Resor utomlands

Genom Salzburg – Till borgen i gamla delen av stan

Jag lämnar slottet Mirabell  för att ta mig vidare genom Salzburg. Jag går en bit längs floden Salzach och funderar över vilken av broarna jag ska välja för att ta mig över till andra sidan. Men det ger sig. Tanken är att jag ska ta “funikulären”, ett sorts spårvagn som går uppför, för att nå borgen,Hohensalzburg.

Från slottet Mirabell ser jag borgen högt där uppe på andra sidan floden. Och det är dit jag är på väg-

På väg genom Salzburg

Jag är inte direkt ensam om att promenera genom Salzburg. Jag är inte alldeles ensam med att promenera genom Salzburg. Men jag passerade raskt den här gruppen.

Start vid slottet Mirabelle och målet är borgen Hohensalzburg.

Stannar på min runda genom Salzburg till vid floden SalzachStannar till vid floden  på promenaden genom Salzburg och funderar över vilken bro jag ska välja. De ligger tätt så det spelar egentligen ingen roll-

Jag väljer bron “Mozartsteg” och hamnar snart vid huset där  Wolfgang Amadeus Mozart föddes 1756.

Här i  “Mozarts Geburtshaus”var vi på vår guidade stadstur. Detta är idag ett museum som är tillägnat hela familjen Mozart. Detta hus, liksom många andra här i Salzburg ,har större fönster i de nedre delarna och de blir mindre ju högre upp i huset man kommer. Längst ner var det “finast att bo” och högst upp  bodde ofta tjänstefolket eller de som var mindre bemedlade.

På min väg genom Salzburg går jag på nytt förbi huset fär Mozart föddes. På vägen genom Salzburg går jag på nytt  förbi  huset där Mozart föddes och sedan bodde i sina barn och ungdomsår.

På “Alte Marktplatz – gamla marknadsplatsen slår jag mig ner bland alla andra för en välbehövlig vätskepaus. Och roligt att se det Salzburgska folklivet.

Jag fortsätter genom Salzburg

och stannar till vid domkyrkan. Den har anor från 700- talet på 1600-talet byggdes den om och till i olika omgångar. Under andra världskrigets slut, 1944-1945, förstörde eller skadade amerikanska flygbomber nästan vartannat hus i Salzburg. Även domkyrkan, Mozarts hus och “alte Marktplatz” blev drabbade. Och den 4/5 1945 marscherade USA trupper in i Salzburg utan att möta motstånd. Men det skulle dröja fram till 1959 innan domkyrkan var i skick för att åter kunna hålla gudstjänster.

Här framgår det tydligt att domkyrkan har olika stilar.Och det är den vänstra delen som bombades.

En mäktig domkyrka med sin historia.

Jag närmar mig “funikulären”

för att åka upp till borgen. Men på vägen dit tittar jag in på  på den lilla  och vackra St: Peters kyrkogård.  Här finns välskötta och ompysslade gravmonument och en begaglig tystnad råder. Här fanns redan på 600- talet ett kloster. (Mer om kyrkogården i länken.)

UNder min promenad genom Salzburg tittar jag in på den vackra kyrkogården St: Peter. Under min promenad  genom Salzburg för att ta mig upp till borgen tittar jag in på den lilla fina St: Peters Friedhof /St:Peters kyrkogård.

Alldeles nära St: Peters kyrkogård ligger “Kapitelplatz”. Och här hamnar genast skulpturen “Guld Sfären” i blickfånget. Det är en nio meter hög “guldboll” med en mansperson på toppen.  Denne man kan vara ven som helst och man eller kvinna. .Sklulpturen är skapad av den tyske konstnären Stephan Balkenhol och kom på plats 2007.

Är framme vid Kapitelplaz och har gått genom Saltzburgs innerstad. Avstånden är korta. Jag har nu gått genom Salzburg, från slottet Mirabelle och är framme vid Kapitelplatz, en sträcka på dryga en km. Och härifrån är det nu bara ett fåtal steg till “fuikulären.” Här i stan är det korta avstånd som gäller.

Jag köper biljett och försöker ställa mig så att jag kan på en plats längst fram för att se bra. Vill till att vara rask.

På väg uppför berget. En resa på dryga fem minuter.

Och här ligger borgen Hohensalzburg framför oss, drygt 500 meter över havet och ca 100 meter ovanför Salzburg. (Mer info om borgen i länken)

Och även om vädret inte är klart så är utsikten över nejden fin.

 

 

30 svar på ”Genom Salzburg – Till borgen i gamla delen av stan”

 1. Vilken härlig resa som du är ute på. Förstår att du njuter, jag njuter av att se dina fina bilder och läsa om allt som du får uppleva.
  Jag har varit i Österrike, men inte i Salzburg.
  Vi övernattade på ett gammalt slott, högt uppe på ett berg. Det var så brant så bussen kunde inte köra upp utan vi fick gå sista biten. Men, jag har glömt vad slottet hette.
  Vilken härlig utsikt uppe ifrån borgen. En häftig borg, ser mycket gammal ut.
  Ha en fortsatt trevlig resa och trevlig helg.
  Varm kram.

  1. Jag har haft en väldigt fin resa och är nu hemma igen sedan någon dag. Och i morgon bär det iväg igen.
   Kan tänka dig att du har känt igen en del av det du sett i Österrike när du tittat på mina bilder. Kan tänka mig att det var brant upp till slottet där ni skulle bo. Men säkert var det en strålande utsikt.
   Jag tycker jag sett och upplevt väldigt mycket men också bara strosat omkring och suttit och betraktat både omgivningar och människor. Så härligt.
   Varm kram till dig och jag önskar dig en fin helg.

 2. Härligt! – Vilken vacker liten kyrkogård!

  Det är imponerande däruppe. Pojkarna och jag tog oss upp till borgen.
  Det var rolligt att se, hur intresserade de var. Utsikten är makalös!

  1. Så roligt att du känner igen dig här uppe vid borgen. Nu var det inte helt klart väder men jag såg bra ändå- Och fint att man kunde åka upp.Kan tänka mig att pojkarna uppskattade det hela.
   Kyrkogården var liten så rofylld . Fint att sitta här en stund. Nu var dte så länge sedan jag var i Salzburg så mycket kändes i lite ny- gammalt.

 3. Vilken vacker vy över staden! Fint med den så grönt inramade floden.
  Intressant med fönstren, det visste jag inte. Nu är det ju tvärtom, man ska bo så högt som möjligt!

  Ha en härlig helg!

  1. Besöket här uppe var fint och utsikten bra även om det inte var helt klart. Salzburg är verkligen en väldigt vacker stad med lika fina omgivningar.
   PÅ de flesta gamla hus inne i Salzburg förekommer detta med fönstren och jag gjorde det lite till en sport att titta just på detta. Många hus har också ursprung från 1500- talet.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Visst är det irriterande när såna där grupper lyckas blockera hela vägen.! Det kan räcka med två personer för att lyckas rätt bra med det. Fast ibland märker jag att jag själv är med i själva blocken 😉

  Alla borgar med självaktning borde ha en sån där funikulär. Hiss och/eller rulltrappa går också bra 😀

  Härliga bilder igen och vad man är tycker om borgar så är utsikten så gott som alltid hänförande uppifrån dom 🙂

  Ha en finfin lördag!

  1. Det är ju ofta så att dessa vackra gamla städer lockar många turister. Här finns ju en stor dos musik/kultur och historia samlad. Och dessutom i så vackra omgivningar. Jag vägrar borgar om jag ska gå upp. Visst borde det finnas liknande funikulärer på borgar i allmänhet. Här måste jag säga att jag begav mig upp mest för utsiktens skull. DE flesta borgar är ganska lika och det är mest årtalen som skiljer dem åt.
   Önskar er också en fin lördag.

 5. Så skönt att själv slippa klättra uppför till den borgen! Magnifik utsikt och man får ju ett helt annat perspektiv på staden. Du har som vanligt på dina resor hunnit med det mesta, du är så strukturerad och planerar dina resor så bra så du inte missar något. Minns när jag skulle åka till USA 1981 (alltså typ 100 år sen). Jag hade gjort en imponerande resrutt från Oregon till Kalifornien och vidare till Las Vegas. Då fick man förlita sig till reseguide böcker. Och vad var det viktigaste att se? Jo, jag hade prickat in vartenda nöjesfält och varenda djurpark längs resrutten, haha. Idag skulle ingen få mig att dingla upp och ner i åkdonen…
  Kram och välkommen hem

  1. Visst! Jag hade aldrig traskat upp hit. Men nu fanns denna “spårvagn” så jag hängde på. Jag åkte ju på en resa där programmet var förberett och klart men det var mycker “luft” i schemat så det fanns gott om tid för egna utsvävningar och det passar mig. Roligt att själv vara resenär och inte leda resan. En helt annan vinkel. Jag vill ha tid på mig och inte jäkta från det ena till det andra. Vill allra helst ta in det jag upplever med hela kroppen, Känner igen det du skriver om din resa 1981. Gjorde en liknande 1979 i stora delar av USA och visst var det reseguideböcker som då gällde. Men det blev nog onte så många djurparker och nöjesfält. Däremot mycket annat. Kan tänka mig att du, liksom jag, idag avstår att dingla upp och ner. Även idag använder jag helst turistguider till olika platser. Praktiskt att ha med sig och med bra kartor.
   Tack, fint att vara hemma igen. Men i morgon reser jag igen. Nu till den spanska sommarstugan för ett kort tag. Det har ju regnat väldigt mycket så den bör få en tillsyn.
   Kram!

 6. Är benägen att tycka att det här är din bästa fotokavalkad från hela resan. Kan hända att det beror på att de flesta bilder har en vacker blå himmel som bakgrund:-) Utsikten från borgen är ju magnifik!
  Här var det absolut Memory Lane igen, så himla kul!

  Domkyrkan är väldigt mäktig och “grand”. Gillar även guldbollen – lite kulturkrock där igen med modernt och gammalt.

  Ett härligt inlägg!

  1. Tackar! Tänkte att det nog även för dig, precis som för mig, var att traska längs Memory Lane. Och visst blir det ett annat lyster i bilderna om himlen är blå. Tyvärr kan man ju inte direkt ge sig ut med en blå färgkanon.
   Domkyrkan har ju sin historia med att ha blivit bombad och sedan uppbyggd igen. Och visst är guldbollen lite av en kulturkrock men jag gillar den. Ja, Salzburg med omgivningar har mycket och en hel del fick jag med mig hem.

 7. Jadu, Ditte, jag läser med stort intresse och tillika behållning om en av Alpernas vackraste städer. Du beskriver så bra vad jag känner och kommer ihåg, i alla fall lite, och känslan av att vilja tillbaka blir rätt stor.
  Jag hittade ett av dina gamla inlägg idag, det om din USA-resa 1979 och jag log med hela munnen. Vi har ju närmat oss det förut, många gånger och vi har så otroligt mycket gemensamt, både i då och nutid. Det är en lisa för själen att komma in till dig, det är lite som att flyta in i mina gamla dagböcker, att tänka tillbaka och att njutningsfullt minnas allt jag…och även du har varit med om.
  Det är befriande, det är mångfacetterat, det är så långt ifrån dagens instagramytlighet som det går att komma, det är eftertänksamhet och genuinitet. Tusen tack för att du finns och för att vi träffades i cybervärlden.

  1. Så roligt att läsa din kommentar. Ja, en hel del har vi gemensamt, något jag också tänkt på och glatt mig åt- Du har besökt långt fler länder och jag har börjat läsa din gamla blogg också. Så roligt och givande.
   Jag bodde i USA, i N.Y. mellan 1978 och 1979 och många upplevelser och resor blev det inom landet. Jag kan le åt detta och känna en väldigt glädje och tacksamhet över att jag fått uppleva detta.
   Nej, ytlig är jag inte. Har aldrig varit och lär nog inte heller bli det.
   Säger detsamma till dig. Så tacksam över att vi möttes. Och det kan jag tacka både pingvinerna på Falklandsöarna, Cap Horn och Buenos Aires för.

  1. Tack! Ja, Salzburg med omnejd och stora delar av dessa trakter i Alplandskapen är så mäktiga. Och man funderar på hur de en gång skapats. Ja, funikulär, så kallas dessa “spårvagnar som går uppför berget. Finns gott om dem i Alperna och ofta i skidorter. Väldigt praktiska för de rymmer många.
   Ny resa redan i morgon. Här går det undan.
   Stor kram

   1. Gerd /
    Du har säkert hört sången ” Funiculi, funicula…”
    Den komponerades 1880, då den första funikulären öppnades
    på Mr. Vesuvius.
    Åh, va` mycket man kan lära sej genom att läsa bloggar och leta lite grann. 🙂

    1. Nu när jag läser dina rader så känner jag igen den. Kanske Gerd också gör det.
     Och visst kan man lära sig mycket. Tack Ruth för denna lärdom som jag glömt av.

  1. Tack! Salzburg med omgivningar är verkligen vackert och jag tretar på uppåt så länge jag kan och orkar.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 8. Så har jag varit med dig på vägen uppåt mot Hohensalzburg, varit in i den vackra domkyrkan, in på en liten kyrkogård, så vackert belägen vid bergväggen, beundrat Guldsfären som jag gillar lite extra för den vanliga mannen som står högst upp, tänker till lite grann om vad konstnären har tänkt på när han skapade den, har mina egna funderingar och små analyser, hoppar ombord få funikulären med dig och tar några raska steg jag också för att få en bra utsiktsplats.
  Tack igen!

  1. Jätteroligt Karin att du är med. Jag funderade också en hel del på “Guldbollen” med mannen/människan på toppen. Försökte finns ut hur konstnären tänkt men det har jag ännu inte lyckats med så jag gör som du – tänker i egna banor. Vandringen här genom Salzburg gick i långsam takt för jag ville ju se och ta in det jag passerade. Och med hela kroppen.
   Önskar dig en fin söndag.

  1. Salzburg resan var så fin och med mycket att se och uppleva – Och väldigt roligt att denna gång bara vara turist. Hra varit i Salzburg förr både sommar och vintertid men då bara över någon dag. Denna gång blev det mer och tiden fanns för det jag ville se och göra.
   Roligt att du också tycker om Salzburg. Kunde ju ana det.

 9. Mycket igenkänning här! Ser att ni inte hade så bra väder, men fortfarande en fin stad och fin utsikt!

  1. Ja, Salzburg hade gjort sig än bättre i lite mer gynnsamt väder. Men det kom näst sista och sista dagen dagen.Kan tänka mig att ni kände igen er-

 10. Jag ligger lite efter med att läsa bloggar så har inte hunnit läsa det här förrän nu. Så roligt att se dina bilder från Salzburg och läsa om ditt besök där. Eftersom jag blev så förtjust i Wien är jag väldigt sugen på att även besöka Salzburg så småningom.

  1. Wien tycker jag också mycket om och har varit där några gånger. Salzburg har jag besökt en del gånger men då oftast bar över en dag eller två- både sommar och vinter. Men nu var dte gott om tid att “ta in stan” och det vill jag gärna ha. Omgivningarna är också så fina och det finns mycket att se och uppleva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *