Stockholm

Vanadislunden – Ännu en av Stockholms parker ”på höjden”

Vad gäller både Stockholms innerstad och alla ytterområden så kan man konstatera att det är gott om parker och grönområden. Och de är lättillgängliga. I gårdagens inlägg var vi i en av innerstadens parker,Bellevueparken, som ligger vid Brunnsviken i norra delen av Vasastan. (En av stadsdelarna i Stockholms innerstad). Härifrån tog vi oss i princip bara tvärs över gatan och befann oss snart i ännu en park. I Vanadislunden.

 Namnet Vanadislunden tillkom 1885 och härstammar,som i många andra namn på gator och platser i Vasastan, från den nordiska mytologin. (Här efter gudinnan Vanadis) Men det finns också bl.a.  Frejgatan, Idungatan, Odengatan, Odenpla

Stockholm. Vanadislunden en park som ligger på en del av den gamla rullstensåsen, BrunkebergsåsenVanadislunden ligger på en del av Brunkebergsåsen, en gammal rullstensås som går i nord -sydlig riktining i delar av stadsdelarna  Vasastan och Norrmalm-

Översikteskarta. Vi startade dagens runda i Bellevueparken och tog oss upp till Vanadislunden, korsade den och gick via Roslagsgatan till en sen lunch på anrika  Lindquists konditori på Odengatan.

Vanadislunden

ligger högt och här uppifrån har man  god utsikt över takåsarna i Vasastan och även över de många kyrktorn och kyrkor som finns i huvudstaden. Visserligen hade vädret mulnat på men inte mer än att vi ändå fick en god överblick. Här o parken är det de stora nivåskillnaderna, stora öppna gräsytor och de gamla träden som ger parken sin karaktär.

Vanadislunden kom att anläggas här  i slutet av 1800-talet. Tidigare namn på  område vart Ormträskshöjden Och här i närheten fanns då en  liten sjö som hette  just Ormträsket. Området  häromkring, var väldigt fattigt, precis som på många platser i utkanterna av Stockholm blev allmänt kallat för ”Sibirien”. Ett öknamn som består än idag.Vad gäller utkanterna var det nästan allt utanför Gamla stan.

För att få till höjdskilllnaderna i parken körde man under flera år hit matjord och sopor och i slutet av 1800-talet startade planteringen av omkring 2000 träd och buskar och höll på fram till 1903. Men det tog tid innan träd och buskar vuxit upp så den grönska man önskat infann sig.

Byggnader i Vanadislunden

Vanadisbadet, ett bassängbad utomhus och en del lekytor kom till i slutet  av 1930-talet. Badet har sprängts ut i berget på en av sluttningarna och förutom bassängerna finns bastu, tvätt och omklädningsrum- Minns att jag ofta var här under 1960-talet och det var smidigt att ta bussen hit från Solna där jag då bodde.

Stockholm. Vanadislunden. Stefanskyrkan. Vanadislunden har en egen kyrka, Stefanskyrkan, som tillhör Johannes församling. I bakgrunden kan man se Klara Kyrka höga kyrktorn. (Här i Klara kyrka var jag och lämnade vinterkläder till behövande i februari.

Kyrkan stod klar 1904 och är byggd i kalksten och är inspirerad av engelsk gotisk stil. (Tidigare fanns här i parken i mindre träkyrka som blev flyttad till stadsdelen Aspudden.)

Vi stannade till vid en byggnad som såg ut som en militär anläggning. Men det är en vattereservoar.  Ända sedan 1879 har det har det funnits en vattenreservoar på den högsta höjden i parken. I början av 1900-talet hade dock trycket i bassängen minskat och blivit otillräckligt och reservoaren blev utbytt. Men de ursprungliga väggarna  blev sparade och fick ingå i den nya konstruktionen.

Stockholm och vattenreservoaren i Vanadislunden.Vattenreservoaren i Vanadislunden.

I Vanadislundens norra del finns rödfärgade tvåvåningslängor bevarade. Dessa var nödbostäder under den svåra bostadskrisen strax efter slutet av första världskriget, 1918. Liknande nödbostäder blev också uppförda i stadsdelarna Södermalm, Bromma och Stadshagen. Byggnaderna finns fortfarande kvar och är idag uppskattade bostadsmiljöer.

Utsikt från parkens högsta punkt

Stockholm. Vanadislunden . Utsikt söderut. Kyrktornen på Klara kyrka och Riddarholmskyrkan reser sig över nejden. Vanadislunden och utsikt söderut över takåsarna. Här skymtar man kyrktornen i Klara kyrka och Riddarholmskyrkan

Stockholm. Vanadislunden. Västerut reser sig de Norra Tornen i den nya stadsdelen Hagastaden. Västerut från Vanadislunden reser sig de Norra Tornen i det nya området Hagastaden.

Dags för lunch

Vi har denna promenaddag traskat på en rejäl sträcka och både sett och upplevt en hel del och har till största delen befunnit oss mitt i naturen; I Kräftriket,i Bellvueparken och som avslutning nu Vanadisparken. Så lite asfalt under fötterna den sista biten känns riktigt bra.

Några av de lunchställen vi tänkt oss på Roslagsgatan hade tyvärr stängt. Men utbudet av möjligheter är stort och vi bestämde oss för att satsa på anrika Lindquists konditori på Odengatan.

Det hade mulnat på så vi valde att slå oss ner inomhus.

Gammaldags inredning hör till ett konditori som grundades 1915. Och gott om plats var det. Jodå, det var fler besökare men inte i den här delen av lokalen.

Utbudet av bakverk var riktigt stort. Men nu var det inte just det som vi tänkt oss .Men visst blev det en liten kaka som fick följa med som dessert. 

Dagens lunch. En stor räkmacka som vi delade på. Riktigt god och den fick betyget 8/10 . 

26 svar på ”Vanadislunden – Ännu en av Stockholms parker ”på höjden””

  1. Vanadislunden är en riktigt fin park och med ett bra läge i City.
   Räksmörgåsar tycker vi om och perfekt att kunna dela.
   Önskar dig också en fortsatt fin lördag. Maken och jag har haft utedag och9 km har vi avverkat- Ett fint och trevligt stopp blev det på Bpule& Berså där vi sammanstrålade med vänner-

 1. Ännu en ljuvlig promenad med mycket historik. Jag har just konstaterat att du äter en till två räkmackor i veckan, mmmmm! Ha en skön eftermiddag.

  1. Flera fina rundor blir det och tiden har jag ju. Vad gäller räkmackorna så kan det bli 1-2 i veckan. Ett bra val!
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll.

  1. Tack, det var vänligt skrivet- Jag vet att jag inspirerar många via bloggen till olika promenader och det är roligt i sig. Nöjer mig nog med det.

  2. Trodde först, här var jag för några år sedan, men det var en annan park i centrala Stockholm. Observatorielunden..? Kan den ha hetat så. Ett stort hus… observatoriet?..på höjden. Utsikten var liknande den du visar, med alla takåsarna.
   Ni är små i maten, du och din väninna. Hade lätt klämt i mig en hel macka, efter den långa promenaden. Och en kaka på det! Vore nog bra för mig att känna efter lite mindre, vad det gäller hunger… Tack för turen! Kram!

   1. Jadå, säkert var du i Observatorielunden. Den ligger ganska nära- Också en fin park på en höjd- Och utsikten är liknande. Absolut!
    Räkmackan var ganska rejäl och välfylld med räkor och ägg och vi både skulle äta middag hemma senare på kvällen. Men visst har vi också ätit hela räksmörgåsar. Och det är inte för att vara sparsamma vi delar…Och en kaka blev det ju plus en cappucccino.
    (Apropå Observatorielunden finns en väldigt trevlig restaurang där,”Café Himlavalvet” som jag besöker då och då under vår och sommar när man kan sitta ute.)
    Trevligt att du nu var med hit till Vanadislunden.
    Kram och trevlig lördag.

 2. Ännu en härlig promenad i tilltalande omgivningar! Så en perfekt avslutning med en räkmacka och en god kaka. Kunde väl inte bli mycket bättre. Jag ser verkligen fram emot när Fiskhuset nere i hamnen öppnar efter renoveringen. Då kommer det att bli några luncher där, den saken är säker.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Vi har både haft tur med vädret och innehållet i våra turer sedan vi startade i januari. Tisdagar har varit en bra ”utedag”. Hoppas att fiskhuset hos er snart öppnar och med lite varmare väder blir det ju perfekt med några måltider där.
   Önskar dig också en fin fortsatt lördag.
   Kram

 3. Vanadislunden har jag besökt med min kusin, som du ju också träffat, eftersom han bor nära. Vet att han berättade en hel del om den, vad av jag glömt mycket. Så kul att få komma dit igen.
  Vilket trevligt café och så många godsaker, Att du visar en räkmacka får jag försöka stå ut med 😉. Du förstår vad jag menar efter alla
  kommentarer jag gjort om dem tidigare😊, längtar fortfarande, men mannen håller på att laga god mat just nu, så jag får trösta mig med det.
  Trevlig kväll 🍷!

  1. Ja, din kusin minns jag väldigt väl- Så trevlig, kunnig och positiv. Roligt att du var med honom här i Vanadislunden så sskert fick du veta mycket.Men visst glömmer man. Känner igen det.
   Några av våra tänkta lunchställen var stängda men Lindquists här på Odengatan blev ett bra val. Jodå, räksmörgåsen var god här också men den bästa vi hitintills ätit är på Lilla Essingen. Men vi gav den 8/10 och det är bra det också.
   Fint med god mat som maken lagar så det blir en god ersättning.
   Önskar dig en fin kväll och trevlig söndag.

 4. Vanadislunden ligger ju bara ett stenkast bort från mitt förra jobb. Så där har jag varit ett antal gånger. Undrar varför du inte nämnde Vanadisbadet som visst renoverades/byggdes nytt för ett antal år sedan. Ja, det är ju stängt så här års antar jag.
  Tycker det är så kul att ni alltid äter en räkmacka efter era promenader. Perfekt! Då kan du betygsätta dom. Om jag minns rätt så har du hittills varit mycket nöjd med alla du ätit på olika ställen.

  PS. Observatorielunden – next kanske!? DS.

  1. Kan tänka mig att du varit här en del med jobbet närheten. Jodå, jag hade med Vanadisbadet i inlägget, där jag berättade lite om byggnader i parken. Men vi gick inte förbi där för det är ju nu ”Coronastängt”. Var här i badet en hel del på 60-talet. Gick första året på gymnasiet på Sveaplan så då var vi ofta i Vanadislunden. Även när jag bodde på Upplandsgatan var jag en del i ”Lunden”.
   Observatorielunden är trevligt men den är inte så stor att den räcker för en dagspromenad. Men brukar vara där då och då när det är varmare och gärna äta på Café Himlavalvet. Har varit riktigt bra.
   Vad gäller räkmacka så har vi testat några nu och ingen har fått mindre än 7/10. Men den bästa åt vi på Lilla Essingen.

 5. Härlig promenad! Ja, jag ser fram emot bättre tider. Idag var ingen höjdare. Jag tog solstolen den stund solen varade, sen gjorde jag hemarbete.
  Trevlig lördag! Stor kram!

  1. Ja, det blev både en lyckad runda och en fin dag och roligt att kunna variera promenaderna. Lite nygammalt område var det här. Gick på gymnasiet i närheten så då var vi här i Vanadislunden då och då.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 6. Har bara gått förbi Vanadislunden , så det var kul med lite information om den!
  Räkmackor är verkligen mumsigt! Vi åt en varsin räklandgång på grovt bröd till middag igår när vi kom upp till landet, så gott!
  Tack för lite info om pensionen också, så skönt att ha låg boendekostnad, det gör ju mycket, och har hört talas om att skatten är högre om man går tidigare i pension, tyvärr!
  Som tur är så står vi i kö i Blomsterfondens seniorboende, det krävs några år där innan man får chans till något attraktivt boende.
  Må så gott!

  1. Nu när vi är ute mycket så betar vi av mycket av det mesta. Kul med områden där vi inte är så ofta.
   Såg bilden på er räkmacka och den såg så god ut. Och inte minst grovt bröd till tycker jag är så gott.
   Pensionen är ju knepig och en djungel. Jag vet att jag tog ut min tjänstepension som jag hade hos AMF på 10 år och då blev det ett bra tillskott per månad. Man kan ju spara den och ta lite per månad men faller man då ifrån så kan det bli knepigt om man inte betalat för efterlevandeskydd. Men det gav i alla fall mer än en tusenlapp i månaden efter skatt.
   Bra med blomsterfonden men det tar sin tid. Ibland kan det också gå snabbt vet jag.Men att bo bra och där man trivs är viktigt så ibland måste det ju få kosta.
   Vi hade ju turen att köpa en lägenhet när det var mer ok. priser så det är jättestor skillnad mot dagens priser.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 7. Det är verkligen en fin utsikt från vanadislunden.
  Räkmacka igen? Hmm… Du vet väl att man kan få skörbjugg av ensidig kost? Haha! Skojar bara, självklart ska man passa på att ta en god räkmacka när tillfälle ges 🙂

  Ha en skön söndag!

  1. Var kul att ta en titt här uppe i Lunden igen. Var flera år sedan jag var här- Å andra sidan när jag för mängder av år sedan gick ett år på Sveaplans gymnasium var vi här nästan varje dag. Och parken är sig lik.
   Räksmörgåsar är perfekt som lunch när vi är ute. Men jag äter gärna skaldjur även hemma. Tänk, färska Smögenräkor…Så gott!
   Önskar dig också en fin söndag.

 8. Vyn över takåsarna där är ju bara så fint, tycker nog också, likt någon annan här, att du skulle kunna ge ut en bok med dina samlade promenader.
  Men jag är fullt nöjd med att få inspiration här på din blogg så länge, tro inget annat. 🙂

  En räksmörgås är ju en perfekt avslutning på en promenad, helt rätt.

  Ha nu en fin dag.

  1. Det var nu många år sedan jag var här i Vanadislunden men just detta men att se takåsarna och lite ha huvudstaden vid fötterna är en mäktig känsla. Tack, Micke men jag nöjer mig nog med att ha promenaderna här på bloggen. Och väldigt roligt är att det är många som följer dem både här på datorn och i verkligheten.
   och du ska veta att det alltid är roligt att du hänger med. Tror vi skulle fastna i en hel del historiska samtal och det vore givande.
   Och visst är en räksmörgås alltid ”rätt”. Ja, i alla fall väldigt ofta.
   Önskar dig också en fin söndag

 9. Åter en härlig promenad i vackra omgivningar! När man ser alla kyrktorn undrar man om alla kyrkor används till det de en gång uppfördes för! Jag vet att en del kyrkor här i Göteborg har fått en annan inriktning, men kommer inte på vad just nu!
  Kramar och tack för promenaden!

  1. Fint att stå här uppe på höjden i Vanadislunden och blicka ut över huvudstaden. De flesta kyrkor var nog före Coronaintrånget i bruk. Och under denna pandemivinter vet jag att flera kyrkor öppnade för hemlösa i vintras. Men tror att de nu kanske stängt några. Åtgick ju många volontärer då.
   Men t.ex. Riddarholmskyrkan, den gamla kungliga begravningskyrkan, är sedan länge ett museum. Idag används nog också några som vaccinationscentraler.
   Trevligt att du gick med. Tror vi hade haft mycket att prata om.
   Kram

 10. jag känner till Vanadisbadet och -lunden, men är inte hundra på att jag själv varit där, kanske bara passerat förbi. Känner inte igen mig på fotona. Men vackert är det, liksom kyrkan och vattenreservoaren, glad att någon varit klok nog att spara de vackra fasaderna.
  Ja nog får ni trampa på under era promenader, dessutom mer kuperat än jag har även om jag skulle klättra upp på våra små s.k ”höjder”.
  Så vackert med grönskan i Stockholm, såg förut att du även hittat blå violer bland vitsipporna.
  Här har det regnat heeela dagen, 5 grader och hundväder, för han ville då inte gå ut.
  Kram

  1. Vanadisbadet besökte jag mycket på 60-talet. Var väldigt populärt då att ta sig hit. Vanadislunden är en fin oas i City och när jag gick ett år i Sveaplans gymnasium 1965-66 var jag här en sväng nästan varje dag. Säkert har du passerat här.
   Vi traskar på och roligt att se mer av de platser där vi vanligtvis inte är. Stockholm har mycket av det mesta. Är s förtjust i alla grönområden vi har i stan eller helt nära. Och att de är så lätt åtkomliga.
   Regn även här idag på em så ingen lång utsvävning blev det. Satsar på i morgon.
   Kan tänka mig att Daniels turer ute blev korta.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *