Spanien Torrevieja

Ett spanskt postfack

Vid de flesta små hus längs vår gata (alltså inte höghusen) finns det en brevlåda eller postfack, så även hos oss. Men vi har aldrig fått någon post annat än reklamblad och har undrat vad som hänt med den ev. post vi skulle fått. El, vatten, försäkringar och annat får vi visserligen digitalt men kanske kunde något litet kort eller brev kan ha kommit. Men icke. Inte på snart fyra år.  Å andra sidan vi har ju vår adress hemma i Sverige så vi har heller inte funderat så mycket på det hela. För att testa skrev jag i juni ett vykort till vår spanska adress och det har ännu inte dykt upp.  (Men postgången hemifrån Sverige är ju inte heller att lita på.)

Ett postfack bland alla andra.

Nu började jag fundera och än mer efter att ha talat med vänner och grannar. Har i och för sig sett att det några hundra meter från vårt hus, på en annan gata finns massor av postfack i ett separat litet hus, men inte närmare tänkt på detta. Kanske hade vi också vårt postfack här på granngatan.

En morgon när jag mötte brevbäraren som lämnar post till höghusen frågade jag var vår post ev. hamnade. Han pekade glatt och svarade på “Calle Emil finns ert postfack”.  (På Emilsgatan) Min nästa fråga blev förstås om facket kunde tänkas ha samma nummer som vårt hus. Där blev svaret mer svävande “mer eller mindre”.

Kanske finns vårt postfack bland 400 andraHär finns 400 olika fack och vilken gatuadress som har vilket postfack vet man inte.  De överensstämmer inte alls med husnumren.

Vilken nyckel skulle kunna passa till vårt postfack?

Vi hade en nyckel som möjligen kunde passa till ett av postfacken. Frågan vara bara vilket. Vi provade ett hundratal, både vårt husnummer, närbelägna nummer och de mer långt ifrån. Ingen lycka. Men ett av postfacken är vårt.

Nästa steg

Med den nyvunna vetskapen om att vi hade ett postfack gällde det att ta fram de förvärvade spanskkunskapernaoch göra ett besök på postens huvudkontor i Torrevieja.  Här gällde nummerlappar och jag tog en för mitt ärende, information. Och information fick jag. Jag fick ett telefonnummer och skulle ringa postutdelningscentralen som ligger på en helt annan gata, San Pascual,  ett par kilometer bort.

Hvudpostkontoret i Torrevieja på Caballero de Rhodas 55.

Vi går till postens utdelningscentral och under tiden försöker jag på nytt tänka på spanska vad jag ska säga samtidigt som jag ringer dit( Är glad för den dagliga träningen på 20 minuter med språkappen “duolingo” som komplement till min spanska “babbelkurs)

Inget svar och ingen på plats. Men vi ger inte upp och till sist när vi ringer på dörren öppnar en kvinna och jag lyckas både fråga och förstå svarte vilket postfack som tillhör vår gatuadress. Inte alls i närheten av vårt husnummer. Långt därifrån.

Postutdelningscentralen på Calle Pascual 206.

Resultatet?

Med i varje fall ett nummer till ett postafack gjorde vi på hemvägen ett nytt försök. Facket hittades. Men den nyckel vi trodde kunde vara rätt passade inte. Inte alls! Så nästa steg i det hela är att få tag på en passande nyckel och ev. få låset bytt. Inser att både intensifierad spanskträning för min del kommer att behövas samt även hjälp från spansktalande vänner. Och jag återkommer med resultatet.

 

46 svar på ”Ett spanskt postfack”

 1. Nej men så spännande .-)))))
  Där kan ni ju hitta hur mycket post som helst……………..satt nu och hällde ut kaffet över tangentbordet för jag väntade en bild där posten svämmade över ,-))) men har nu torkat upp och det fungerar!
  Klurigt att det inte ens är ert nummer. Ska bli intressant att se hur det går.
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Vi har sett dessa postfack i flera år, men trodde inte att vi var berörda. Men nu vet vi att vi är det. Och mycket post finns nog.
   Nej, ännu ingen bild- för jag har inte hittat nyckeln till facket. Men när jag gör det så kommer bilder.
   Skönt att det gick att ordna upp ditt utspillda kaffe.
   Och märkligt att husnummren inte är desamma som de på postfacken. Men nu vet vi ju det i alla fall. Fortsättning följer.
   Önskar dig en fin vecka.
   Kram!

 2. Hej Ditte!
  Trägen vinner…otroligt arbete…men att nyckeln skulle passa det kändes inte direkt så enkelt hahaha…Här i huset fick jag (gratis!!!) ett nytt lås och nycklar av nye aticoägaren Leo i dag!!! Va? Jag har ju fått det utbytt av Rajje men själva “vippen” var för kort…Tror jag köpt två men…Det verkar som att Leo köpt rätt. Ska prova nästa gång jag går ut.
  Dessutom bytte han lampa i trapphuset utanför min dörr också gratis!!Blir inte klok på denne företagsamme man…
  Finns det nån gravad hund här? Eller är det (o)vanlig )vänlighet?
  Pratade med Lex om deras portlås…Vi kom ju knappt in som du märkte. Ja han skulle “väl” prata med el presidente…El gallego, granne till Teddy hade klagat också. Lås och nyckelkultur är lite speciell i detta land 🙂
  Kram P ♥ 3

  1. God afton Preciosa! Ja, trägen kan vinna. Med tur och hjälpsamma människor. Kanske behöver jag översättningshjälp av dig. Mycket troligt.
   Nu gäller det att få tag på en ny nyckel och kanske byta lås. Det är där du kommer in…
   Vad bussigt av Leo att ordna detta. Tror han är hjälpsam. Och det finns sådana..Tursamt nog.
   Ja, portlåset i Lex hus är ju skumt. En gång fungerade det och vi kom in och mänfder av gånger gick det inte. Huva…
   Visst kan lås och låskultur här vara lite “eljest”. Men en får ta det.
   Kram!

  1. Just så, kände jag också. Och nu börjar nästa fas. Men tur att räkningarna kommer till den digitala brevlådan och autogiro.

 3. Men vilket märkligt system men inte konstigt då att ni inte fått någon post. Under fyra års tid borde ju något hamnat i er låda. Men med din envishet börjar målet närma sig så jag hoppas att nyckeln snart är i hamn!

  Kram och god kväll!

  1. Vi visst inte alls att dte var så, men nu, efter snart fyra år vet vi. Tur att alla räkningar är digitala. I lådan utanför huset har vi bara fått reklam och funderat då och då på var ev. post är. Nu ser vi fram emot att få tag på en passande nyckel. Och det lär ta tid. Men envis är jag…
   Sen middag på terrassen väntar och det är fortfarande +27. Pch en svag vind. Behagligt. Skickar lite värme till dig.

 4. Haha! Varför ska allt vara så krångligt i det här landet? Ja, mycket är krångligt i alla fall.
  Den postlåda ni har ute på muren till ert hus är i alla fall väldigt snyggt uppskruvad 😉
  Hoppas du får en lösning på problemet!

  1. Vår postlåda är så snyggt uppsatt, alldeles rakt och jag vet att ni har ordnat den. Men trevligt om det kom annan post än reklam i den. Hoppas jag kan tömmaa det andra postfacket, när vi får tag på en nyckel, och efter hand fylla denna.
   Men visst är det lite märkligt. Ingrid hade absolut ingen aning om detta. Och få andra också på gatan. Men jag är en envis typ…

 5. Det där låter som – ja, ett ganska så dåligt skämt om jag ska vara ärlig. Men som sysselsättningsterapi samt motion och språkträning är det ju helt okej. Nu hoppas jag att du inte hade 34 grader och solsken i Torrevieja, för det är ju lite synd att spendera en sådan dag på olika postfack/-kontor i stället för på terrassen.
  Postgång från Spanien till Sverige tar ungefär tre månader under lågsäsong, då brevlådorna inte töms, utan man väntar till högsäsongen börjar…

  1. Det är inget skämt alls, utan helt sanningsenligt. De som bor här vet exakt. Och jag vill nu få reda på var vi kan få tag på en nyckel till fakcket. Vi har den inte och huset här har haft fler ägare. Men det ska nog ordna sig . Envis är jag.
   Solsken och +30 har det varit idag och det kommer det nog att fortsätta att var ett tag till. Och eftersom jag inte är i solen så kan jag lika gärna jaga postfack och nyckel. Att sitta på terrassen hinns med ändå.
   Ska bli spännande att se vad som finns i postfacket när vi får tag på en nyckel.

 6. Vi har en egen postlåda nere i trappuppgången. Breven från vår spanska bank, elräkningar etc fungerar väl, men från Norden brukar det ta tid, vi tror att det är postöverföring med åsnetaxi över Pyrenéerna 🙂 Syrran hade skickat ett julbrev i början av december förra året, brevet kom fram i mars i år. Ha det gott! Kram

  1. Så även hos er tar det tid. Vi har ju grunnat varför vi bara får reklam i lådan , men nu har jag frågat och fått svar. Posten delas ut i fack , ett par hundra meter från vår lilla “stuga”. Nu vet vi och får försöka få tag på rätt nyckel. Men jag är envis så det ska nog gå.
   Ha det gott ni också- många tankar till er.
   Kram!

   1. Och vi får reklam ute i postlådan utanför grinden. Aldrig reklam i vår egen postlåda, jag som tycker om att läsa reklam 🙂 Kram

    1. Nej, så är det nog här också att vårt postfack är reklamfritt men i lådan på huset kommer det reklam. Och visst läser jag ofta den.
     Kram!

     Nu har vi ju ännu inte kommit in i pstfacket men jag är hoppfull. Spännande vad som kan finnas där.

  1. Det är verkligen intressant hur vi i fyra års tid missat att vi har vårt “riktiga” postfack ca 400 meter från huset. Men nu vet vi och får förhålla oss till det.
   Puh!!! Tur en är tålmodig.
   Kram!

   PS Aubreginen har nya blommor och jag har iag skördat en liten som jag stekt.

 7. Bra språkträning 🙂
  Ja det där landet gillar nycklar och lås, gärna så många olika som möjligt.
  Lägenheten vi hyrde i somras i Aldea del mar hade färgkodade nycklar. Det var fiffigt då det krävdes 4 olika på vägen från gatan till lägenhetsdörren. Men färgkodning hjälper ju inte dig om du inte har rätt nyckel från början.
  Lycka till i din jakt på posten 🙂 Ser fram emot den spännande upplösningen!
  Kram Linda

  1. Aldea del Mar är så mysigt och vi har flera gånger varit där vid poolen. Jättebra med färgkodade nycklar och det behövs för oftast är det många nycklar. Nu vill det till att få tag på den rätta nyckeln till postfacket och får vi inte det så blir det aktuellt med låsbyte. Har tränat fraser hela kvällen inför detta. Envis är jag och hjälp från spansktaland evänne rfår jag så det kan bara bli bättre.

   Tänkte på er idag då vi passerade Aldea del Mar. Hoppas vi ses här.
   Kram!

 8. Spännande och se vad som finns där i facket. Med din envishet är jag säker på att ni snart kommer att se vad som finns gömt i facket. Vi har hittat en del post i vårt fack som ska till någon annan. Har försökt att agera postis själv i dessa fall, men det verkar vara omöjliga adresser på dessa kuvert. Har iaf dumpat dem i närheten av adressen ifråga 😀 Intressant och se vad som händer i din fortsatta strävan!
  Kram!

  1. Frågan är ju som du skriver att det är rätt fack, alltså vårt. Verkar ju lite tveksamt med dina erfarenheter. Vi får väl slå våra kloka huvuden ihop och se om resultat kan nås. Ni har i alla fall nykcel. Det har inte vi…
   kram!

 9. Vilket detektivarbete! Väntar med spänning på upplösningen. 🙂 Fast jag måste säga att du har stort tålamod och ja… envishet förstås också. 🙂
  Kram!

  1. Jadå, här kanske finns oanade och pupptäckta talanger . Tålamodsprövande är det förvisso och envis är jag. Kanske en bra kombo i detta fall.
   kram!

 10. Så er egen postlåda är bara för syns skull, märkligt.
  På det här sättet får de stackars brevbärarna inte mycket vardagsmotion men det får ju å andra sidan du, speciellt om du ska behöva springa runt för att få tag på din post.
  Vi får väl se om ditt brev till dig själv finns i boxen, om du nu kommer in i den ?

  1. Vi har förstått nu att det är så att den är för syns skull. Men det har tagit oss lång tid att förstå detta. Vi har ju all post av räkningskaraktär digitalt och på autogiro och har inte funderat så mycket tidigare. Men nu började vi undra var kortet är som jag skickade hit i juni.
   Och nu finns en box, den har nog alltid funnits där, men i varje fall vet vi nu nymret på vårt fack. Nåja, kanske. SEn gäller det att få tag på en nyckel…
   Fortsättning följer.

 11. Ett brev betyder så mycket … må säga att denna posthistorien är rolig och en smula oklar – men skam den som ger sig. Spännande värre om ni nu hittar en nyckel – när ni funnit den så meddela mig så kan jag testa att skicka ett brev åt er 🙂
  Kram

  1. Postfackshistorien är helt oklar men jag hoppas bringa viss klarhet i det hela. Och jag tänker med emfas försöka. Jag lovar meddela fortsättingen.
   kram!

 12. Ja, den där åsnan över Pyrenéerna har jag också skrivit om några gånger. Men jag tror inte att det är fel på den typen av åsnor, tror det är andra åsnor inblandade och därav soppan i postgången. Ibland fungerar det dock och man har posten från Sverige på tre-fyra dagar. Eller så får man julkortet efter tre månader (har jag också fått).

  Det där med nummer och nyckel så skulle jag inte ava säker på någonting. Möjligheten finns fortfarande att ni har rätt nyckel men fått fel nummer. Jag bara säger …

  Spanskaträning och träning i spanska situationer. Ibland vet man inte riktigt om man ska jubla eller ge upp (vilken man ju inte gör för man är så attans envis!).

  1. Hemma har ju Post Nord uppenbarligen slarvat bort stora mängder post och en del är nu hittade men inte alls allt.
   Vad gäller postfacket här vad gäller numer och nyckel är det fortfarande en “öppen fråga” som vi kommer att ta vidare tag i. Och tursamt nog har “infödda” som kan hjälpa oss. Om det sen hjälper är en annan sak.
   Och att i praktiska situationer träna spanskan känns riktigt medningsfullt. Får nog utöka tiden i veckan. För envis är jag.

 13. Men varför kan man inte bara ha samma nummer på postfacket som på huset? Så typiskt Spanien 😀
  Men du var duktig som lyckades göra dig förstådd. Bra gjort!
  Stor kram och vi ses lite senare!

  1. Visst vore det enklare. Men varför ska saker och ting här vara enkla om de kan vara knepiga. Jobba fick vi göra och många steg blev det.
   Fortsättning följer.
   Vi ses!
   Kram!

 14. Ha ha, oj vilket äventyr! Och ett litet pyssel för posten att matcha gatuadressen, som ju står på de flesta försändelser, mot ett helt annat boxnummer! Så spännande att se vad som döljer sig i er box, ja om det nu är er när ni till slut kan öppna…..

  1. Jodå, lite spänning i tillvaron och extra steg blev det. Men detta är nog bara början. Vi har ju förstått att det bara är höghusen i våra kvarter som får posten levererad till husen. Och fyra hundra postfack finns här på Calle Emil. Många är det-
   När vi väl kommer åt boxen blir det en sann överraskning. Tur att det digitala finns.

  1. Tack! Här behövs nog både rejält med tur och en del skicklighet i att förhandla . Men jag är envis och kan även vara tålmodig om det krävs.
   Och utdelning hoppas vi på-
   Kram!

 15. Hola!
  Vissa tack följer husnumret på vår gata, mina grannar har samma nr som sina lgh, men inte jag. Jag fick nr 99 i stället för 100.
  Läste i våras i Vikingposten om en man som bor i fina huset med blå tornet som inte heller fått någon post. Det uppdagades att även han har sin post där vi har.
  Kan ber
  Ta att min nyckel till postfacket är trög att öppna facket med.
  Det ska bli spännande och se vad ni har för post när ni väl får upp facket .
  Kram till Er båda/A-K

  1. Ja, det ska bli intressant när vi kommer in i facket att se vad det kan innehålla. Spänningen är olidlig…
   Minns denne norska man och det satte nog lite fart även på vår önskan att få veta.
   Vi jpbbar vidare på det hela.
   Kram från oss till dig.

  1. Visst ärdet märkligt! Och nu när vi vet att vi har ett postfack vill vi gärna kunna öppna det. Fortsättning följer…
   Än mer spännande om det ligger en överraskning där och väntar. Får kanske veta om vi hittar en nyckel eller kan få låset bytt.
   Kram!

 16. Historien om postfacket – riktigt underhållande (i alla fall för läsaren! ) o spännande! Ser fram emot fortsättningen! Det är lite si o så med dessa fack tycks det. Vi fick av en händelse veta att vi hade ett. Fungerar att sända post dit. Har skickat post till oss själva dit. Undrar var ditt kort hamnade? Nej, lita på posten i Sverige går numera inte. Kram!

  1. Fortsättning hoppas vi följer och att vi antingen får tag på en nyckel eller att låskolven till facket kan bytas. Har nu också engagerat Preciosa i det hela.
   Jga undrar också vart mitt vykort är, men kansk ei postfacket dit vi inte kommer in.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *