Resor utomlands Skyltar

Skyltar i Salzburg – veckans bidrag till Skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för ännu en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Jag befinner mig just nu i Salzburg i Österrike så skyltarna är en del av gårdagens bildskörd. Vad gäller röd tråd i inlägget så är den given. Skyltar  från Salzburg. På tyska. Och en del av dem med inslag av österrikisk dialekt.

Skyltar i Salzburg, i den gamla delen, är ofta gjorda i gammal stil som passar både hus och stad. Skyltar i Salzburg och främst den gamla delen har  en sak gemensamt. De allra flesta är av och anpassade till stadens ålder och till åldern de hus där de är placerade.

Det är väldigt gott om skyltar i Salzburg

av allehanda slag och blicken riktar sig gärna uppåt. Många av skyltarna är gjorda i gammal stil och visar på olika sätt vad butiken saluför. Förr i världen var det väldigt praktiskt eftersom många då inte kunde läsa.  Ofta är är de smidda i svart järn och med text i guld eller ibland gult.

Den här skylten fick jag fundera lite på. Jag blev inte riktigt klok på vad som här kunde vara till försäljning. Men det är familjen som heter Heidenhaller från Salzburg som tillhör det hedersamma repslagarskrået/organisationen som skyltar. Tyvärr var jag där för sent på eftermiddagen för att titta in men ska göra det på måndag. Idag söndag, är de flesta butikerna i Salzburg stängda och de stängde vid tre-fyra tiden igår, lördag.

Många skyltar i Salzburg har denna lite äldre utformningen.Många skyltar i Salzburg har denna lite äldre utformning för att passa in bland de gamla barockhusen.

Att Salzburg är kompositören Wolfgang Amadeus Mozarts födelsestad kan man se på många ställen och på olika sätt.

Vi besökte Mozarts födelsehus och här bodde familjen tre trappor upp. Idag är huset ett museum och i bottenvåningen finns en mindre variant av SPAR, en holländsk “livsmedelsjätte”.

Huset i Salzburg där kompositören Mozart föddes 1756.

Livsmedelbutiken Spar har fint anpassat sig här i detta gamla hus. ordet “spar” betyder gran på holländska och är också företaget logotyp.

I många butiker säljs Mozartkulor,en sorts konfekt som består av mandelmassa, nougat och choklad. De finns i olika varianter, både de fabrikstillverkade och handgjorda. Så både priser och smaken på dem varierar en del.

Bland skyltar i Salzburg får även konfekten Bland skyltar i Salzburg får även “mozartkulor” räknas in. De kan köpas i många butiker. Här hos “Spar”.

En snabb bild från SPAR. Här har även personalen kläder i mer tidsenlig stil. 

Det finns även modernare skyltar 

Här är det en ko som gör reklam för en galleria. Ja, gallerian är som så mycket annat här i stan, i mindre storlek och an/avpassade till husen där den finns.

En mer modern skyltvariant .

Stora delar av den äldre delen av Salzburg är bilfri men en del cyklar förekommer. Så denna trevliga skylt som uppmanar till försiktighet tycker jag att både Stockholm och andra svenska städer borde anamma. Här står att läsa “Med cykel ska/bör du köra  så sakta  genom Linzergasse  att du kan läsa hela texten på detta plakat när du cyklar förbi-“ (Linzergasse är en av  de många bilfria gatorna i de äldre delarna av Salzburg)

Uppmaning till cyklister.

 Salzburg betyder “saltslott” och  namnet på staden har kommit från de pråmar som på 700- talet transporterade  saltet man brutit i gruvorna här i området.  Skylten nedan har fått ett modernt texttillägg, kinesiska/mandarin. För även här, precis som på många andra platser,  har andelen turister både från Kina, Japan och Indien markant ökat.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

Dagen ser vädermässigt riktigt bra ut och jag hoppas att regnet tar ledigt idag.  Idag blir det till att vidga vyerna mot några alptoppar och lite annat. Önskar alla som tittar en trevlig söndag. Och välkomna med på dagens “njutflykt” som presenteras i morgon.

30 svar på ”Skyltar i Salzburg – veckans bidrag till Skyltsöndag”

 1. Viken snygg skyltning från Salzburg! Tack för förklaringen till Spars logga. Jag hade inte en aning om betydelsen.

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Visst passar dessa mer gammaldags skyltar bra på de gamla barockfasaderna. Har sett idag när vi varit i några olika byar en bit upp att även där finns dessa skyltar i gammal modell. Och SPAR som finns här i Mozarts födelsehus smälter in riktigt bra både med skyltar och den fint inredda butiken.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Såå trevligt och roliga skyltar du hittat 🙂 förstår att det är en trevlig tripp dit 🙂 tack för att du delar med dig till oss andra..kram å fin söndag

  1. Salzburg är verkligen en vacker stad så den passar fint ihop med dessa skyltar som de flesta är gjorda enligt gammal modell-
   Har haft en toppendag ute på vift så jag är verkligen nöjd både med dagen idag och vistelsen här.
   Önskar dig en fin kväll

 3. En och annan cyklist som mer flyger än rullar fram har man ju sett i sina dagar…bra tips där tycker jag.
  Här har regnet tagit ledigt och det kan gärna få vara så ett tag till. 🙂

  Tycker det är trevligt med anpassning till det gamla även om jag kanske inte skulle vilja klä mig så…men häftigt är det ju trots det.
  Stadsmiljön här i gamla Sverige saknar ju denna anpassning när det gäller nybyggnation…det gamla får stryka flagg för det nya…lite synd tycker jag allt.

  Ha det fint nu.

  1. Jag tyckte cykelskylten här var riktigt bra och skriven med humor. Har faktiskt inte sett några cyklister här som tror de är med i “Vätternrundan”. Här visar man hänsyn. Även här tog regnet i stort sett ledigt hela dagen men sent på eftermiddagen var ledigheten slut. Men då var jag hemma på hoelllet igen.
   Nej, jag skulle inte vilja klä mig så men österrikare är konservativa i mycket så de som jobbar här på SPAR godtar nog klädseln. Det är ju ganska speciellt att en liten snabbköpsbutik ens fått flytta in i detta hus som säkert är från början av 1700 talet. Kanske äldre.
   Salzburg är en gammal stad och man har bevarat en hel del utan att det blivit som på sina ställer i Gamla stan i Stockholm där turistfällorna brett ut sig. Här är det vanliga butiker som finns. Men visst en och annan souvenirbutik finns ju också.
   Ha det gott och jag önskar dig en bra start på veckan.

 4. Fina skyltar från en stad som är helt obekant för mig. Ja inte själva namnet, men hur det ser ut där. Tack för att du vidgar mina vyer litet 🙂

  1. Jag tror du skulle tycka mycket om Salzburg. En fin stad att röra sig i och så även så ren. Har inte sett ett papper slängt, inte en fimp och inget klotter. Och miljön i övrigt är så välkomnande. Men visst är det en stad dit många turister söker sig. Och så är det ju med vackra platser i allmänhet.
   Jätteroligt att du är med. Och mer kommer både från Salzburg och omgivningarna. Redan i morgon.

 5. Ännu en härlig skyltning med väldigt blandade skyltar och ändå ett genomgående tema 🙂

  Amadeus är ett väldigt fint namn tycker jag. Åtminstone inledningen… 😉

  Ha en riktigt fin söndag!

  1. Tackar! Ja, Salzburg levererar inte bara musik utan också vackra skyltar. En fröjd att strosa runt bland de gamla barockhusen med sina butiker och bara titta på skyltarna.
   Och visst är Amadeus ett fint namn. Jodå, inledningen också.
   Har haft en fantastisk söndag bland sjöar, berg, dalar, vacker grönska och vackra blommor.
   Hoppas ni också har det bra.

 6. Vilka fantastiskt vackra skyltar som sitter på fasaderna. När du skrev att det var en matbutik på gatuplan av Mozart-huset blev jag lite förskräckt, tycket det lät så otroligt malplacerat och särskilt av en butikskedja. Men det var ju riktigt smakfullt gjort, fantastisk butik!

  1. Utbudet här av vackra skyltar är stort och roligt också att skyltarna ofta visar vad som säljs i butiken. Den här “Spar” butiken är noga utvald för att passa in i den gamla miljön i Mozarts födelsehus.Butiken är riktigt fin och i liten skala. Även interiören går i gammal stil liksom personalens kläder. Väl genomtänkt.

 7. Så många fina skyltar du har hittat redan i Salzburg. Sirliga, antika och oerhört vackra är många av dem.
  Det är så kul det här med att resa och att dokumentera, man tar bilder av t.ex skyltar men tillika berättar man historien om hur staden, platsen ser ut. Ett utmärkt sätt är det att lyfta en plats från en annan. Skyltarna säger ju ofta så mycket om stället man är på. Tack för ditt fina skyltbidrag Ditte! ha det fortsatt bra där!

  1. Tack Karin! Ja, mer om Salzburg kommer när jag är hemma igen. Finns så mycket att se och uppleva i denna vackra stad. En stad som känns ren. Har inte ännu sett ett klotter eller fimpar kastade. Inre heller papper…
   Lite från Salzburg kom med nu när det var “Skyltsöndag”. Många skyltar har jag dokumenterat och de flesta visar också vad som säljs.Tycker att man lyckas så bra med intentionen att skyltar ska passa in i den gamla barockmiljön.
   Har haft en jättefin dag idag men härliga besök i små alpbyar.
   Önskar dig en fin kväll.

 8. Gamla fina snirklade skyltar! Väldigt vackra.
  Tänk, att man kan uttala ett namn utan att tänka på vad det betyder? Jag, som är glad tysktalare, har inte haft en tanke på vad Salzburg betyder, fastän det är så självklart!
  Önskar dig en fin njutflykt i morgon!
  Stor kram

  1. Skyltarna här är väldigt vackra. Och idag har jag även sett dessa fina skyltar i gammaldags stil i små byar vi besökt. Ja, tyska gillar jag också och m det är roligt att även på andra språk fundera över platsers namn och betydelse.Vi har haft en härligt tur idag, en heldagstur med mycket av det mesta. Och i morgon blir det ett spännande och väldigt intressant besök på andra sidan gränsen. I Tyskland. En jättebra resa på alla de sätt.
   Stor kram och trevlig fortsatt söndag.

 9. Österrikarna är ju väldigt, väldigt traditionsbundna. Och det syns verkligen på skyltarna. Kon är ju nästan en kulturkrock som inte passar in i omgivningen. Men jag tycker faktiskt det är charmigt med den gammalmodiga, enhetliga stilen för skyltar i gamla stan i Salzburg. Att till och med en modern livsmedelsbutik har fått anpassa sig är verkligen ovanlig. Att SPAR var en holländsk kedja visste jag inte, trodde den var tysk.
  Att man sedan fortfarande stänger butikerna mitt på dagen på lördagar och har helstängt på söndagar är ju nästan otroligt. Nästan att man förflyttas 40 år tillbaka i tiden.
  Vilken toppen och minst sagt annorlunda skyltning från Salzburg. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Ja, det är lika bra att passa på att skylta från där jag är. Och Salzburg var lyckosamt. Det var också ett sant nöje att bara lyfta blicken och se alla skyltar. Och att SPR fått lokal här i Mozarts födelsehus huset är ju speciellt. Men butiken är väl anpassad efter att följa husets mönster vad gäller det gamla. Jo, en holländsk kedja är det. Om den inte blivit såld i det senaste förstås. Visst är Österrike väldigt traditionsbundna, något vi noterat under alla skidresor hit.
   Japp, idag är butikerna stängda och österrikarna tillbringar gärna söndagarna på något av alla de fina konditorier som finns. Vi har också testat det idag men bara under en timme. Jätteroligt och trevligt. Med en perfekt cappuccino. Och en hel del annat har dagen bjudit oss på.

 10. Vackra och roliga skyltar från dig här, gillade där skylten till cyklisterna; så smart!
  Intressant kombo där i Mozarthuset och SPAR på första planet!
  Må fortsatt gott!
  Stor kram!

  1. Jag hade fullt upp med att titta på alla skyltar. Jag är förtjust i de som är i gammal stil för de passar in i stadens barockmiljö. Och visst har SPAR lyckats bra med att smälta in i den gamla miljön här i Mozarts födelsehus.Uppmaningen att cykla långsamt verkar ha haft positiv effekt för jag har ännu inte sett några som cyklar snabbt och bara plöjer fram.
   Jag har det så bra och har mycket roligt och intressant framför mig.
   Stor kram

 11. Åh den vackra staden. Jag har varit där… och jag längtar tillbaka. Så trevligt att få se bilder därifrån. Jag var där i jobbets vägnar så jag bodde på hotell i staden bara. Jag minns det låg en Mozart bakelse av något slag varje kväll på den bäddade sängen. Det jag också kommer ihåg att det var så rent och välstädat på gator och torg. Lugnt på kvällarna osv. Dessutom kommer jag ihåg att det var bara galler på butiken som sålde Rolex. Gissa vad jag köpte för örhängen till min livskamrat? Mozart örhängen i guld 🙂 Så kul du skyltat därifrån 🙂

  1. Vad roligt att du varit här! Och så passande då att jag är här nu och skyltar härifrån. Visst är det en både ren och vacker stad. Jag har nu efter tre dagar här inte sett papper, fimpar eller skräp utanför papperskorgar. Inget klotter heller. Lugnt är det också.
   Vad roligt att du köpte Mozartörhängen till din livskamrat. För egen del har jag bara testat konfekten “Mozartkulor”.
   Idag har jag varit på bl.a. en båttur och i morgon väntar ett spännande historiskt besök i Tyskland. Rapport kommer.

 12. Men åh, är du också ute och reser! Å inte till vilken plats som helst, wow så häftiga skyltar i Salzburg!
  Godnatt önskar en trött Barcelona resenär!

  1. God morgon! Välkomna hem! Har läst och förstått att ni haft jättefina dagar och kvällar i Barcelona. Jadå, jag är också ute och ser mig omkring. Och Salzburg är verkligen en jättefin stad. Omgivningarna också.
   Kram!

  1. Visst är de fina! Och även de som är nytillverkade går i denna gamla stil. Är nog nödvändigt om de ska passa in här barockstaden Salzburgs miljöer.
   Jag vet inte hur många bilder jag tagit på skyltar….Får nog rensa.

  1. Salzburg är en väldigt vacker stad och man har försökt att hålla skyltarna i den gamla stilen. Något annat hade varit helt fel.Men koskylten fanns inne på en gård där det var ingång till en mindre galleria. Kul var den.

  1. Här fanns många fina gamla och stilenliga skyltar och de passade bra in i denna gamla barockstad. Koskylten fanns inom ett galleria/restaurangområde och visst var den bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *