Resor utomlands Skyltar

Välkomna med på en resande Skyltsöndag

22 september, 2019

Söndag! Och dags igen för ännu en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltskörd är eftersläpningar från resan jag nyligen gjorde till  Salzburg (Österrike) med omgivningar. Välkomna med.

Salzburg bjuder på många vackra barockbyggnader och Hotel Altstadt (Hotell Gamla stan) med sina 62 rum var väldigt trevligt. Slog mig ner här med en kopp kaffe  på uteserveringen och njöt av miljön.

Välkomna med in på hotell Altstadt i Salzburg. Välkomna med in på hotell Altstadt i Salzburg.

Välkomna med

på en fortsatt titt på Salzburg via skyltar. Och skyltar av olika slag  finns det gott om. Runt om i stan finns det konst att beskåda som ingår i “Salzburg Art Project”.(Mer om detta och de olika konstvandringarna i Salzburg finns i länken) Just där jag stannade till fanns det ett antal stolar utsatta som ingår i “Spirit of Mozart” -I Mozarts anda (Mozart föddes i Salzburg) och är skapat av konstnären Marina Abramocic. En 15 meter hög stol syns över nejden och alldeles bredvid finns åtta stolar där man är välkommen att slå sig ner en stund.

Gruppen av stolar finns alldeles vid floden och här är  också biltrafik tillåten . I övrigt är den väldigt begränsad i Salzburgs stadskärna. Konstnären och de tankar hon hade med stolarna finns beskrivet på den röda skylten. ” Mozarts förhållande till Salzburg var fylld av spänningar och han lämnade ofta stan för resor bl.a till Frankrike, England och Italien. Men han skapade också många av sina verk här i sitt hem i Salzburg. Hans “ande” har stannat kvar i Salzburg där även hans musik fortfarande är levande”.

Instruktioner: Sitt på stolen, stäng dina ögon, glöm dig själv och förlora känslan av tid. 

Jag satt här ett bra tag men tjuvkikade då och då på vad som hände omkring mig.

 FestungsBahn är som en sorts spårvagn/bergbana, en funikulär och den tog jag upp till borgen Hohensalzburg som ligger högt över stan.

Välkomna med på en tur med bergbanan i Salzburg. Målet är borgen HohensalzburgVälkomna med på en tur med bergbanan i Salzburg upp till borgen. 

Högt här uppe på berget ligger borgen och dit kom jag. Bild tagen från där jag satt på en av  stolarna i konstprojektet.

Skyltar som minnesmärken

av hemska händelser som skedde under andra världskriget finns på gatan utanför många hus. Många av Salzburgs invånare deporterades till olika koncentrationsläger. Skyltarna nedan talar om namnen på dessa personer som bodde i huset , när de var födda, när de deporterades och vilken “slutstation”  de hamnade på.

Denna familj blev deporterade till Theresienstadt i Tjeckien och blev mördade i Auschwitz, Polen.

Vidare med buss

Jag testade att ta en sväng runt Salzburg med buss. Och här var det på bakdörren noga angett vad man inte fick göra eller ha med sig. Och det är ju alltid bra med tydlighet. Resan i sig var riktigt rolig och jag fick även se lite av de yttre områdena i Salzburg. Bussen jag åkte med var en sorts ringlinje så jag klev av och på några gånger innan jag var tillbaka vid “gå”.

Välkomna med på en lokal busstur i Salzburg .Välkomna med på en lokal busstur i Salzburg.

I övrigt hade vi en egen buss till förfogande. Smidigt med de turer vi gjorde. Och blev det båtturer så körde bussen runt och hämtade oss på avtalad plats.

Kul med fotbollsreklam på bussen.

Med buss och båt tog vi oss till byn St: Wolfgang vid Wolfgangsee.

Byn i sig blev känd när en operett “Vita hästen” utspelade sig här på värdshuset som även idag heter Vita Hästen. Numer ett jättestort hotell som täcker i ett par kvarter.

Och finns det ett hotell/värdshus/restaurang som heter “Vita Hästen” så kan det lika gärna finnas ett med namnet “Svarta Hästen”.

Välkomna med även till värdshuset "Svarta Hästen" - Schwarzes Rössel" i byn S:t Wolfgang i Österrike Så välkomna med även hit.  till “Svarta Hästen” i S:t Wolfgang.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

Du Kanske Också Gillar

32 Kommentarer

 • Svara Znogge 22 september, 2019 | 14:46

  Vilken snygg skyltning från din resa. Hotellet som jag förmodar att ni bodde på såg verkligen trevligt ut. Jag föredrar äldre och personliga hotell i stället för moderna kedjor där allt ser likadant ut.

  Kram och god söndag!

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 19:32

   Tackar! Hotellet bodde vi inte på men på ett liknande. Tror detta hade 5* och var ett Radison Blu hotell. Vi bodde också på ett mindre hotell men med 4* och det var också riktigt bra. Också i äldre stil och väldigt personligt.
   Kram och trevlig kväll

 • Svara Emma, Sol som sol? 22 september, 2019 | 15:07

  Oj oj oj så mycket att titta på! Och så tycker hon att man ska sätta sig på en stol (som inte ser vidare bekväm ut) och blunda?! Ja, kanske det egentligen är det man ska göra ett tag, smälta alla intryck. Men förstår att det är svårt att låta bli att tjuvkika lite så som du gjorde. 🙂

  Det röda hotellet är så himla vackert. Det är så … crisp! Och noterna, haha vad roligt!

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 19:35

   Mycket fint att titta på är det i Salzburg och jag satt ett tag på ett par av stolarna. Delvis blundade jag och smälte allt fint jag sett och upplevt och dels kikade jag för att det just finns så mycket vackert.
   Hotell “Vita Hästen” är häftigt och visst är det kul med noterna och lite av texten här ovanför receptionen-

 • Svara Veiken 22 september, 2019 | 16:16

  Ett mycket trevligt skyltinlägg från Salzburg. Trevligt att sätta ut stolar för reflektionstid, men konst kan jag inte kalla det.
  Jag tänker alltid på Max Hansen, som gjorde den gode Leopold i operetten Vita Hästen, när jag hör namnet!
  Kram

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 19:37

   Tack! Och Salzburg är verkligen en fin stad. Nja, tveksamt är det med stolarna som konst, det tycker jag också. Men stolarna ingår i ett projekt och tanken med att vila här en stund tycker jag om.Vad gäller Vita Hästen så tänker jag också på Max Hansen. Och han gjorde rollen så många gånger.
   Kram

 • Svara Karin Eklund 22 september, 2019 | 17:31

  Oj, så många fina spännande skyltar du hittade i Salzburg Ditte. Med både glädje och sorg bakom, med operettmusik och Mozartmusik, stolar att meditera på, utsikt att se på. Hur mycket som helst banne mig! 🙂
  Tack säger Karin ! <3

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 19:39

   En hel del skyltar blev det och det finns gott om dem här både i Salzburg och i trakterna runt om. Och med stor variation. Alla speciella på sitt sätt.
   Trevligt att du var med mig här.

 • Svara byblixtra 22 september, 2019 | 17:38

  Det var snygga stolar i parken och förstår att det inte var helt lätt att sitta där och blunda i den vackra omgivningen.
  Jag gillar det rödvita värdshuset Vita hästen med noterna på fasaden. Kul också att det fanns ett värdshus som heter Svarta hästen.

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 19:42

   Stolarna hade sitt syfte och sedan kan man förstås fundera på om det är konst eller inte. Men de ingick i ett modernt konstprojekt. Jag tyckte om tanken att sitta här en stund, just blinda och ta in det jag upplevt. Men jag tjuvkikade då och då.
   Värdshuset “Vita Hästen” är lite kult och idag ett jättestort hotell i ett par kvarter. Jag tyckte det var roligt att även den “Svarta Hästen” fanns. Och mitt emot den vita.

 • Svara BP 22 september, 2019 | 17:50

  Vilken skyltning! Hotellet var verkligen ett gammalt klassiskt hotell, precis som det ska vara i Salzburg tycker jag. Stolarna som konstverk är jättefina, och vilken utsikt, en perfekt plats alltså.
  Sedan gillade jag skyltningen på “Vita hästen”, hur roligt och annorlunda som helst. Och å fint huset bredvid “Svarta hästen” var målat och träbalkongen överst, snyggt! Det är Salzburg det.
  “Fotbollsbussen” tackar jag lite extra för, speciellt då det är en tjej som gör reklam för damfotboll. Mera sådant!
  Tackar så jättemycket för en toppen skyltning och länken:-)

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 19:48

   Jag är ju i Spanien men har fortfarande en del tankar kvar från resan till Salzburg med omnejd. Stolarna som ingår i ett konstprojekt tyckte jag om men som någon kommenterade kan man ju funder apå om de är konst eller ej. Mycket ligger ju hos betraktaren. Jag satt här ett bra tag och fint att ta in en del av alla upplevelser.
   Noterna och sångtexten på hotell/värdshuset “Vita Hästen” i byn St. Wolfgang, några mil från Salzburg är nog lite kult. Och kul att även hotell “Svarta Hästen” också finns här.
   Tänkte lite extra här på dig med den fotbollsbuss som körde oss. Gillade också att det var damfotboll som fick reklam. Kan berätta att ägaren av energidrycken “Red bull” är österrikare och äger både dam och herrlaget avd gäller fotboll i Salzburg.

 • Svara Paula 22 september, 2019 | 19:42

  Så många fina skyltar du samlat ihop, o det är extra skoj när de kommer från utlandet tycker jag. Men vet du, när jag såg bilden på stolarna kände jag lite olust, som att ensam sätta sig mitt på ett torg för uttittande…haha, säkert bara en känsla, men ändå..
  Det var väl en herrans tur att man inte fick röka på bussen!
  Kramen

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 22:08

   Tack! Ja, det var gott om skyltar här. Vad gäller stolarna så fanns de inte på ett torg utan på en liten öppen plats längs floden och vi var fler som satt här. Cyklister passerade, några bilar och en del som promenerade och när jag slog mig ner här så tittade jag mig först omkring. Känd emig som en uggla med huvudet som for runt. Men efter ett tag slappnade jag av, blundade och lät det jag sett och upplevt sjunka in för några minuter. Kände mig inte alls uttittad.
   Ja, rökfria bussar gillas…
   Kram

 • Svara Geddfish 22 september, 2019 | 22:29

  Verkligen snyggt skyltat från din resande fot. Vilken upplevelse!
  Jag fick riktiga vibbar från Mozart och operetter och allt det där med musik och dans. Wienervals.
  Härligt!
  Stor kram och godnatt!

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 23:14

   Tack! NU är jag ju i Spanien men Salzburg finns fortfarande kvar på många olika sätt. En härlig stad som jag besökt flera gånger tidigare men nu med tid att också ta in den med hela hjärtat. Omgivningarna likaså-
   Stor kram från terrassen i sena kvällen. Fortfarande +27.

 • Svara Åke 22 september, 2019 | 23:34

  Vackra bilder, trevliga dessutom från den fina staden igen 🙂 Dalen/floden jag längtar så tillbaka. Vi for varje dag till Hallein för att jobba med en ark anläggning som skulle hem till oss i Sverige… men bodde i Salzburg. Vi var även upp på ett högt berg med linbana som var riktigt trevligt, även utsikten där bland snön… Ett roligt minne också var när platschefen tog oss med till en sådan där alprestaurang också med en sådan där trevlig utsikt. Men Mozart karamellen som låg på sängen varje kväll glömmes icke heller 🙂

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 23:41

   Tack! De flesta bilderna/skyltarna är från Salzburg men ett par från byn St: Wolfgang. Jag är sedan en vecka tillbaka i den spanska sommarstugan men har tankarna kvar till en del i Salzburg. Härligt med dina tankar och minnen från denna fina stad. Och inte glömmer man ju Mozartkulorna. Ja, inte Salzburg heller. Så sant!

 • Svara Åke 22 september, 2019 | 23:36

  Min trevliga läkare Agnes ville att jag skulle starta på 50% vilket jag nu efterhand ångrade att jag inte gjorde… men jag kände mig både sugen och stark. Jag är inte inne i rätta gängorna än… men är på god väg 🙂

  • Svara Ditte 22 september, 2019 | 23:38

   Kanske blev det en rivstart! Mycket troligt! Men var rädd om dig. Det finns bara en av dig…

 • Svara KajsaLisa 23 september, 2019 | 00:56

  Du hittade några tragiska skyltar, men det är i alla fall viktigt att minnet lever vidare . Jättefina bilder från Salzburg, stolarna var en kul ide men det verkar inte varit många som hängt på.

  • Svara Ditte 23 september, 2019 | 08:50

   Salzburg men omnejd är väldigt vackert och historiens mörka vingslag från andra världskriget finns med som en diskret påminnelse här utanför flera hus där människor bott som mördats i olika koncentrationsläger.
   Stolarna tyckte jag om men jag var ganska ensam när jag var här. Kanske för att det var tidigt på förmiddagen.

 • Svara Ama de casa 23 september, 2019 | 06:51

  Vilken härlig skyltning från en vacker stad! 🙂

  Ha en fin start på veckan!

  • Svara Ditte 23 september, 2019 | 08:47

   Tackar! Ja, Salzburg med omgivningar tycker jag verkligen om.
   Ha det fint ni också!

 • Svara wiolettan 23 september, 2019 | 11:15

  Många fina skyltar ifrån din senaste resa.
  Salzburg, där har jag inte varit, men jag förstår att det är mycket som är sevärt där och att det finns en hel del att uppleva.
  Tycker om dina vackra bilder, så jag njuter av dom ett tag.
  Varm kram till dig och hoppas att du inte blir för mycket myggbiten.

  • Svara Ditte 23 september, 2019 | 14:07

   Tack för fina ord! Salzburg och trakten där omkring är så vacker och gott om skyltar fanns det. Nu har du ju varit här via min blogg med bilder och text. Så visst är det praktiskt att vi kan dela med oss till varandra.
   Jag har en del myggbett för myggen är små och knappast synliga. DE hörs inte heller…
   Varm kram – I dubbel bemärkelse.

 • Svara Jossus Travelpics 23 september, 2019 | 17:08

  Salzburg verkar så vackert, den där utsikten med berget och borgen hade jag gärna upplevt.

  • Svara Ditte 23 september, 2019 | 18:12

   Salzburg tycker jag är en väldigt vacker stad, likaså omgivningarna, och jag hade stor behållning av resan.

 • Svara Klara Ovidia 23 september, 2019 | 18:30

  Vita hästen i röda huset med noterna min favorit bland fina skyltar, de där stolarna likaså. Har fått en fördjupat uppfattning om skyltar som tydligen hela tiden växer i denna bloggutmaningen BP satte igång innehar hur många fria tolkningar som helst 🙂

  • Svara Ditte 23 september, 2019 | 22:02

   Just dessa fria tolkningar vad gäller skyltar är jag så förtjust i. För en skylt kan vara så mycket. Ett budskap t.ex eller något helt annat. “Vita Hästen” är ju lite kult ohc jätteroligt med noter och text på fasaden. Stolarna hade ju ett budskap och jag testade att sitta här, sluta ögonen och ta in Salzburg.Och lite lyckades jag med.
   Stor kram

 • Svara Anki 24 september, 2019 | 07:55

  Härlig skyltning … och så många fina hus det finns! Det var en trevlig resa och det var väldigt kul att få återse platser som jag sett 🙂
  Kram

  • Svara Ditte 24 september, 2019 | 09:23

   Tack!Jag är så nöjd och glad för resan. Jätteroligt att du har känt igen dig i en hel del också.
   Kram!

  Kommentera