Foto

Frukt och vänskap.

Frukt är veckans ord i Sannas fotoutmaning och när jag tänker på frukt så associerar jag genast till något jag tycker om och  jag ser också genast sambandet mellan frukt och vänskap. Frukt är något som planterats, eller sått sig själv.  Något som  växer  och utvecklas och under den tiden vårdats på olika sätt. En bra och riklig skörd kräver engagemang,  god näring, omsorg och tålamod och när frukten/örten är klar kan den med fördel avnjutas. Ja, detta under förutsättning att man tycker om frukt förstås. Annars faller liknelsen platt.

Nu tycker jag om frukt av allehanda slag och och jag blandar gärna färg och form, surt och sött, inhemskt och  importerat. Kontrasterna är viktiga men utseendet spelar ingen roll. Ibland träffar jag på nya frukter och testar gärna ett par gånger om jag är tveksam till smak och innehåll innan jag kanske gör ett uppehåll för att sedan ge frukten en ny chans vid ett annat tillfälle. Och visst kan det vara så med vänskap också.

Färg och form blandat i samma korg och visst går det bra. Inhemskt och importerat.

Frukten kan delas upp var för sig i olika krukor/skålar och sedan blandar man själv som man tycker. Lika barn leka bäst? Eller vågar man blanda och chansa och pröva något nytt. (Från frukosten på hotellet i Krakow) 

Spännande tropiska frukter i Thailand. Vågar jag testa ett oprövat kort/en oprövad frukt. Och det kan ju vara hur gott som helst. Jag gör det gärna.

Ananas är ett säkert kort och piggas gärna upp med lite lime. Ger en fin brytning mellan sött och surt.

Pomelosallad – pomelo och rödlök  blandas med chilli, vårlök, koriander och cashewnötter.

En härlig smakkombination och en sallad som jag tycker väldigt mycket om. Man vänjer sig vid blandningen och även om den känns ovan har den en hel del att ge. Precis som vänskap.

Fler tolkningar av veckans ord, frukt, hittar ni här .

 

 

 

36 svar på ”Frukt och vänskap.”

 1. Härligt fruktigt inlägg! Idag har vi “befruktat” oss på marknaden, 5 kg apelsiner, 1 kg citroner, mandariner och tomater mm!
  Ses snart!

  1. Tack! Och så härligt med marknaden och fruktoch grönsaksutbudet är ju så bra.
   Trevligt att ses snart!
   Kram! Önskar er en fin helg.

 2. Salladen ser god ut! Jag är bättre på stöta grönsaker än frukt, men på morgonen blir det frukt i yoghurten. Ibland blir det oxå frukt i maträtterna 😉

  1. Pomelosalladen är verkligen god och jag gör den gärna hemma också som förrätt.
   Frukt till frukost ingår alltid hos oss och även under dagen. I både Spanien och Thailand blir det mycket frukt och den smakar så mycket mer när den inte rest. Även här äter jag mycket frukt men ibland blir den smaklös när den rest långt.

 3. Vilken bra förklaring till frukt. Dessutom fräscha bilder. Jag gillar din jämförelse till vänskap. Smaka/ testa fram olika frukter såsom vänskap. Man väljer med möda sitt sällskap man vill umgås med. Söta, sura, bittra, salta, gröna, gula, röda,mixade, enkla, päronformade, papayaformade sträva, Lena.. .
  Jag däremot gillar frukt i kombinationen av surt och sött. Trevlig frrdag

  1. Tack! Och visst är det bra med olika kombinatiober. Och gott med en blandning av sutr och sött. Percis som vänskap.
   Kram!

  1. Tack! Och att känna och stämma av – visst är det så. Just som vänskap.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. Bästa Dittevän!
  I fruktens färger, form och figurer och former, sötma och surt
  visst är det lurt 🙂
  Med vänskap och frukt så sammaledes det är
  in i vänskapet blogglivet bär.
  Gissa om jag ser fram emot vänskapträffen till min utställning??
  Stor kram! Hälsa B och trevlig helg till er båda; ge honom en kram också 🙂

  1. Tack, finaste Tove! Och liknelsen mellan vänskap och frukt har gett oss fina möten och de fortsätter.
   Jag gläder mig så till att komma till din utställning och tänk så mycket denna fruktsallad inom Blogglandia kan ge oss.
   B hälsar med stor kram.
   Och stor kram från mig.

 5. Frukt är fruktansvärt gott! Jag testar också gärna olika exotiska varianter, men återkommer oftast till mina favoriter – äpplen. Sen tackar jag inte nej till bananpannkakor heller. Gärna med choklad. Till frukost. Ja. Jag har nog varit för mycket i USA på sistone 😉

  Ha en fin kväll!

  1. FRukt av alla de slag gillar jag och jag är extra förtjust i många av de för oss mer exotiska frukterna. Bananpammkakor gör jag ofta hemma till frukost, enkelt och gott och en stor passion jag har är de thailändska pankisarna med frukt och choklad. Så goda.
   Trevlig kväll!
   Här pågår Let´s dance….

 6. Vilken härlig tolkning av frukt och härliga bilder till! Nyttig, gott och något jag inte vill vara utan. Min favoritfrukt är djupröda körsbär som jag plockar från vårt eget träd. Slår liksom det mesta!

  Kram och trevlig fredagskväll!

  1. Tack! Och tack! Jag skulle gärna plocka körsbär ur ert träd Älskar också körsbär men glömde bort den just när jag skrev.
   Önskar dig en fortsatt fin kväll och en trevlig resa imorgon.
   Kram!

 7. Kopplingen frukt och vänskap hade då inte slagit mig direkt. Men kul tanke:-)
  Gillar alla dina “internationellt kryddade” frukter.
  Själv är jag mera benägen att testa mat, inte så mycket frukt. Å har jag en gång ogillat en frukt får den tyvärr ingen ny chans hos mig heller.
  Vilken tur att vi alla är olika:-)

  1. Visst är det tur att vi alla är olika. För mig blev koppplingen frukt och vänskap klar ganska tídigt. Och stora variationer finns och med många egenskaper. Tur är det.
   Mina “internationellt kryddade frukter”, gillade verkligen ditt uttryck här, (gör ofta det- ) är nog lite av mitt signum.

 8. Svar:
  Svar: Jag har heller inte Facebook och kommer aldrig skaffa mig, men på nå’t konstigt (!!!???) sätt lyckades jag rösta ändå och ska fortsätta med det till den 6 april. Tycker att klubben är såååååååå värd att få lite tillskott till kassan. För just funktionshindrade uppmärksammas ju bara vart fjärde år då det är Paralympics. Undantag Grunden Bois (2002) som verkar ha en ny dokumentär på G.
  http://www.expressen.se/gt/sport/det-ar-idrott-nar-den-ar-som-allra-finast/

  PS. Vissa “ämnen” ligger mig (konstigt nog) varmare om hjärtat än andra. Har bland annat haft en funktionshindrad arbetskamrat som var med i OS i Seoul 1988 och spelade rullstolsrugby. Har lärt mig massvis av honom och “synen” på hur osäkra vi “vanliga” människor är om vi träffar på funktionshindrade personer. DS.

  1. Jag ska försöka att rösta för detta ligger mig också varmt om hjärtat. Och jag är en envis typ…
   Vissst ska klubben ha tillskott i sin kassa och kan jag hjälpa till så ska jag göra det. I Peking var vi på en hel del Paralympicsunder OS 2008 och det var verkligen givande.
   Tack för länken till Expressen! Ska titta.

 9. Fint inlägg om frukt och vänskap. Den vinklingen är du nog helt ensam om och det var roligt att läsa. Sen kanske frukten inte håller så länge som den riktiga vänskapen gör :-). Jag har tyvärr lite svårt för färsk frukt men älskar den inlagd eller bakad i olika rätter. Finns väl ingen efterrätt som är så god som en gammaldags äppelkaka eller äppelpaj med vaniljsås?
  Kram från Ingrid som önskar dig en skön helg.

  1. Tack! Nej, frukten har ju begränsad hållbarhet men vänskapen består oftast.
   Färsk frukt tycker jag mycket om men man tycker ju olika och tur är ju det. Gammeldags äppelkaka/äppelpaj med riktig vaniljsås är så gott, en klar favorit alla tider på året.
   Trevlig helg!
   Kram!

  1. Visst är det! Och särskilt gott om den är odlad på plats och inte rest så långt.
   Pomelosallad gör jag då och då och senast i Spanien när jag i januari köpte pomelo på marknaden. Gott!
   Kram!

 10. Ohh så mycket gott Du visar upp 🙂 Jag tackar dig för att du tänker på Handikapps Idrottsföreningen Kämparna. Men tyvärr kan man bara rösta via Facebook… Synd!

  1. Mycket gott blev det. Och frukt gillas här.
   Jag har löst röstandet genom “andra” som har Facebook, för detta är viktigt för mig och jag stöttar gärna Handikappsidrottsföreneingen Kämparna. Absolut!

 11. Ett härligt och fräscht fruktblandat inlägg! Gillar din jämförelse med vänskap och frukt … har aldrig tänkt på det tidigare, men det ligger absolut något i det.
  Jag testar gärna nya frukter när det finns tillfälle 🙂
  Önskar dig en fin lördag!

  1. Tack! Ja,vänskap och frukt tycker jag har sina likheter .
   Och att testa nya frukter gör jag också gärna.
   Trevlig lördag önskar jag från ett dimmigt och mulet Stockholm.

 12. Härligt fruktigt inlägg 🙂 frukt är gott ett bättre val än mkt annat och det kan ätas alltid sen är det godare i vissa länder än här tex 🙂 kul inlägg 🙂 ha en toppen lördag kram

  1. Tack!Frukt gillas och det gör vänner också.
   Äter gärna och ofta mycket frukt.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram!

  1. Visst är det gott med frukt! Här går det åt en hel del, men den importerade frukten förlorar ju en del i smak för resvägen är lång-
   Men sommar och höst blir det mycket av den svenska frukten och i Spanien finns det ju mycket frukt att tillgå året runt. Är dock väldigt förtjust i Thailands tropiska frukt.

 13. Fina aptitliga bilder av olika frukter.
  Jag älskar frukt, alla möjliga olika sorter, utom ananas. Jo, jag äter visst ananas, men det är inte en frukt som jag njuter av att äta som till exempel bananer. Citrusfrukter av alla de slag, så syrligt och gott. Plus våra äpplen. Då vi bodde i villa i Duvbo hade vi 5 st olika sorters äppelträd. Så roligt det var.
  Vänskapen ska vi verkligen vara rädda om och ge den omsorg och näring, som frukten.
  Sköt om dig väl. Så fint att jag har funnit dig här på bloggen.
  Trevlig 1:a april och helg.
  Varm kram!

  1. Tack! Och visst har man sina fruktfavoriter. Minns barndomens “banansmörgåsar” som min pappa gjorde och där banan på pålägget. Gott , tyckte jag. Äpplen från egen trädgård är ju extra goda, vet att vi också hade äppelträd en gång, och körsbärsträd.
   Så många äppelträd ni hade och tänk alla med olika smaker på äpplena.
   Vänskap är något fint och som jag uppskattar väldigt mycket och visst behöver den vårdas för att växa och utvecklas.
   Jga är så glad att jag funnit dig och kläder mig åt vår kontakt. Och kanske kan vi ses i Sundbyberg senare i vår.
   Önskar dig en fin helg.
   Stor kram.

 14. Så kul du tänker kring frukt. Jag äter mycket frukt, men måste begränsa mig lite eftersom det finns mycket socker i frukten. I dag har jag ätit päron och mango. Och några jordgubbar. Det var dagsransonen. 🙂 Pomelo är ju en favorit hos mig, men nu verkar det inte vara säsong för den. Ananas är också gott. Har aldrig provar med lime dock. 🙂
  Ha en skön söndag!
  Kram!

  1. Visst finns det en del socker i frukt så jag förstår dig, men bra med en dagsranson.
   Pomelon har jag inte heller hittat här nu men jag såg den i Spanien i februari och ska titta efetr den igen för jag gillar den verkligen.
   Ananas med lime tycker jag är gott för det söta blandas så fint med den syrligare limen.
   Strålande fint väder i Stockholm så visst blir det en fin dag.
   Trevlig söndag!
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *