Stockholm

Bellevueparken i Stockholm – En park med utsik

Tisdagar är min och väninnan Agnetas “långpromenaddagar” och ett par av dem har vi tillbringat ute på Norra Djurgården i Stockholm. Här vi tittat på Norra Djurgårdsstaden, promenerat  från den östra delen över till den västra och följt Brunnsviken vatten norrut. Till Bergianska trädgården. I senaste inlägget från Norra Djurgården befann vi oss i den i området Kräftriket vid södra delen av Brunnsviken. Och i dag är det dags för besök i en park, Bellevueparken, som också ligger vid Brunnsvikens södra strand och är granne med Hagaparken.

Brunnsviken och tvärs över vattnet skymtar Hagaparkens södra delar. Bellevueparken ligger en bit till vänster, utanför bilden.

Vi lämnar Kräftriket och följer Brunnsvikens strandkant och når efter någon kilometer Bellevueparken.

Bellevueparken

är en park som ligger i stadsdelen Vasastan i Stockholm. Parken anlades i slutet av 1700-talet av Fredrik Magnus Piper, samma arkitekt som planlade Hagaparken  som är Bellevueparkens närmsta granne norrut . Parken blev utformad i den engelska stilen som var på modet i slutet av 1700-talet. Så alléer, utsiktspunkter, dungar, slingrande gångstigar, öppna ytor och buskage  finns det gott om.  Och de trädbevuxna utsiktspunkterna kom att bli naturliga eftersom en del av  parken går över den gamla rullstensåsen, Stockholmsåsen. Så namnet på parken, “Bellevue,” som betyder vacker utsikt på franska verkar vara passande.

Bellevueparke är en del av Kungliga Nationalstadsparken som 1995 blev världens första nationalstadspark. Detta innebär att parken är “skyddat område med stort riksintresse”. Men så tänkte man inte i slutet av 1800-talet. För då kom det  smolk i bägaren. Värtabanan, en järnväg som kom i bruk 1882 delade Bellevueparken i två delar. Järnvägen gick från Karlberg station och Tomteboda, över Norra Djurgården till Värtahamnen och vidare till Loudden och oljehamnen där. Detta blev snabbt en av Sveriges mest trafikerade järnvägar både för gods och persontrafik.

Stockholm. Brunnsviken. Bellevueparken skymtar till vänster och Hagaparken till högerSödra delen av Brunnsviken. På andra sidan skymtar en del av Bellevueparken till vänster och lite av Hagaparken till höger.

Visst piggar vackra vårblommor upp.

Mer trafik

skulle det bli för 2008 började man bygga Norra Länken en stadsmotorväg i utkanten av  Stockholms City och till stor del i  tunnlar. Orsaken till bygget var att avlasta  innerstan från den tunga trafiken. Och i samband med bygget grävdes och sprängdes ett stort schakt i den norra delen av Bellevueparken. Så Stockholm stad bestämde sig för att när Norra Länken var klar skulle parken återställas. Ett arbetet som pågick mellan 2009 och 2014 och på olika sätt.  Men det tar ju tid för träd att växa så mycket återstår.

Alldeles i närheten växer nu den nya Hagastaden  fram. Här kommer det bli omkring  6000 nya bostäder och 50 000 nya arbetsplatser. Så “ansvariga” räknar med att Belllevueparken kommer att bli ett viktigt rekreationsområde för de som ska bor och arbetar där.

Stockholm. Vastastan. Bellevueparken. Olika vägval finns. Mot stan, länhs vattnet eller upp på kullen. Vägval i Bellevueparken. Till vänster kommer man in till City och vägen till höger tar oss längs med Brunnsviken.

 Vi fortsätter i parken

men håller oss uppe på åsen. Men det finns en väg alldeles vid vattnet om man hellre vill ta den.

Från Bellevueparken ser vi över till området Kräftriket på andra sidan och det gula huset där Bellmanstatyn fanns. 

Vi valde att gå uppe på åsen men man kan också följa stigen vid Brunnsviken. Eller slå sig ner på en bänk och njuta av allt vackert runt omkring.

Vi är på väg mot “Pipers parasoll” och i ett utrymme i ett träd ser jag plötsligt en lite keramikfigur sitta där.  En flicka med en katt i famnen.Kanske en plats att minnas.

Så ser vi det. Pipers parasoll.  En rastplats med namn efter Fredrik, Magnus Piper som på 1700-talet ansvarade för att Bellevueparken blev anlagd. Här stannar vi till och tar till oss både utsikten och den skira grönskan.

Stockholm. Bellevueparken. Pipers parasoll och utsikt norrut över Bunnsviken. Bellevueparken och rastplatsen vid Pipers parasoll. Utsikt norrut över Brunnsviken. På andra sidan vattnet skymtar delar av Kräfttriket och längst upp Bergianska trädgården.

24 svar på ”Bellevueparken i Stockholm – En park med utsik”

 1. Så smart att återställa och sedan bevara Bellevueparken. Trots en massa nya bostäder och arbetsplatser kan man njuta av både utsikgt mot vatten och allt det gröna. Så bra för själ, kropp och knopp!
  Kramar

  1. Visst är det bra att parken återställts och även förbättrats. Stockholm behöver sina gröna lungor och nu med nya Hagastaden kommer parken än mer att nyttjas.
   Kram!

 2. Jag tror alla människor behöver gröna ytor och fågelkvitter så det låter ju bra att man tar vara på den fina parken. Jag kan ibland känna viss oro att man glömmer bort det gröna och bara tänker på bostäder. Så känner jag här hemma i stan.
  Det låter helt fantastiskt att du och din väninna har “fasta långpromenadsdagar”. Tack för fina bilder och för promenaden.
  Önskar dig en trevlig helg med hopp om sol och värme 🙂

  1. Visst behöver vi gott om gröna ytor och jag kan också oroas av att bostäder ska ha plats. Men man får bygga utanför stan för de gröna ytorna behövs verkligen.
   Vi har nu sedan januari haft tisdagarna som l”långpromenaddagar” tillsammans och har sett många områden helt nära stan där vi inte tidigare vistats så mycket och i en del områden har vi inte alls varit tidigare. Men vi rör oss ju mycket också på egen hand under veckan och runt Stockholm finns en del. Nu i pandemitider så kan jag sakna en bil för det har ju varit begränsade turer vi kunnat göra. Gläds så åt att följa med dig. Inte minst åt dina fantastiska bilder.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Ännu ett nytt område som jag inte känner till, så fint det ser ut! Ja, nu hoppas vi på bättre väder, men jag tvivlar. Just nu är vi på väg upp till Norrtälje, och det är en hel del regnskurar.
  Men men, skönt med miljöombyte!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Du kan nog få en fin promenad/joggingtur genom Hagaparken och hit ner till Bellevueparken om det är en solig dag. Området är verkligen vackert. Vad skönt med lite miljöombyte. Och ofta brukar vädret vara bättre vid kusten- Håller tummarna.
   Ha det bra!
   Kram

  1. Roligt att du följde med. Den här parken är stor och början/slutet på den ligger bara några hundratal meter från ett av stans mest trafikerade områden och är en oas.
   Ja, lite guidning blir det ofta när jag är ute och går.
   Trevlig kväll.
   kram

 4. Med tanke på Hagastaden så är det alldeles perfekt med parken och att den förbättras. Stora städer behöver verkligen sina gröna ytor. I Malmö finns ett bostadsområde som heter Bellevue och som är ett exklusivt villaområde. I området finns Bellevueparken men det är en mycket lite park och mer som ett grönområde. Härligt att ni har era promenader tillsammans och utforskar nya områden.

  Kram och god kväll!

  1. Visst behöver Stockholm alla gröna ytor. Och tacksamt att parken är hyfsat återställd nu. I Malmös Bellevue har jag varit och hade förr vänner som bodde där. Och jag kan tänka mig att namnet finns lite här och var.
   Jag är så glad för våra tisdagspromenader och extra roligt att titta närmare på områden som vi inte är så bevandrade i.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 5. Alltså i Bellevueparken har jag varit, men kan inte minnas Pipers parasoll. Den lila keramikfiguren ser nästan ut som en Lisa Larson.
  Toppen med all info i ditt inlägg. Det gör så mycket att lära sig mera om de olika platserna.
  Vilken tur med vädret ni hade förresten:-)

  1. Tack! Parken är ju verkligen en oas och ändå så nära Sveaplan och Norrtäljevägen. Var här en del förr och inte minst när jag gick ett år på Sveaplans gymnasium.
   Trodde också att figuren var av Lisa Larsson men det var inte så. (Lyfte och tittade). Kanske ett minne från något.
   Jag tycker det är roligt att i lagom dos dela med mig av lite fakta. Och jag ska bli bättre på att inte ta med för mycket. Men lite fakta är det roligt att ha med och man kan ju scrolla förbi.
   Och visst hade vi tur med vädret.
   Agneta och jag har ju promenerat tillsammans en gång i veckan sedan januari, mest tisdagar och har varje vecka haft tur med vädret.Extra lyckat.

 6. Vilken vacker park ,-) Och den lilla fina keramik figuren med katten,-) En fin minnesplats för någon är det säkert.
  Härligt att ha en vän att gå ut med en gång i veckan ,-)
  Så fina bilder och vårblommor blir man glad av ,-)
  Fint när parker förbättras. Att bevara parker är viktigt! Tycker att fler och fler grönområden försvinner. Inte bra.
  Ha det jättefint Kram Primrose ,-)

  1. Tack!Bellevueparken här bid brunnsviken är så fin och bara några hundratal meter från all livlig trafik.
   Visst är keramikfiguren fin. Och den stod så fint här i trädet. Säkert ett minne för någon.
   Våra tisdagar är så trevliga och vi har traskat runt nu varje tisdag sedan januari. Och mycket har vi sett och upplevt.
   Jag önskar att man inte tar bort fler grönområden utan de behövs verkligen.
   Ha det fint du också.
   Trevlig helg.
   Kram

 7. Nu hann jag inte läsa allt men har njutit av dina vackra bilder.
  Jag var själv i grönskan idag efter mycket om och men. Jag går ju ensam och det är ingen större inspiration men jag blir glad av andra. Fick pratat med en dam med gåstavar, folk vill gärna umgås.
  Stor kram!

  1. Visst är det fint att komma ut.Jag tycker det ger så bra energi och det oavsett väder. Var också ute idag några timmar och det är så roligt att se att så många är ute, människor i alla åldrar. Och vädret här hade mer att önska. Men eftermiddagen blev i alla fall lite solig så Vi satt på balkongen en stund med bubbel och lite småplock före middagen. Hoppas på lite varmare i morgon.
   Stor kram

 8. Ännu en vacker park! Tack för den fina promenaden i grön, skön miljö! Så fin liten keramikfigur där vid trädet – säkert ett minne för någon.
  Ha en bra lördag!
  Kram

  1. Visst är Bellevueparken fin! Och den ligger bara några hundra meter från ett av Stockholms mest trafikerade stråk. Så fint med keramikfiguren och säkert ett minne för någon.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Här har solen nu tittat fram igen-
   Kram

 9. Ännu en trevlig park nära Stockholms innerstad. Jag kan tycka att det är lite konstigt att man fick tillstånd att dra Norra Länken genom en nationalstadspark, men förbifarter behövs ju såklart. Bra att man är i färd med att återställa den även om det tar tid.

  Ha en fin lördag!

  1. Stockholm har verkligen gott om parker i alla storlekar och de flesta är ju också väldigt tillgängliga. Men visst är det märkligt att man kunde dra en bit av Norra Länken här. Men jag hittade en passus i miljöbalken att man kunde få göra så i speciella fall just i området här om det kan ske “utan intrång i parklandskapet eller miljön” om miljö, natur och kulturlandskap behålls”. Nu har man försökt att återställa det hela men det tar ju sin tid.
   Önskar dig också en trevlig lördag.

  1. Parken är gammal men kanske inte så välkänd. Men den ligger vackert vid Brunnsviken och med Hagaparken som granne. Var länge sedan jag var här så roligt nu med ett nytt besök .
   Och lite uppdatering kan jag bjuda på och gör det gärna-

 10. Ännu en plats jag inte kände till, och otroligt rofylld och vacker. Jag skulle direkt paxa bänken vid vattnet och sitta där och kontemplera. Och då skulle jag fundera över vad dessa 50000 arbetsplatser ska handla om! Siffran hisnar…
  Det måste ju vara tjänstemannajobb, någon industri kan det näppeligen handla om…
  Tack för promenaden, nu traskar jag rakt in i nästa!
  Kram

  1. Bellevueparke är verkligen en oas och helt nära Sveaplan. Nu var bänken upptagen men de under parasolllet var lediga. Bra överblick därifrån också-
   Vad gäller Hagastaden, är jag tveksam och alla dessa “kontor” är jag tveksam till. Många lägenheter skulle det bli i tornen men försäljningen går trögt. Kan absolut förstå det. Och med tänkta 50 000 arbetsplaster i området kan man ju verkligen undra. Jag funderade på om de var en nolla för mycket. Och inte handlar det här om någon “produktion” heller. Mer att vända blad….
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *