Skyltar Stockholm

Upplysande skyltar – Skyltsöndag #328

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Förra veckans skyltning kom från Åland och Mariehamn och idag är det  veckofärska skyltar från Stockholmsområdet som gäller. Utflykten till Bergshamra by i Solna och besöket där på Kafé Sjöstugan har tillsammans med Gamla stan och Södermalm generöst bidragit med veckans leverans av upplysande skyltar. Och de lyser också upp.

Upplysande skyltar

Bergshamra by i Solna. Diverse upplysande skyltar såg vi vid Kafé Sjöstugan .Diverse upplysande skyltar finns på en anslagstavla vid Kafé Sjöstugan i Bergshamra by.

Bergshamra by i Solna. Upplysande skyltar vid Kafé Sjöstugan som visar vad som gäller och hur man beställer. Fler upplysande skyltar. Här står också tydligt vad som gäller och hur man ska göra sin beställning.

“Luckan” där man beställer det man vill ha och sedan levereras det till bordet. Priser och meny finns på anslagstavlan.

I Bergshamra by finns flera av dessa skyltar som berättar om att man värnar om smådjuren.Visst verkar det vara  ett gott initiativ. 

Från Gamla stan.

Här är verkar mjukglass vara välkommen. Undrar om även kunder är det. Hoppas!

Hantverksbutiken Castor på Österlånggatan i Gamla stan verkar sorgligt nog ha varit utsatt för stenkastning.

Ett tydligt budskap. Kanske kan det hjälpa.

Till sist skyltar från Södermalm.

I fredags var jag på en stadsvandring i mina hemmakvarter här på Söder.   Samlingen var på Mosebacke torg och jag tog vägen dit längs Götgatan och “Götgatspuckeln”. I princip är det bilfritt här men desto fler cyklar och elsparkcyklar ska samsas med gående.

Stockholm. Södermalm. Götgatsbacken. Ingen brist på upplysande skyltar. Absolut ingen brist  på upplysande skyltar. 

Alldeles nära där vi bor finns ett par förskolor. Den ena  heter “Tullstugan” och är svår att missa. Skylten är helt ny och här bjuder man på rejält med färg.  Och visst piggar skylten upp.

I området där vi bor, på/vid kajen längs Hammarbykanalen, finns lägenheter som har sina uteplatser mot kajen och här har nu tydliga skyltar satts upp.Och på förekommen anledning. Märkligt att skyltarna ens ska behövas.

Vid och på vattnet, helt nära där vi bor, ligger den populära restaurangen Thaiboat. Här är det ofta kö och vill man äta middag eller lunch på helgerna så är det klokt  att boka bord. (Men för att ta något att dricka så går det inte att boka bord utan finns det plats så finns det.)

Stockholm. Södermalm. Retaurang Thaiboat. Upplysande skyltar om vad som gäller för besökande gäster . Thaiboat är populärt och utanför själva restaurangen finns upplysande skyltar om vad som gäller för gäster.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

28 svar på ”Upplysande skyltar – Skyltsöndag #328”

 1. Snyggt och varierad skyltning hos dig som vanligt. Som hundägare tycker jag det är pinsamt att sådana skyltar ska behövas men tyvärr är det så. Även i vår lilla håla ser vi många visitkort som borde plockats upp… Så meningslöst med stenkastning. Jag undrar om förövarna vet hur mycket det kostar att byta en stor ruta. Förmodligen inte. När vi berättade det för våra elever tappade de hakan helt.

  Kram och god söndag till dig!

  1. Tackar! Ja, visst är det trist att en del hundägare inte begriper var det är lämpligt att tillåta hundarna att uträtta sina behov. Men skyltarna behövs här- Jag har vid flera tillfällen passerat och påpekat att detta inte är rastplatser. Väldigt trist är det för dem som bor här.
   Undrar just vad som kan reta upp folk i en hantverksbutik. Svårt att begripa.
   Önskar dig också en fin fortsatt söndag.
   Kram

 2. Trevligt skyltinlägg.
  Utanför de där uteplatserna har jag promenerat.
  Tänk att skyltar måste sättas upp!
  Stenkastning, nästan ännu värre…..
  Fortsatt trevlig söndag.
  Skönt solen skiner även om det inte är så varmt.
  Gått omkring i Hammarby Sjöstad på f.m. med svärfar.
  Flyger norrut iväll efter fina dagar.

  1. Tack! Vi bor här, men sex trappor upp, så vi har ju inte ont av det. Men jag tycker hundägarna ska lära sina hundar var de kan sätta sig. Undrar varför någon kastar sten mot en hantverksbutik.
   Hammarby sjöstad ser vi på andra sidan kanalen och går ibland varvet runt; över Skansborn, längs vattnet i Sjöstan , tillbaka till Söder via Danviksbron och sedan på Södersidan längs vattnet hem.
   Kan tänka mig att det blev en fin runda.
   Trevlig hemresa.

  1. Tackar! Lite gott och blandat från veckan som varit och med bra upplysning. Jättetrist att någon här ägnat sig åt stenkastning. Undrar varför en del retar sig på allt. Så märkligt.

 3. Man blir så förbaskad när man läser om olika slags förstörelse. Helt meningslöst. Men kanske ett uttryck för djup frustration… och ilska…
  Hundskit plockas inte upp på landet. Men den sparkas oftast in på vägrenen. Stör mig inte så mycket. Men hundbajs på stadsgator, absolut inte.
  Vacker naturskylt!
  Ha det fint! Kram!

  1. Visst är det trist med all vandalisering och man kan ju undra varför ge sig på en hantverksbutik.
   På landet är det ju skillnad med hundar som slår sig ner men här precis vid människors uteplatser är det ju bedrövligt att ägarna tillåter det. Vi bor sex trappor upp men ser ju hur en del hundägare beter sig. Hoppas skyltarna hjälper.
   Roligt är att man även inne i stans parker odlat upp små ängar med blommor för att få insekterna att trivas.
   Ha det fint du också och jag önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

 4. Många skyltar blir det ju, många fina här måste jag ju ändå säga, har sett en del taskiga exemplar som lämnar mer frågor än svar efter sig, ska ta och lägga upp dem nån gång, ska bara ta bilderna vid tillfälle.
  Är väl inte så trevligt att ha “lämningar” efter hundar lite hur som helst, nä, inget vidare, då kan det behövas en skylt eller två.

  Nu får du ha en fin söndagskväll Ditte.

  1. Ja, en del skyltar ser jag under veckan när jag är ute och rör mig. Och det blir ju en del rörelse.Och visst finns det skyltar som kan lämna nånga frågor men få svar.Kul o du samlar ihop några av de du samlat på dig vid tillfälle.
   Har haft en bra söndag på alla sätt och sitter ännu ute i sena kvällen på balkongen. Är dte sommar så är det. Men en kofta är på.
   Önskar dig en bra start på veckan.

 5. ÄLSKAR Södermalm. Å av dina bilder framgår att allt är sig likt igen som 2019 alltså. Helt underbart att se. Andas in “söderstämningen”, den är speciell. Detta sagt av en som ibland undrar varför jag har hamnat norr om stan…
  Gillar Tullstugans handmålade bokstäver, sedan kan jag tycka att namnet är aningen tråkigt, men man kan ju inte få allt.
  Har aldrig gillat lägenheter med uteplats på markplan. Okej, på landet, men inte mitt i stan. Inte bara för att folk verkar rasta sina hundar där utan även för insyns skull.
  Sedan kan man ju fråga vilka idioter kastar sten på Castors skyltfönster. Inbrottstjuvar kanske, men vad finns att stjäla i en hantverksbutik, då den säkert inte tar kontanter längre. För inte kan väl konsthantverk vara lika “lukrativ” som elektronik för tjuvar…

  Tusen tack för en lyckat Skyltsöndag. Stort tack för länken också:-)

  1. Jag är också väldigt förtjust i Söder som liksom är en “stad i staden” med sin fina charm. Visst är stämningen här speciell och det är en levande stadsdel och så året om. Jga bodde ju i Solna från det jag var 10 år och tills jag var 20 och sedan hamnade jag i Upplands Väsby från 1970-2002. Men de sista åren där hade jag gärna velat flytta in till stan och så blev det ju. Men jag ångrar absolut inte mina år där.
   Detta med “tull” här i området är ju gammalt i sig. Skanstull och Vintertullen fanns och namnen är kvar. Här finns också Tullgårdsgatan, Tullgårdsskolan och Tullgårdsparken. Och vår bostadsrättsförening heter Tullstugan.
   Här är dessa lägenheter i markplan väldigt populära (men jag skulle inte vilja bo där) och man har i stor löst detta med insyn genom att ha de breda uteplatserna och en speciell sorts persienner som hindrar insynen. (Lägenheterna är i 1 1/2 plan så nere finns ett kök och allrum på ca 50 m2 och sedan är vardagsrum och sovrum en trappa upp.)
   Och visst kan man undra varför någon skulle irritera sig på en hantverksbutik och kasta sten. Helt obegripligt.

 6. Det är otroligt så många skyltar det finns. Man lägger sällan märke till dom förutom när man söker efter dom. Du har jobbat bra tycker jag!
  Kram

  1. Visst finns det många skyltar. Jag är ju gärna ute och rör mig de dagar ryggen tycker det är ok och då blir skyltarna också lite av en sammanfattning av veckan. Ett “uppsamlingsheat”.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

 7. Härligt så läng man kan fika ute ,-)
  Bra med tydligt budskap, hoppas att krossa fönster, att de slutar med det överallt, förstår inte att det ska vara så kul att förstöra! ,-( Gillar en äng för våra smådjur ,-) Som är så viktiga för vår överlevnad. Färgklickar gillar jag och naturligtvis ska hunden inte rastas precis överallt.
  Thaiboat ser så inbjudande ut, så jag förstår att det lockar många besökare. Ha det jättefint Kram Primrose ,-)

  1. Visst är det! Sitter nu ute på balkongen i den sena kvällen. Bara 14 grader, men vindstilla och en kofta på. Så behagligt och fint med alla ljus på kajen och i vattnet.
   Undrar varför en hantverksbutik i Gamla stan ska få folk att försöka krossa rutan. I stan har jag också sett att det i flera parker finns små områden man försökt göra till äng för att behålla insekterna. Gott initiativ!
   Det är ju aldrig hundens fel att den sätter sig där den inte ska. Men här ser jag många hundägare som inte bryr sig och det är trist för de som har sina uteplatser just här.
   Ha det fint du också och önskar dig en bra start på veckan.

 8. Väldigt fint gott och blandat hos dig med upplysande skyltar!
  Ibland onödiga, ibland nödiga. För det finns folk till allt. Och olydiga är de.
  Nu har vi njutit av flera soliga dagar, så underbart!
  Trevlig kväll. Hoppas det är bra med dig.
  Stor kram!

  1. Veckan har varit varierad och så blev också skyltningen med lite gott och blandat. En sammanfattning i ord och bild.
   Och detta med att folk ska tänka själva har jag sett och upplevt att det kan vara knepigt för en del.
   Visst har det varit skönt med det fina vädret och jag sitter fortfarande ute på balkongen med värmen och en kofta på.
   Stor kram i sena sköna kvällen.

 9. Caféet såg trevligt ut, fast det stör mig lite att det stavades med “K”. Tydligen får man göra så, för det blir inget rödkrull under “kafé” 😉

  Jag får känslan att den där “kasta inte sten”-texten kan vara mer uppviglande än till nytta. Dom idioter som kastar sten kan nog bli mer triggade av det. Vi som inte kastar sten struntar i att göra det oavsett om vi blir ombedda eller inte…

  Snyggt och varierat skyltat igen!

  1. Tackar! En skyltande blandning från veckan fick det bli. Kaféet här är jättetrevligt och verkligen personligt. Vad gäller stavningen så har det sedan länge i svenskan stavats med k och det är också vad Svenska Akademins ordlista föreslår. Men visst har man vant sig till viss del vid den utländska stavningen med c.
   Jag reagerade på att man ens kan bli uppretad på en hantverksbutik. Men tydligen.
   Önskar dig en trevlig måndag.

  1. Visst är det! Och ofta är de ju verkligen varierande.Vad trevligt att du var på Thaiboat.Vi har den bara 100 meter från oss så det är enkelt att slinka in för för en drink. Ska man äta är det smidigast att beställa bord för besökarna är många.

 10. Fnittrar förstås lite åt mjukglassen som kan känna sig välkommen…
  Gillar förskolans färgglada namnskylt, tack o lov för barnen, annars vore världen tristare och gråare…
  Kram

  1. Jag fnittrade också över mjukglassen. Tror inte de som gjort skylten förstod det humoristiska.
   Den här förskolan har mycket färg på olika sätt och det är så roligt att passera. Nu har de också små växthus med odlingar och även där gjort färgglada skyltar.
   kram

  1. Tack! Lite smått, gott och blandat från veckan. Och får du tillfälle så är Thaiboat en väldigt trevlig bekantskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *