Polen Stockholm

Varför heter det så?

Namn, dess ursprung och varför en plats kallas just som den gör tycker jag är spännande och det är sällan en slump att en plats blivit med sitt namn eller fått sitt namn. Att Sveriges huvudstad heter Stockholm vet vi, men varifrån kommer namnet. Här finns det lite olika teorier och en tanke är att förledet “stock” antas härröra från de försvarsanläggningar, pålspärrar, i form av trästockar  som var förankrade i sjöbotten och fanns i sundet mellan mälaren och Saltsjön. Spärrens syfte var att det skulle bli svårare för fiender  att ta sig in i Mälaren . En annan tolkning är att det fanns fasta fiskeanläggningar i form av fiskestockar i trä.  Med efterledet “holm” kan avses den ö som länge utgjorde staden, Stadsholmen – Gamla stan som det heter idag. (Gamla stan hette fran till 1980 Staden mellan broarna. ) “Holm” kan möjligen också komma från några holmar som fanns i Norrström på medeltiden. Så helt säker på namnets ursprung är man inte.

År 1252 omnämns Stockholm för första gången men kanske grundades staden redan på 1100-talet efter det at Sigtuna bränts ner av sjörövare . Detta vet man inte…

Eftersom jag ganska nyligen varit i Krakow så ville jag förstås veta varifrån staden fått sitt namn. Rent etymologiskt (ords språkvetenskapliga ursprung, släktskap och utveckling) så kan Krakow kopplas till den mytologiske grundaren, Krak. Han sägs att på äldre stenåldern ha befriat en grupp människor  från en drake genomatt lura på den ett fårskinn indränkt i saltpeter. Draken exploderade och Krak började grunda staden.

Stora torget- Marknadstorget i Krakow.

Vid ett besök i en stad så tycker jag det är viktigt dels att bo bekvämt och även “centralt”. Och med centralt menar jag att det ska vara gångavstånd till det mesta. (I mångmiljonstäder ser det givetvis annorlunda ut men även där vill jag bo så att jag ska vara inne i stadskärnan och i huvudsak kunna promenera mig fram.) Har man sedan varit i en stad och kommer tillbaka så är det givetvis lättare att pricka in rätt område och vad som är rätt hotell kan vara en klurigare fråga. Vad gäller Krakow så villle vi bo i anslutning eller i Gamla stan där och utbudet av hotell är stort så det var er som lotteri att välja. Att titta in på TripAdvisor brukar vara en bra början. Många förslag fanns och det var svårt att välja så  jag la fem lappar med olika hotellnamn i en burk och drog lott. Lotten föll på aparthotell Zulian, ett mindre hotell byggt 1906 och med 27 rum.  Hotellnamnet grunnade jag förstås på och fick vid incheckningen veta att golvet och väggarna i trapphallen var dekorerade med kakel och mosaiker av Giovanni Zuliani och därifrån kom hotellnamnet. Detta mönster och färgkombinationen återkommer också på olika sätt i rummen. (Numer heter hotellet Zulian. Ett i har fallit bort.)

Vi var väldigt nöjda med valet av boende och bor gärna här igen om vi återvänder till Krakow. En otroligt serviceminded reception, bekväma rum, lugn och personlig miljö och en toppenbra frukost förgyllde vår vistelse i Krakow.  Och Krakow i sig rekommenderas.


Entrén med vackra glasdörrar.


Trapphusets mosaik.

 Stora och bekväma rum, dock med heltäckningsmatta.

(Inget sponsrat inlägg.)

24 svar på ”Varför heter det så?”

 1. Det är bra med “nära till allt” Man hinner se så mycket mer då.
  Jag undrar vad Tomelilla (namnet) kommer ifrån. Måste googla på det! Vet inte ens varför den byn kom upp i mitt huvud. Kram

  1. Visst är det bra med “nära till allt” och ett personligt hotell.
   Tomelilla??? Ja, det åtl att googlas på- där vet jag inte just nu. Har nog inte ens varit just där.
   Kram!

 2. Roligt att dra lott var man ska bo och tur att ni även blev väldigt nöjda=)Det Ser väldigt fräscht ut med den fina mosaiken på golv och kakel på väggar. Ännu bättre att ni fick reda på vem konstnären är/ var.
  Hur Stockholm fick sitt namn har jag en gång fått reda på och det var även som du berättade man gränsade av stockar från att obehöriga inte skulle komma in. Ett otalt vackra holmar bildar Stockholm. Intressant att läsa om hur Krakow fick namnet. Jag är även nyfiken på hur vissa namn blir till…..
  Bra inlägg//kramiz

  1. Tack!Jag är helt klart ett namnfreak och har bra koll även på svenska namn och varifrån olika platser och städer fått sina namn. Vad gäller Stockholm har jag förstått att inte så många vet varifrån namnet kommer.Kul att du visste det.
   Vi ville i Krakow bo på ett mindre hotell som kändes personligt och så blev det. Visst finns här också några hotell av me rkända kedjor men de ser ju väldigt lika ut ävrlden över och bjuder inte alltid direkt på det där mer personliga som jag också gillar-
   Kram och trevlig kväll.

 3. Visst är det spännande med ursprung till olika namngivningar? Jag minns att jag tyckte det redan på lågstadiet då vi gick igenom varifrån många lokala namn kom ifrån. Minns inte så jättemycket av det, men exempelvis “Bjur” och “sele” ingår i många västerbottniska ortsnamn, och det betyder “bäver” respektiv “lugnt vatten”, det minns jag 🙂

  Vi vill också bo centralt så man har gångavstånd. Men det är så gott som alltid Anders som letar upp hotellen på booking. När jag väljer så brukar det bli dyrt… Anders är en fena på att hitta prisvärda, centrala hotell som är jättebra 🙂

  Ha en skön kväll!

  1. Jag måste tillstå att jag också är väldigt bra på att hitta bra hotell men bra priser och bra lägen. En klart bra egenskap. Men man får vara lite envis ibland.
   Och visst är det roligt med namn och ortsnamn. Tänkte också på detta men “bjur” och “sele” när jag senast var i Väserbotten och i juni blir det ett nytt besök där och ska leta fler ortsnamn och dess betydelse.
   Trevlig kväll!

 4. Gick in på Expedias hemsida och kollade hotellet. Förstår att du var nöjd med valet! Ett läckert ställe och himla roliga bilder från frukosten. Dessutom en trädgård att sitta i och äta frukost under sommaren. Helt klart ett utmärkt val!

  1. Vi bokade nu via Booking.com men även Expedia och Hotels.com har hotellet i fråga. Prisvärt, personligt och med mycket bra service i den lilla receptionen.
   Vi var supernöjda. Frukosten var suverän i lugn miljö och allt och lite till fanns.
   Vi önskade rum mot trädgården och fick det. Lugnt! Ja, hotellet var lugnt i sig. Bor gärna här igen.

 5. Visst är det roligt att veta vad ett namn betyder. För många år sedan sände vår lokalradio ett program som bara handlade om det. Mycket intressant med tanke på att det var före googles tid!

  Jag ska försöka att komma ihåg hotellet som ni bodde på. Krakow finns på min lista och då kan det vara bra att ha rekommendationer att återvända till. vi brukar välja hotell med omsorg och Tripadvisor är verkligen en bra utgångspunkt. Men oftast finns det ändå många att välja på så till slut får man fatta ett beslut. Vi har varit nöjda alla gånger utom i Rom så blir det fler resor dit blir det inte samma hotell i alla fall!

  Kram och god kväll!

  1. Jag tycker om att veta varför en stad/plats heter just som den/det gör och kunskapen är inte tung att bära med sig.
   Kul mer er lokalradio som förr sände ett program om detta.
   Vi gillade vårt hotell som var bekvämt och personligt, bra läge och med väldigt bra service både i receptionen och i övrigt.
   Dessutom väldigt god frukost. Hör av dig när och om det blir dags.
   Visst är Tripadvisor en bra början men man får läsa mellan raderna och helst även på andra platser. Vi bokande via booking.com och även där finns recensioner som vi tittade på. Men man vet aldrig. Och ni hade otur i Rom och det är trist.
   Kram!

 6. Smart att lotta vilket hotell man ska välja när det finns flera att välja på, och tur såg ni ut att ha, hotellet verkar ju läckert i Krakow! Brukar också titta på Tripadvisor, men som du skrev, man måste ibland läsa mellan raderna, alla är vi ju olika och tycker olika om saker och ting. Är också “kund” hos booking.com, och har nu snart en hotellvistelse att se fram emot via just booking, men just denna gång var det ett lättare val, vill bo så nära sonen som möjligt…så har inga större förväntningar på hotellet, fast jag har nog lagt till en liten slant för att få havsutsikt om jag inte minns fel?
  Så roligt att du provade på de italienska köttbullarna, visst smakade de bra?!
  Kram och sov gott!

  1. Att välja hotell kan vara ett vågspel och ibland har man mer tur. DEt hade vi här i Krakow. Trevligt med en hotellvistelse att se fram emot via “booking”. Och klart att ni vill bo nära sonen och man är ju inte så mycket på rummet ändå. Fint om ni får havsutsikt.
   DE italienska köttbullarna bev supergoda men jag gör dem lite mundre nästa gång för några gick sönder. Jag gjorde dock egen tomatsås, har ju tiden…Är ju “friherrinna”. Potatisen med basilika och vitlök var suverän så den blr det repris på idag men serveras med kycklingfiléer.
   Kram!

 7. Verkar vara ett lagom stort mysigt hotell. Visst är det viktigt att bo centralt så man har gångavstånd till det mesta.
  Kram!

  1. Hotellet blev verkligen ett bra val på alla sätt. Och man vet ju inte innan….
   Och att ha gångavstånd gillas för man både ser och upplever så mycket under “gång”.
   kram och trevlig fredag.

 8. God morgon ..men va roligt att få denna informationen det visste jag inte faktiskt 🙂 o rätt så intressant att veta får kanske kolla upp fler städer 🙂 du kan du 🙂 kram å fin fredag

  1. God förmiddag! Jag gillar ju historia och en plats namn säger en del om dess historia så lite har jag “snöat in ” på detta med namn.
   Har läst på en del eftersom det är bra att kunna när jag jobbar som guide/reseledare och ge info till gästerna när vi passerar vissa städer och platser.
   Mulet i Stockholm idag, men solen kommer väl tillbaka en annan dag.
   Kram och trevlig fredag.

 9. Spännande det här med ortnamn … förr brukade jag av nyfikenhet söka ursprunget på olika platsnamn – det säger ofta något om platsen rent historiskt och det tycker jag är spännande.
  Inte så ofta vi besöker storstäder, men när vi gör det då vill vi bo centralt – ert hotell verkar perfekt!
  Ha en fin fredag!

  1. Visst är det roligt med ortsnamn och ofta har de ju en historis betydlese på ett eller annat sätt.
   vi åker då och då till storstäder och bor gärna centralt eftersom vi gärna går och går och går. Ett bra sätt att se och uppleva mycket.
   Men i miljonstäder får det ibland bli tunnelbana, finns gränser för promenerandet.
   Trevlig fredag!

 10. Etymologin var det jag tyckte var roligast med att läsa latin och grekiska. Man lär sig så mycket mer på det!

  Ortnamn är hur roliga som helst! När vi åker från Stockholmsområdet och ned till sommarstället utanför Kalmar så är det bra många namn, främst i Småland, som utmed E22 får en att undra hur i hela friden det namnet har kommit till! Jag tror faktiskt att det finns en bok (böcker?) om det, om ortnamnens uppkomst i Småland.

  1. Visst är det! Min grekiska blev bara ettårig och jag bytte den mot mer franska och spanska- Latinet hade jag kvar liksom tyskan och engelskan och gläds åt detta än idag.
   Det finns, vad gäller många landskap, böcker om ortsnamn och dess historia. Har skaffat några och läst i samband med mitt guide/reseledarjobb och det är verkligen spännande. Men man får begränsa sig när man reser med gäster och bara ta de viktigaste. Men det är svårt.

 11. Det där med att bo centralt och nära till allt är vad vi också brukade tänka på då vi gjorde våra resor. Nu blir det bara kortare turer. Men, vi får se framåt. Till dess så får jag njuta av dina fina reseskildringar och vackra bilder.
  Jag gillar skarpt den där dörren, till hotellet. Glasdörr, så annorljunda och vacker.
  Festligt med samma mönster på prydnadskuddarna på sängen som tavlan ovanför. Heltäckningsmattor är jag inte så förtjust i, men vissa hotell har kvar sådana, var ju vanligt förr.
  Tack för all information och fina bilder.
  Tack också för så vänliga rader inne hos mig.
  Ha en finfin dag och varm kram till dig.

  1. Även kortare turer är trevligt och jag uppskattar de också. Finns mycket att se och uppleva på nära håll, inte att förglömma.
   Jag gläds över att du är med mig och ibland pratar jag liksom med dig där jag går. Heltäckningsmattor gillar jag inte men de finns kvar på en del hotell och har även nu börjat att användas på nybyggda hotell.
   Jag delar gärna med mig av det jag kan och är så glad för att du uppskattar det.
   Stor kram och många tankar itll dig.

 12. Visst är det roligt att forska lite i hur olika namn har tillkommit!
  Och vilket fint hotell ni bodde på!
  Snart marknad….och vi kommer att sakna dig! Men snart så 🙂
  Stor kram och trevlig fredag!

  1. Jag tycker ju om att veta varför platser heter som de gör och ofta finns det ju en anledning.
   Vi bodde bra och centralt vilket är en fördel om man vill ta sig runt till fots och det gör vi gärna.
   Marknad! Jag är med er i tankarna. Men snart är jag på plats.
   Stor kram och hälsa marknadsgänget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *