Allmänt

På nära håll hittade jag den den

Jag har sedan ett par år tillbaka haft en “poster”, en affisch, som konstnären Lars Lerin gjort originalet till. Jag köpte den på Sandrund, Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad.Och hit, till Sandgrund, har jag under flera år haft förmånen att komma ett par gånger om året. Och denna affisch fick komma med till vår spanska stuga och där vi ganska enkelt hittade en passande ram till den. En ram i form av en glasskiva som var utan passepartout. Affischen, utan sin ram, kom med oss hem  i samband  med att vi sålde stugan i augusti. Och här hemma i Stockholm har jag också  letat efter en ny ram utan direkt framgång. Men så plötsligt hände det. På nära håll dessutom. Plötsligt fick björkstammarna en ny ram. Eller snarare en nygammal variant.

På nära håll

håll hittade jag alltså ramen till “mina björkstammar”. Och jag gjorde det här hemma. Så snarare var det en nygammal variant jag hittade. Just måtten på tavlan med björkstammarna, 30 cm x 65 cm, gjorde de hela  knepigt.  Helst hade jag önskat mig bara en glasskiva utan passepartout och det hade jag kunnat beställa. För det var så originalet visades på Sandgrund. Men några vänner föreslog en ram med  passepartout. När jag så började se på tavlor hemma så hade jag ett par längst bak i klädkammaren och vid en närmare titt kunde de måtten stämma.

Till tavlan, en affisch med björkstammar, av Lars Lerin, hittade jag en ram på nära håll. Hemma. Hemma, alltså på nära håll, hittade jag en ram som passade till björkstammarna. Visserligen med passepartout (kant) men det blev helt ok. (På bilden ser den p.g.a. ljuset ut att vara grå men den är vit) 

Så nu har björkstammarna fått sin ram men med en passepartout. (Den vita, här på bilden grå, kanten runt om. Det var knepigt, riktigt svårt, att ta en bild av björkstammarna på väggen eftersom solen och allt ljus speglar sig i glaset. Men tavlan är nu uppsatt och det blev helt ok. med kanten runt. Jag kommer att fortsätta leta efter enbart en glasram men nu har jag ingen direkt brådska.

Björkarna på tavlan  har tappar sina löv och det har även en del träd runt oss också börjat göra.  Och andra har fortfarande sina löv kvar.

I parken vid oss finns en hel del löv på marken

Stockholm. Södermalm. På nära håll har vi Tullgårdsparken där många träd ännu har jvar sina löv. Och på nära håll, utanför porten hos oss, har många träd fortfarande kvar sina löv som nu snabbt ändrar färg.

Visst är hösten här men i går eftermiddag när solen behagade att titta fram satt vi en stund på balkongen och njöt av en fortsatt aning av sensommar. Bara en liten

32 svar på ”På nära håll hittade jag den den”

 1. Så fint med Lerins björkar på väggen. Nu när det inte är någon panik skulle det inte förvåna mig om du snavar över den perfekta ramen, ibland blir det så.
  Visst är höstträden vackra! Vi fick förmånen att först njuta av höstfärger uppe i norr och nu börjar lönnar och rönnar att skifta i rött och orange här hemma.

  1. Tack! Nu finns björkstammarna inom glas och ram på väggen och jag tycker det blev bra. Och hittar jag en glasram utan passepartout i passande storlek kan jag alltid byta ram.
   Ni har ju verkligen haft tur med höstens färger; först i norr och nu på Öland. Och visst är de vackra.Kan tänka mig att ni även har vackra höstfärger nu även hemma.
   Tog en promenad nu på eftermiddagen längs vattnet och det var så fint med solen, vattnet och de vackra färgerna. Absolut njutbart

 2. Lite roligt, det där, att när man söker och söker, så finns det hemikring. Men grattis till att ha fått till att tavlan kommer till sin rätt!
  Jag gillar motivet mycket, så mycket ljus och renhet, som det innehåller, en trygghet också.
  Trevlig tisdag!
  Varm kram! 🌺

  1. Har fortfarande väl mycket saker kvar men nu har den här ramen fått en invånare. Och hittar jag en ram med bara glas, utan passepartout och i rätt storlek, kan jag byta Nu hänger den bra på väggen-
   Lars Lerin är ju en favorit och jag besöker ju med glädje Sandgrund. Har i flera år blivit ett par besök där per år. Kommer nog att bli fler alster som får följa med hem därifrån.
   Motivet här med björkarna är jag också väldigt förtjust i och L.L: har ju målat björkar i många varianter. Roligt att du också tycker om motivet.
   Har haft en härlig tisdag med bokklubb, lunch och sedan en skön långpromenad längs vattnet.
   Hoppas du haft en fin tisdag.
   Varm kram

 3. Där ser man! Men visst är det ofta då, att man har fungerande saker i gömmorna.
  Vacker tavla! Vackert ute. Det gäller att ta tillvara solglimtarna. Kram

  1. Nu är tavlan uppe och hittar jag ett glas så ka jag alltid byta. Tavlan gillar jag.
   Visst har det varit en strålande dag och jag har passat på att ta den till vara.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 4. Så bra att du fått upp tavlan, nu har du ju gott om tid att hitta en annan ram. Visst är det märkligt hur färgerna blir ibland då man ska ta en bild. Ha en bra eftermiddag, jag ska fortsatt jobba.

  1. Det kändes bra att ha fått den på plats. Och hittar jag vid tillfälle ett glas som passar så kan jag ju byta.
   Jag testade olika inställningar på kameran men glaset speglade sig så passepartouten blev grå på bild. Men den är gräddvit.
   Här har jag “jobbat” med en långpromenad.
   Ha det gott och jag önskar dig en fin kväll.

 5. Det där blev ju superbra tycker jag, det passar verkligen ihop.
  Ett vackert motiv är det ju verkligen, så även er utsikt.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Tack! Ja, jag blev också nöjd men färgerna stämmer inte riktigt. Passepartouten är “gräddvit” och inte grå- Men nu är björkarna på plats och de passar där de är-
   Jadå, vår utsikt är också vacker och vi slår oss gärna ner här en stund även nu när solen är framme. Vi har ju sol på balkongen hela dagen om den är framme vill säga.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Men se så bra det blev🤗 tills du hittar det du tänkt dig. Hur som är så är ju LL ’ s björkar underbara.
  Tänk vad man har i sina gömmor här och var som kommer till nytta. Jag röjer i förrådet och fann en fin akvarell . Inramad och klar. Köpte den uppe i Ske-å. Ska få en plats i hallen.
  Höstlöv är bland det vackraste som finns och nu är det gott om dem i sköna färger.
  Även korta sensommarstunder är sköna.
  Kram

  1. Tack! Ja, det blev riktigt bra och det var ju du som tipsade om detta. (Men passepartouten är vit och inte grå som på bilden.) Och skulle jag hitta en glasram i passande mått så kan jag köpa den och byta.
   Kul att du hittade en akvarell i gömmorna. Passar säkert i din hall.
   Har just nu varit ute och promenerat och känt av både sensommar och höst i luft och färger. Och samtidigt sed eftermiddagssol. Väldigt vackert.
   Kram

 7. Ibland har man mycket i sina gömmor som man inte vet om. Detta blev ju jättebra. Vi har fortfarande inte så mycket löv på marken, men de flesta har börjat skifta färg. Ser ibland ut som eldslågor på träden. Kram

  1. Så är det! Och jag hängde upp mig för mycket på måtten och att jag helst ville ha bara en glasram. Men kanske kommer jag över en sådan vid annat tillfälle.
   Nu är det här hos oss en del blandat vad gäller hösten och färgerna lite olika. En del träd är fortfarande gröna och andra har glada färger och sen finns träd som tappat en hel del löv. Bra att det varierar.
   Jag har nu varit ute och gått och njutit av kombinationen tidig höst och sensommar. En bra kombination.
   kram

 8. Skam den som ger sig vilket du inte brukar göra och det gav resultat. Nu är problemet löst och skulle du hitta den tilltänkta ramen så är det ju bara att byta igen.
  Så härligt att kunna njuta en liten stund på balkongen. I dag var det riktigt behagligt väder under vår långpromenad men helt klart svalare i kväll. Lite råare i luften helt enkelt.
  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Nej, envis är jag ju. Född sådan. Och glad för att ramen fanns i klädkammaren och att björkarna nu finns på väggen. Och uppenbarar sig en mer passande ram utan passepartout så kan jag ju byta.
   Härligt att ni också haft fint väder idag. Likaså här och det var stundtals när jag var ute på em lite av sensommar i luften. Så fint. Men svalare i kväll-
   Önskar dig också en behaglig kväll.
   Kram

 9. Envishet är en dygd!!! Tänk att ramen har skrattat bakom din rygg när du har funderat och letat! Det blev ju jättebra med egen ram!
  Nu går det fort med alla löv som ändrar färg nästan medan man tittar! Det är ju så hösten ska vara! 🙂
  Kram

  1. Jadå! Envisheten är min både bästa och sämsta egenskap. Men oftast har det gett mig av det “goda”.
   Kan tänka mig att ramen skrattat åt mig i klädkammarens mörker. Nu är tavlan i sin ram uppsatt på väggen och den får ha sin passepartout så länge..
   Idag har vi haft en släng av sensommar här och det var riktigt skönt.Men en del löv på marken och många träd har röda och gula löv så höst är det förvisso.
   Kram

  1. Jag var själv nöjd. Och hittar jag rätt mått på enbart en glasram köper jag den. Eller beställer. Men nu är björkstammarna på plats.

 10. Lerins konstverk med björkarna är så fin men vilken flyt att du hade glasram så nära inpå haha du som letat:) så det kan gå!
  Så fint från din balkong och igår var det verkligen sensommar igen:) jag pälsade på mig för mkt när vi åkte in till stan,kram

  1. Jag gillar björkstammarna och nu är de på plats på väggen- Och som jag letat ram och så fanns den hemma. Men om jag hittar en ram utan passepartout i rätt storlek kan jag byta.
   En fin kväll i går och vi satt ett bra tag på balkongen. Likaså i dag på em- Lite skön sensommarkänsla.
   Kan tänka mig att dte var lätt att ta på sig för mycket idag.
   Kram

 11. Men så bra! Inget köp och återanvändning av befintlig ram från garderoben, lysande! Väldigt fin är den tavlan dessutom så förstår du ville få upp den på väggen.

  1. Nej, inget onödigt inköp- Och jag är glad att tavöan nu är på plats på väggen. Jag tycker mycket om den och just björkar är ett motiv som konstnären Lars Lerin ofta återkommit till. Kommer jag över en passnande glasskiva utan passepartout så ska jag byta.

  1. Nu fick det bli en ram med passepartout och när vi nu hade en ram oanvänd så kom den i bruk. Ville ju gärna att tavlan snabbt skulle komma upp på väggen och det blev riktigt bra. Och hittar jag en lämplig glasskiva går det ju att byta ram-
   Kram!

 12. Se där, närmare än du kunde ha anat så hittade du din ram, det blev ju så bra! Visst är det vackert ute nu när löven gnistrar av olika färger i solen, tids nog så faller tyvärr alla av, suck!
  Hoppas dock på flera soliga dagar!
  Varm Kram

  1. Visst hade jag tur! Och tavlan är nu på väggen i sin ram.Bra blev det. Och hittar jag ett passande glas så kan jag alltid byta.
   Idag blev det ju en fantastisk dag. Bara att njuta! Och visst hoppas vi på fler sådana.
   Stor kram

 13. Ibland hittar man lösningen närmare än man tror! Älskar dessa slanka björkstammar, de påminner mycket om Fredriksberg där man högg ner alla barrträd där jag bodde o behöll bara lövträden. Tyvärr var det ingen bra lösning, björkarna klarade sig inte utan stöd av stabilare träd utan föll i höststormarna. Och nu är denna sökning över, det känns väl bra, på väggen där de passar bäst! Kram

  1. Nu är tavlan på väggen och det känns bra. Och hittar jag en ram i passande storlek utan passepartout så kan jag ju lätt byta.
   Trist att björkarna i Fredriksberg inte klarade sig. Och visst är det knepigt att ge sig på naturen. Såg när vi var i Absiko i somras att mängder av björkar där blivit angripna av insekter och nåste tas bort. Trist. Och granbarkborren ställer ju också till det i skogarna.
   Kram och trevlig torsdag.

 14. Så bra det blev! Ibland finns det man söker på närmare håll än man tror!
  vackert nu med höstens varma färger!
  Kram

  1. Visst blev det! Och nu är björkarna uppe på väggen där jag vill ha dem. Hittar jag en ram i glas utan passepartout och i lämplig storlek kan jag alltid byta.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *