Stockholm

Ljusfestival i Stockholm under årets Nobelvecka

.Sedan några dagar tillbaka så pågår det en ljusfestival i Stockholm; “Nobel Week Lights” . En festival som äger rum i olika delar av vår huvudstad under Nobelveckan mellan den 4 och 12 december. Inspirationen till dessa ljusinstallationer kommer från  personer  och olika insatser som blivit tilldelade Nobelpriset. Allt om denna ljusfestival, inklusive kartor, program och var man kan hitta ljusinstallationerna och tankarna bakom dem finns här på Nobel Week Lights hemsida. Informationen om ljusinstallationerna har jag hittat dels vid installationerna och dels från hemsidan och har sammanställt den här

Tillsammans med väninnan Agneta gav jag mig igår eftermiddag ut i kylan för att ta en titt på årets upplaga av Nobel Week Lights. Trots karta var det bra att vara utrustad med en rejäl portion envishet för att hitta platserna. Men envisheten är ju inte direkt en bristvara hos mig.

Dags för årets ljusfestival i Stockholm

Gårdagen var vädermässigt kallt och det var -12  när vi klockan 15.30  startade vid Brunkebergstunneln. (Installationerna är upplysta från klockan 16 och till 22.) Jag hade ambitiöst lagt upp vår rutt och tänkt att vi kunde ta oss an 18/22 installationer. Men när jag i söndags funderade på upplägget hade jag inte tagit med i beräkningen att det skulle vara så kallt. Ambitionen var väl stor i denna kyla, så vi kortade av rundan till att  under gårdagen besöka åtta av installationerna. Fler kommer på fredag.  Så då går vi.

Start för vår del vid Brunkebergstunneln sedan följde vi de blå prickarna och avslutade med  en värmande målgång vid varuhuset NK och deras Art Bakery.

Vi gick genom Brunkebergstunneln , en gång och cykeltunnel under Brunkbergsåsen och som förbinder Tunnelgatan och David Bagares gata i stadsdelen Norrmalm. Här  finns ljusinstallationen Riddle 102 som KTH, Kungliga Tekniska Högskolan bidragit med. Em installation som ska fånga den tudelade naturen som kännetecknar Alfred Nobel. Å ena sidan det tekniska med bl.a. dynamiten och så den andra sidan. Hans mer konstnärliga sida där han skrev poesi.

Stockholm. Brunkebergstunneln. Nobel Week Lights är verkligen en härlig ljusfestival som lyser och piggar upp. Brunkebergstunneln är ca. 230 meter lång och i vanliga fall en trist historia att passera genom. Men nu under denna ljusfestival har miljön verkligen lättats upp. Och ljuset ändrar färg efter hand  man rör sig i tunneln. Riktigt läckert.

Här i tunneln, 15 -20 meter under gatorna, kändes det med det blå skenet som att gå i en tunnel under vattnet.

Runt Sergels torg

Nästa stopp för oss var Sergels Torg,  där vi hade tre installationer att titta på. Men först gällde det att upptäcka dem.

Stockholm . Sergels torg. Här är det en nästan året om en ljusfestival . Sergels torg är ju även utan extra ljusinstallationer väl upplyst på olika sätt. Inte minst glasobelisken, “pinnen” som ändrar färg. Namnet är egentligen “Kristallvertikalaccent “och den är  tillverkad 1974 i glas och stål och konstnären är Edvin Öhrström. 

Vi skulle till Soltorget, alldeles vi Sergels torg. Efter lite funderande kom vi på att det var den lilla öppna ytan mellan Sveavägen och Sergelgatan. Men torg? Nåja. när vi kom såg vi en grå båge utan belysning.Men så genom ett trollslag blev den belyst. Och i olika färger. Här stod vi nu framför HEXX ∅NE  som går tillbaka till den egyptiska civilisationen och de första soluren. Här är det olika tideräkning och tid från olika kulturer som symboliseras och fram till dagens sätt att se på tid.

Ljusinstallationen är en hyllning till de som 2014 blev tilldelade Nobelpriset i fysik för sin forskning och uppfinnande av LED-ljus.

Sergels torg. Soltorget. Hexagonen, en av mina favotiter på årets ljusfestival, Nobel Lights Week. Hexagonen sedd från kortsidan. Så läckert med belysningen som mjukt ändrar färg. Absolut en av favoriterna på detta års ljusfestival. 

Vi hade ytterligare två ljuspunkter att titta på här på och runt Sergels Torg. Men var?

Nere på plattan trodde vi att dessa gröna lampor ingick i det hela. Riktigt fina men de är fristående.

Mer från Sergels torg

Men se vi var nära. Riktigt nära. Här var så de två vi letat efter. Trodde vi. Det blå ljuset på ett par av Hötorgsskraporna hörde hit; Skyview och lite bakom Glasobelisken skymtar den andra, Reaction Video, skapad av Beckmans Designhögskola. Denna video är kopplad till årets fredspristagare, Maria Resa och Dimitrij Muratov-

Skyview är Vintergatan, vår egen galax. En öppning mot det stora där tiden tar slut. Tanken bakom verket är att påminna oss om vår egen jords litenhet. Över delar av den öppna “Plattan” på Sergels Torg finns också 1800 lysande glober spända på 30 linor som hör till “Skyview”. Globerna ska ge en förnimmelse och  kontakt med den stjärnhimmel vi sällan ser från centrala Stockholm.Globerna styrs individuellt och ska påminna oss om vår egen galax.

Stockholm. Sergels torg och "Plattan" är så vackert belysta. Och är det ljusfestival så är det. Plattan och Sergels torg verkligen strålar. Och är det ljusfestival så är det.

Strax “bakom” Stadsteatern/Kulturhuset ligger Benny Fredrikssons torg. Och där blev nästa stopp. Här bestod ljusinstallationen som kallas Cyber/Glow av en frågesport. (Här kan man interagera via  sin telefon och en QR kod som finns på plats)  Lite knepigt att förklara syftet men här finns en utförlig förklaring.

Vi går vidare

Vårt nästa mål är den diskreta “Tysta Mariegången”, en passage i Centrala Stockholm, helt nära Centralen och hotell Sheraton. Viss utmaning att hitta den.Men efter att ha frågat vakterna vid en av departementsbyggnaderna kom vi rätt. (Google maps kunde inte alls vara behjälpliga)  Här i gången möttes vi av “Tunnel Vision”. En installation av Stockholms universitet och Kungliga Konsthögskolan. Tanken är att i en passage tar man sig ut och in och vad händer här längs vägen. En plats med mångfald.

“Tunnelvision”

Det är riktigt kallt och när vi kommer till Stadshuset, vårt näst sista stopp för dagen, strejkar tyvärr batteriet till kameran. Det är -13 och batteriet har fått kämpat på en hel del. Så tyvärr är bilderna från Stadshusets ljusinstallation inte så lyckade. Namnet på den är “Earth from Space”. Extrema fenomen i rymden ger liv till planeten jorden.

Belysningen på stadshuset skiftar och ska visa på storskaliga händelser som sker i rymden som blir till fyrverkerier.

Så Kungsträdgården. Här är det lysande gungor med titeln “Sense Light Swings”. Sitsen på gungan är gjord av transparent akryl och är belyst inifrån av av en remsa med kraftiga lysdioder. Gungorna fanns här även förra  året och blev så populära att de är tillbaka även i år. Jodå, både Agneta och jag  testade.

Apropå förra året. Jag var även då ute och upllevde ljusinstallationerna och så här såg det ut då;  Hyllning till ljuset och Ljushyllning i Stockholm. Men då hade jag ett kamerabatteri som fungerade.

Eftersläckning och upptining blev det på “Art Bakery” på Regeringsgatan. Och upptiningen fortsatte hemma sedan resten av kvällen.

 

36 svar på ”Ljusfestival i Stockholm under årets Nobelvecka”

 1. Ni gav er ut på en av de kallaste kvällarna vi haft, bra gjort. Kämpade själv med kamera och stela fingrar igår. Det var fina installationer du visar och min favorit blev linorna över Sergels torg.

  1. Så blev det. Men när vi planerade så anade vi inte denna kyla. Men vi ändrade i programmet och kortade av turen med hälften. Ljusinstallationerna ä rju kvar ytterligare några dagar.
   Linorna här vid Sergels torg tyckte vi också om. Vi ska ut ett varv i morgon och det blir roligt. Och inte så kallt hoppas vi.

 2. Bra gjort i kylan.
  Lite jobbigt fotografera då.
  Förstår fikapausen var efterlängtad.
  Gillar inte frysa när man kommer hem efter kylslagen promenad eller cykeltur.
  Då vill man känna sig varm!

  1. Kallt var det verkligen. Inte minst att ta bilder. Men jag har kombinerade tumvantar som också är fingervantar med hål i så jag behöver inte ta av dem. Väldans praktiska.
   Det är så vackert nu i Stockholm med alla ljus och inte minst all extra belysning som är under den här veckan.
   Idag är det bara -1. Rena rama värmeböljan.

 3. Så vackra bilder och så passande festival vid den här tiden. I Malmö pågår en ljusfest men det har blivit ett himla liv. Den äger rum i en av parkerna och området har spärrats av för allmänheten och entrén är dyr. Dessutom så får inte hundar följa med vilket är märkligt när det ör en del av parken.

  Ni har verkligen haft det kallt medan vi har sluppit betydligt lindrigare undan.

  Kram och god kväll!

  1. Stockholm är så vackert med all belysning, både den som hör till Nobel Week Lights och i övrigt. Vad trist att det i Malmö krävs betalt för att komma in i parken. Antar att parken är en offentlig park. Tänk om man här skulle kräva betalt och hundfritt i Kungsträdgården.Skulle aldrig ha gått.
   Igår var det rysligt kallt och det tog tid innan vi tinade upp. Men idag bara -1.Rena värmeböljan.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   kram

 4. Coola skapelser. Klokt att tina upp med en god croissant och ett glas rött =)
  Belysningen i den annars så dystra gångtunneln kunde väl få stanna permanent nu när de satt upp den?
  Min favorit är Hexagonen.

  1. Visst är det. Några gillade vi bättre. Hexagonen tyckte jag om liksom stjärnhimlen över “Plattan” Sedan var belysningen på Stadshuset jättefin men då la min kamera av.Alltför kallt för att batteriet skulle vilja samarbeta.
   Hoppas belysningen kan bli kvar i Brunkebergstunneln. Den behöver piggas upp.
   Trevlig kväll

 5. Allt för bloggen;-) Beundrar er att ni gick en så lång promenad i den bistra kylan. Här var det minus 16 grader… Tycker att din kamera gjorde ett utmärkt jobb. Den är ju faktiskt ingen viking;-) Fantastiskt jobbat av dig och din tro, gna följeslagare.

  Minns hur jag njöt av ditt inlägg ifjol. Toppen att Stockholm även i år satsar på “Nobel Week Lights”. Många favoriter men tyckte att HEXX ∅NE, Tunnelvision, Stadshuset och gungorna är extra fina. Ser mycket fram emot en fortsättning på “ljusvandringen”.

  Hade du gått idag hade du troligen frusit betydligt mindre. Två minusgrader kändes som vår idag:-)

  1. Nja, inte riktigt. Det var ju tisdag och det är våra promenaddagar. Men när jag planerade vår rutt så hade jag inte i tankarna att det skulle vara -13. Så vi kortade av vandringen en hel del Annat hade inte varit möjligt. Lite trist att kamerans batteri la av vid Stadshuset men kallt var det ju. Och det är ju ingen kamera eller med batteri för denna kyla. Läste hos Paula att hennes batteri också trilskades) Stadshuset var så vackert belyst men fick inte med det.
   Fortsättningen kommer på fredag för vi tar en ny, kompletterande sväng i morgon. Det ska inte vara så kallt och det tackar vi för. ( Kanske ändå bra att medföra lite mörk rom som kan värma)

 6. Så intressant och trevligt att få följa med på denna ljuspromenad. Fast jag håller med, det var i kallaste laget. Än hur man klär på sig så är ansiktet svårt att hålla varmt i sträng kyla.
  Roligt att få se dessa ljus installationer. Det är så vackert och du har tagit så fina bilder.
  Jag visste inte att de har ordnats det så vackert i Stockholm nu dessa dagar. Men jag kan ändå inte åka in så jag tackar så mycket för denna runda.
  Mackan ser god ut och även ett glas vin till. Behövs för att hålla värmen, kan jag tänka.
  Trevlig kväll.
  Varm kram till dig.

  1. Kallt var det och inget vi hade räknat med när vi bestämde rundan. Men vi kortade av den. Mitt ansikte är ju så skadat av solen och behandlat så det var knepigt. Och händerna för att kunna knäppa bilder. Men det var så fint att se belysningarna.Både de som är speciella för Nobelveckan och de andra.
   Jag delar så gärna med mig och mer från Nobelveckans ljusinstallationer kommer på fredag. Ska ut ett varv i morgon också.Så du är så välkommen att hänga med via bloggen-
   Vinet värmde gott och mackan smakade bra. För kallt var det.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 7. En superfint ljusinstallation eller många förresten. Så passande att den kopplas ihop med Alfred Nobel. Brukar det alltid vara så. Jag läste om Cyber/Glow och tyckte det var smart att kunna följa olika pristagare. En mycket genomtänkt installation över huvud taget. Kram

  1. Så mycket fin belysning här i stan nu. Både det som tillhör Nobelveckan och även i övrigt. Jag vill minnas att detta med ljusinstallationerna kom till förra året när det inte blev några direkt andra Nobelfestligheter. Även då hade belysningen till just Nobelveckan anknytning till Nobel, pristagare och uppfinningar.
   Här finns så mycket att läsa och lära sig men jag insåg att det fick bli begränsning. Man kan ju läsa på mer av det som är av intresse.
   Imorgon blir det resterande installationer och i förhoppningsvis varmare väder.
   Kram

 8. Bra jobbat i kylan! Det gäller att klä sig rätt. Köpte ett par fleecefodrade byxor i höstas. Känns bekvämare än täckbyxor. Och värmer gott!
  Alingsås har ju sin ljusfestical i november. Var där för några år sedan. Fint det också. Och antagligen kortare vandring.
  Gillade hexagonerna allra mest! Tack flr guidningen!Kram!

  1. Riktigt kallt var det och värst om händerna när kameran skulle fram. I övrigt var jag rejält klädd men tre timmar ute i -13 känns. Fleecefodrade byxor låter toppen. Täckbyxor har jag bara om jag åker utför på skidor eller skridskor på isar.
   Alingsås ljusfestival är så fin. Minns den för vi hamnade där då när vi skulle vidare till Lerum. Blev en övernattning i Alingsås så vi hade tur som fick uppleva den. Ja, en kortare vandring var det där. Och inte så kall.
   Hexagonen fastnade jag också för. Men även stjärnhimlen över Plattan gjorde sig.
   Stadshuset var vackert belyst men där la ju min kamera av.
   Kul att du gick med.
   Kram

 9. Tack för att vi får följa med på er ljusresa, och i denna kyla! Idag var det mildare väder ute, och det ska väl inte bli kallare till i morgon?
  Tjusigt med stjärnhimlen över Sergels torg! Å så klart stadshuset! Skönt att sen få komma in och äta och dricka något gott.
  Ha det fint!
  Kram

  1. Det var verkligen isande kallt igår så vi fick korta ner rundan. Till och med kamerans batteri gav upp ett tag.
   Riktigt roligt att se dessa ljusinstallationer och vi tar nya tag i morgon. Och lika kallt lär det inte bli.
   Stockholm är så fint nu både med dessa “Nobelinstallationer” och all annan vacker belysning runt om.
   Så skönt med lite värme på “Art Bakery”. Och vinet värmde oss lite.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Så roligt att detta med “Nobel Week Lights” kom tillbaka i år. Så häftigt! Men det var så kallt i går så vi fick korta rundan. I morgon ska vi ta oss an resten. Mer härifrån kommer på fredga.

 10. En resa i ljuset, tack för den, precis vad vi behöver i dessa mörka tider.
  Läckert
  Vet faktiskt inte hur det ser ut i Lidköping by night eftersom jag inte ger mig ut kvällstid per fot eller cykel ditåt. Fick ju en blick när jag låg på hotell Rådhuset.
  Stor kram!

  1. En riktigt vacker och trevlig resa i ljusets och Nobels fotspår men ack så kall.
   Jag ger mig ju gärna ut eftermiddags och kvällstid just för att jag tycker det är så fint med all belysning. Och extra vackert är det ju denna Nobelvecka.
   Jag har ju i princip gångavstånd till mycket av det mesta men även bussen och tunnelbanan fungerar fint om jag väljer det. Här är ju alltid mycket folk i omlopp och trevlig stämning ute. Så roligt också med den levande adventskalendern i Gamla stan.
   Stor kram och trevlig kväll.

 11. Tack för rundturen! 🙂
  Hexagon gillar jag skarpt. Gick ni igenom hexagontunneln?
  De gröna lamporna har jag fotat men då lyste de i vitt. 🙂
  Så häftigt på Sergelstorg med glasobelisken i rött, “stjärnhimlen” och de belysta höghusen. Mysigt att gå där under “stjärnhimlen”. Det stämmer att det är svårt att se stjärnhimlen från städer för ljusföroreningarna och det är lite synd för det är magiskt att se stjärnhimlen en stjärnklar kväll/natt och spana efter stjärnbilderna.
  Kul med en väggbelyst frågesport.
  Wow, säger jag bara om ljusspelet på Stadshuset.
  Gillar de lysande gungorna och förstår att ni gungade på dem. 🙂
  Ser att ni fick en trevlig avslutning på rundvandringen på Art Bakery.

  1. Kul att du var med.
   Så mycket spännande och vackert och med tankar bakom alla installationerna. Jodå, vi gick snabbt igenom för det om fler hit. Vi trodde de gröna lamporna ingick i något. Men de verkade separata. Och visst var det snyggt med det gröna.
   Tyvärr ville inte kamerans batteri samarbeta när vi kom till Stadshuset men på hemsidan ser man ju allt så mycket bättre och med proffsiga foton. Men jag ville gärna förmedla min bild av det vi såg.
   I morgon ska vi ta oss an resten så det ska jag visa på fredag. I varje fall ett smakprov.

 12. Så kul att följa med på denna häftiga konstrunda ! Ni kämpade tappert i kylan, tur att envisa Ditte ändå kunde gå med på att korta av rundan något…
  Visste inte att “Pinnen” på Sergels torg var såpass ny, den fanns ju när jag flyttade till Stockholm 1978 och då var den alltså bara fyra år!
  Det är svårt att utse någon favorit, men hexagonen var väldigt snygg och gungorna var skojiga. O croissanten ni belönade er med såg himmelskt god ut! Det blev en tiominuters fika idag med dottern, när bussarna bara går en gång i timmen fick det bli så. Men vi ses igen på söndag då vi har julmarknad i Sundborn.
  Jag kan inte låta bli att undra hur många som gör som ni, och gör en riktig runda? Eller är det vanligare att man bara
  ser konsten när man “råkar” passera på väg någonstans…
  Angående kameran så var det inte blixten som krånglade, utan zoomen. Själva motorn var så seg och kall att den vägra zooma in fotoobjektet. Den bor numera i min varmaste vante i fickan …
  Kram och tack för den jättefina rundan. Känns extra lyxigt när ni fick uthärda kylan för att vi läsare också skulle få njuta!

  1. Så roligt att du hängde med oss.
   Jag hade ju innan kylan kom gått igenom och lagt upp en, i mitt tycke, bra rutt. I vanliga fall hade vi kunnat ta den men nu gick det bara inte med -13. Så vi ska ta resten idag. Bara -1 här just nu. (Jodå, envisa Ditte kan inse vad som inte är möjligt) “Pinnen ” är så fin och ger ju så fint ljus vida omkring. Gungorna var populära. DE fanns förra året och fick återanvändas. Jag gillade också Hexagonen, stjärnhimlen över plattan och belysningen i den i vanliga fall så trista Brunkebergspassagen. Sen var det verklig otur att kamerans batteri la av vid Stadshuset.
   Mysigt att du och dottern kunde få till en snabbfika innan du åkte hem igen och får ta igen det helapå söndagens julmarknad i Sundborn. Jag hoppas jag också får följe med dit via din blogg.
   Jag tror att många tar en del av varvet för att se ljusinstallationerna och i tisdags i kylan var det inte många ute.
   Hos mig krånglade zoomen och batteriet.Men jag ska packa in kameran ordentligt i varmt hölje innan jag ger mig ut.
   Jag och väninnan brukar ju ta våra rundor tillsammans på tisdagar och så blev det.Trevligt trots kylan och med uppvärmning efteråt.
   Kram

  1. Kallt var det verkligen men så roligt att se dessa ljusinstallationer.Så fina. Vi tar ett nytt varv idag. Bara -1 just nu så det är hoppfullt.

 13. Såå många fina ljusinstallationer – och såå bra jobbat i det kalla vädrat!
  Tråkigt att batteriet sa upp sig, men du hann få många fina bilder! Synd att det är så begränsad tid för ljusfestivalen – kunde väl få vara hela december.
  Ha en bra torsdag!
  Kram

  1. Det var väldigt roligt att även i år ta en tur runt i år och se ljusinstallationerna. Men så kallt. Vad gällde batteriet så var det trist för jag hade inget extra med mig och det var fulladdat när jag gick hemifrån. Här är det ju sällan så kallt att detta händer- Ska ta ett nytt varv idag och det är nästan värmebölja med just nu -1.
   Visst hade dessa ljusinstallationer kunnat få vara hela december. Men tursamt nog finns också mycket annan vacker belysning i stan.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 14. WOW vilken läcker belysning – fantastiskt fint! Hoppas bara att stan har ett bra avtal med elleverantören… 😉
  Den röda pinnen är fortfarande min favorit, tror jag. Minns en gång för en herrans massa år sen när brandkåren fick göra en räddningsinsats för att plocka ned några killar som klättrat upp på toppen och sen inte vågade klättra ned…

  Ha en härlig dag!

  1. Verkligen! Så mycket fint att se. Antar att huvudstaden har bra elavtal.
   “Pinnen” är fin och gör sig verkligen fint här och överlag är det så vacker belysning nu runt om i stan. Och extra nu under Nobelveckan.
   Idag är det nästan värmebölja med bara -1 och vi ska ta oss an resten av ljusinstallationerna.
   Önskar dig en fin torsdag.

 15. Jag älskar dessa ljusinstallationer. En rejäl promenad fick ni också. Synd bara att det var så kallt! Det är många städer som har ljusfestivaler nu. Det behöver vi frusna svenskar i mörkret!
  Hoppas du har tinat ordentligt nu!
  Kram

  1. Det är så roligt att sed dessa ljusinstallationer och kallt var det verkligen i tisdags. Men vi härdade ut ett bra tag. Ska ta en ny vända idag och med +-0 känns det riktigt varmt.
   Minns att vi för några år sedan passerade Alingsås i november och då upplevde deras ljusfest. Så fint. Och betydligt varmare.
   Tack, jag är upptinad.
   Kram

  1. Tack!Det var en så vacker “Nobel Week lights” och med ett Stockholm klädd i vacker festbelysning plus de fantatsiska ljusinstallationerna som hade sina symbolvärden.Väldigt roligt att gå runt och ta del av detta.
   Önskar dig en fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *