Torrevieja

Tapasrundan -”Ruta de la Tapa” har startat i Torrevieja

Igår startade den XVI ”Ruta de la tapa” – ”tapasrundan” i Torrevieja. Dessa tapasrundor finns på flera ställen i Spanien och kan vara av olika karaktär. I Torrevieja förekommer dessa rundor flera gånger per år och med lite olika inriktningar.  Men nu är höstens runda i gång. Från torsdagen den 15/11 till söndagen den 18/11  är första delen. Och från den 22/11 till den 25/11 är det del två av rundan som pågår. Tapas serveras mitt på dagen mellan 12 och 16.30  och kvällstid mellan 19 och 23. Detta är också en tävling om vilken restaurang som serverar den bästa tapasen. I en kategori röstar gästerna på dels de vanliga och  dels på de tapas som ska vara av gourmetvariant. Och i  en annan kategori är det en mer professionell jury som bedömer de olika varianterna.

Tapasrundan, november 2018 har startat i Toerrevieja.Den XVI omgången av tapasrundan har startat. Och mer info finns här om både restauranger och vilka tapas som serveras.

Tapa/tapas

Tapas i olika varianter testar vi dagligen när vi är här och det oavsett om det är speciella ”tapasrundor” eller inte. Väldigt ofta kommer det med en liten ”tapa” när man på en bar beställer  en dryck. Den ingår och serveras ofta med lite bröd.  En bit potatisomelett, sardiner, bläckfisk, oliver eller en bit korv är vanligt. Själv uttrycket tapa/tapas har de flesta hört, och det är samlingsnamnet för flera olika smårätter och kommer från det spanska ordet ”tapar” som betyder täcka över, sätta på ett lock. Förr var det vanligt med flugor och olika insekter inne på barerna och för att förhindra att dessa drunknade i dryckerna täcktes glasen med ett lite fat. Här på fatet kunde det ligga en bit bröd med olivolja, oliver, eller en bit skinka. Men detta var också ett bra sätt att låta gästerna få något i magen mellan dryckesbeställningarna.

Vanligt är att man beställer in flera sorters tapas och delar på. En ”media” är en halv portion och en ”racion” en hel portion. Och de olika soeterna av tapas som baren har brukar visas i disken så man kan titta och peka. Prisläget på dessa separata tapas (som man beställer extra) kan variera mellan 75 cent och 1,50. Ibland lite mer. (Ofta kostar här en dryck med ”husets” tapa – alltså man väljer inte själv, ca, 1,50. Ibland lite mer och ibland lite mindre.)

Vi startade gårdagens runda på Tapas Bar Catalina, Plaza Castelar, 1. (Nära vattenfallen.)

Tapasrundan

nu i höst har 43 restauranger/barer som är med i ”leken” varav en del ligger lite utanför själva stadskärnan. Å andra sidan är det också skönt med lite promenader mellan de olika varianterna av tapas. En vanlig tapa med dryck kostar under tapasdagarna 2 euro och 2,50 för en ”gourmet tapa”.  Vad som räknas som räknas till vad står i häftet, men vi tog det som såg godast ut. Vi testade tillsammans med vännerna Anna Carin och Krister fyra olika restauranger och eftersom vi valde lite olika fick vi smaka på fler.

”Catalina” testade vi köttgryta med grönsaker och en krokett  fylld med potatis och mozarella Här hade nog osten försvunnit.Vi var inte direkt imponerade här. Ganska smaklöst. Men köttet var mört.

Köttgryta och ”krokett. Mitt betyg blev 2/5 för maten. Vinet 4/5

Vi gick några kvarter bort mot strandpromenaden och slog oss ner på ”El Piscolabis” med adress C/Ramon y Cajal, 1. Här valde Anna Carin ”merluza” – kummel och vi andra kyckling med grönsaker inbakade i filodeg. Till det en sås med sting.

Anna Carin, Bosse och Krister och här är det minivinglas som gäller.

Små vinglas var det och snålt med vin. Men maten klättrade upp ett pinnhål för min del Betyg 3/5.

Tapas med färg var det här. ”Krispig kyckling”. 

Nästa stopp blev på ”Paseon” – Strandpromenaden och restaurang La Cantina Cubana. Här testade vi  gratinerade champinjonhattar som var fyllda med ost och skinka. Detta på inrådan av Ama och Anders som just testade dessa. Mitt betyg här blev nog 3.5/5 på både vin och tapa.

Riktigt gott!  Och fin uppläggning. 

Sista besöket för tapasrundan

denna torsdag blev en favorit i repris, Casa Juani, Calle Heraclio 29. Hit går vi gärna då och då både för tapas och lunch och tycker det alltid är ett säkert kort. Det var det nu också. Här serverades antingen en thailändsk soppa med kyckling, grönsaker, nudlar och kokosmjölk eller ett litet bröd med tonfisk och grönsaker.

Fin presentation av Casa Juanis tapas .Och väldigt gott. Betyg 4/5 både på dryck och mat. Väldigt fin service också.

Inga tapas

blev det häromdagen när vännerna Leffe och Ingrid var på besök. Här körde jag riktigt svenskt med köttfärslimpa med gräddsås, ugnsstekt potatis, smörkokta morötter, lingonsylt och inlagd gurka.  Och till dessert  blev det äppelpaj med vaniljsås. När vi är här i Torrevieja och går ut och äter blir det mest på spanska/internationella eller kinesiska restauranger. Undviker helst de som serverar ”svensk mat” för den kan jag ju själv laga här. Om andan faller på.  Sen kan man ju fundera vidare på vad ”svensk mat” är. Men det är en annan historia…

 

44 svar på ”Tapasrundan -”Ruta de la Tapa” har startat i Torrevieja”

  1. Det kanske var lika bra att det var lite mindre där i vinglaset! Jag menar, om ni ska runt och prova flera varje dag så kan det ju bli lite mycket …

    Mmmmm … köttfärslimpa! Har lustigt nog tänkt nu några veckor att det nog är på sin plats att göra det nu, var ett tag sedan. Med pressgurka! Då tänker jag alltid på min mormor, jag och hennes sambo tittade surt på varandra när skålen tömdes på den andres tallrik. Vi älskade det båda två! 😀 Det var inte mycket som slog mormors mat, inte!

    1. Vad gäller vintilldelningen är den ganska sparsam mellan varven. Men man kan ju välja annat…Nu går vi inte dessa rundor varje dag direkt men ett par gånger under tiden de pågår brukar det bli.
      Hade tänkt pressgurka till men kom på det väl sent. Får ta det nästa gång. Köttfärslimpan blev god och vi åt alla med god aptit.
      Roligt med din mormors pressgurka. Fint minne.

  2. Gokväll!
    Vilken fin resa upp i bergen ni gjorde. Har ju åkt serpentinvägar till Guadelest och på tillbakavägen IBI och Alcoy.
    Håller med dig att sista stoppet på Tapasrundan såg gott ut. Får leta på den restaurangen vid tillfälle.
    Birgitta och jag testade La Naviera en kväll och var nöjda med maten där. Åt fylld snitsel.
    Önskar dig och Bosse en trevlig helg.
    Kram/A-K

    1. Gokväll! Resan var jättetrevlig och med fina stopp. I våras var vi ju till vattenfallen i Algar och till Guadalest. Väldigt fint där också. Har varit i Ibi och Alcoy men det var nog en 20 år sen.
      Casa Juan är alltid trevligt och de brukar vara med under tapasrundorna och är ett säkert kort. Vi får ta en tur hit. La Naviera har vi ätit på och det var riktigt bra.
      Saknar dig här.
      Stor kram från oss och trevlig helg.

  3. Intressant information om tapas. Jag måste säga att jag har varit dåligt insatt i det du beskriver så bra och informativt. Så nu vet jag vad tapas är, fullt ut.
    Trevligt att det anordnas tapasrundor och tävlingar. Härliga bilder du visar också.
    Blomdekorationen på näst sista bilden är tjusig.
    Trevlig fredagskväll och varm kram till dig.

    1. Vad bra att jag kunde bidra till att förklara för ordet förekommer ju då och då. Vi testar gärna olika varianter av tapas och just under dessa tapasrundor är det ju inte alltid de mer traditionella tapasen som serveras. Men roligt att testa lite olika varianter är det. Ett trevligt sätt att umgås på är det också.
      Önskar dig också en fin kväll och trevlig helg.

  4. Svensk mat är det garanterat bättre att laga på hemmaplan i stället för att äta det på restaurang. Tapasen såg fina ut men den från den sista restaurangen såg verkligen tilltalande ut. En motionsform helt i min smak 😉

    Kram och god fredagskväll!

    1. Så tycker vi också och lagar gärna mat från världens olika hörn, gärna asiatiskt också. Men lite blandat. Och är man borta så mycket som vi är så är det gott emellanåt med svensk ”husmanskost” som vi lagar. Sista tapasstället är ett säkert kort och tapasen är också så fint presenterade.
      Och visst motion blir det ju att ta sig mellan.
      Kram och trevlig kväll.

  5. Hej Ditte!
    Känner inte till nån restaurang ni gick på 🙂 Jo Catalina som väl funnits i många år…tror det var där Tobbe fick en ”röd” kyckling en gång 🙂 Juani har du berömt många ggr! Vill också gå dit.
    Finbesök och god mat ser jag också. Kul!
    Kram P ♥♥

    1. Gokväll!
      Casa Juani är ett säkert kort och vi går gärna dit nu och då, även när det inte är tapasrundor. Bra mat och trevligt i största allmänhet. Klart att vi ska gå hit tillsammans,.
      Jättetrevligt med ”finbesök” och maten blev bra. Jag som lagat den var också nöjd. Vi åt alla med god aptit.
      Kram från oss båda.

    1. Tack själva! Jättetrevligt! Och detta att ta tapasrundor har blivit lite tradition att göra tillsammans. Såg att vi gjort detta i flera år och när än det så varit rundor.
      Vi önskar er också en fin helg.
      Kram!

    1. Och du är med oss! En trevlig dag blev det och roligt att gå runt och testa med vänner.
      Kram till dig från oss.

  6. Kul att ses som hastigast där på La Cantina 🙂 Gillar dom här tapasrundorna även om den vanliga ”vardagstapasen” är nog så bra (när man inte får små ihjälfriterade fiskar…).
    Svensk husman hör till mina favoriter, och det du bjöd Leffe och Karlsson på lät jättesmarrigt! Förutom morötterna då, men dom brukar vara lätta att sortera bort 😉

    Ha en fin kväll!

    1. Alltid trevligt att ses! Och att besöka några restauranger dessa tapasveckor är trevligt. Men visst får vi ju tapas lite nu och då. Håller helt med om att dessa fiskar inte heller är mina favoriter.
      vår köttfärslimpa här hemma blev riktigt lyckad och morötterna låg i en särskild skål. Vet ju att alla inte är förtjusta i dem….
      Trevlig kväll!

        1. Kan tänka mig att det var uppskattat att få köttfärslimpa hos dig. Och även vi tg lite på lunchsmörgåsen dagen därpå. Gott!

  7. Det låter trevligt med tapas runda o vin till ..och vänner ja kan det bli bättre? tycker du njuter för fullt av allt som är kring dig 🙂 en livsnjutare o det är väl så det bör vara 🙂 önskar dig en trevligt kväll kram

    1. Det är det! Och vi försöker göra det bästa av dagarna som i sig kan se ut på olika sätt. Ibland händer det mer och ibland mindre. Men jag trivs med det.
      Önskar dig också en fin kväll.
      kram!

  8. Ja vad är svensk mat? Köttfärslimpa skulle jag absolut räkna dit, bruna bönor och fläsk, ärtsoppa, men idag är allt så internationellt så det flyter in i varandra.

    Ni verkar ha det riktigt trevligt, precis som vanligt. Tapasrundor, det körs året runt, om jag förstår det rätt? Eller år det något som är litet jippo runt, några gånger per år? Ni får fortsätta att njuta av det goda livet. 🙂

    1. Begreppet svensk mat är nog väldigt vitt… Men jag har inget behov av att uppsöka svenska restauranger när vi är här.
      Vi har det trevligt och varvar det mer aktiva med det lite lugnare. Under viss veckor per år så är det dessa speciella ”tapasrundor” som me rblir som en tävling mellan restaurangerna och i olika varianter. Men tapas äter vi o övrigt i stort sett varje dag. Det hör liksom till här. Ofta när man på en bar/restaurang beställer en dryck serveras en liten tapa som ingår i priset. Dock inte alltid.
      Och visst fortsätter vi här ett tag till med att njuta av lite meR sol och längre dagar än hemma. Men jag trivs ju också väldans bra i Stockholm.

  9. Köttfärslimpa – en gammal svensk klassiker som jag inte ätit på år och dag. Limpan har ju försvunnit så gott som helt från menyerna för dagens lunch här. Synd, för jag gillade rätten.
    Kul att ”gå snålskjuts” först med Ama och nu med dig på tapasrundan. Ama lägger ju alltid upp sina inlägg tidigt på morgonen. Av det jag sett så väljer jag nog Anders musslor med sting och båda dina rätter från Casa Juanis. Mums:-)
    Mycket roligt med din betygsättning. Inte minst för alla dina bloggkompisar som också bor i Torrevieja. Bra tips för dom!

    1. Köttfärslimpan blev riktigt lyckad och resterna åt vi i kväll. Ska ordna med pressgurka till nästa gång.
      Musslorna Anders åt ska testas, om inte förr så på söndag. Sedan är ju smaken så olika. Jag vet att en hel del här som läser bloggen och de kan ju tycka helt annorlunda. Men visst är det bra att vi kan tipsa varandra.
      Musslorna hade jag kanske inte vetat om om jag inte läst Amas blogg.

  10. Hola! Vi har aldrig lyckats pricka in ruta de tapas. Casa Juani ska läggas på minnet! Mysigt att träffa Karlsson och Leffe! Har en föraning om att vi kommer att missa dem i december/januari. Finns många bra restauranger i Torre! Äter gärna från alla världens kök. Spanskt, indiskt, irländskt, kinesiskt m fl. Just svensk mat kanske inte står överst på dagordningen men det finns ju restauranger som drivs av svenskar men med internationell meny och där äter jag gärna. Svensken på hörnet till exempel. En kvarterskrog nära oss med prisvärda luncher och just deras fiskalternativ är alltid otroligt goda speciellt när kocken Andreas står i köket. Hans torskrygg är med sås är ”to die for”.

    Har haft en körig vecka på jobbet och strul med badrumsrenovering på distans. Skönt med fredag. I morgon tar vi en tur till svärföräldrarna (90 och 94 år unga) för att hjälpa till med till lövkrattning som de inte har ”hunnit med”.

    Kram och hälsa Mr B! ❤️

    1. Hola! Go kväll! Casa Juani tycker vi är bra och väl värt ett besök. Har ätit flera luncher där, dock aldrig middag. Det var jättetrevligt att träffa Leffe och Karlsson, var länge sedan senast. Vad gäller restaurangutbudet här så finns ju mycket av det mesta och jag tycker det är trevligt med en blandad ”publik”. Och visst finns det svenskägda restauranger som inte serverar direkt svensk mat. Då blir det ju något helt annat. ”Svensken” har vi bara passerat men inte ätit där.
      Kan tänka mig att det är mycket jobb och du har ju en del att ”rodda”. Hoppas nu det ordnar sig med distansbadrummet. Vore ju skönt om det blev klart.
      Förstår att det är uppskattat av svärföräldrarna att få hjälp med lövkrattningen för löven krattar sig ju inte på egen hand. Fint att ses också. Kör försiktigt!
      Mr B hälsar till er båda.
      Kram!

  11. En fin info om tapas! Helt perfekt. Jag är nog en tapasperson. Jag behöver inte så mycket mat per gång men gärna ofta. Lite vin till, är inte så dumt.
    Ni kanske har bättre väder än vad vi hade i Marocko. Vi hade ganska stor tur med vädret trots allt, men det var tidvis väldigt kallt.
    Ha det så gott och stor kram!

    1. Tapas blir det här nästan varje dag på ett eller annat sätt. Men nu dessa veckor är dte lite speciellt med av och anpassade varianter för det är också en tävling mellan restaurangerna. Vi har haft runt +20 grader sedan vi kom den 1/11 men et par dagar har varit halvmulna och med en del regn. Regn mest nattetid. Skönt att det inte var alltför kallt i Marocko men hotellrummen blir lätt kalla i dessa stenhus nattetid om det inte finns värme. Oftast finns ju ac som man ställer om till varmt men inte alltid.
      Ha det gott.
      Stor kram!

    1. Vi konstaterade också att de tapas vi prövade blev bättre och bättre. Och i morgon ska vi ta nya tag och se vad vi då träffar på. Fint att man får lite motion också men det förutsätter att man väljer restauranger som har visst avstånd mellan sig. Får tänka extra på det i morgon.

  12. Mums med tapas å så lite vin till!
    Jag är nyfiken på all mat, men som du säger svensk mat utomlands, det kan man göra själv i köket. Köttfärslimpa är inte dumt. Jag gillar bruna bönor med fläsk bl.a….det äter vi tyvärr inte hemma, för det är inte makens favorit med bruna bönor som jag gillar!
    Nu ligger jag här klarvaken på Clarion på Arlanda och inväntar att klockan snart ska ringa så vi hinner äta lite frukost innan flighten går mot GC!!!
    Ha det gott!

    1. Nu får du snart själv njuta av semester, god mat och vin. Önskar dig en riktigt fin och avkopplande vecka på G.C. och hoppas solen vill vara med er.
      Trevlig resa!
      Kram!

  13. Jag som aldrig ens smakat tapas skulle gärna vara med dig där och gå en runda 🙂 Läckra bilder som får det att vattnas i munnen!
    Ha det gott!
    Kram

  14. Vilken härlig tävling! Dessutom tillhöra juryn även om man inte är med i expertgruppen… Hoppas ni har konditionen för hela rundan! Kram

    1. Visst är den! Och tämligen kravlös vad gäller prestationen. Vi har tränat på att gå så det är vi bra på. Hoppas det ska räcka för en tur även i morgon.
      kram!

    1. Tack! Efter nattens stora regnmängder så skiner nu solen igen och vi ska ut med vänner och spela boule och äta en sen lunch.
      kram och trevlig lördag.

  15. Så gott det såg ut med svensk mat 🙂 Kan tänka mig att ni hade trevlig med Leffe och Karlsson, de är ju pigga och glada båda två !
    Och trevligt att gå på tapasrundan tillsammans med A-C och Krister!
    Ses om en stund!
    Kram

    1. Maten blev riktigt lyckad och det var jätteroligt att träffa Leffe och Karlsson igen. Tapasrundan blev också trevlig och det är lite av tradition att vi tar ett varv tilsammans med A-C och Krister. Det är många trevligheter på gång nu.
      Vi ses snart!
      Kram!

  16. Oh, jag vill ha massor av olika tapas att smaka på, det finns inget roligare än smakprovning! Men, jag förstår inte riktigt varför tapasdagarna är så svåra att komma ihåg, olika datum, sen ingenting, sen nya dagar, sen ingenting. Kommer folk ihåg datumen eller skriver man upp dem i almanackan? Här har vi svårt att få folk att minnas vilken dag det är julskyltning i byn….
    Kram

    1. Visst är det både roligt och gott att provsmaka. Vad gäller de olika tapasomgångarna här så annonseras de ganska bra på stan och i god tid. Det står även om dem i de lokala spanska tidningarna och även i skandinaviska gratistidningarna som ofta ges ut på norska och som finns både på nätet och i pappersvaianter. Ja, julskyltningen borde man väl minnas. Men ibland minns man selektivt…
      Kram

  17. Det var verkligen ett efterlängtat möte, vi har ju inte lyckats få till det på länge och det var förstås jättetrevligt som vanligt.
    Tack för den goda maten och ett speciellt tack till Bosse för den goda drycken!

    1. Jättetrevligt att ses igen! Verkligen! Har framfört det extra ”tacket” till Bosse. Och det här gör vi om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *