Stockholm

Vackert upplyst och en kylslagen promenad

I gårdagens inlägg blev det en kylslagen promenad i delar av Stockholms City för att titta på några av de ljusinstallationer som finns med i “Nobel Week Lights”. Ljusinstallationer som nu under Nobelveckan ger huvudstaden ett extra lyster.  Nobelmuseet har  i samarbete med olika sponsorer, konstnärer m.fl. skapat ljusinstallationer där Nobel, nobelpristagare och deras olika uppfinningar är i fokus. Mäktigt och väldigt roligt att se. (Mer info.om installationerna, en karta över var de finns och ett bildspel finns här på hemsidan.) Även idag bjuder jag  på en del ljus och belysning, men inte direkt kopplat till “Nobel Week Lights”. Inte annat än att det över lag nu är vackert upplyst i Stockholm. Tänk er att det är -13 så det blir en rask och kylslagen promenad.

Stockholm. Hötorget. Konserthuset. Ljus i mörkret  Konserthuset i Stockholm är vackert upplyst och det strålar verkligen när mörkret fallit.  Men den tämligen avklädda skulpturgruppen, Orfeusgruppen, gjord  av Carl Milles, ser också ut att behöva några värmande ljusslingor. 

Vackert upplyst

Sergels torg är vackert upplyst och fint med alla ljus som speglar sig när det blivit mörkt. Sergels torg.  Också vackert upplyst. Spännande med alla ljus som speglar sig när det blir mörkt.

När jag står här vid Sergels torg och fått av mig mina torgvantar för att ta en serie bilder  tycks “glaspinnen” under tiden hamnat ovanpå spårvagnen som just passerar.

Stockholm. Sergels torg. En hel del ljus i mörkret. Tyckte bilden blev riktigt rolig med “pinnen” som hamnade ovanpå spårvagnen.

Vi fortsatte vår runda och stannade till  vid en av ingångarna till köpcentrat Gallerian.

Stockholm City. Vackert upplyst utanför Gallerian. Vackert upplyst även utanför Gallerian

Nästa stopp blev Centralbron.  Vi var på väg för att se belysningen på Stadshuset men stannade till även här. Undergången är vanligtvis grå och trist men nu hade man klätt betongpelarna med ljusslingor och det gav ett helt annat intryck.

Roligt att man även satsat på ljusslingor runt betongpelarna under Centralbron. Riktigt fint!

Så raskt vidare till Kungsträdgården. Hur fint som helst!

Stockholm. Kungsträdgården. Isbanan. Vackert upplyst. Hela Kungsträdgården är vackert upplyst. Och isbanan inte minst.

Tämligen genomfrusen landade jag hemma på Söder och gick längs kajen .Och som vanligt stannade jag till bara för att jag tycker att det är så vackert här. Tar in det jag ser.

Absolut njutbart. Även i -13 grader stannade jag till. 

Men jag ser också plötsligt något helt nytt på andra sidan Hammarbykanalen. En del av Värmeverkets grå cemetbehållare har fått färg och är belyst. Så läckert! (Värmeverket är världens största i sitt slag och man tar här hand om avloppsvatten som sedan blir till värme i våra element)

Stockholm. Hammarby sjöstad. Värmeverket är också vackert upplyst.Vackert upplyst är även värmeverkets cementbehållare. Riktigt tjusigt. Och jag gillar färgerna.

En kylslagen promenad

kom det att bli i -13. Och vi var ute i några timmar.  Men jag var varmt klädd. Mössan var på och det är den sällan annars och det inte är mer än -6 . Dunkappa på och fleecetröja under. Raggsockor i ull som jag fick  av en mamma till en elev i  min klass redan 2008. Och, i mitt tycke, det varmaste man kan ha på fötterna; fårskinnsfodrade UGG stövlar.  Frös inte alls. Så var dte då händerna. Jag hade mina varma tumhandskar i dun med mig men de är inte praktiska när man tänkt sig ta bilder.  Så ytterligare en present från föräldrar på skolan i Peking kom fram.Torgvantarna. Det är i princip en tumvante med en “lucka” och “fingrar”. Se nedersta bilden. Så dessa hjälpte mig bra så jag kunde knäppa bilder och ställa in kameran utan att ta vantarna av och på. Så smart!

 

34 svar på ”Vackert upplyst och en kylslagen promenad”

 1. Många fina bilder. BP kommer att bli glad över det lila värmeverket =) Isbanan är tagen som ur en Disneyfilm. Fina praktiska presenter. Tack för promenaden =)

  1. Njuter verkligen av att strosa runt i Stockholm när mörkret lagt sig. Så vackert. Kul att du hängde med.
   Och jag är så glad och tacksam för både sockar och vantar. Föräldrarna som stickat visste att detta med handarbete inte var min bästa gren-
   Trevlig kväll.

 2. Så otroligt vackra bilder du visar i dag! Rätt klädd var du verkligen men frysa vill man absolut inte göra.

  Kram och god torsdagskväll!

  1. Tack! Så fint ute nu med all vacker belysning. Jag tar chanserna att ge mig ut nu och rejäla kläder har jag. Och mina fårskinnsfodrade UGG stövlar är bra när det är rejält kallt.
   Just hemkommen efter några timmar ute. Inte mer än -1 i kväll men det blåste å andra sidan 13 m/sek så kallt blev det i kväll också.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Njuter så av att ta en sväng och titta på all vacker belysning som hela Stockholms innerstad bjuder på. Och Stockholm har verkligen satsat än mer i år. Isbanan i Kungsan är så fin och roligt att så många turister också vill testa.

 3. Att ljusa upp och med färger ger glädje 🤩
  Skrattar gott åt pinnen på spårvagnstaket. Minsann blir det överraskningar när en fotar, 😁
  Vantarna du visar påminner mig om min kära farmor som stickade snickarvantar till min farbror som var snickare och behövde specialmodellen för att slå i spik ute i kylan.
  Tack för turen i ljus.
  Mågott kram

  1. Just så är det. Och Stockholms centrala delar erbjuder nu så mycket vackert på belysningssidan. Jag skrattade också åt “pinnen” som plötsligt hamnade här på spårvagnstaket. Hade ingen aning om att det blev så. Är så glad för vantarna och de är perfekta när kameran ska fram med jämna och ojämna mellanrum. Roligt att du känner igen vantarna. Vet att dessa var mer vanliga förr.
   Härligt att du följde med .
   Varm kram

 4. Fint att dekorera även trista betongpelare. Isbanan ser ut som något hämtat ur en julfilm. Mycket vackert. Det gäller verkligen att ha rätt kläder på dig nu. Ull och fleece är perfekt. Jag gillar också torgvantar för de är så praktiska. Kram

  1. Jag blev så förvånad och glad när jag plötsligt upptäckte att denna trista grå betongpelare fått färg. Bra initiativ.
   Kungsträdgården är så vackert belyst och isbanan inte minst. Roligt att se att så många turister också söker sig hit och vill testa att åka. Visst var det lite Disney över isbanan.
   Bra med kläder hade jag och dessa fårskinnsfodrade UGG är så bra. Och vantarna är perfekta när kameran ska jobba på.
   Kram och trevlig kväll

  1. Så fint nu och jag passar gärna på att ge mig ut både på dagen och kvällen. Men nu är det ju vackrast när mörkret lagt sig med all belysning. Hela Stockholm City är så vackert belyst och Kungsan likaså.
   Kan tänka mig att dina UGG:s kan vara hala om det är snö runt om. Här i stan är det bra plogat på trottoarerna så det fungerar fint med UGG och de är ju så varma.

  1. Visst är det! Stockholm verkar satsa exra mycket i år. Och jag tar gärna en sväng ut när mörkret lagt sig för att ta del av Stockholm “by night”. Nåja, det är snarare tidig kväll som gäller fpr promenaderna.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Vackert! Speciellt i Kungsträdgården.Pch numera bälbekanta Thai bort.🙂
  Smarta torgvsntar. De jag stickar har helt öppet längst ut på alla fingertoppar. Dina var smartare.
  Ha det fint! Kram

  1. Jag njuter av den vackra belysningen som nu finns lite varstans och tar gärna en promenad när mörkret lagt sig. Fint även här hemma på kajen och hemma från soffan jag ser det mesta. Jag är så glad för torgvantarna jag fick i present och de är både varma och praktiska. Kanske kommer du att sticka liknande. Jag är väldigt förtjust i dem.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Så vackert! Så fint fotat! Tusen tack för den ljuvliga promenaden. Lätt för mig att säga, för jag sitter ju i värmen. Bra att du även visade din utrustning. Är mäkta impad över dina torgvantar som ju är helt perfekta. Har sett fingervantar utan topp och vanliga vantar, men inte både ock som du visar. Så himla bra!
  Favo bilderna: Helt klart pinnen som växer på spårvagnen och den annars så trista gråa cementbehållare. Den belysningen borde vara året runt. Den ger ju glädje:-)

  PS. Tack och lov betydligt varmare idag. En plusgrad. Nästan värmebölja;-) DS.

  1. Det var så fint och jag har ju det mesta på nära håll. Och väl påpälsad var jag ju. Mössa använder jag ju ganska sällan men även jag har en gräns när den kommer på. Vantarna är helt suveräna och inte minst när kameran ska fram titt som tätt- Varma är de också. Är så tacksam för den förälder som stickat vantarna och gett mig dem i present. Även raggisarna var en present från en annan förälder. DE visste att jag har “tummen mitt i handen”.
   Visst blev pinnen på spårvagnen bra. Upptäckte det inte förrän bilderna kom in i datorn.
   Blev så lycklig när jag såg att den grå cementbehållaren som hör till värmeverket fått fin färg på sig. Hoppas också den blir kvar.
   Varmare idag. Men det blåste 13 m/sek så det var ändå riktigt kallt och rått. Men ute i kväll har jag varit.

  1. Synd att du blev besviken på Nk:s skyltning men man tycker ju olika. Kanske var det den nyare versionen du såg? När jag passerade i måndags såg jag att det då var en annan version mot när jag såg den första gången. Verkar som om de ändrat den. Jag tyckte den ursprungliga versionen var bra och med fint Stockholmstema.
   Stockholm nu med all sin belysning och extra denna Nobelvecka är ju riktigt fin. Bara att njuta av en stad i ljus.

 7. Jag bockar och bugar för att jag får följa med på en tur genom ett upplyst Stockholm, osäkert om jag hinner in till stan innan jul?
  Så fint det är överallt, inte minst i Kungsträdgården, wow säger jag bara!
  Väl påpälsad är du ju också, smarta torgvantar!
  Må så gott!
  Kram!

  1. Du är så välkommen att följa med mig på mina irrfärder bland Stockholms belysningar av skilda slag. Verkar som om “alla” satsat extra mycket i år på sin belysning. Inte minst Kungsan.
   Ja, med -13 så var det nödvändigt att vara rejält klädd för vi skulle ju vara utomhus i några timmar. Klokt nog kortade vi av rundan men det blev ändå nästan tre timmar. Torgvantarna är perfekta när kameran ska jobba.
   Ha det gott du också.
   Kram

 8. Tänk vad man kan göra med ljus. Rätt belysning får det fula att bli vackert och det fina att bli än finare, fantastiskt.
  Bilderna är väldigt bra, jag förstår att du är nöjd med din kamera. Det är oftast klurigt att få så bra bilder i mörker, trots belysning.
  Nu är det väl mildare även i Stockholm ?
  Här i Linköping har vi fått en del snö under natten men nu väntar + väder.

  1. Tack! Kameran är bra och riktigt bra på mörkerbilder. Har också en systemkamera men den är tyngre så jag orkar inte bära den med mig om det blir långpromenader. Men den fick jobba på så vantarna gjorde nytta. Stockholm är en så vacker stad och man har nu i verkligen i hela city satsat på belysningen och fått huvudstaden att lysa än mer. Så fint att strosa runt och njuta.
   Det var mildare i går med +-0 men det blåste 13 m/sek så det var kallt på ett annat sätt.
   Idag är det gråväder och regn och snön är borta. Men de vackra belysningarna består.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Jag tycker alltid att Stockholm är en vacker stad men just nu är det verkligen en stad i vackert ljus på alla sätt. Vantarna är hur bra som helst och inte minst när det är så kallt och kameran ska fram och jobba.
   Mycket mildare idag och det regnar så snön är borta.Tacksam dock för all vacker belysning i huvudstaden.
   Trevlig fredag

 9. Få kan som du beskriva Stockholm i ord och bild. Ja, alla slags ljus ger en speciell stämmning…
  Hälsningar från Malaga, också en stad i ljus!

  1. Hej, Solan!
   Tack för fina ord! Och tack för hälsningen från Malaga.Kan tänka mig att det är en stad i ljus på alla sätt-
   Njut och ha det allra bäst.

 10. Får läsa tillbaka lite senare, hinns inte just nu. Vilka färger, otroligt tjusigt, håller cementbehållaren, fantastiskt fin ,-) Så roligt att den är upplyst, härlig färg.
  Allt ser magiskt vackert ut ,-)
  Jag byltar också på mig, fleesetröja värmer skönt!
  Snygga vantar perfekta med kamera, jag får böka av mig mina dubbla vantar ,-)
  Snygga fårskinnsfodrade stövlar. Snälla föräldrar till dina elever, värmer både händer, fötter och hjärta. Raggsockor har jag med, varmt och skönt.
  Härliga bilder . Önskar dig en trevlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Det är så fint i Stockholm nu och jag rör mig gärna ute när det mörknat för att se all vacker belysning. Jag blev så glad när jag såg cemtbehållaren, vet inte vad den innehåller, men den var riktigt fin med färg som belyste dem.
   Vantarna är så bra och perfekta när kameran ska upp och ner. Behöver ju inte ta dem av mig.
   Är så glad och tacksam för dessa föräldrar so så generöst försett mig med både raggsockar och dessa fina och praktiska vantar.
   Önskar dig också en trevlig helg.
   Kram

 11. wow, så fint med ljusslingorna på konserthuset.

  Det blev en roligt bild med glasobelisken ovanpå spårvagnen.

  Fint med hjortarna som har trädkronor som horn.

  Men kanske det bästa ändå är ljusslingorna runt pelarna under Centralbron. Det blev ett riktigt lyft.

  Kungsträdgården är ju magisk med all belysning.

  Håller med om att det är fint vid Thaiboat och det ser så mysigt ut i “isgloberna”.

  Tänk att den ljussatt tråkig cementbehållare kan bli så vacker. Fina färger.

  Klokt av dig att klä dig varmt. Det kan vara besvärligt att fota vintertid då man snabbt blir kall om fingrarna och då är det ju bra att ha sådana torgvantar. De är jättefina.

  1. Vi har traskat på och jag tycker vi lyckats visa/förmedla ett vackert upplyst Stockholm.
   Bilden med glasobelisken ovanpå spårvagnen blev bra men jag såg det inte förrän bilderna kom in i datorn.
   Blev extra glad över att den här grå “cementbehållaren” som hör till värmeverket fått färg på sig och hoppas färgen stannar kvar.
   Torgvantarna blev så bra och jag är så glad för dem för det var verkligen isande kallt. Och att då ta av vantar för att ta bilder är ju knepigt. Kall blir man ju också.
   Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *