Hammarbyhamnen so legat här- Folk har nog för lite att göra. Och Barnängen finns som område och kaj nära det historriska gamla området. Vore tokigt att kalla områden för det. Finns ingen av deras fabriker som legat här vi kajen. Däremot en massa annat. (Slakthus, fryshus m.m.)
   Jag ska skriva en inlaga till förvaltningen i helgen om det hela-
   Sköt o dig du också.

  1. Vi också! Men jag läste om den i “Mitt i Södermalm” och tydligen har det diskuterats mycket i någon “ansiktsboksgrupp”. Vi som bor här är så nöjda med namnet som det är- Norra Hammarbyhamnen. Och längre österut heter ju området Barnängen och kajen Barnängsbryggan. Blir bara irriterade när man vill at bort en del av historien.

 4. Vilka vackra kvällsbilder Ditte! Ni bor verkligen på ett toppenställe, det måste jag säga…
  Alltså, det här med namnbyte, det är ju inte första gången det pratas namnbyte i vårt avlånga land…jag förstår nog inte vitsen, däremot förstår jag att det kostar pengar….onödiga kostnader enligt mig!
  Kram på dig!

  1. Tack! Vi tycker också att vi bor väldigt fint här på “vår kaj”. Och kajen heter Norra Hammarbyhamnen eller Norra Hammarbykajen och har sin egen historia sedan lång tid tillbaka. Men detta namn. Jag ska skriva ett medborgarförslag om att nuvarande namn ska behållas och hoppas det hjälper. DE nya namnen har nog någon kommit på så inte ens bor här. Och de kan inte heller sin historia.
   Kram och trelvlig kväll.

  2. Tack! Vi tycker också att vi bor väldigt fint här på “vår kaj”. Och kajen heter Norra Hammarbyhamnen eller Norra Hammarbykajen och har sin egen historia sedan lång tid tillbaka. Men detta namn. Jag ska skriva ett medborgarförslag om att nuvarande namn ska behållas och hoppas det hjälper. DE nya namnen har nog någon kommit på så inte ens bor här. Och de kan inte heller sin historia.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Hej, jag förstod inte alls behovet av ett nytt namn på området. Det är ju inte det minsta olämpligt på något vis, o som du säger även historiskt sett riktigt. Några verkar ha för lite att göra och skulle kunna engagera sig i några betydligt viktigare ämnen…kan tyckas.
  Finfina foton från din vackra närmiljö!
  Kram

  1. Nej, det gör inte heller vi som bor här. Jag ska skriva ett eget medborgarförslag och skick ain om att vi vill behålla namnet.Barnängen finns och ligger längre bort längs kajen och de andra namnen har ju ingen anknytning just till historien här vid kajen. Pust!
   Fotona gör bra rättvisa åt vårt område och är tagna från een del olika vinklar. Men detta är “vår” kaj och närmiljö-
   Kram

 6. Vilka helt underbara bilder av Norra Hammarbyhamnen med omnejd. Precis som du och de boenden så bor där suckar jag. Djupt. Vad är det för fel på Norra Hammarbyhamnen?????? För det är ju det det är. Att man med “våld” måste hitta på nåt nytt som ju knappast blir bättre. “SoRi” är ett dåligt skämt, ett väldigt dåligt sådant enligt mig.

  Det enda jag har märkt är att orden “Park” eller “Strand” är väldigt poppis när man namnger nya kvarter eller stadsdelar, både i Stockholm och här i Täby faktiskt. Löjligt egentligen att använda dessa ord när ofta varken en strand eller en park ligger i närheten. Suck!

  1. Tack! Jag tycker bilderna gör kajen och vårt område rättvisa- Vi är flera som inte fattar vad det skulle var öfr fel att behålla ett namn som faktiskt passar och stämmer. Barnängsområdet och kaje där ligger ju en kn västerut. Och Vita bergen? Mig veterligt har de inte flyttat på sig. Jag ska skicka in ett medborgarförslag om att namnet ska bestå. Och tänk; “SoRi”! Jag ryser. Är det en kaj eller hamn så är det men är det och likaså en park. Man borde kalla saker vid dess rätta namn. Puh!!! Matt blir man.

  1. Tack! Ljuset gör ju mycket och vi trivs fint här på kajen i Norra Hammarbyhanen. Önskar och hoppas att ingen kommer på idén att byta namn på kajen/området.

  1. Tack! Jag ska skicka in några av bilderna till stadsförvaltningen och påpeka att detta är Norra Hammarbyhamnen och att namnet ska vara kvar.
   Ha det fint du också.
   kram!

 7. Fantastiska bilder på ditt närområde! Varför byta ett namn som verkar passa precis som det är … väldigt konstigt och otroligt onödigt!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  1. Tack! Och närområdet under olika tider på dygnet och med olika ljus. Men visst passar namnet som vi har bra. Det är en gammal hanm och den ligger på norra sidan om kanalen . Visst är det onödigt med namnbyte. Ska skicka in ett nytt förslag om att namnet ska behållas.
   En fin dag ser det ut att bli, även vädermässigt. Lite dimma just nu men tror den lättar.
   Önskar dig också en bra dag.
   Kram

 8. Sämre utsikt går att ha. Det är alltid intressant att med kamerans hjälp undersöka hur det ser ut under olika tidpunkter eller väderlekar. Du bor verkligen fantastiskt fint. Det viktiga är att inte bli hemmablind. Byta namn. Jag hade givetvis röstat nej om jag bott där.
  Kram Bosse tävlingssnickrare

  1. Jag ska ta några bilder och skicka in för att påvisa att nuvarande namn passar utmärkt. Och det är roligt att se vårt närområde i olika ljus och vinklar. Här heter det Norra Hammarbyhamnen och har hetat så länge och området har sin historia. Nej, vi som bor här vill inte byta namn. Till vilken nytta? Puh!!!!
   Kram

  1. Någon hade väl för lite att göra och skulle kunna tänka mig att denna någon inte bor här i Norra Hammarbyhamnen heller.
   Stor kram

 9. Underbart härliga bilder från Norra Hammarbyhamnen! Så heter det och så skall det heta även i framtiden, tycker jag! Det har gått inflation i att byta namn på allt från gator, torg till hela områden, varför göra om något som är inpräntat i medvetandet och som dessutom tillhör stans historia.
  Håller på dig och hoppas att “de” tar sitt förnuft tillfånga!

  1. Tack! Och visst är det bara trams med namnbyte. Jag ska ta några av bilderna och skicka in och förklara varför namnet bör bestå. Norra Hammarbyhamnen har sin historia och den ska inte tas bort.
   Jag är ju en envis typ och tänker mig nog en debatt om det hela.

 10. Byta för bytandets skull, finns det inget annat man kan pyssla. Det är väl bra som det är, inkört och alla vet vart det är. Trams tycker jag hihihi

  1. Just så tyckte jag också. Ska nu skicka iväg några av bilderna och tala om varför området här ska fortsätta att heta Norra Hammarbyhamnen. Har ju hetat så sedan lång tid tillbaka och namnet har ju sin historia-
   Visst är det trams med förslaget att byta namn.

 11. Varför namnbyte säger jag också. Ibland förstår jag mig inte alls på världen och varför man ska ändra på namn hit och dit och så till något nytt igen. Norra Hammarbyhamnen har ju “alltid” funnits så varför ändra på ett bra koncept ? Bra att du tänker ge dig med in i “debatten”. Stå på dig! Heja,heja!
  Kram

  1. Just så! Namnet har ju en historisk betydelse dessutom. Här var ju en hamn och ett industriområde förr. Och ett område som var ganska “sunkigt”. In i debatten ska jag och med lite bilder som jag tagit.
   Tack för uppmuntrande ord.
   Kram

 12. Fina bilder! Men vad är det för fel på namnet Norra Hammarbyhamnen? Ett namnbyte är ju lite struligt så man vill ju ha en viktig anledning om man ska göra det tänker jag …

  1. Tackar! Bilden ska jag skicka till stadsdelskontoret och med en fråga om varför ett namnbyte skulle vara av godo. Detta var ett s.k. “medborgarförslag” av privatpersoner men de verkat inte känna till något om områdets historia över huvud taget. Vi som bor här är så nöjda med namnet vi har; Norra Hammarbyhamnen eller ibland också Norra Hammarbykajen.
   Anledning till namnbyte finns verkligen inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *