Foto

Vass – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Nu är det vecka 13 och vass  är ordet att tolka  i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Det är  helt fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Papegojblomman är vecker och har både blad och blomma i en vass form.Papegojblomman kändes vass både vad gäller blad och själva blomma. Nu verkar de tämligen utblommade här i Torrevieja men det är ändå  spännande att titta på dem. 

Vass och mer vass

När jag tänkte på vass var det många ord som genast dök upp i huvudet. Först stråna i en vassdunge och sedan skarp, spetsig och slipad. Men också elegant, ha en “vass tunga” eller en genomträngande röst passerade revy. Mycket vasst att välja på men jag stannade slutligen i växt och djurriket. De fem första bilderna är veckofärska och de två sista är tagna  förra sommaren.

Euphorbia eller "High Chapparal" som växten också kallas har vassa taggar. Euphorbia , mer känd som “High Chapparal” eller kandelaberträd hör till släkten törlar och förekommer i många olika varianter

Ursprungligen kommer växten från Asien och Afrika men växer gärna och tålmodigt  utomhus i södra Europa. En av anledningarna är att behovet av vatten är litet. Hemma förekommer de som inomhusväxter och är tåliga. Växten har vassa taggar som har en mjölkliknande vätska som kan ge hudirritation vid närkontakt. Så man får se upp. Denna ståtliga Euphorbia såg jag i en trädgård nära oss där den har storleken av ett träd.

En sorts palm, tror jag, och med vassa blad. Har inte klurat ut namnet på den. Växer nära oss här på den spanska sommarstugegatan. Någon kanske vet vad den heter. 

Så över till något annat vasst som klättrade på grannens vägg.  Kanske en gräshoppa. Jag tyckte den kvalade in här i temat med sitt vassa, i dte här fallet mer personliga, utseende.

En trut, möjligen en havstrut, ville också gärna vara med på bild. Och både blick och näbb känns kraftfulla.

En spansk havstrut med vass blick och vass näbb.

 

På Åland träffade jag förra sommaren på en katt i vassen. Kändes inte direkt som om den ville vara med på bild

På Åland hittad ejag en katt i vassen.

 

Ön Harstena i Östergötland, i Gryts skärgård, med sina röda näckrosor omgivna vassdungar och de röda stugorna tar tankarna ttill den svenska sommaren. Och snart är den här.

Vass, roda stugor och röda näckrosor finns det på Harstena i Gryts skärgård i Östergötland

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  “vassa” tolkningar.

44 svar på ”Vass – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Tack! Och tämligen “vass” blev den.
   Idag blåser det rejält så nu har jag flyttat in men visst är gatan fin ändå.

 1. Jag har aldrig sett en High Chapparal blomma tidigare så det var roligt att få se det. Palmen påminner om Yuccapalm som vi kan köpa i blomsterhandeln men vet inte om det är en sådan. Kissen gillade nog inte att bli avslöjad när den gömde sig i vassen. 🙂

  1. Här finns mängder av dessa “high chapparalväxter” och de klara ju torka väl och ser ut att trivas fint. Gott om dem i parker och i en del trädgårdar. Dessa kan se ut på olika sätt och förr hade jag ett par hemma. Säkert är det en art av dem som finns i att köpa hemma
   Katten såg verkligen överraskad ut där i vassen

 2. Tänkte direkt på storgäddan (med vassa tänder) i vassen!
  Krypa under taggtråd – riskabelt vasst.

  (finns det ett ord “vasshet”?)

  1. Var också inne på vass och storgädda men hittade ingen egen bild. Även taggtråd fanns i tankarna men har inte sett någon sådan heller.
   Jodå, jag hittade ordet vasshet i Svenska Akademiens ordbok men används inte så ofta. Förr skrev man “hvasshet” T.ex kan man skriva att “att all vasshet och bitterhet forsvann. (Hämtat från samma ordbok. )

 3. Som sagt det var bra tolkningar!! Vilka fina sommarbilder och katten oxå om man såg en tillstymmelse till katten i vassen. Otroligt fin bild !!
  I Cordoba är sommaren här. Åtminstone skiner solen och värmer med sina något 28 gradiga strålar i Cordoba.
  Ha det bra Ditte
  Kram

  1. Tackar! Och visst ser katten i vassen ut som om den håller på med något fuffens.
   Oj så skönt ni har det i Cordoba. Här har vinden nu varit bitig ett par dagar och idag blåste det dryga 12m/se. Så det hjälpte inte att termometern visade på +19. Men vi har haft betydligt varmare dagar förra veckan och hoppas på att värmen kommer tillbaka.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 4. Lite roligt det här med “vass”…papegojblomman är alltid vacker, även i sin slutfas, för att inte tala om “High Chapparal”…men katten i vassen är min absoluta favorit!

  1. Man får tänka till lite här på de olika temaorden och roligt att se vad som kommer upp i huvudet.Man kan ha med en bild eller flera och det är roligt att se hur andra funderat.
   Katten i vassen tycker jag också om och visst ser den lite överraskad ut.

 5. Det är sällan du håller dig till naturen måste jag säga, men idag gjorde du ett väldigt lyckat undantag. Alla bilder är fantastiskt fina, men jag fastnade faktiskt för Euphorbia/kandelaberträdet. Det latinska namnet påminde om “euphoria, och blommorna på trädet såg ju faktiskt ut som kandelabrar. Ä gräshoppan som inte alls är grön som jag trodde samt katten i vassen är också riktigt roliga och fyndiga bidrag till temat. Med andra ord – ett vasst inlägg:-)

  1. Så rätt! Tack! Och ibland får det bli några undantag. Det är roligt att strosa runt här och kika in på tomter och se vad som kan finnas och dessa euforbia är ju mäktiga. Vet att det finns olika varianter av dem men denna är vanlig här Visst ser blommorna ut som kandelabrar.
   OM detta är en gräshoppa eller ej vet jag inte men säkert finns det någon som vet och kan bistå.
   Katten i vassen ser ut som om jag överraskat den med något. Men jag såg i alla fall ingen råtta.

  1. Ja, en del vass blev det. Och detta är ju ännu ett av orden med flera betydelser. Men jag försökte begränsa mig.
   Stor kram!

 6. Härliga somriga färgglada bilder! Så den heter papegojblomma den där färgglada blomman som man ofta ser utomlands!
  Gillar alla bilder! Mycket tyckte jag om bilden på katten som dyker upp där i vassen, så fin bild!
  Bra tolkning av vasst, helt klart!
  Godnattkram!

  1. Tack! Vad jag förstått så heter den så och säkert finns också att annat namn på den. Katten i vassen gillar jag också. Det ser ut att ha blivit överraskad.
   Natti!
   Kram!

 7. Vassa saker i växt och djurriket, papegojblomman som jag som vanligt inte känner igen alla, var jättevacker. Sen gillar jag att du avrundar din sydeuropeiska tur med några faluröda stugor.

  1. Kontraster gillas. Och visst är det bra att blanda. Papegojblomman är spännande med alla fina detaljer.

 8. Papegojblommor är så fina , Jag gillar ju art deco-stilen och jag tycker papegojblomman är lite av det stuket.
  Palmen ser ut som en yucca-palm…
  Ha en bra onsdag!
  Kram!

  1. Papegojblommorna är roliga att se på och det finns så många detaljer på dem. Vilken konstruktion! Funderade också på en yuccapalm men i modell extra large.
   önskar dig också en fin onsdag,
   Kram!

 9. Vilket vasst inlägg! Fina bilder allihopa men jag föll mest för den där katten som verkade så in i vassen blyg men ändå nyfiken 🙂

  Ha en härlig lill-lördag!

  1. Visst är katten i vassen fin och jag undrar vilka hyss den har för sig. Den såg lite överraskad ut.
   Önskar dig också en fin onsdag.

  1. En del vasst blev det. Och visst är papegojblomman fin. Kan titta länge på den.
   Ha det gott du också.

 10. Så fina bilder! Och bilden på katten var extra fin, det likar nästan en liten tiger som smyger omkring!
  Stor kram!

  1. Tack! Katten i vassen tycker jag också om och den ser ut som om den blev ertappad med något bus.
   Stor kram!

 11. Ljuvligt vackra bilder och härlig sommarkänsla. Det är verkligen en bra idé det där med fri tolkning av ett ord.

  Haha, katten var ju för söt i sin trumpenhet! Det är så roligt att se klassiska inomhusväxter i “det vilda” tycker jag. Det gjorde vi förstås på resan till Fuerteventura nyligen.

  Stor kram!

  1. Tack och att ha ett ord drar iväg tankarna och det är roligt att se var de hamnar. Kul också att se hur andra funderat.
   Kan tänka mig att ni också såg många fina växter i det fria under resan till Fuenteventura och hemma har vi dem inne.
   Visst är katten i vassen charmig men den den ser lite ertappad ut.
   Stor kram!

 12. Vilket bra inlägg till temat med en massa till synes vassa saker och djur. Jag hoppas verkligen att du får en kortvarig vistelse på sjukhuset och att det inte är något allvarligt fel på dig. Krya på dig!!

  1. Tack! Ja, en del vasst blev det. Och det finns ju så mycket att välja på.
   Vad gäller sjukhusvistelsen så hoppas jag att komma hem om några dagar och helt vad felet är vet de inte. Verkar vara fler…

 13. Precis som de andra älskar jag bilden med katten som ser ut att ha blivit störd och därmed har en något surmulen uppsyn! Antagligen skrämde du bort något där för den. Haha, underbart!

  Tycker också att det ser ut som en Yuccapalm, de som vi i Sverige har som små krukväxter och som här är gigantiska träd. Fascinerande.

  1. Kattbilden gillar jag också. Och visst ser den ut att ha blivit störd – “tagen i vassen”.
   Jag var inne på en yuccapalm men var väldigt osäker. Men nu har flera föreslagit det och du också så vi kör på det. Du brukar ha bra reda på saker och ting.

 14. Mycket vasst inlägg Ditte! Gillade papegojblomman mest eftersom jag inte tidigare sett en sådan! Den speciella palmen liknade inte alls den vanliga beskedliga varianten. Kram

  1. Tackar! Palmen har flera föreslagit som en “yuccapalm”. Vi ser dem ju hemma bara i små varianter.
   Papegojblomman har så speciella detaljer att det är extra roligt att titta nära på den. Nu är nästan säsongen slut för dem men jag fick med en i alla fall. Här växte de fritt i en stor grupp.
   Kram!

 15. Härlig tolkning och något sådant hade jag tänkt om jag hinner med något inlägg, igenkännandet är ju stort då jag själv precis kommit hem från Tenerife och fotat en del liknande bilder. En hel del vass och vassa saker har jag stött på. Låter härligt med sommarhuset och “evig” värme. Kände själv då vi var så kort tid denna gång att det inte är något för mig att resa, kändes som att jag åkte dit och sedan hem. =) Men vår tid kommer väl också.
  Ha det underbart och njut, förstår jag att ni gör.

  1. Tack! Ja, en vecka är kort om tid för att både hinna landa i miljön och omgivningarna och ta in det man upplever utan att skynda på. Men å andra sidan trevligt med miljöombyte. Och Teneriffa har mycket fint att erbjuda men är ju en stor ö. Er tid kommer. Vi har det bra och vi behöver numer inte skynda på. Men var sak har sin tid. Nu är vi pensionärer så tiden känns ibland evig. Så är det ju inte. Men i alla fall fri att disponera.
   Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *