Stockholm

Ett helt varv

Dagens gråväder är ren kontrast mot gårdagens strålande solsken och i dessa bråda vårtider är det lätt hänt att solen blir överansträngd. Mycket att göra har den förvisso haft i några dagar.

Och vackert väder utnyttjas gärna så vi startade med en promenad på Söder, längs vattnet, och hade innan dagen var slut gått ett helt varv runt ön, 12 km. Vi tog god tid på oss och en del pauser blev det.

Vid Hormborgarsjön i Västergötland pågår trandansen och här på Årstaviken såg vi lite av en “svandans”.

En svanhona spejar efter efter en partner. 


Och se, ute i vattnet finns det en hane som gör sig fin. Kan det månne bli träff.

När vi vid Tantoparken passerade detta plockepinn så syntes det först inte vad det var så jag vra tvungen att se om det var en påbörjad virkesinsamling inför Valborgsbålet. Men så var det icke. Här har rutschkanor fått ny design och lite klurigt var det att hitta upp till själva kanan eftersom vanliga trappor inte fanns. Om jag lyckades. Jodå. Jag klättrade upp och rutschade ner.

Plockepinn i form av en rutschkana ett nyänknande som jag gillade.

Koloniområden finns det gott om på Södermalm och här är vårbruket i full gång och klart varierat. Med stort intresse och engagemang räfsas, planteras och ansas det.

Här har även träden fått löv i form av fjädrar.

Eftermiddagskaffe i solskenet på balkongen efter att halva sträckan runt Söder var avverkad. Nästa etapp avverkades under kvällen då stegen styrdes mot Bondegatan och restaurang Lokes bar.

Sofia kyrka reser sig fint i skymningen uppe i Vita bergen och nedanför ligger en Malmgård.  

Malmgårdarna i Stockholm betecknar en typ av byggnader som som uppfördes under 1600 och 1700talet  på Stockholms malmar, alltså det som inte var Gamla stan. Ofta var de herrgårdsliknande och kunde användas av “finare folk” som sommarbostäder.

Lokes Bar är en trevlig kvartersrestaurang som ägs av förre detta tyngdlyftare Lennart “Hoa- Hoa” Dahlgren och där vi denna kväll bestämt middagsträff med vännerna Susan och Jörgen. Verkligen jättetrevligt att ses igen och att träffas över en god matbit och något gott i glasen är alltid ett vinnande koncept.

Menyn är varierad och det finns dels “färdiga rätter” och dels kan man själv kombinera ihop olika kötträtter vad gäller vikt, potatis/sallad och sås. Exra bra! Vad gällde vin, så har Susan som är stamkund här, ett eget vinglas som är dubbelt så stort som de vanliga. Och det finns bara ett. Jag försökte att få till ett liknande, men icke. Nåja, man kan inte alltid lyckas. En väldigt trevlig kvälll blev det och med god mat, mycket prat och många skratt. Tusen tack.

Susans “dubbla glas” syns till vänster och mitt, det mer vanliga, står till höger. Men jag beställde ett till…

Vad som är lite speciellt med Lokes bar &restaurang är att hundar är väldigt välkomna. Och denna kväll såg jag åtmonstone tre hundar göra entré med sina ägare. Hundarna bjuds förutom på vatten även på ett par kycklingfiléer som brukar vara uppskatttat.  Kan nu tänka mig att någon tänker i allergifrågan. Men vanligast är att man inte mår dåligt av att vistas i samma rum som en hund utan ev. allergi tillstöter i kontakt med hunden. Och visst finns undantag. Jag gillar i alla fall konceptet att hundar är välkomna.

Och innan kvällen var slut och vi var hemma så hade vi under dagen avverkat ett helt varv runt Södermalam, 12 km.

En pudel fanns vid bordet bredvid och hade mycket att titta på. Här passerar en löpare…Intressant.

Den här skylten är talande. Husdjur är välkomna – barn ska vara kopplade. Humor!!

PS Susan skrev i en kommentar att hundarna som besöker Lokes bar&restaurang måste sköta sig och snällt ligga vid sina/sin ägare. De få heller inte vara  ilskna och bör gilla andra hundar och människor.  Restaurangen heter Lokes efter den hund spm ägaren tidigare ägde soch som var med här på restaurangen.

38 svar på ”Ett helt varv”

 1. Det var verkligen en rejäl promenad så visst var ni värda lite gott att äta och dricka. Jag tycker det är bra att det finns restauranger och pubar som välkomnar hundar. Majoriteten gör ju inte det så som allergiker kan man faktiskt välja något annat. Finns något för alla tänker jag.

  Kram och fortsatt trevlig onsdag!

  1. I det fina vädert var det trevligt att gå runt Södermalm och det finns alltid mycket att se i omgivningarna
   De flesta som är hundallergiker reagerar om de tar i hunden och oftast inte om hunden är i samma rum. Men visst finns undantag. På bussar i Stockholm får hundarna gå in genom mittdörren och åka med där och bakåt och på tunnelbanan är det inga som helst förbud mot hundar, katter eller andra husdjur. (Häst verkar väl stort att ta med sig…)
   Jag tycker dte är jättebra att hundar b´välkomnas här och med både vatten, mat och vänligt bemötande. Jättetrevligt.
   Trevlig kväll önskar jag från ett snöblandat/regnande Stockholm.

 2. Bra att du har barnasinnet i behåll och använde rutschkanan – hahaha;-) Sedan lärde jag mig nå’t nytt igen, nämligen att Lokes bar ägs av ”Hoa- Hoa”. Jättekul!
  Killen är ju riktigt smart! Jag menar det finns ju hur många hundägare på Södermalm som gärna vill ta med sig sin hund till restaurangen. Vilken smart affärsidé. Att sedan ge hunden vatten och mat också – perfekt! Han har säkert många stammisar!
  Även om jag är hundrädd så föredrar jag hundar på en restaurang i stället för skrikande ungar;-) Children must be on leash – den humorn gillar jag skarpt!

  1. Jadå, barnasinnet finns med ganska ofta och jag tränar ju att ha det kvar tillsammans med barnbarnen.
   Många stammisar kommer till restaurangen, även många utan hund, för det serveras bra mat och servicen är väldigt bra. En bra kvarterskrog. och sådana behövs. Allt behöver ju inte vara så exklusivt om man vill gå ut en kväll. Ofta är här fullt- och det är bra.
   Visst är skylten bra! (Hundarna ligger snällt vid ägarnas bord och är inte ute och går runt bland andra gäster.)

  1. Restaurangen är trevlig och fint att hundar är välkomna och mat, vatten samt trevligt bemötande får de också.
   Plockepinnrutschkanan är ny och var riktigt rolig. Många kanor fanns det.

 3. Vad kul att träffa S & J! 🙂 Fast hon verkar väldigt fokuserad på kameran där? Då skulle jag ha passat på att sno hennes glas. Hon hade säkert inte märkt det… 😉

  Jag jobbade på Åsögatan ett tag (alltså på ett företag som då låg på Åsögatan… 😉 ) och då gick flera gånger upp till Sofia kyrka med medhavd take-away och avnjöt den där i gröngräset. Jag kan nästan känna smaken nu av den goda saffranspastan med skaldjur som var mitt favoritval – tack för nostalgitrippen! 🙂

  Ha en skön kväll!

  1. DEt var jättetrevligt att ses igen. Vad gäller glaset hade Susan järnkoll och det hela tuden- Det är det enda glaset av den sorten som finns på restaurangen.
   Åsögatan här uppe mot Vita bergen är mysigt så jag förstår att du tog med dig lunchlådan upp till Sofia kyrka för att njuta både av utsikten och lunchen.
   Kul att jag kunde ta dig med på en nostalgitripp.
   Trevlig kväll!

  1. Igår var det vackert vårväder och har så varit några dagar och i söndags var det +20 i Uppsala, snydd på vårsommar. Men det har blåst en del och än mer i norr har jag förstått. Såg på dina vackra bilder attt ni fortfarande har gott om snö och den stannar väl ett tag till.
   Mulet här idag och snöblandat regn men solen är nog snart tillbaka.
   Kram!

 4. Hola! Ja, man kan ströva länge på vår “ö” i de mest skilda miljöer! Älskar verkligen variationen mellan modern och gammal bebyggelse, “asfaltdjungel”, grönområden och parker, vatten och kajer med förtöjda husbåtar restauranger, affärer, kolonilotter med odlingar, myller med människor och tysta ställen med knappt en kotte. Skulle ha svårt att flytta härifrån! 🙂

  Tusen tack för en trevlig kväll igår och att ni dök upp på vår “Lokestisdag”! Det är ju min och makens “datenight” eftersom vi har så mycket att “stå i” med olika tider och ofta inte ses på flera dagar ibland. Han sover när jag kommer hem och jag sover när han går på morgonen. 🙂 Det praktiska med det är att man inte hinner tröttna på varandra och alltid har mycket att prata om när man ses. 😉 Loke var f.ö. Lennarts hund som tyvärr har vandrat vidare till hundhimlen. Gör gärna en “favorit i repris” – men innan dess ses vi ju i sommarstugan!

  Kram!

  1. Glömde skriva att hundarna måste sköta sig. Minsta lilla incident och de får gå ut! Man får bara ta med hundar som ligger snällt bredvid bordet och inte har några problem med andra människor och hundar. Annars skulle det inte fungera.

  2. Det blir absolut “favorit i repris”. Tack för en jättetrevlig kväll. Och vi hade en väldigt trevlig dag hela dagen så detta bev ett perfekt avslut. Men vi ses snart i “stugorna”.
   Kram!

 5. Fina bilder från Söder, det är min favoritstadsdel. Jag bodde ju där på 60-talet. En väninna hade jag på Åsögatan. Haha Susan, det är till att ha privilegier. Fint foto på henne. Det verkar vara en mysig bar. Kram/Ingrid

  1. Tack! Visst är det en härlig stadsdel! Minns att du berättat att du bott här. Visst är det roligt med Susans egna glas på LOkes. Då är man verkligen stamkund! Lokes är verkligen en jättetrevlig restauurang och har många stammisar. En trevlig dag blev det och kvällen likaså.
   Kram till dig från B och mig.

 6. VIlken härligt tur du tog oss med på. Tur att man har bloggvänner som kan visa upp det som man själv inte hinner med. men i måndags tog jag en promenad från jobbet på Sabbatsberg till Timmermansgatan på söder. Solen strålade och det var varmt och skönt. Vilken kontrast till idag när det kändes som vinter igen. Nåja så här brukar det väl vara på våren. Men jag hoppas att värmen snart är tillbaka, allt känns så mycket lättare då.
  Kram och trevlig torsdag.

  1. Trevligt att du gick med. Och jobbar man så är det svårt att få till det. Jga tycker det var fint att du gick från Sabb och till Timmernmansgatan för att vara ute och gå ger också extar energi som man så väl behöver. Och det var så fint väder i måndags.
   Visst är våren snart tillbaka. Tror den behöver vila sig då och då.
   Stor kram!

 7. Vilken trevlig dag, och så långt ni hann gå! Så du åkte ruschkana..nu blir jag imponerad…synd att inte barnbarnen var med och fick se mormor rutscha ner! Du får göra om det med dem
  Å ännu ett restaurang tips, ser så trevligt ut! Kul att hundar är välkomna…
  Kram och sov gott!

  1. Vad gäller rutschkana har barnbarnen sett mig åka flera gånger och de tycker det är kul. Här krävdes det lite list för att ta sig upp, inga direkta trappor men klart att jag rutschar ner. Jag ska göra om det med “prinsarna”.
   Till Lokes tror jag även det även går bra att ta med katt. Hundarna bjuds på vatten och kycklingfilé…Vad gäller katter vet jag inte. Kanske räkor…Lokes är väl värd att testa. Bra mat och rimliga priser.
   Kram!

 8. Det var en ordentlig promenad. Trevligt för oss läsare förstås med alla fina bilder och upplysande text. Loke har jag inte varit på…ännu ett ställe att lägga på minnet. Jag kan ju vistas en kort stund i rum med hundar och till och med kela lite med dem. Jag får ju ta konsekvenserna sen i form av kliande ögon och rinnande näsa. Men det brukar gå över.
  Kram!

  1. Lokes är väldigt trevligt och hundarna ligger ju still hos sina ägare.Ett besök här skulle du tycka om. (Men de är inte öppna til lunch.)
   Jag går ju gärna runt söder och är det fint väder är det extra roligt. Mysigt nu att prata lite med både de som jobbar på sina båtar och de som ordnar med sina kolonilotter. Lite på landte men i stan.
   Kram!

 9. Vad kul att hundarna åxo får gå på restaurang och inte bara husse eller matte.

  Du vilken mysig promenad och den där rutschkanan som ser ut som plockepinn var läcker. Jag gillar den jag med. Fint med påskfjädrarna i trädet äxo. Mysigt med kolonilotter.

  Kram och tack för mysigt inlägg.

  1. Tack! Roligt att du tyckte om det jag skrev.
   Jag tycker det är en god idé att hundarna får gå med hit. Och de måste sköta sig….
   Tror du också gillat den här rutschkanan. Lite klurigt att klättra upp men det gick.
   Visst är det gulligt med påskfjädrar i träden. Och påsken närmar sig ju…
   Här finns många olika koloniområden och det är så roligt att se hur väl de tas om hand och följa all blommning som nu kommer.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Nytänk på flera sätt. Rutschkanan gillar jag (tänker på barnens motorik) Hundar på matställen är jag lite mer tveksam till. Här i Thailand kommer ju ruggiga, raggiga hundar på restauranger, så jag får väl tänka om! Kramar

  1. Hundar här måste sköta sig och ligga vid sina ägares fötter och vid minsta “trassel” så kan de inte vara kvar. Här är det ju inte direkt thailandshundar som kommer. Då skulle jag också vara oroad. Minns med fasa den hund på stranden som höll på att anfalla mig för ett par år sedan och då hade attackerat flera med bett. Jag fick fly ut i havet…
   Rutschkanan var rolig och det fanns flera och dessa finns i anslutning till ett par förskolor. Bra för barnen att träna att klättra upp här. Ja, även för mig.
   Kram!

 11. God morgon …men oj vilken tur ni tog o mat är perfekt efter o va trevligt om hundarna oxå är välkomna 🙂 att ta en tur efter maten är oxå skönt om det är kvällstid 🙂 skön dag kram

  1. DEt blev en väldigt trevlig “heldag” och det är extra skönt att gå här längs vattnet när solen lyser och det är vår i luften.
   Kvällens avslutning blev perfekt. Och visst är det bra med en restaurang där hundar är välkomna.
   Trevlig torsdag!
   Kram!

 12. En härlig promenad … tack för den 🙂
  Trevligt med hundvänlig restaurang – gillar skylten! Har ett par jobbiga minnen med barn på restaurang (inte våra som tur var). Så pass att vi inte åt upp maten.
  Ha en fin torsdag!

  1. Tisdagen bjöd på fint väder och då är vi gärna ute.
   En hundvänlig/välkomnande restaurang är trevligt för det är inte så gott om dem. När vi var dr fanns tre hundar på plats vid sina ägares fötter.
   Trevlig torsdag! Här är solen nu på väg att titta frammmm
   Kram!

 13. Så trevligt ni verkar ha haft på Lokes tisdag! Börjar känna till begreppet vid det hör laget, liksom Susans bautaglas ?

 14. Vilket bra ställe det där Lokes! Ett stort vinglas till stammisar och pudlar som är välkomna…..det hade passat mig utmärkt 🙂
  Stor kram!

  1. Visst är det! Och vi andra som inte har egna vinglas där får beställa två. T
   änkte just på dig när pudeln satt där och tittade ut genom fönstret på en joggare.
   Stor kram! Och du håller väl ställningarna imorgon på marknaden.

 15. Vilken promenad. Den var lång och du fick se mycket Tänk om jag hade fått vara med och se då du ruschade ner för den fina banan där. Det skulle jag gilla, inte göra det själv men titta på dig.
  Fina bilder och jag känner igen Sofia kyrka bland annat.
  Härligt med ett ställe där hundar också är välkomna. Det skulle inte störa mig i alla fall. Fin pudel du fick en bild av.
  Trevlig dag och kram till dig.

  1. Än så länge fungerar det fint att promenera så vi gör det ofta, och helst i vackert väder.
   Du hade nog skrattat om du sett mig rutscha ner här. Jag hade fullt upp med att klättra upp bland “pinnarna”.
   Restaurangen är verkligen trevlig och det är mysigt att även hundar är välkomna. De ligger snällt vid sina ägares fötter.
   Kul att du känner igen dig här i trakterna av Sofia kyrka.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram!

 16. Vilken trevlig restaurang. Om det bara är tydligt att djur är välkomna så att allergiker vet om det är det ju jättemysigt med lite djur.

  1. Det står tydligt på dörren att hundar är välkomna. Restaurangen är ofta fullsatt så den är populär både med och utan hund. Och hundarna ligger snällt vid sina ägares bord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *