Resor i Sverige

Harstena i Gryts norra skärgård – En ö väl värd ett besök

Harstena, en ö i Gryts norra skärgård i Östergötland var målet för lördagens jobbrelaterade resa. Men som så mycket annat är ofta vägen till målet en resa i sig. Så även här. Fina stopp blev det längs vägen och trots torkan var grönskan påtaglig på många ställen.  Vi körde genom ett vackert Södermanland fortfarande iklädd sommardräkt och kom in i Östergötland som också hade sin sommarklädsel på sig, något modifierad p.g.a. torkan. Och här vid Säter väntade den första färjan på oss. En tur på sju minuter över Bråviken till Skenäs på Vikbolandet

Röda näckrosor på HarstenaDe vackra röda näckrosorna på Harstena.

Mot Harstena – Vägen dit är en resa i sig

Vårt vägval till Harstena (B på kartan) gick genom Södermanland, in i Östergötland, färja över Bråviken till halvön Vikbolandet och vidare mot Stegeborgsgården för lunch och sedan nästa färja över till  Stegeborg för att fortsätta söderut mot St: Anna och Tyrislöt (1 på kartan) där båten Lindskär hämtade oss för resan vidare ut till Harstena.

Resvägen från Stockholm och Harstena är märkt med ett “B”

På väg mot Vikbolandet. Bussen på väg med färjan över Bråviken från Säter till Skenäs, en tur på ca. sju minuter.

Vikbolandet, landet mellan vikarna, är en halvö som skjuter ut i Östersjön och avgränsas av Bråviken i norr och Slätbaken(också en djup vik) i söder. Vi fortsatte tvärs över Vikbolandet till vårt lunchstopp på Stegeborgsgården  alldeles vid Slätbaken och Vikbolandets södra strand. Fin utsikt över Slätbaken och Stegeborg .Här finns också en stor camping, vandrarhem, gäststugor, restaurang, café, badplatser och olika vandringsleder. Men vår grupp nöjde sig med en riktigt god lunch i den mysiga miljön och en promenad i omgivningarna innan vi tog färjan vidare över till Stegeborg.

Stegeborgs slottsruin vid Slätbaken i Östergötland.Här ska färjan ta oss över Slätbaken till Stegeborg. En “linfärja” som tar tre minuter. 

Ruinen Stegeborg passerade vi när vi körde söderut i Östergötland för att komma till Tyrislöt och där ta båten till Harstena. Slottsuinen Stegeborg 

Slottsruinen Stegeborg ligger på en holme i Slätbakens sydöstra del och spärrades förr av det smala inloppet till Söderköping. Söder om Stegeborg ligger St. Annas skärgård och är den mellersta av Östergötlands skärgårdar, Arkösund är den norra och Gryts skärgård den södra delen. Stegeborgs slottsruin är från 1200-talet men fick sin storhetstid på 1500-talet och under Gustav Vasa. Gustav Vasa tog över många borgar runt om i  Sverige och de fanns lite varstans.  Och Gustav Vasa var mån om att skydda sig från anfall både utifrån och angreppa från sina motståndare i Sverige. Stegeborg har en spännande historia och mer finns att läsa här. 

Harstena

väntade på oss och sista biten dit tog vi oss med båten Lindskär, en uppfriskande sjöresa på 45 minuter genom en del av St. Annas södra skärgård och till norra delen av Gryts skärgård.

Båten Lindskär tog oss från Tyrislöt på fastlandet ut till Harstena i Gryts norra skärgård. Båten Lindskär tog oss ut till Harstena. En frisk sjöresa blev det i en vacker skärgård.

På väg till Harstena. Inget regn men solen hade semesterstängt just denna eftetrmiddag

Framme på Harstena. Här ute, i denna fina skärgårdsmiljö, har det bott människor sedan 1500-talet. Säljakt och fiske har varit det de bofasta livnärde sig av. Skinnet och köttet var viktigt.  Späcket från sälarna användes här, som på alla de platser längs de svenska kusterna, där säl fångades till att koka tran. Och denna användes bl.a. till lampolja, vagnssmörolja och tvål.  Tranen som kokades luktade illa och trankokeriet placerades långt från byn. Här på Harstena finns trankokeriet kvar, men lukten var inte längre förnimbar. Förr i världen “klubbades” sälen ihjäl för man var rädd om pälsen men sälarna skjöts också ihjäl eller jagades med hjälp av kajak och harpun.Säljakten var viktig fram till 1940-talet då efterfrågan på sälprodukter minskade och priserna sjönk. På 1960 och 70-talen höll sälarna på att utrotas av miljögifter men numer har beståndet ökat och en sälkoloni om 50-60 sälar finns utanför Harstena.

Här ute

är bebyggelsen väl bevarad och de flesta hus är av trä och röda med vita knutar. Många hus finns kvar från 1700-talet men flera är också byggda i mer modern tid. Men redan på 1500-talet bodde människor här.  (Några stugor för uthyrning byggdes förra året  i närheten av bageriet) Antalet helårsbofasta på Harstena är idag ett fåtal men många bor här ute sommartid. En hel del besökare kommer också hit per egen båt och lägger till i den fina gästhamnen på ön.

Och de röda näckrosorna i sin sötvattentäkt.

Vacker skärgårdsnatur.

Dags att ta farväl av Harstena för denna gång och ta oss tillbaka till fiskeläget Tyrislöt.

Förslag och alternativ på hur man kan ta sig till Harstena finns här.

24 svar på ”Harstena i Gryts norra skärgård – En ö väl värd ett besök”

 1. alltid trevlugt att få följa med dig på olika turer, förstår att det är skoj med dina små avstickare sådär. Det finns så mkt man inte sett ens på nära håll..kram

  1. Jag tycker ju om att resa och skärgårdar gillar jag verkligen. Har ju även varit en hel del bland grekiska öar under flera somrar. Trevligt att du följer med. och Sverige har så mycket fint att erbjuda-
   Kram!

 2. Vilken trevlig tur även om det var en jobbrelaterad resa. Det finns verkligen otroligt mycket fint att se i Sverige och detta var helt nya trakter för mig. Kan tänka mig att vädret var ganska så lagom också.

  Kram och ha en fin kväll!

  1. Jag är så glad för mina jobbrelaterade resor och även m jag varit där tidigare så blir det då med nya “glasögon” på. Östergötöands skärgård är verkligen fin och mängder av öar finns det.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Godafton Ditte! Har läst ikapp litet och njutit av alla fina bilder från din Harstenaresa (näckrosorna, wow!) blandat med inlägget från den härliga brunchen på Radisson! Du kan verkligen konsten att fånga dagen! Tummen upp färdig!

  1. God afton! Lite omväxling bir det och jag tycker det är skönt med lite svalare väder så jag orkar med lite trevligheter. Lättare att andas blir det-
   Turen till Harstena var väldigt trelvig och tidigare har jag bara seglat dit. Brunchen på Radisson bar så god och fint att träffa döttrarna. Gillar ju att röra på mig. Förstår att ni också varit ute på en del trevligheter. Lika bra att passa på.
   Ha det gott!

 4. Hej ja fortsätt och res för jag följer med på alla dina resor fast jag inte kommenterar inte alt du skriver men du är min favorit för det finns så många ställen som Svenskar inte har sett .Och tur har du haft med vädret här skall det bli ÅSKA och regn så du behöver inte vattna dina blommor i Torre

  1. Hej Erkki! Vad trevligt att du följer med på resorna. Och du är så välkommen.Roligt att du är med. Det är ju fint att ta del av en del av Sverige när det är som bäst.Visst har vi haft tur med vädert. Läste igår att ni haft jordbävning och det är obehagligt. Var i Torrevieja i början av sommaren och då var det också en.
   Kanske bra med lite regn för vi är i Sverige ett tag till och jag kan tänka mig att blommorna är ganska torra nu.
   Ga det gott!

 5. Vilka fantastiskt fina bilder – igen! Skärgården är är verkligen imponerande, helt annorlunda än Stockholms skärgård och öarna vid Västkusten. Intressant läsning om sälarna. Så mycket man lär sig i Blogglandia:-)

  1. Tack! Har ju varit mycket i Stockholms och Ålands skärgård men mindre i Östergötlands. Men jag har seglat hit till Harstena och det var en upplevelse i sig. På många olika sätt. Vackert var det då också. Är också väldigt förtjust i Västkusten och den skärgård som finns där.
   Och detta med sälarna och hur de togs till vara är liknande för många platser i våra olika skärgårdar.
   Jag lär mig ockås mycket i Blogglandia, var dag, och kunskapen är ju inte tung att ta med sig.

 6. Tack för den trevliga resan ut till Harstena … och det fina stoppet vis Stegeborg. Många fina bilder! Väldigt trevligt att få följa med på dina resor!
  Kram

  1. Tack! Detta var ju lite av dina fina hemtrakter. Vi hade verkligen en jättebra resa över Vikbolandet, Stegeborg och sedan vidare med båt till och från Harstena. Så roligt att du är med. Hade verkligen behövt dig med när det kom till olika växter…Men en del har jag tursamt nog lärt mig av dig.
   Kram!

 7. Min sol hade semesterstängt igår, men idag var den öppen.
  Vilka tjusiga bilder från Harstena! Åter igen!
  Tänk, vad man kan resa i BloggLandia, härligt.
  Nu nattakramen, det kostar på att vara även en “lagom” bloggis.

  1. Tack! Ja, Harstena är fint. Har tidigare seglat hit men nu blev det en tur både till land och sjöss men där för motor. Visst är det bar att resa i Blogglandia. Tänk så mycket en får se och uppleva. Instämmer helt.
   Stor kram!

 8. Så fina röda näckrosor! En trevlig resa verkar ni vara på nu… klippor och hav, vad mer kan man begära. Ja, lite sol kanske. 🙂
  Kram!

  1. Harstenaresan var verkligen lyckad och det var skönt att det blivit svalare i luften. Och fint att komma nu när de röda näckrosorna blommade så fint. Solen var inte framme i någon större utsträckning men regnet uteblev och blåsten höll sig på visst avstånd.
   Karm och trevlig torsdag.

 9. Så fint det är där ute i den skärgården också 🙂

  Skönt att sälarna är på återväxt, även om 50 – 60 stycken inte kanske är nån bautakoloni.

  Hoppas du får en fin dag!

  1. Östergötlands skärgård är väldans vacker och förr har jag tagit mig till Harstena via segelbåt och det var vergligen fint. Men dagens resa blev också väldigt lyckad.
   Visst är det rolit att sälarna kommer tillbaka. De hör ju hemma här.
   Önskar er också en fin dag. Sol över Stockholm och skön temperatur med dryga +20.

 10. Ett bra tips, väl värd att fundera på. Ska visa mysingen detta så kanske han kan planera in det i vår årliga vårresa.
  Men så länge får jag njuta av att följa med på din tur och se de vackra bilderna och lära mig genom allt du beskriver så bra.
  Linfärja har jag också åkt, sakta men säkert går det framåt.
  Skönt att ni slapp regn. Nu har ju vädret blivit mer likt vanliga sommarvädret.
  Kram!

  1. Här finns ku mycket fint att se och uppleva och din “Mysing” brukar ju hitta så bra resor till er. Harstena är en fin tur och man kan ju ta sig ut från lite olika platser med “skärgårdstrafiken” här nere. Jättetrevligt att du är med mig och jag riktigt känner hur du och din “Mysing” är med på bussen. Här var det en kort tur med linfärjan, bara på tre minuter. Men vattnet skulle ju passeras.
   Visst är det skönare väder nu. Lättare att andas även för mig.
   Kram och många tankar till dig.

 11. Hej! St Anna är en mycket vacker plats. Själv så jag rekommenderar starkt att alla borde åka dit! Jag är 18 och har ett Ungt företag som hjälper bland annat Sankt Anna. Företaget heter REBRACE UF och vi samlar in tamp från bland annat Sankt Anna och gör armband av detta. Det är otroligt att få möjligheten att hjälpa en så underbar plats.

  1. Hej! Tack för din kommentar. Jag har varit här i St; Annas skärgård både på jobb och privat. Har seglat en hel del här och det är verkligen vackert. Vad roligt med ditt företag . Skulle vara roligt att veta mer om det. Jag får ta och Googla. Och tanken att göra armband av tamp är ju fin på flera olika sätt. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *