Trevligheter

Mycket av det mesta – I en god och varierad blandning

Gårdagen bjöd på mycket av det mesta och fylldes på olika sätt av det goda här i livet. Och det hela började på Karolinska Institutet i Huddinge  (Karolinska Institutet finns även i Solna) dit jag var inbjuden till en disputation och med tillhörande middag på kvällen. Disputationer är i princip öppna för allmänheten. Är man intresserad kan på de olika  institutionerna/universiteten/högskolornas hemsidor gå in och läsa om när och var de äger rum.

Mycket av det mesta

I korta drag är en disputation en akademisk “tillställning”. En doktorand, någon som avslutat sin forskarutbildning (ca fyra års jobb/forskning)  har skrivit en avhandling som ska den ska “försvara”. Senast jag var på en disputation var för sex år sedan när Helena Bergström, Freedom Travel, disputerade. Minnesvärt det också.

En opponent, ofta en professor inom ämnet i fråga har läst och noga granskat avhandlingen i förväg. Och nu på själva disputationen ska opponenten inför doktoranden och en betygsnämnd, påvisa motargument, påvisa luckor och ställa frågor om innehållet.  (Betygsnämnden består av 3-5 personer och är professorer eller docenter) Till sist brukar betygsnämnden också ställa frågor och komma med sina synpunkter på avhandlingen.

Dagens avhandling, “Patientsäkerhet inom primär och akut vård” presenteras. Ett idag väldigt intressant ämne, hade lockat ett 100-tal besökare hit för att lyssna. Här opponenten Laura Zwaan från Holland

Mycket av det mesta angående patientsäkerhet finns med i avhandlingen. Mycket av det mesta angående “patientsäkerhet” finns med i avhandlingen. Ett arbete som kommer att fortsätta. Och efter en del av de erfarenheter jag hade angående ett sår i somras så känns ämnet väldigt aktuellt.

PHC är primärvården (vårdcentraler m.m) och ED är akutinriktad vård.

Frågor. Här hade både betygsnämnden, opponenten och åhörare möjlighet att ställa frågor om avhandlingen.

 

Och resten av dagen?

När själva “manglandet” är klart, kan ta ett par-tre timmar,  så sammanträder betygsnämnden . Och det är den som avgör om doktoranden blir godkänd eller ej. (Men eftersom de också läst avhandlingen i förväg så är praxis att inte släppa fram en doktorand om avhandlingen inte håller måttet. )

Dags att fira! Betygsnämnden meddelar sitt resultat. Grattis Rita! Nu är du “doktor”. Ja, doktor/ läkare var du ju innan, men nu får du bära din doktorshatt.

Under tiden vi väntade på betygsnämndens resultat så fanns det en hel del godsaker att smaka på under tiden vi minglade.

Tilltugg. Mycket av det mesta. Exotiska frukter, snittar i variation och västerbottenspaj. Mycket av det mesta; exotiska frukter, västerbottenpaj och många olika snittar. Försvinnande gott.

Så över till kvällens middag och fest. Väldigt trevligt gott och roligt. Stort tack!

 

28 svar på ”Mycket av det mesta – I en god och varierad blandning”

 1. Vilken härlig, intressant och festlig dag! Vi var med när min kusin, kirurgen, disputerade och det var mycket intressant. Dessutom blev det en väldigt trevlig fest efteråt!

  Kram och fortsatt fin tisdag!

  1. Just så blev det! Och ämnesområdet var begripligt och känns väldigt angeläget. Kul med din kusin som disputerade och att du var med. Ja, då vet du gången…
   Även här blev det en jättetrelvlig fest.
   Önskar dig också en trevlig fortsatt tisdag.
   Kram

 2. Grattis till Rita! Förstår att det är ett manglande. Minns gamla minnen från examensarbeten med liknande förutsättningar. Men ingen av oss blev någon “doktor”. 🙂 Måste varit en intressant dag för dig som åskådare/lyssnare.
  Såg gott ut på faten och i skålarna. Hoppas du hade trevliga bordsgrannar. Annars kan det bli stelt och styltat.
  Kram Bosse

  1. Det var verkligen roligt att lyssna och detta med patientsäkerhet är ett så viktigt område. Finns mycket där att förbättra.
   Tack, jag hade så trevliga bordsgrannar och allt var väldigt lättsamt och trevligt. Och så god mat.
   Kram

 3. Detta ger mig många minnen. Min yngsta systers son disputerade för ett antal år sedan och han klarade också “sin hatt”. Han blev doktorand inom matte, är ett riktigt snille i det området.
  Jag kommer ihåg då han var här hos oss och hälsade på tillsammans med sina två syskon och min syster, deras mamma och vi roade oss med att testa den blivande doktoranden i matte. Vi kunde till exempel säga vad blir 46985 plus 92457 och han kunde på några sekunder meddela svaret. Helt otroligt.
  Förstår att det var en trevlig upplevelse för dig detta och intressant framför allt. Viktigt område också.
  Maten ser ju otroligt god och välsmakande ut.
  Ha det fint och sköt väl om dig.
  Varm kram!

  1. Vad roligt att inlägget ger ding fina minnen. Så roligt att din systerson disputerade i matematik. Och gedigna kunskaper är ju ett “måste”.
   Just patientsäkerhet är ju så viktigt och ett område där mycket kan göras. Hela disputationen med frågor och samtal gav mycket. En jättefin dag och kväll blev det och med så mycket god mat och dryck.
   Stor kram och trelvlig kväll.

  1. Hej P!
   Visst är hon! Och detta område är ju så viktigt.
   En helfestlig dag och kväll blev det verkligen-
   Kram

 4. Det var kalajs, detta! Så högtidligt! Flotta bilder. Högintressant ämne och aktuellt. Skulle jag gärna velat höra.
  Ibland gör avståndet att jag får avstå 😀 Hade kunnat lyssnat på ett föredrag på Karolinska där MOD var inblandat, det handlade om spetspatienter, men men.
  Det var inte pga mig som jag avbokade resan, det var för Sarahs skull, men ville inte skriva ut det i min blogg. Hon har ju nedsatt immunförsvar. Men Pfalz finns kvar och kanske ska vi inte åka dit ändå, kanske finns någon mening med allt.
  Stor kram!

  1. Det var väldigt intressant och givande och ett område som verkligen engagerar och är så viktigt.
   Jag har då och då varit på disputationer och det är ju fint att de är öppna för alla. Men jag förstår att avståndet inte gör det så enkelt.
   Ja, har man överlag nedsatt immunförsvar ska man ju verkligen vara försiktig. Förstår deig till fullo. Och även du, kan jag tänka mig, behöver vara lite varsam. Absolut ingen idé att utsätta sig i onödan för något.
   Jag tror också att det är en mening med mycket av det som sker och Pfalz finns kvar.
   Stor kram

  1. Det var både trevligt och intressant. Och patientsäkerhetsfrågor känns verkligen viktiga.
   Mycket gott att äta och dricka och fin stämning.
   Kram

 5. Minns inläggen hos dig och hos Helena när hon disputerade. Å et kräver “sin man” att genomföra och följa en disputation, dessutom på engelska med “nya” fackuttryck. Det hade troligen varit för mycket för min IQ;-)
  Firandet efteråt var säkert en toppen upplevelse, speciellt när jag set dina bilder på den utmärkta maten – MUMS!

  1. Här var det patientsäkerhet som var ämnet och jag lovar att du hade kunnat följa med i allt. Ett väldigt viktigt ämne. Inte heller direkt några fackuttryck och inom ett område som många känner igen sig i och som är så viktigt.
   Verkligen en rolig och givande dag och med trevligt mingel och väldigt god mat.

   1. Tack,Tove! Jag ska hälsa- Och det var en så bra, givande disputation om ett väldigt intressant och aktuellt ämne.
    Stor kram

 6. Hej, jag har aldrig deltagit i en disputationsdag och skulle känna mig som kusinen från landet, men mycket intressant kan jag gott förstå att det var, speciellt med ett angeläget ämne. Och så allt på engelska också, även om jag tycker mig behärska engelska så kan jag ju inte fackspråk.
  Men högtidligheterna är häftiga, hade nog fått ståpäls där! Och så högtidligt med middagen efteråt. Vilken fin upplevelse du fick.
  Kram

  1. God afton, Paula. Nej, här hade du inte alls känt dig som kusinen från landet. Ämnet “patientsäkerhet” var mycket begripligt och det hela var också lättbegripligt och väldigt aktuellt. Här på disputationen var det också ett “fackspråk” som gick att förstå.
   En givande och väldigt trevligt dag och kväll. På alla sätt.
   Kram

 7. Va roligt! Och vilket spännande ämne, och så viktigt! Vi jobbar ju varje natt med detta i centrum,tufft värre!
  Så kul med fest och god mat efteråt.
  Kram och ha det gott, hälsningar från vårvintern i JÄrvsö

  1. Visst är det ett spännande ämne! Tänkte faktiskt på bl.a. dig och dina kollegor när jag satt här på disputationen.
   En väldigt trevlig disputation med mingel på KI och en väldigt trevlig och lyckad kväll på alla sätt.
   Önskar dig en din skiddag.
   Kram

 8. Vilken härlig tillställning … och så bra gjort av doktor Rita! Roligt att få vara med så här genom din blogg!
  Kram

  1. Det var både intressant och väldigt roligt. En jättetrevlig dag och kväll. Och just patientsäkerhet som ämne är så aktuellt. Jättetrevligt att du var med.
   Kram

 9. Grattis till Rita! 🙂

  Har aldrig varit på en sån där “tillställning” irl, men det såg både intressant, trevligt och gott ut. Tack för att jag fick följa med så här i cyberspace 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Jag ska framföra ditt grattis. Det blev en väldigt intressant disputation och i ett angeläget ämne. Och en väldigt trevlig dag och kväll på alla sätt och vis.
   Önskar er också en fin onsadg

 10. Grattis till Rita! Kan tänka mig att att det var lite nervöst där vid “manglandet” för henne och att det var skönt när det var över!
  Förstår att det blev en trevlig kväll!
  Stor kram

  1. Tack, jag ska framföra det. Ämnet är ju väldigt angeläget och Rita klarade sig väldigt bra. En riktigt trevlig dag och kväll blev det.
   Stor kram

 11. Vilken trevlig disputation du delar med dig och så lyxig uppdukning=) Patientsäkerhet berör många i dessa kristider. Jag förstår att det var intressant att ta del i
  Idag är det 30 grader i Ecija ☀️
  Hur ser vädret ut i Stockholm?
  Kram

  1. Det var verkligen intressant att lyssna på disputationen och ämnet är ju högaktuellt. Sedan blev det mingel med mycket gott och en väldigt trevlig middag på kvällen. En riktigt lyckad dag på alla sätt och vis.
   Skönt med värme i Ecija. Här är det ganska grått idag och +6. Men visst är det ljusare dagar och en del grönska. Så våren finns här i luften.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *