Foto

Tomten – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Tomten är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

Jag är i skrivandets stund på en jobbrelaterad resa i Finland och veckans bidrag kommer från  en tomt i den finska staden Borgå

Vackra blommor är det gptt om på tomten i det hus där den finska nationalskalden Johan ludvig Runeberg bodde. Borgå Finland. Vackra blommor är det gott om på tomten till det hus där den finske nationalskalden Johan Ludvig Runeberg bodde.

Vi reste från Valamo nya kloster via Imatra, där vi tillbringade en natt och till Borgå, nära Helsingfors, i södra Finland .

Tomten

i betydelsen trädgård, tomtmark eller egendom blir mitt bidrag till veckans temaord. Och när vi nu under vår resa i Finland besökte den vackra staden Borgå så bidrar jag med bilder härifrån. Den finske nationalskalden Johan Ludvig Runeberg föddes 1804  i Jacobstad, i landskapet Österbotten, men flyttade hit till Borgå. (Mer om Runeberg finns att läsa i länken ovan) Hemmet i Borgå idag ett museum som är trevligt att besöka. Vi var här och fick vi veta det mesta om Runeberg och återupplevde “Fänrik Ståhl”.  Det är också därifrån som de första textraderna till Finlands nationalsång, “Vårt land, vårt land  – vårt fosterland” kommer. Men nu var det tomten som gällde.

Tomten är fylld av grönska. Tomten är fylld av grönska –

– och s de gamla byggnaderna finns kvar. Fint bevarade och omhändertagna. 

Trädgården vårdades ömt av Rundbergs hustru Fredrika. Och de flesta av de växter hon planterade finns fortfarande  kvar.

Änglatrumpeter växte på tomten nära huset. Stora och frodiga änglatrumpeter växte på tomten nära huset.

Vad gäller de övriga blommorna här som jag fotograferade just för att de var så vackra vet jag inte vad de heter. Men kanske kan några blomsterkunniga bloggvänner hjälpa till med det. Ett lätt regn strilade när vi var här och växterna fick ett extra fint lyster. (Inte helt lätt att få fram på ett foto. )

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

47 svar på ”Tomten – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Inte vilken tomt som helst det där, mycket vacker grönska och blommigt!
  Blir förälskad i husen och gillar de “ombonade uthusen” som liksom ramar in och skyddar grönskan!
  Tack för fint inlägg igen!
  Stor kram!

  1. Nej då! Här strosade jag länge och visst fanns både historiens och litteraturens vingar med i den grönskande trädgården och på tomten. Och jag passar på med lite från resan som passar in här och var.
   Stor kram!

 2. Ser trevligt ut där på tomten i Borgå … jag kan namnet på två av blommorna – den första är ricin, den andra är paradisblomster, men den tredje vågar jag nog inte sätta något namn på …
  Fina bilder!
  Kram

  1. Tack! Många vackra växter fanns det och jag kunde läsa mig till att några var giftiga. Men namn på dem fanns inte utsatta. “Violen” skrev också att den första var en ricin. Och nu du så då har jag lärt mig den. Vacker och särskilt fin nu med lite regndroppar på. Aha, paradisblomster. Tack, då kan jag kanske den.
   Kram!

  1. Det var en väcker trädgård med många gamla växter. Tyvärr är jag dålig på växter och det fanns inga skyltar. Däremot stod det att vissa växter varc giftiga så att detta inte var en lekplats för barn. DEt var Runebergs fru, Fredrika, som har anlagt trädgården och skötte den. Men dedan hon avled för länge sedan är det trädgårdsmästare från Borgå stad som tar hand om den.

  2. Underbar tomt med fina blommor! Så roligt att få se Borgå och få info om Rundberg. Vilken lycka att hans fru har sått dessa frön och att dessa blomster fortfarande blommar så fint=)
   Kram

   1. Borgå var en så fin gammal stad. Och extra roligt var det att titta in i Runebergs hem och likaså att strosa runt här på tomten och titta runt i trädgården.
    De flesta växterna är gamla men har hållit sig vid liv. Säkert bra omskötta även nu.
    Kram!

 3. Det är alltid spännande att besöka nya trädgårdar och gå runt och njuta av växtligheten. Här fick du se en rad vackra växter som hade fått lite regn på sig. Tredje växten nerifrån tror jag är en ricin, den är riktigt giftig precis som
  änglatrumpeten.
  Ha det gott!

  1. Trädgården här var så fin och med många gamla växter. Aha, är det en ricin. Då har jag lärt mig något nytt. Tack för den kunskapen. Det stod skyltar om att det fanns giftiga växter. Men dock inte vilka som var det eller namn på dem.Ricinen var väldigt speciell. Har inte sett någon sådan förr.
   Ha det gott du också.

 4. Jag förstår att Borgå är en vacker stad. Oerhört vackra blommor du funnit på tomten!
  Svar: Visst var det Anna som körde delfinbussen! Mycket trevlig och duktig. Hon körde Frankfurt – Taizé – Frankfurt. Från och till Frankfurt hade vi två chaufförer.

  Stor kram!

  1. Borgå är en väldigt vacker och gammal stad med hela 800 år på nacken. Så lugnt och fridfullt. Kul att det var Anna som körde och säkert vet jag vilka de andra chaufförerna också är. Jobbar ju mycket med Delfinbuss.
   Stor kram!

  1. Ja, tomten kan ju betyda fler saker. Här blev det naturligt med tomten i form av trädgården här.
   Härligt med skönt sensommarväder. Njut!

 5. så vackra blommor och fina gamla byggnader!
  Grönska har vi ju tyvärr inte så mycket här i Torrevieja.
  Stor kram och trevlig tisdag!

 6. Vilken vacker tomt du hade förmånen att få besöka. Så välbevarat allt såg ut att vara och det verkligen roligt. Runeberg är onekligen ett bekant namn så jag misstänker att det blev ett väldigt intressant besök också. Själv tänkte jag spontant i temat jultomten men var sak har sin tid 😉

  Kram

  1. Både tomten och trädgården här var vackra och huset väldigt intressant. Vi fick berättat för oss en hel del om Runeberg och hans liv och det var inspirerande att lyssna till. Får nog ta och läsa om boken Fänrik Ståhls sägner nu i höst.
   Vad gäller jultomten fick han utgå hos mig.
   Kram och trevlig eftermiddag

 7. Heisann! Flott tur, og kjekt å få nye impulser til ukas innlegg. Tomta er vakker , huset likedan. Det står til hverandre. Viktig i denne sammenheng for det er ikke alltid hensyn til det blir tatt!

  1. Hej! Ja, här stämde både huset och den fina tomten med den gamla trädgården bra överens. Både hus, övriga byggnader och trädgården tas väl om hand. Här förvaltar Borgå stad byggnaden och trädgård och de vill bevara den gamla känslan och stilen.
   Ha det gott!

 8. Ja, du har ju redan fått svar på att det är ricin och att den är giftig. Jag kan tillägga att här hos mig hittar jag den överallt, den sprider sig villigt och blir gigantisk fort.

  Den röda var vacker men det hade hjälpt för identifieringen att se hur bladen ser ut. Tycker att det ser ut som en kalla men som sagt, utan bladen är det svårt.

  Det måste ha varit underbart att få gå runt där även om det strilade en del ovanifrån!

  1. Nu vet jag att det är en ricin. Och vad som var så roligt här i trädgården, och på tomten i största allmänhet, var att många gamla växter som planterades för länge sedan finns kvar. När vi gick här på tomten och i trädgården var det ett stilla strilande regn som föll och det var ganska behagligt. Så mycket fint att uppleva och se hela tiden.

  1. Jag tar tillfället i akt. Tomten, trädgården och miljön här i Borgå och hos Runeberg gillades.Och så roligt med alla dessa gamla växter som fortfarande finns kvar här i trädgården.

 9. Fantastiska byggnader där…aldrig fel med en guidad tur så man får till sig en intressantare upplevelse än om man går runt utan nån koll.

  Vi brukar alltid boka minst en guidad tur när vi reser…missar så mycket annars och sen är det ju trevligt också.

  Ha det bäst nu igen. 🙂

  1. Det var ett fint besök och både att höra mer om Runeberg, Finland nationalskald, och att se hans hem och trädgård var intressant. Och Runeberg är ju en del av den finska litteraturen/historien med bl.a. Fänrik Ståhls sägner.
   Snart dags för hemresa och med många upplevelser med i bagaget.

  1. Här kändes det som om historiens vingar var närvarande och i olika skepnader. Så roligt med denna trädgård och tomten runt huset i största allmänhet. Mycket av det gamla är fint bevarat.

 10. Borgå är väl nästan en förort till Hfors nuförtiden, när jag var barn stannade bussen där för en sträcka-på-benen-rast innan vi åkte vidare mot målet, Lovisa. Gamla Borgå är så fint, Och Runeberg kan jag fortfarande citera, i alla fall verser ur Fänrik Ståls sägner. Vilket fint temainlägg du fick tack vare den vackra tomten och trädgården där. Kram

  1. Idag anses Borgå nästan som en förort till Helsingfors. Många bor där men jobbar i huvudstaden. Stan är så fin och här samsas det gamla och det nya så fint. Lovisa passerade vi, men inget stopp där. Lite från Fänrik Stål kan jag också citera. Och jag ska läsa om böckerna i höst. Det var väldigt roligt att besöka Runebergs hus här i Borgå och att titta runt på tomten där trädgården var en stor del. Och Paula, nu är jag uppe i 50 finska ord…
   Trivs så bra här.
   Kram!

  1. Här var verkligen tomten fin! Och i historisk och litterär miljö.
   Ja, kväll här. Antar att ni har eftermiddag men önskar er detsamma.

 11. Vilken fin och frodig tomt med härliga blommor, som jag inte har en aning om vad de heter. Men man kan ju njuta ändå;-)
  Carita brukar ofta blogga om Borgå och ibland Runeberg, så jag kände igen mig en aning. Synd att ni inte fick en solig avslutning av resan också, men regndroppar på blomblad är faktiskt rätt så fotogeniska:-)

  1. Både huset, tomten och trädgården hade sin charm. Kul med dessa gamla växter. Och några namn på växter har jag fått i kommentarerna. Just växter är ett av min förbättringsområden. Alltså att lära mig fler. Och eftersom jag kan så få går det snabbt att utöka dem.
   Solen kom faktiskt fram i Borgå på eftermiddagen och då fick stan genast ett annat lyster. Borgå är en väldigt vacker stad med sin speciella historia.
   Och dit hör ju även Runeberg.

 12. Vilken underbar tomt och du fick fantastiskt vackra foton från den. som du säger så blir blommorna ännu vackrare med lite regndroppar som dekorerar bladen.

  1. Visst är det så! Men idag är det övervägande finska som språk som gäller här. Stan påminner mycket om Sigtuna-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *