Skyltar Stockholm

Blått och med anknytning till vatten – Skyltsöndag #313

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen åter är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Skyltarna är gårdagsfärska. Alla med inslag av blått och en del även med anknytning till vatten.

Stockholm. Södermalm. Mycket blått och i olika nyanser. Vlå himmel, svensk flagga icg den blå färjan över till Hammarby sjöstad. Olika nyanser av blått. Vi tar en tur med färjan från “vår kaj”,Norra Hammarbykajen. Här ligger Barnängsbryggan som är utgångspunkt för de kostnadsfria pendelbåtarna som förbinder Södermalm med de två bryggorna Hammarby sjöstad; Lumabryggan och Henriksdalsbryggan. 

 Blått i variation

Vi är på väg ut på långpromenad och börjar den med att ta färjan Lotten via Lumabryggan till Henriksdalsbryggan.

Här ombord på färjan Lotten, döpt efter en av huvudpersonerna i Fogelströms “Stadsserie”finns bra info om både hur böckerna kommit till och om Fogelström. Att rederiet också värnar om miljön framgår.

Stockholm. På väg till Henriksdalsbryggan och i blått sällskap. Blå himmel med lätta vita moln och även vattnet i Hammarby sjö ser blått ut. På väg till Henriksdalsbryggan som skymtar till höger. Och i blått sällskap. Blå himmel med inslag av vita moln och tämligen blått vatten i Hammarby sjö.I bakgrunden skymtar Danviksbron med bestämda tider för broöppning. De toppiga taken hör till husen uppe på Danviksklippan. 

Vi tar vår runda i grannkommunen Nacka och den blir på  8 km  och stundtals känns vädret milt sagt ostadigt. Vi konstaterar att det regnar norrut och hoppa på att det ska blåsa förbi oss. Och så blev det. Så vi landar på Boule & Berså,” vårt förlängda ” vardagsrum” och  träffar här på vännerna Susan och Jörgen.

Boule & Berså och mer blått

Jodå, boulespelarna är i gång. Och man behöver inte ha med egna klot utan de kan hyras på plats. De och en boulebana.

Stockholm. Boule & Berså. Mycket grått på himlen och inget blått. Dock slapp vi regnet och det grå blåste vidare. På plats. Mycket grått och just här inget blått. Inte annat än en blå tröja som maken har och en blå jacka ombord på segelbåten.

 Boule & Berså har verkligen ett vattennära läge. Men för hundar finns annat vatten.

Här i Danvikskanalen, förbi Boule & Berså, passerar båtar som kommer från Saltsjön och tänkt sig vidare in i Mälaren och så också de båtar/fartyg som kommer från Mälaren. Motorbåtar, en del mindre fartyg och segelbåtar med kort mast kan ta sig under Danvikstullsbron. Men segelbåtar med hög mast och större fartyg måste ha broöppning. (Sker på bestämda tider)  Och där vi bor finns Hammarbyslussen som alla måste genom för att ta sig vidare in i Mälaren. Även en broöppning här av Skansbron kan vara nödvändig. Är fartygen alltför stora så att de inte får plats i slussen får de ta “yttervägen”. Alltså genom Stockholms skärgård till Södertälje och slussa där. (En betydligt större sluss)

Sightseeingbåtarna har varit i gång nu ett bra tag och en del resenärer är med. 

Hemåt längs kajen

De hotfulla gråsvarta molnen drog bort och avlöstes av en blå himmel- Här i kanalen mellan Henriksdalsområdet i Nacka och Södermalmssidan tar polisbåtarna ofta en lov. Många förare av fritidsbåtar känner sig kallade men en hel del har inte direkt koll vare sig på väjningregler eller  hastigheter. (Man behöver inget körkort för båt om den är större än 12 x 4 meter. ) Och för vattenscooter behöver man inga kunskaper alls. Ska bli till sommaren 2022.

Stockholm. Hammarbykanalen. Polisbåtarna i blått och gult syns tydligt. Polisbåtarna syns med tydliga färger i blått och gult. Denna modell mindre.Större varianter finns liksom snabbgående vattensccotrar.

Vi är snart vid Barnängsbryggan och stannar till hos Kajsas på kajen. På andra sidan vattnet skymtar delar av Hammarby sjöstad.

Påminnelser kan behövas.

Se upp! Kanske finns det harar eller kaniner i rabatterna.

Busshållplatser finns det inte på kajen. Men det buss nr 57, som går genom stan, från Södermalm/Barnängsområdet och till Frösundavik i Solna, kör en sträcka på kajen.Så man får se upp. Ingen busshållplats direkt på kajen men väl ett par båthållplatser. Perfekt om man kommer med en fritidsbåt för att hämta eller lämna någon.

 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

31 svar på ”Blått och med anknytning till vatten – Skyltsöndag #313”

 1. Det var en ny skylt för mig båthållplats.
  Det var enkla regler och ganska självklara- men ibland är en påminnelse på sin plats.
  Ha en bra eftermiddag, här verkar bli dagsregn.

  1. Båthållplats här vi kajen är bra för där finns det trappor så man inte behöver hoppa 1,5 meter upp eller ner i en båt som hämtar.
   Reglerna är självklara men en del behöver att bli påminda. Tänker likadant när det står “stäng grinden.” Ja, man brukar ju göra det….
   Regnet kom nyss hit och det ser ut att bestå.
   Önskar dig en trevlig söndag ändå.

 2. Snyggt och trevligt skyltat hos dig som vanligt! Så skönt att kunna sitta ute och njuta av något gott.

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Gårdagen var ganska blå och på olika sätt och fint att ta de dagarna till vara.
   Nyligen kom regnet hit så jag hann ut innan på en runda. Bra så.
   Önskar dig en trevlig söndag.
   Kram

 3. Tack för trevlig promenad och skyltar med varierande budskap.
  Undrar om det finns någon kanin/hare i rabatten.
  Sol här men lite blåsigt.
  Blev en promenad och nu lite fika.

  1. Vi hade en fin dag och ovädret slapp vi. Vi undrar också om det finns någon kanin /hare här. Eller också är det en “rest” från en påskhare.
   Var ute en runda på förmiddagen men sedan kom regnet.
   Nu väntar middag.
   Trevlig kväll

 4. Härlig runda! Tittade ärligt sagt mest på vatten och de fantastiska husen som ligger längs kajerna.
  Vem skulle inte vilja bo där? Lantisen här skulle gärna vilja! Men sett till ekonomi,;ett stort, relativt fräscht hus på ett kalhygge, det är inte mycket värt. …Så det skulle bli svårt att byta upp sig! Kram!

  1. Tack! Kul att du var med. Och roligt att man nu byggt här för området var förr ett ganska sunkigt industriområde,
   Vi har ju vattnet helt intill och du ska veta att det var en slump att vi hamnade här. Jag hade ju knappast innan vi flyttade hit varit söder om Slussen. Bodde i många år, 32 år, i Upplands Väsby, 25 km norr om stan, på väg till Aralanda och Uppsala. Och från 1959 till 1970 bodde jag i Solna. Född är jag i Mariestad i Västergötland och bodde i Töreboda.
   Det är ju det här som är en av många bra saker med “Blogglandia” att vi tar del av varandras liv och upplevelser på olika sätt. En verklig tillgång.
   Kram och trevlig kväll

 5. Vilken läcker Skyltsöndag! Väl behövlig med tanke på det regniga och kalla vädret norr om Stockholm:-)
  Härliga bilder från ett nästan somrigt Stockholm. Det verkar vara betydligt mera livligt även på Söder i år jämfört med ifjol. Bra så!
  Absolut älskar Kajsa’s griffelskylt – kort och koncist samt med humor. Den lilla kaninen i rabatten är en söt liten utsmyckning. Gillas skarpt.
  En toppen Skyltsöndag som värmer – i dubbel bemärkelse alltså. Tusen tack för att du skyltar och länkar:-)

  1. Tackar! Här hade vi det bra men såg att det var väldans “svart” norrut.
   Söder är ju ofta fullt av liv och så även i år. Förra året var utelivet stundtals mer försiktigt men nu med vaccin och mer vana så har både restauranger och besökare vant sig. Bra så.
   Kajsas har alltid många besökare det är populärt hela året men för en del nya kunder så är det bra med påminnelser. Och det är ju en hel del humor i dem. Funderade på om kaninen /haren är en kvarleva från påsken. Men vet inte.
   Tyvärr var vädret idag inte lockande för en tur till Boule & Berså. Men andra dagar kommer.

 6. Blått och det vackra vattnet, jag finner inga ord. Ock så vatten för de fyrbenta vännerna. En varm skyltsöndag.

  1. Ja, vid vattnet trivs vi. Och vi slår oss gärna ner på Boule & Berså. Fint att kombinera med en båttur också. Nu när vi inte längre själva har båt.

 7. Tack för skyltpromenaden, som vanligt snyggt och prydligt med bra information 😀
  Tänk, så skyltarnas budskap har förändrats och förnyats under den här pandemin. Det trodde vi aldrig, men man anpassar sig.
  Förr skulle vi göra allting tillsammans, nu ska man helst sära på sig 😉 – skyltarnas språk.
  Hela dagen har jag vågat vägra vandring, då det varit dagsregn. Men för en stund sen kom solen, så dags 😀
  Ha det så gott och stor kram!

  1. Tack! Och vi fick en fin runda igår på 8 km innan vi slog oss ner på Boule & Berså. Visst har skyltarnas budskap förändrats men det är roligt här att så många söker sig ut. Och att umgås utomhus är ju ett bar sätt och något vi gjort hela pandemiåret.Men med en begränsad skara.
   Vi var ute i morse på en runda men senare kom regnet även här.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Stor kram

 8. Det är så kul att ni hänger på Boule & Berså :). Min fd. kollega Lisen är med och driver det och jag har försökt få till att åka dit när jag har varit i Stockholm, men tyvärr inte fått till det ännu. Men tids nog!
  Må så gott!

  1. Vad roligt! Vi har varit här som trogna gäster i flera år och det är vårt “förlängda vardagsrum”- Var här på premiären förra veckan och igår igen. Brukar bli ett par gånger i veckan nu och mer senare när det blir varmare. Ska hälsa Lisen från dig. Kanske ses vi där vad det lider.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 9. Härligt att kunna sitta ute och äta.
  Det ser trevligt ut hos Boule & Berså, som är ett roligt namn på stället.
  Gillar skylten med regler hos Kajsas.
  Det var en ovanligt söt varningsskylt i blomrabatten. 🙂
  Bra att det finns båthållplatser intill kajen. Det svarta fältet mellan gula båtens för och gula kajen ser ut som en hajfena bland vågorna. 😀

  1. Vi hade en fin dag igår och klarade oss från regnet som föll norr om stan.Boule & Berså är trevligt och avspänt och läget vid vattnet är fint. Roligt att på nära hand se de som passerar med sina båtar.
   Kajsas är populärt och så hela året. Här har besökare suttit ute vackra dagar hela vintern och nu i vår har man utökat än mer för att ge plats för fler. Och med avstånd. Jag måste fråga nästa gång om det är en påskhare som gömt sig kvar
   Båthållplatserna är bra för där finns trappor så man kan ta sig upp och ner i en båt. Knepigt annars att hoppa 1 1/2 m upp eller ner.

 10. Vilken härlig vårpromenad. Det är något visst med att kunna sitta ute och fika. Vilken tur ni hade som hann ut innan ovädret kom. Vi hann också med en utflykt innan regnet kom. Härligt inlägg med superfina bilder 🙂

  1. Vi hade en fin lördag och en trevlig promenad längs vattnet innan vi hamnade på Boule & Berså. Och det blev en skön eftermiddag. Regnet slapp vi men de norr om stan fick sin beskärda del.
   Aha, ni fick också regn på er. Men fint att ni hann ut innan det kom.

 11. Blått ,-) vacker färg ,-)
  Små kaniner i rabatterna skulle vara sött ,-)
  Vatten till vovven är omtänksamt!
  Boule&Berså ser så mysigt ut, Har sett dina bilder därifrån och förstår att ni trivs där ,-)
  Enkla reglerna hos Kajsas skulle sitta lite här och var, så skulle det bli mycket trevligare!
  Vilka härliga balkonger bostadshusen vid kajen har.
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är blått en fin färg och det är nog även min favorit. Undrar om det är påskharar eller påskkaniner som kan vara i rabatterna. Måst efråga nästa gång. Boule & Berså är hundvänligt och det tycker jag om. Min dotter har en labrador och han trivs här. Här på Söder finns flera inomhusrestauranger dör hundar är välkomna och uppskattar vi. Ja, de kan inte leka med andra hundar men ändå var med vid bordet..
   Så roligt att man har byggt här längs kanalen för tidigare var detta ett trist industriområde.
   Kram och önskar dig en bra start på veckan.

 12. Förtöjningsplats max 10 minuter! Vad ska man hinna med på så kort stund tro? Knappast ta en fika, möjligen besöka toalett, men det brukar finnas ombord!
  Härligt att sightseeing-båtarna är igång, kanske börjar vi så småningom också se fler besökare och turister. Bara det inte blir ett bakslag, som slår hårt. Så svårt att veta även för experterna när man kan börja lätta på olika restriktioner.
  Finfina skyltar du har delat med dig!
  Kramen

  1. Tack! Nja, här handlar det om att man ska kunna ta sig av och på en fritidsbåt.Men dte finns ingen som klockar. Och vid förtöjningsplatserna finns det trappor så att man inte behöver hopp 1 1/2 m upp till kajen eller lika mycket ner i båten.
   Tycker mig ha noterat fler besökare i stan men ska i veckan titta ner till Gamla stan. Där brukar man kunna se hur det är. Är nog nu ett par veckor sedan jag var där-
   Knepigt det här med att lätta på restriktionerna men vart efter fler blir vaccinerade så kanske det kan bli. Känns ju helknasigt att t.ex. Uppsala domkyrka får ta emot 8 besökare. Tycker att en del idéer är uppåt väggarna. Och sedan kan man trycka in hur många som helst på en buss. Jag blir lite trött….
   Kram och natti

 13. Snyggt skyltat med en tydlig röd – f’låt BLÅ – tråd 🙂 Härliga bilder och kul med sånt finsällskap också 🙂

  Ha en bra start på veckan!

  1. En blå tråd fick det bli denna gång. Men en röd tråd går också fint att ha. Jadå, trevligt sällskap hade vi och dessutom väldigt trevligt.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 14. Mycket blått och vackert, härliga bilder. Det var fint fångat av dig och ett fint tema till Skyltsöndag.
  Stockholm har så mycket med vatten runt om och i, så det är en fröjd att se staden ifrån olika håll, även från vattnet som jag kanske inte har gjort så mycket. Några turer har jag väl åkt, men många år sedan, är det nu.
  Fint med polisbåtarna som har blått och gult i sina färger.
  Ni ser ut att ha det bra där med era vänner.
  Hoppas att du får en bra måndag.
  Varm kram!

  1. Tack! Och blått tycker jag ju även om som färg så det passade fint. Just allt vatten runt Stockholm uppskattar jag också och då ingår alla fina mindre sjöar. Tänk så mycket vatten vi har runt oss.
   Det blev en fin runda igår och vi slapp regnet och trevligt att avsluta med vänner här på Boule & berså.
   Hoppas att du har det bra och är hyfsat pigg.
   Många tankar och en stor kram

  2. Tack! Ja, vatten har vi runt oss. Så fint också med alla små sjöar som finns runt om i olika delar av stan. Jag är så förtjust i dessa pendelbåtar som man kan åka runt med och där är det ju heller aldrig trångt.
   Polisbåtarna tar sig sin rundor och det är bra för det är många som är på sjön som absolut inte borde vara det. Man behöver ju inget körkort eller förarbevis om en båt inte är större än 12 x 4 m. För vattenscootrar ska det nästa sommar krävas någon sorts körkort och det är bra. Så många olyckor händer för att förarna inte behärskar dem och kör alltför fort.
   En fin runda blev det och ett trevligt avslut här med vänner.r
   Önskar dig också en din fortsatt måndag.
   Stor kram och många tankar och hoppas du mår så bra du kan.

 15. Härligt med allt vatten, man skall nog passa på att åka lite båt. Det ser skönt ut att ta en öl vid Hammarbykanalen, tänkte på skylten visst är det konstigt att man måste påminna folk om rena självklarheter.

  1. En trevlig tur är att antingen ta sig till Ropsten och sedan kliva på SL-båten och ta den tillbaka in till stan och Nybroviken. Eller ta den från Nybroviken till Ropsten. Man kan ju kliva av och på lite som man tycker vid olika stopp – SL- kortet gäller-
   Ja, detta att folk inte tänker själva har man ju sett en del av-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *