Stockholm

Vackert upplyst i Gamla stan – Välkomna hit!

I veckan har jag ägnat mig en hel del åt att strosa runt i vår vackra huvudstad och några direkta mål har jag inte haft. Men den vackra belysningen som är uppsatt  i City inför adventstider och kommande jul har lockat mig.I går, på eftermiddagen, var det dags  ta en extra titt på ett vackert upplyst Gamla stan. Gamla stan passerar jag ofta och gärna men förra veckan när vi var förbi var belysningen ännu inte helt på plats. Men nu var den på plats. Och även julmarknaden på Stortorget var i gång. Välkomna med på en runda i delar av Gamla stan.

Österlånggatan, en av mina favoritgator, är vackert upplyst. Här finns många caféer, restauranger, gallerier, hantverksbutiker och andra mindre butiker utan “krims krams” .

Vackert upplyst

är det och jag går Österlånggatan fram och tillbaka i sakta tempo. Jag stannar till utanför det trevliga caféet Fika som blivit lie ev en favorit. Så härlig och inbjudande miljö.

Österlånggatan och café Fika. Ofta ser man också gäster som väljer att sitta utomhus här även nu när det är kyligare. (Kallt

Österlånggatan söderut. Här är det gott om tända julgranar utanför butikerna som blir ett bra komplement till övrig belysning.

Gamla stan. Österlånggatan Bar ocg Restaurang är vackert upplyst hela året. Österlånggatan Restaurang och Bar är vackert upplyst hela året.( Men när det är ljust lägger man inte direkt märke till den.)

Jag lämnade Österlånggatan och tog trapporna upp till Köpmangatan. Här blev det ett kort stopp vid Köpmantorget. I ett av husen så har jag ett par gånger sett dessa fantastiska takmålningar som finns i en lägenhet. Dagtid syns de  inte direkt men nu syntes de och jag fick jag till en bild. (Hade inte min zoomkamera med men en glimt av dem gav även min Canon kompaktkamera som är riktigt bra i mörker)

Vackra takmålningen skymtas genom fönstren.

Jag gick Köpmangatan

en liten bit  och svängde in på Själagårdsgatan.  Namnet kommer efter det hem för gamla och sjuka som fanns här mellan 1420- 1531. Här i början av gatan  ligger torget “Brända Tomten”och caféet “Under Kastanjen”. En stor hästkastanj finns i mitten av det lilla torget och har gett caféet sitt namn. ( Men kastanjen kom inte till förrän på 1920-talet.) Namnet Brända Tomte kommer av att det på 1700 -talet låg ett hus här som brann ner och som sedan blev det inte återuppbyggt. En tanke var att  det här på den brända tomten  skulle det bli  en vändplats för brandförsvarets hästar och vagnar. Bränderna i Gamla stan och behovet av  vändplatser var stort.

Stockholm. Gamla stan. Vackert upplyst är också det lilla torget Brända tomten och caféet UNder kastanjen. Vackert upplyst är också torget Brända Tomten och caféet “Under kastanjen.

Tillbaka till Köpmangatan, en gata från 1300-talet, som fått sitt namn efter att många av stadens köpmän då hade sina bodar här. Och staden var Gamla stan.

Köpmangatan

Julmarknaden och sedan promenad hem till  Söder

Jodå, julmarknaden i Gamla stan är igång. Förra året var det uppehåll men nu är den på plats igen på Stortorget. Och roligt att se att Gamla stan lever upp igen. Minns att man förra året satsade på “Gamla stan som Stockholms juligaste stadsdel”.  Och vackert var det även då med alla ljus. Men besökarna var ganska få.

Vad gäller julmarknader så är inte de min bästa gren. Särskilt inte om det handlar om en tomteinvasion. Men på Stortorget såg jag inga  tomtar och drog en lättnadens suck. Här finns 41 bodar och här ska det vara fokus på svenskt hantverk och  svenska matvaror. Mer om julmarknaden på Stortorget finns här.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. Vackert upplyst här på julmarknaden och på torget. Julmarknad på Stortorget i Gamla stan. Även här är det vackert upplyst både i bodarna, på torget och i de restauranger och caféer som ligger runt om torget.

Från Gamla stan gick jag hem till Söder. En skön promenad.

På väg över den nya Slussbron. Men i övrigt känns  Slussenområdet i sig som en “ständig byggarbetsplats”. Känns tveksamt om detta arbete ska bli klart till 2025.

Mitt på “Guldbron” stannar jag till och blickar österut, över till Kungliga Djurgården. Till vänster syns några av de högre attraktionerna på Gröna Lund som fått på sig sin finaste belysning.

Fint upplyst är också Kungliga Djurgården. Till höger i bild, längst bort, skymtar några upplysta områden i grannkommunen Nacka.

40 svar på ”Vackert upplyst i Gamla stan – Välkomna hit!”

 1. Det är faktiskt väldigt fint i alla tätorter OCH på glest bebyggd landsbygd , just nu! Njuter alltid av alla ljus i adventstid och fram till nyår. Sen har jag tröttnat på dem, och tycker att de är SÅ tråkiga. Kram!

  1. Det kan jag tänka mig. Jag ser ju bara hur det ser ut hos oss här i huvudstaden men jag antar att det överallt nu runt om i landet är mycket ljus av alla de slag.
   Här i Stockholm blir det extra belysning på olika sätt “Npbel lights” mellan den 4-12 december i samband med Nobelveckan. Då fylls Stockholms City av mängder av ljusinstallationer. Detta infördes förra året när det inte var Nobelfestligheter och sådana blir det inga i år heller. Ska bli roligt att se. (Var på plats förra året och dessa finns runt om i de centrala delarna av stan så man kan gå emellan dem)
   Vad gäller “julen” så plockar jag helst bort det julrelaterade före nyår. För till nyår vill jag gärna ha in annat som mer påminner om en kommande vår. Inte minst tulpaner. Men de köper jag redan de första till jul
   Kram

  1. Visst är det! Har nu spenderat mycket tid på att bara strosa runt i stan och njutit av det vackra. Snart kommer ju också “Nobel Light” med alla ljusinstallationer och det ska bli roligt att se. Var runt förra året och såg då alla.
   Önskar er en trevlig adventshelg.

 2. Vilket vackert tak. Skönt när det är tomte befriat, så ska det vara till veckan innan jul-då börjar det bli okej med tomtar. Snögubbar går däremot bra från första advent. Ha en bra kväll!

  1. Taket finns ju alltid här men det är sällan det syns. Och jag befann mig ju några meter ner här när jag tog bilden. (Hade tyvärr ingen zoomkamera med)
   Snögubbar kan gärna finnas och mycket ljus och blommor. Men tomtarna kan vara kvar i sina vrår ett tag till. Önskar dig en fin helg.

 3. Tack för denna fina promenad i det jul upplysta Gamla Stan.
  Det är verkligen en plats att strosa omkring i. Jag har gjort det många gånger, förr om åren och det har alltid känts så bra.
  Jag har också varit där på Julmarknad med all dess utbud. Har de inte hög musik där så gillar jag fortfarande detta, fast nu för tiden blir det inte av. Därför var det dubbelt så roligt att få följa med dig.
  Fina bilder har du tagit också.
  Jag har fikat på många ställen där i Gamla Stan, men jag just där, vet jag inte om jag har varit inomhus.
  Brända Tomten, min kompis favoritställe då vi var unga.
  Jag har fortfarande inte gått på Guldbron.
  Än en gång. Stort Tack.
  Önskar dig och din make en trevlig Första Advent.

  1. Tack för fina och värmande ord. Det var en fin runda och jag örr mig ju där det inte är så trångt. På Stortorget stod jag och tittade på julmarknaden lite från sidan. Men roligt att den kunde äga rum i år.
   Nej, då – ingen hög musik eller buller vid Stortorget. Och inte trångt heller. Jättetrevligt att du var med mig. Och det var du ju via bloggen.
   Här på Café Fika är det så trevligt men jag tror inte de funnits här mer än kanske ett par år. Österlångatan tycker jag så mycket om med alla små mer genuina butiker. Brända Tomten och “Under Kastanjen” är ett annat favoritställe. Verkligen trevligt det också.
   Passar på att också önska dig och Mysingen en fin Första Adventshelg.
   Kram

 4. ÅH…så vackert i gamla stan! Så fint tak du fick med där från en lägenhet, otroligt vackert! Julmarknaden i gamla stan, varit där vid något tillfälle för en massa år sedan, det var sååå mycket folk, kanske det är lite färre folk i år, eller?
  Tack för alla vackra foton!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Blev en fin runda här och inte heller så mycket folk. Har sett detta tak en annan gång men det är svårt att få till en rättvis bild. Så vackert.
   Lite färre besökare men jag höll mig i utkanten och tittade. Skulle inte ha något. Men roligt att den kunde äga rum.
   Kul att du hängde med. Och en restaurang du besökt en del här på Österlånggatan var så fin med alla ljus. Bild kommer i morgon.
   Ha det fint du också.
   kram

  1. Förstår dig. Jag passerade och var i utkanten av Stortorget. Har ju helt andra platser jag gillar bättre. Och julmarknader är inte vad jag gillar. Dock så jag inga tomtar eller “tingel-tangel” här- Bra så. Här går jag också gärna.

 5. Det är nåt visst med Gamla Stan, både under sommaren och vintern. Det känns som två olika “stämningar” på något sätt. Otroligt mysigt med vacker julbelysning just nu. Du har återigen lyckats med att fånga stämningen perfekt. Å det där med att fortfarande kunna sitta ute om man vill, ja, det kan vi “tacka” pandemin för antar jag…

  Kul att man “skärpt till sig” vad gäller försäljning av varor på Stortorget. Det var länge sedan jag besökt just den marknaden, men då var det mest krimskrams och många gick rakt in i turistfällorna…

  Att få Slussen klart till 2025 – I believe it when I see it. Tror inte heller att man lyckas med den bedriften.

  1. Tack! Det tycker jag också. Passerar ju ofta här och tröttnar inte. Har mina favoritställen men det finns alltid nya saker att se eller upptäcka. Om man vill. Tyckte själv att jag fick till några fina stämningsbilder och jag vet att de som inte kommer hit själva har uppskattat att via mig ta en tur hit. Såg vid Stortorget en del som satt utomhus på caféer under infravärmen. Och detta blev ju ganska vedertaget här i stan under förra vintern. På Kajsas kiosk här på kajen satt man ju ute hela året när det var ok väder och även på många andra ställen
   Jag var mest åskådare i år på julmarknaden men man har styrt upp den och det är bra. Såg inget krims krams. Inga tomtar heller.
   Har svårt att se att Slussen skulle bli kvar till 2025 men jag vet att båda delarna till nya Karl Johan slussen finns där. Såg dem passera hos oss genom Hammarbyslussen och in i Mälaren.

 6. Vilken trevlig promenad bland alla ljusen och vad intressant att få veta historierna bakom namnen på gatan, torget och caféet.
  Vad vacker takmålningen såg ut. Konstigt att inte fler har sådana. Jag hade gärna haft en i min lägenhet, men tror inte det är tillåtet att piffa till hyreslägenheter på det sättet.

  1. Gamla stan är så fint alla årstider. För egen del passerar jag nog här varje vecka och det finns oftast något nytt att se. Nytt i det gamla. Den här takmålningen har jag sett några gånger och den syns bäst om det är lite mörkt ute och de har några lampor tända. Men lite knepigt att fotografera taket är det. Systemkameran hade varit bättre men den är väl tung för mig att bära med mig. Tyvärr.
   Vet att dessa målningar finns i flera hus men de är svåra att fånga på en bild.
   Kul att du var med mig här.

 7. Älskar Gamla stan sen förr. Glad att jag kommit dit på sistone. Fint att se julmarknaden just där, annars är de sig ganska så lika, julmarknaderna.
  Trevlig lördag, stor kram!

  1. Jag är ju här nästan varje vecka och det är lika intressant och givande varje gång.
   Vad gäller julmarknaden här är det inget speciellt. Inte alls. Men den har funnits länge och jag har nog tittat förbi varje år sedan 1959. Men Gamla stan i sig, och särskilt nu, med all belysning och stämning är speciellt och ganska unikt. Gamla stan, en miljö med anor från 1200-talet, tillför så mycket och det oavsett när på året man är här.
   Önskar dig också en fortsatt fin kväll.
   Stor kram

 8. Glad att få följa med dig till Gamla stan i vackraste juletid. Så stämningsfullt!
  Jag skulle träffa mina tjejer på julskyltningen imorgon, men flickorna har haft en jobbig dag idag, och själv har jag mer lust att titta på längdåkningen än gå runt bland torgförsäljare. Vi bestämde att träffas nästa helg istället…
  Kram

  1. Roligt att du är med. Kunde känna din närvaro. Här är det stämningsfullt och jag söker mig till de gator där det är lugnt. Har mina favoriter.
   Har sett mycket skidor idag och så blir det i morgon också. Och visst kan du lika gärna träffa dina flickor nästa helg. Instämmer helt.
   Önskar dig en skön första advent.
   Kram

 9. Fint med all belysning som satts upp nu. När vi passerade Stortorget för någon vecka sedan höll dom på att sätta upp stånden. Ja tänk det där taket, där har jag också stått och fotat och funderat över, vad det är för vackra målningar. Skulle gärna vilja gå in i den lägenheten och titta.
  Trevlig 1:a Advent

  1. Jag traskar gärna runt nu både i Gamla stan och i City och tycker det är s fint med all belysning. Snart kommer ju också alla vackra ljusinstallationer runt om i stan i samband med “Nobel light week”. Det blir inget Nobelfirande i år heller så för att uppmärksamma det hela blir det just ljusinstallationer. Brukar vara så fint. Var runt i ett par omgångar förra året.
   Önskar dig också en fin första advent.

 10. Verkligen vackert med all belysning i stan nu! Härliga bilder 🙂

  Och nu är det första advent… Seså! Plocka fram alla tomtar nu 😀

  Ha en fin första advent tillsammans med tomtarna 🙂

  1. Det bli många rundor nu fram på eftermiddagen och så fint att se staden tändas upp. Vad gäller tomtar så har jag ett fåtal och de får framträda först någon dag för julafton. Men mängder av ljus, ett par julrosor, hyacinter, amaryllis och lite annat i blomväg är på plats. Och adventsljusstakar i fönstren.
   Önskar dig också en trevlig första advent.

 11. Trevligt upplyst promenad.
  Några år sedan jag var i Gamla Stan i jultider.
  En fråga, du skrev hos mig om Uniqlo och cashmere, vet du hur är tröjorna i storlek?
  Ha en fin första advent.
  Mycket snö och ganska kallt här,känns som januari!

  1. I Gamla stan går jag ofta och gärna hela året och det är alltid fint. Men extra vackert nu med alla ljus. Min jumper hade namnet Ines de la Fressange med knappar vid halsen och jag köpte XL för jag vill ha den lite rymlig. Jag är nu 166 cm (har krymt 5 cm senaste året) Brukar på Indiska köpa L och ibland M. Beror på. Tycker det är svårt med storlekar .
   Ingen snö här men -1.
   Önskar dig en trevlig första advent.

    1. Tror det är klokt att vänta så du kan prova. Jag provar alltid innan jag köper något känns bäst och jag vill alltid känna på kvalitéer. Så internetköp går bort om det inte är hotell eller resor.

  1. Tack! Ja, här är det fint alla årstider men just nu är det extra fint med all belysning.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 12. Tack för en mysig promenad i härligt upplysta Gamla stan! Såå fina bilder och det där målade taket som ses genom fönstren är verkligen fantastiskt! julmarknader är trevliga, men då ska det vara utan för mycket tomtar – och med mycket godsaker att smaka och köpa 🙂
  Det är en fin tid nu lite överallt med all vacker belysning – känns bra så här i den mörkaste delen av året.
  Ha nu en fin första advent!
  Kram

  1. Jag tar mig ofta en runda här i Gamla stan och det är ju bara ca. 30 minuters promenad bort. Så det är ju ingen direkt utflykt att gå hit. Julmarknader är inte direkt min grej men roligt att passera. Allt “tingel-tangel” är numer borta härifrån och det är fokus på svensk mat och svenskt hantverk.Bra så. Dessutom skönt tomtebefriat. Det blev dock inga inköp. Men rundan här blev fin och det finns mycket att ta in. Och inte minst all vacker belysning.
   Önskar dig också en trevlig första advent.
   Kram

 13. Nu när de flesta blommor vissnat ner är det nästan vackrare utomhus efter det blivit mörkt. Alla ljus i granar, buskar eller över gator är så vackra. Inne i städerna gillar jag verkligen alla ljusdekorationer som är uppsatta. Ljuset gör så mycket för att humöret ska höjas. Kram

  1. Visst är det fint med alla ljus som lyser upp nu. En njutning att se detta. Och jag strosar gärna runt och tittar. Gamla stan är en favorit hela året om men nu lyser alla ljus och belysningar upp så det blir en helt ny känsla.
   Kram och trevlig första advent.

  1. Nu är det verkligen fint att strosa här i Gamla stan och historiens vingslag ingår. Trevlig första advent.

  1. Stort tack! Visst är det fint här. Och jag tar mig gärna en vända hit.
   Önskar dig också fina dagar.
   Kram

  1. Gamla stan är så fint upplyst nu och det behövs verkligen nu när det är så mörkt. Här strosar jag gärna både nu och andra tider på året. Blir ofta en tur hit varje vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *