Stockholm

Nobelveckans ljus i Stockholm – En fortsättning

I början av veckan promenerade väninnan Agneta och  jag runt i Stockholms City för att se några av de ljusinstallationer som finns utplacerade nu under Nobelveckan. Och att det är ljusfestival “Nobel Week Lights”, “Nobelveckans ljus”, är påtagligt. (Utförlig info, via länken ovan. ) Inspirationen till dessa ljusinstallationer kommer från personer och olika insatser som blivit tilldelade Nobelpriset och olika konstnärer har skapat dem.

Hela Stockholm fullkomligt badar i vacker belysning och kommer så att göra även när belysningen från Nobelveckan slocknat. Om du missade första delen av vår runda så finns den här. Kallt var det i verkligen i tisdags när vi var ute, -13. Och kallt var det även igår när vi var ute. Inte om man såg till temperaturen som var +-0 men det blåste 13 m/sek, så kylan slapp vi inte. Men vi är uthålliga.

Informationen om ljusinstallationerna kommer dels från hemsidan och dels från anslag vid respektive installation.

Stockholm. Nybroplan. Dramaten. Här började vi vår vandring i skenet av Nobelveckans ljus. NNybroplan och Kungliga Dramatiska teatern var utgångspunkt gårdagens vandring bland “Nobelveckans ljus”. Här installationen “Great Minds- Brainstorming” Idéernas födelse hyllas. Här framträder ljuskonstverket i form av två hjärnor i dialog. En blinkande och lysande “brainstorming”.

Vår väg; Nybroplan, Blasieholmstorg, Skeppsbron, Skeppsholmen, Östasiatiska museet, Strömbron, Riksplan framför riksdagshuset och Stortorget i Gamla stan.

Nobelveckans ljus – “Nobel Week Lights”

Blasieholmstorg och installationen “See Colour” blev nästa stopp. Fascinerande. Vad är det som gör att vi ser färg?Och var är färg? Hur skiftar färgerna? Och vad är det som påverkar att vi uppfattar färgblandningar och nyanser. 1967 tilldelades den finlandssvenske forskaren Ragnar Granit tillsammans med ytterligare två Nobelpriset i fysiologi

Stockholm. Blasieholmstorg. Mer av Nobelveckans ljus såg vi här i ljusinstallationen "See Colour"Stopp nummer 2. Mer av Nobelveckans ljus blev det på Blasieholmstorg där vi blev fascinerade av “See colour”

Skeppsholmsbron. Här heter ljusinstallationen “Supernova”. Supernovor är bland de mest våldsamma händelserna i universum. En stjärna exploderar och mängder av energi i form av gaser och strålning blir frigjorda och lyser upp en miljard gånger starkare än vår sol. På bron är man omgiven av mindre supernovor och vattnet i Stockholms ström slukar ljuset.

Skeppsholmsbron in mot City. Och lamporna ändrar sken och sprider ljus som olika ekon. Absolut svårfångat på bild.

På andra sidan bron, på Skeppsholmen,var det lättare att få till en bild. Ljusinstallationen här heter B12 och är en vitamin som håller nerv och blodceller friska. B12 är inspirerad av brittiska Dorothy Crowfoot som fick Npbelpriset i Kemi 1964.  Att installationen finns i och ovanpå  vattnet har att göra med att vatten är en förutsättning för liv och att B12 är en vattenlöslig vitamin. Dessutom är ju Stockholm en stad på vatten.

Stoclholm. Nobelveckans ljus, Nobel Week Lights. Här Sepppsholmen och ljusinstallationen vitamin "B12" “Nobelveckans ljus”  och här och installationen “Vitaminen B 12. Konstverket är ihålig och gjord av hopsvetsade armeringsjärn och en speciell ljustråd ger det skiftande skenet. Här vill man också synliggöra det som finns under  ytan. 

Nästa stopp blir Östasiatiska museet.

Här stannar vi ett bra tag och får en privat förklaring till installationen som heter “Sender Receiver” – Sändare -Mottagare. Konstverket baserar sig på fotosyntesen och kolets kretslopp på jorden. Här har man använt handmålade diabilder som man projicerar med gamla analoga projektorer som tidigare var i bruk på Kungliga Operan. Bilderna på fasaden kan ändras både i färg och utseende och har påverkats av gamla japanska boro textilierna där inget går till spillo. Konstverket vilar mot den östasiatiska zen filosofin (Metoder som hjälper en att leva och vara i nuet och som utvecklades under 1200-talet) I bilderna finns också cirklar som symboliserar upplysning, styrka, elegans och hela universum.

Sändare- Mottagare/Sender Receiver; är tänkt att skapa ett oändligt flöde av energi mellan solen, jorden, bladet (fotosyntesen) och tittaren.

Här två av de gamla projektorerna som man lånat från Operan för att kunna visa de handmålade diabilderna. 

Mot Gamla stan

Från Skeppsholmen gick vi mot Gamla stan. I motvind. Vid Strömparterren, framför Riksdagshuset  kunde vi skymta ett blått ljus på himlen. Även detta en ljusinstallation, “Dialog” inspirerat av Nobelpriset i fysik 2009. Då fick Charles K. Kao priset för “banbrytande insatser angående ljustransmission i fiber för optisk kommunikation. Här visas detta av starka ljusstrålar riktade mot himlen.

Kanske var det så att alla andra ljus i närheten förtog lite av effekten av just denna ljusinstallation. Men de blå strålarna syntes och skapade ett varierat mönster på himlen.

Nästa stopp blev Riksplan, den öppna platsen framför Riksdagshuset.  Här uppmärksammar man att det 2021 är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige  och 120- årsjubileet för Nobelpriset. Där installationen nu står är det under våren tänkt att det ska komma en staty som manifesterar just detta men att den kvinnliga rösträtten blev införd.

Stockholm. Riksdagshuset. Riksplan. Nobelveckans ljus uppmärksammar här med ljusinstallationen. "Making Women Visible" att det är 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt. Nobelveckans ljus uppmärksammar här utanför Riksdagshuset att det i år, 2021, är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och gör det med “Making Women Visible”  (Mer om tankarna bakom finns att läsa i länken)

Från Stallbron som leder över till Gamla stan kunde vi än en gång se det vackert upplysta stadshuset.

“Earth from Space”

Till sist

Stortorget i Gamla stan, framför Nobelmuseet. Här finns “Fragments of Reality” – Fragment  av verkligheten som fungerar alla timmar på dygnet utan elektrisk energi. Eftersom julmarknaden pågick och lyste upp Stortorget var det en utmaning  i sig att ens få till en bild. Här har man använt små speglar som med hjälp av vinden reflekterar omgivningen. På dagen det naturliga ljuset och på kvällen det konstgjorda ljuset från lampor. Hur man ser och upplever installationen beror på från vilken vinkel man ser det, vinden och tiden på dagen. Ibland är det nästan osynlig. Och så var det när jag tittade på det och försökte få till en bild.

Fortfarande finns det 4-5 installationer vi inte sett,  men vi var nöjda med dagens runda och bestämde oss för att tina upp och sammanfatta dagen på vårt favoritställe, Café Fika & Wine på Österlånggatan.

Väldigt trevligt även utomhus. Men vi valde att slå oss ner inomhus. (När vi gick såg vi att några slagit sig ner här ute och drack glögg)

Favoritbordet ledigt. En god smörgås med skagenröra och ett glas rött vin blev det för min del. Och Agneta slog till på en kantarelltoast. I denna sköna 1700-talsmiljö blev vi sittandes länge.

 

30 svar på ”Nobelveckans ljus i Stockholm – En fortsättning”

 1. Wow, vad fint! En riktig stad i ljus. Härligt att se!
  Tror minsann att min dotter också får glädjas åt ljusen denna helgen då hon är och hälsar på en god vän i Sth. Ska bli spännande att se om hon också fotograferar ljusen om det är annat som hamnar i hennes bildflöde 🙂

  Ha en fin nobelhelg!
  Kram

  1. Så roligt att se detta och vara en del av det.
   Det hela pågår t.o.m. söndag så hoppas din dotter hinner ta del av ett smakprov av detta. Är det nu Nobelvecka så är det.Men hela Stockholm är också så vackert belyst.
   Önskar dig också en fin Nobelhelg. Tänker tillbaka och minns med glädje de två Nobelfester jag haft förmånen att få vara med på. Verkligen minnesvärt-
   Kram

 2. Jag imponeras verkligen av hur väl genomtänkta alla installationerna är och vilka ämnen de tar upp. Ett mycket bra komplement till Nobelveckan. Att avsluta med lite gott att äta och dricka är också väl genomtänkt. Kram

  1. Verkligt roligt att se detta och det trots både kyla och stark vind. Allt är verkligen så väl genomtänkt och väldigt roligt att se och att få veta mer om symboliken i ljusinstallationerna.
   Ett fint avslut blev det också. Och gott.
   Kram

 3. Visst blev man lurad igår med nollgradigt. I lä var det värmebölja, men när blåsten träffade en blev man djupfryst på en gång. Ungefär samma visa idag…
  Men nu till dina fantastiska bilder. Första delen av Nobel Week Lights var ju fantastisk, men jag tycker nog att dagens inlägg ännu vassare. Helt fantastiska utsmyckningar som du fångade helt perfekt.
  Förresten såg jag idag att Freedomtravel följde i dina fotspår när det gick en sightseeingtur med en norsk bloggare. Du ser:-)

  1. Tack! Ja, vi tyckte nog också gårdagens installationer vi såg var bättre i stort.
   Och det var verkligen kyligt.Jag tittade på termometern och klädde mig efter +-0. Aj, vad jag bedrog mig. Agneta också- Men med 13 m/sek var det isande kallt.
   Det ar så roligt att se dessa ljusinstallationer och vi fastnade länge vid östasiatiska där vi fick en personlig guidning. Väldigt roligt och intressant.
   Såg att “Freedom” hade passerat Brunkebergstunneln men vi tog oss an nästan alla installationer. Finns några kvar men de lämnar vi därhän. Är vädret ok i morgon så tittar jag förbi Stadsgården och Stadsmuseet.

 4. Oj så mycket ni har hunnit med att se i blåst och kyla, imponerande! Vi som läser din blogg bara tackar och tar emot! Superläckra ljusinstallationer. Jag fastnade för vitamin B12, så läckert i vattnet, och Dialog, så läckert med de blå strålarna! Making women visible var också så fin, liksom speglingarna på himlen där i gamla stan. Så en skön avslutning på det fiket som jag också vill besöka, mums med skagenröra, gott vin i den miljön. Tack för att vi får hänga med!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Vi har gnetet på men det har varit så vackert att se både ljusinstallationerna i “Nobel Week Lights” och även hur Stockholm är så vackert belyst. Mycket spännande och roligt att veta mer om bakgrunderna och hur konstnärerna tänkt.
   Kan verkligen rekommendera “Fika&Wine” här på Österlånggatan. Väldigt trevligt på alla sätt. (Mer smårätter och smörgåsar samt kaffebröd som serveras.) Och gott vin vin- Även bubbel.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Ännu fler härliga och upplysande bilder! Dessutom en god och trevlig avslutning för er del. En macka helt i min smak kan jag säga 😀

  Kram och god kväll!

  1. Jadå! Så fint att se dessa ljusinstallationer. Verkligen sevärda. Och några fastnade vi helt klart mer för. Kallt även denna dag, mest vinden, så skönt att vi kunde värma oss med en god smörgås och gott vin.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Verkligen storslaget, blir nästan mållös, av allt det vackra och påkostade!
  Tack för föreställningen!

  Så roligt att ha med sig en väninna som också vill ta en lunch med ett gott vin till. Jag var på stan idag med mina icebugs på och gick in på bokhandeln och på Amalias Fröjd. Faktiskt inte så mycket folk. Fick gjort mina ärenden. Funderade på om jag skulle köpa med mig en lunch, men nej, kände mer för att laga hemma lite senare, så så blev det. Min Nobelmiddag.

  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Stockholm nu har så mycket av det mesta och jag är inte sen att ta det till mig.
   Nu när vi sett dessa ljusinstallationer så är det sen eftermiddag och kväll som gäller eftersom dessa ljusinstallationer gör sig bäst när det är mörkt.Och Stockholm är då extra vackert med alla ljus. Så det var kväll innan vi slog oss ner. Men så trevligt.
   Här hemma i kväll är det champagne som gäller med lite tilltugg tillsammans med ett par vänner.
   Tänker, nu när jag/vi ser programmet från Stadshuset, på de två fantastiska Nobelfester jag hade möjlighet att vara med på. Absolut minnesvärt och en fantastisk upplevelse.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 7. Vad kul att se detta hos dig! Förra året gav vi oss ut för att titta på Nobel week ordentligt. I år har det inte blivit så, men vi har varit i stan så något fastnade nog ändå på bild i senaste inlägget 😉

  1. Jag var ute förra året också och i ett par vändor. Och det gav mersmak. Jag såg att ni hamnade i Brunkebergstunneln och fick med det. Den piggade upp. Men det är mycket fint i år och jag har fått med det mest under våra promenader. Extra roligt när vi var vid Östasiatiska och fick en personlig guidning där av deras ljusinstallation.

 8. Otroligt läckra ljusinstallationer – helt fantastiskt vackert och spektakulärt! Sen gofika på det – kan ju knappast bli bättre :-)¨

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Jätteroligt att se alla ljusinstallationerna och just nu är ju hela Stockholm en vacker sådan. Och skönt att värma upp oss efter rundan för det blåste rejält och var kallt. Inga minusgrader men vinden gjorde sitt.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 9. Ååh så många fina ljusinstallationer – imponerande! Roligt att få följa med och titta! Någon dag ska jag ta mig in till “min” stad och se hur det ser ut 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Roligt att ha sett dessa och hela Stockholm lyser extra under denna vecka. Vore roligt att vid tillfälle se hur det ser ut i din stad nu i december.
   Önskar dig också en trevlig lördag
   Kram

  1. Gör gärna det! Hela Stockholm är verkligen “en stad i ljus” och extra nu under Nobelveckan. Men kan tänka mig att det är mycket folk ute.
   Trevlig helg.

 10. Ni har tydligen ingen elbrist i stora staden 😉 Men vackert är det såklart! Jag bara älskar alla ljuspunkter du visar upp 🙂

  1. Vad gäller elbristen så vet jag inte men däremot är den dyr. Men kanske är det Nobelstiftelsen som står för en del av kostnaderna. Vackert är det verkligen och roligt att det under Nobelveckan satsas extra.
   Kul att du är med-
   Trevlig helg

 11. Riktigt vackert och härligt med alla ljussättningar i mörkret vid denna årstid.
  Skönt att ljuset får bli kvar även efter nobelveckan, tack för denna rundvandring.
  Funderar på att köpa lite fler ljusslingor här, ev en snöflinga eller två som “lillasyster” har hos sig, det var vackert tycker jag.

  Ha en underbar lördag nu Ditte.

  1. Det är verkligen vackert med all belysning och man har ju satsat än mer under Nobelveckan. En del blir ju kvar ett bra tag till och det tackar vi för.
   Kul att du hängde med runt.
   Satsa du på några fler ljusslingor. Låter väldigt fint med snöflingor.
   Önskar dig och frun Guldkrycka en fin helg.

 12. Så roligt att få hänga med på ännu en runda med ljusinstallationer. 🙂
  Favoriten är sändare/mottagare som belyses på husfasaden, där träden bildar skuggor. En jättefin bild.
  Läckert med de blå ljusstrålarna som lyser upp i himlen.
  Ljusinstallationen vid Riksdagshuset är enkel men man förstår precis vad den föreställer. Den hade gärna få stå kvar där även efter ljusfestivalen.
  Stadshuset är ju bara för häftig i färgerna från rymden.
  Intressant med speglarna som reflekterar ljuset dag som natt.
  Det gås mysigt ut på caféet och mackan ser ut att vara god.

  Nu ska vi se hur det går med mitt inlägg, raderna verkar komprimeras ihop till ett enda stycke.

  1. Jätteroligt att du gick med. “sändare – mottagare” var vi också väldigt förtjusta i. Och så roligt att få en personlig guidning i hur bilderna framställts och sedan projekteras. Utanför riksdagshuset ska det komma en sorts staty som symboliserar kvinnors rösträtt men jag tycker också att denna kunde få vara kvar.
   Mycket spännande att titta på har det varit och vi har verkligen uppskattat att traska runt.
   Skönt att också tina upp mellan varven.
   Trevlig helg.

 13. Tack!
  Så trevligt att få se allt detta vackra. Skulle gärna åka in och se det på plats, men det blir tyvärr inte av. Men, nu kan jag, tack var dig, njuta av alla vackra ljusdekoratoner.
  Tjusiga bilder har du tagit.
  Kram!

  1. Tack! Ja, kameran har jobbat hårt och en del bilder blev riktigt bra. Är ju svårt ibland i mörker att veta hur inställningarna sedan ska te sig. Man ser ju inte förrän man är hemma-
   Så roligt att du tittar in och är med här på denna vackra ljusfest.Och jag har nog täckt in det mesta.
   Önskar dig en fin kväll denna tredje advent.
   Varm kram och många tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *