Spanien Torrevieja

Trevligheterna är många och avlöser varandra

Veckan här i Torrevieja har hitintills varit varierad med en hel del trevligheter där både spontana och planerade möten med vänner bidragit till trevligheterna.  Långpromenader eller cykelturer hör till de dagliga inslagen, liksom olika “pitstop” med tapas och dessa kan varieras i stort sett i det oändliga – precis som det mesta här. Möjligen kan fantasin begränsa.

Det soliga vädret består och termometern tar sig dagtid upp till modiga 22-24 grader i skuggan. Riktigt behagligt, om än stundtals blåsigt. Även kvällarna är njutbara och med temperaturer på runt +20 så om vinden inte är alltför “vass” är det skönt att vistas ute även då.

Bougainvillean blommar nu vackert i Torrevieja och bidrar till trevligheterna som man kan uppleva här. Den vackra Bougainvillean växer på många ställen tätt och kan bli höga som träd. 

Trevligheterna

avlöser varandra och  jag trivs med det.  Och så är det vare sig jag är hemma i Stockholm, här i den spanska sommarstugan, jobbar eller i övrigt befinner mig på resande fot.  Trevligheterna finns där och likaså den omväxling  jag tycker om.  Men jag är också  nöjd med/trivs med att då och då vara “ensam med mig själv”. För tråkigt upplever jag sällan att jag har. Kanske är det mer rastlöshet. Å andra sidan vet jag också att jag inte blir yngre. Och nu, när  jag kan och orkar, vill jag försöka “använda tiden”. För visst kommer den dagen när jag inte längre kan trots att viljan finns. Och kanske finns inte viljan heller….

Olivträdet 

Vi varierar ofta promenaderna eller cykelturerna och när vi är nästan hemma igen brukar vi stanna till vid vårt postfack och där finns ett stort olivträd.  (Jodå, vi har en brevlåda på huset, men där levereras i stort sett bara rekommenderade brev och såna har vi inte fått några. Gatans/områdets övriga brevlådor/postfack finns några hundra meter bort, något vi blev varse i höstas. ) 

Det är verkligen roligt att följa olivträdet under året och just nu är har de små vita blommorna övergått att bli olivkart. Och när dessa mognar brukar man se människor som skördar oliverna.

Olivträdet nära oss är verkligen mäktigt.

Olivträdet – “olea europaea” börjar ge frukt, oliverna, efter ca, fem år och när träden är 20 år räknar men med att de producerar 100kg oliver /år. Olivträden kan bli gamla och världens äldsta olivträd finns på Kreta och är drygt 3000 år gammalt. Förutom att oliverna äts så är olivoljan som är den viktigaste produkten. Och ordet olja härstammar  också från det grekiska ordet elaiá

Jag ställde mig under olivträdet och tittade rakt upp. Mest brunt här.

 Matfavorit i repris

blev det igår kväll. Ett besök på den kinesiska restaurangen Nuevo Mundo (Nya världen) Jag har ju svårt att hålla mig borta från den kinesiska maten och tursamt nog har vi vänner som gärna hänger på. Här serveras god kinesisk mat och man kan själv bestämma styrkan på den. Maten lagas allteftersom den beställs, precis som den görs i Kina, och det är då lätt att få den an/avpassad till egna önskemål vad gäller “hettan”. En tre/fyrarätters meny inklusive dryck (vatten, öl, vin) kostar mellan 80 och 100 sek. Och då finns det olika rätter att välja bland. Hit återkommer vi ofta när vi vill ha alternativ till de mer spanska restaurangerna.

Trevligheterna avlöste varandra på den kinesiska resutaurangen Nuevo Mundo i TorreviejaAmi, Patrik, jag, Bosse, Lasse och Fia vid det runda bordet med glasskiva- Perfekt att snurra på så maten kan delas. Och här äts det med pinnar. Jag har tränat upp gänget så de kan verkligen den ädla konsten att hantera pinnarna. 

Väldigt god mat och uppsluppen stämning genomsyrade trevligheterna denna kväll men också lite “handarbete”.  Vi har tidigare sett personalen på några sekunder vika servetterna och utan att ens titta på själva vikningen. Vi har gjort försök förr men inte fått till det. Och det trots personliga visningar. Igår fick vi ny genomgång av personalen och träningen började.

Så här ser servetterna ut när de placeras på tallrikarna.

Bosse och Lasse försöker. Stor koncentration. Nja, det blir inte rätt.

Patrik och Ami får lite råd av Fia (bara handen kom med) men med uteblivet resultat. Dock bra försök.

Här har Lasse fått ett genombrott och lyckats. Stor entusiasm och glada tillrop från oss andra. Toppen!

 

26 svar på ”Trevligheterna är många och avlöser varandra”

  1. Visst har vi! Men ni saknas! Och ni ser ut att ha det bra på ert håll.
   Ha det fortsatt bra-

 1. Servettvikning är en ädel konst och något som min mamma var expert på. Själv gör det lätt för mig och bara viker dem men visst kan man göra det mycket snyggare. Maten lät både prisvärd och god så jag förstår att ni återvänder dit. Olivträdet är verkligen mäktigt och dessutom har det en väldigt fin form.

  Kram och god kväll!

  1. Mamma var också bra på servettvikning men jag är inte direkt så flyhänt. Men här tränade alla flitigt och Lasse fick till det. Hit till restaurangen återvänder vi gärna och maten är jättegod och väldigt prisvärd.

   OLivträdet följer jag hela året och nu var det små oliver som syntes. Tror jag ska försöka mig på att skörda några när det blir dags.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Olivträdet är nog det största jag sett. Tror nog att det är äldre än 20 år. 100 kg oliver som vem som helst får plocka tycker jag är helt suveränt!
  Det roliga är att även vi har en favo kines i Benidorm, som vi besöker några gånger när vi vill ha lite omväxling från den spanska maten. Jättekul med ett “snurrbord” så att man kan smaka av alla rätter.
  Att vika servetter är ungefär som att skapa origami, nåt jag heller aldrig lyckats med. Men kul att åtminstone en i ert sällskap verkade vara tekniskt begåvad:-)

  1. Olivträet här följer jag hela året och det är roligt att följa det. Och när oliverna kommer ska jag plocka några “bara för att”.
   Kul att ni också har en favokines i Benidorm. Och visst är dte bar att växla om ibland med maten. Och är det en bra kinesisk restaurang så gillar jag ju det hela än mer. (Finns ju gott om dem som är halvhjärtade…)Snurrborden har man i Kina och vidsst är de praktiska. Vore bra även hemma om man är många till bords.
   Servettvikningen är inget för mig, men Bosse gjorde framsteg (får träna mer) och Lasse lyckades helt. Ska försöka på nytt för envis är jag-

 3. Så sanna ord om hur man använder tiden! Jag försöker utnyttja “tiden” ihop med trevliga vänner, eftersom jag vet att jag inte blir yngre men trivs alldeles utmärkt med mig själv också. Jag är en ensamvarg ibland, naturligt.
  Olivträdet är otroligt mäktigt! Wow! Det är naturens kraft. Jag fick ju stora A på min njurundersökning, inte lika bra på ögonundersökningen, men det får jag leva med. Och använda tiden till att bese mig!
  Fina sällskapsbilder. Goder afton och stor kram!

  1. Tror vi tänker lite lika när det kommer till den tid vi har. Och jag trivs ju också bra med mitt eget sällskap. Tror dte är bra att kunna vara ensam med sig själv för att kunna umgås med andra. En lagom blandning passar mig väldigt bra.
   Olivträdet följer jag hela året och ska när oliverna kommer/mognar plocka med mig några hem-
   Så fint att du fick högsta betyg på din njurundersökning men lite smolk att ögonen inte var lika pigga. Men det är ju tyvärr inget du kan påverka.
   Varm kram och tankar till dig.

 4. Hola! Där hade vi gärna varit med! Extra trevligt gäng! ?Och utan att sticka ut hakan för mycket kan jag nästan lova att jag hade vunnit servettvikningstävlingen -både på tid och i estetik. Just precis den där vikningen är jag ”drillad” att göra av min älskade mormor vid varje högtid. Dukningen var min uppgift och jag har tränat sedan 5-6 års ålder. ?

  Har precis bokat nedresa till sommarstugan i början av juli. Avvaktar hemresa lite till för att se om det blir billigare. Vi är sent ute den här gången pga jobbplanering och det är dyyyrt… ?
  Kram ❤️ till dig och Señor B!

  1. Vi saknade er! Du har ju talanger vad gäller det praktiska så nästa gång är det “upp till bevis”. Men du har ju detta inbyggt. Tror Lasse nu fått upp snitsen och Bosse tränar.
   Ja, resorna blir dyrare och dyrare. Jag ska ju hem en vända i juni för jobb (nu bokat med Norwegian) och sedan tillbaka i mitten av juni. Dyrt då också. Men jag får väl ta sikte på en gås och hänga på.
   Kram till dig och Mr J-

 5. God mat, men mest gillar jag dom fina träden Reagerade först på 22-25 grader till jag förstod att du var utomlands, det var det definitivt inte hos mig idag.

  1. Jag är i den spanska sommarstugan och njuter av svenska försommarvärme dära graderna. Träden och särskilt olivträdet gillar jag och öfljer det hela året. Hoppas på att senare i sommar kunna skörda några oliver.

 6. Wow vilket olivträd,älskar oliver, och även den vackra rosa bouganvillean…eller hur det nu stavas?!
  Jag är verkligen inte duktig på servettvikning, det är verkligen en konst! Va bra han lyckades Lasse!
  Kram och god natt, njut av värmen, vi väntar på den här i Sverige!

  1. Olivträdet är verligen magnifikt och jag följer det hela året. Ska lbi roligt att i alla fall kanske kunna skörda 10 oliver när dte blir dags.
   Servetvikningar är jag inte bar på men har ibland fått till det. Lasse var envis här och fick till en bra vikning.
   Hoppas värmen komer även hemma. Här är det bra gradantal, runt +22, men det blåser en del. Men mycket tid blir i alla fall utomhus.
   Kran och trevlig helg.

 7. Vilket vackert olivträd! Trots att jag pysslar en hel del är jag inte alls bra på servettvikning. Ibland får jag till det, bara för att jag är så envis. 🙂
  Ni verkar ha ett behagligt liv i Torrevieja. Fortsätt njut!
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Olivträdet är verkligen vackert och jag följer det med spänning hela året. Ska se om jag kan “skörda” några oliver när de blir färdiga.
   De på restaurangen här som viker servetter gör det på ett par sekunder och fint blir det. Jga kan ibland få till det hemma, men är inte så flink med fingrarna.
   VI har det bra och för oss är det lite av att vara hemma att vara här.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  1. Här är det både vardag och lite fest varje dag, bra omväxling.
   Önskar dig en fin fredag.
   kram!

 8. Vad roligt att ni satt vid bordet och kämpade med servetterna. Kul grej!

  Här blommar mitt lilla olivträd också, såg att olivpollenhalterna är höga just nu här hos oss. Sonen har börjat gnälla lite så gräset har börjat också, tyvärr.

  1. Vi kämpade på och en del lyckades bättre än andra. Och roligt hade vi. Personalen också.
   DEtta stora träd finns bakom vårt kvarter och jag följer det hela året. Nu fanns det pyttesmå oliver och kanske kan jag skörda ett tiotal. Hopas. Kul med ditt lilla olivträd som blommar och säkert får du också några oliver att skörda.
   Trist dock för sonen med pollen och hopas det inet blir alltför besvärligt.

 9. Tack för en trevlig kväll, som alltid när vi ses 🙂
  Pinnarna hanterar vi väldigt bra nu tack vara en bra lärare. Servetterna var det lite värre med. Vi får nog gå på kurs hos Lasse 🙂
  Stor kram och vi ses om en stund!

  1. Tack själva! Ja, pinnförningen är ju helt perfekt och ni har tränat bra. Vad gäller servettvikningen tror jag att Susan och Lasse kan instruera oss. Förstod att Susan är uppvuxen med denna seervett vikning. Ser fram emot den kursen.
   Stor kram och trevlig kväll.

 10. Servettvikningar testade jag i min ungdom, blev inte så vackra resultat vad jag minns. Numer försöker jag mig inte ens på några mer invecklade saker. Men, visst, trevlig sysselsättning och vackert blir det när någon lyckas 🙂

  1. Här blev det mest en rolig grej för oss.Personalen på restaurangen är superflink på att vika servetter och visade oss. Men de flesta av oss behöver mer träning. Inga invecklade saker för mig heller, men jag ska nog lära mig den här vikningen. Får träna en mer först.

 11. Ni ser ut att vara ett glatt härligt gäng ,-)) Kul med servetterna, bra jobbat för Lasse ,-)) Vika servetter är jag dålig på hade innan Nyåret tänkt kolla på nätet men det blev inte av ,-)
  Det låter ju jättefint att man själv kan vara med och bestämma över sin måltid.
  Härligt olivträd , ser underbart ut, så härligt att ni kan njuta av så mycket vackert, jag längtar efter blomdoft nu!
  Ja visst är det klokt att ta till vara den tid när man orkar resa runt, det önskar jag att vi hade kunnat vi reste mycket förr men nu så kommer bara en massa annat i vägen.
  Så njut på .-))
  KRAM KRAM Primrose ,-)

  1. Vi är ett glatt gäng här och roligt har vi. Servetterna har maken försökt sig på tidigare, men inte med större framgång. nu blev det en ny snabbkurs, men tros lasse var den som fick til det. Vi andra får träna mer. Behövs en ny fördjupningskurs.
   OLivträdet följer jag hela året och nu är små oliver synliga men det dröjer tills de är mogna. I övrigt blommar dte mesta väldigt vackert och mycket fint finns att se.
   Livet har sina perioder och förr reste vi mycket mer. Nu blir det ofta “sommarstugan” och jag är nöjd här. Varvar gärna förstås med Stockholm och lite annat.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *