Allmänt Resor utomlands

Snart dags – På onsdag bär det av mot östra Finland

Snart är det dags för en ny jobbrelaterad resa. En resa som går till vårt östra grannland, Finland. Förberett mig inför resan har jag gjort under lång tid och mentalt har jag gjort resan flera gånger. Jodå, jag har varit här i trakterna förr, men för väldigt länge sedan. Och är man reseledare för en grupp vill det till att vara rejält förberedd. 

Snart dags för resan till östra Finland. Inläsning pågår. Slutspurten vad gäller på och inläsning inför resan till östra Finland. Snart dags!

Snart dags för resan till östra Finland

– Dagarna går fort nu, Ja, det gör de alltid men på onsdag eftermiddag bär det av på en ny jobbrelaterad resa.  Vi tar oss med båt  Helsingfors/Helsinki  och kommer att tillbringa ett dygn i denna vackra huvudstad . En guidad (lokal guide)busstur blir det där vi får en fin överblick över staden och får veta  mer om staden och dess historia. Och på eftermiddagen tar man sig an Helsingfors på egen hand eller tillsammans med mig.

Fredag morgon kör bussen oss österut och snart hamnar vi det vackra “Insjöfinland” Att man kallar Finland för de 1000 sjöarnas land känner de flesta till. Men kanske vet man inte att det finns omkring 187 000 sjöar och vattendrag i landet. Och av olika storlek. Vi passerar Lahtis, en ort som för många är förknippad med skidor och stannar senare för lunch strax utanför på en f.d. gammal prästgård, Kenkävero utanför  staden Mikkeli/St. Michael.

Resans omfattning i stort och  som den presenteras i resebyråns broschyr. Vill någon kika mer så finns länken här.

Slutmålet denna dag är det “nya” ortodoxa klostret i Valamo, helt nära den ryska gränsen. Och i klostret ska vi bo i två nätter. Mer om klostret i länken. (Och jag återkommer med mer om klostret när jag varit på plats)

Från Valamo “nya kloster” blir det kommande dag en kanaltur med båt till Lintula, ett nunnekloster och givetvis kommer vi att få vet mer även om Valamo kloster. Efter två nätter i kloster med spännande utflykter kör vi vidare söderut genom det vackra sjölandskapet till Savonlinna.

En trakt /stadsom är fylld av musik och kultur. Många spännande stopp blir det på vägen mot Imatra där vi övernattar. Här är en av upplevelserna när på på kvällen öppnar dammluckorna vid kraftstationen och till musik av Sibelius “släpper lös” Vuoksenälven.

Dagarna går snabbt

och efter Imatra  fortsätter vi söderut och passerar staden Kotka som ligger alldeles vid Finska viken. Vi fortsätter västerut och stannar på vägen tillbaka till Helsingfors i den lilla fina trästaden Borgå. ( På finska heter den Porvoo, inte lätt att veta för en svensk) Resan närmar sig sitt slut och vad som återstår är resan tillbaka över Östersjön och många fina upplevelser .

Snart dags att ta fram det jag packat i minnesbanken av historia, natur, kultur och geografi. Till resan har jag i minnesbanken packat en hel del geografi, natur, kultur och historia.Och snart är det dags att ta fram kunskaperna. 

Jag kommer i möjligaste mån att uppdatera bloggen dagligen ni är välkomna att följa med på resan. Innehållsrik, rolig,  vacker, annorlunda och intressant – tror jag är några ledord.

26 svar på ”Snart dags – På onsdag bär det av mot östra Finland”

 1. Tack, jag hänger gärna med. Även om jag inte är så förtjust av gruppresor med buss så är det här en resa jag skulle kunna tänka mig. Den låter intressant Helsingfors funderar jag på ibland, men länge sedan jag var där. Blir inte i år heller,

  Nu förstår jag varför du varit så “tyst” i cybern, du har haft fullt upp med din “läxa”. Ja, ska sanningen fram så har inte jag helelr varit så aktiv… Vädret lockar ut mig…. och så har jag börjat skriva “Mitt liv”. 🙂

  1. Förstår dig, kan känna så jag också. Men har man ingen bil och ändå vill se och uppleva olika länder och platser så är det ett bra sätt att få göra det på- Och man rör sig ju inte hela tiden i grupp utan har en hel del egen tid. I alla fall på denna resa. Tror att det är så på de flesta resorna vi har som går utomlands.
   Men till både Åbo och Helsingfors liksom Tallin och Riga kan du ganska lätt ta dig från Stockholm och på plats behövs ju heller ingen bil.
   Kul att du börjat skriva om ditt liv. Önskar dig det bästa.
   Ska hälsa på hos dig nu och se vad som hänt.
   Ha det gott och trevlig helg.

 2. Det ska bli så roligt att få följa med på resan på sociala medier 🙂 Vi pratar om att bila till Helsingfors nästa sommar, jag har aldrig besökt Finlands huvudstad faktiskt. Men i Finland är jag flera gånger om året, dock uppe i norra delarna.

  Kram

  1. Välkommen med! Avresa på onsdag! Men jag får lite klurigt med de finska namnens uttal. Men hoppas få hjälp av vår bussförare som även talar svenska.(Vi kommer mest att röra oss i finskspråkiga områden.)
   Blir säkert bra med en biltur för er här.

 3. Jag gillar bussresor och gärna av detta slag.
  Finland är ett land jag nog aldrig besökt vad jag kan komma ihåg…en kamrat påstår att vi var där på 90-talet fast jag undrar jag 😉
  Hur som helst så är det ett fint land och är det en finsk film på tv så ska den ses…är det lite finsk humor där så är jag i himmelen…bland det bästa jag vet.

  Ha det bra nu.

  1. Du är så välkommen att hänga med på onsdag då det bär av. Jag kommer att uppdatera lite varje dag så du ska få en dos av Finland här på hemmaplan. Jag har lite svårt med uttalet och på kartan finns ibland bara platser utsatt med sina finska namn. Men jag är ju envis…
   Ha det bra du också och trevlig kväll

 4. Självklart hänger jag gärna med via bloggen. Resan låter mycket intressant så den vill jag inte missa. Jag har ju aldrig varit i Finland så detta får väl bli en början 😉

  Kram och lycka till när det blir så dags.

  1. Välkommen med! Jag tror det blir en jättefin resa på alla sätt med många spännande och intressanta vyer och upplevelser.
   Och en bra början till Finland tror jag helt klart det blir.
   Kram och trevlig kväll önskas från balkongen.

 5. Du är verkligen väl förberedd – som alltid! Ska bli kul att se mer av Finland. Har bara varit i Helsingfors en gång, och i Jakobstad och Wasa med färjorna från Skelleftehamn/Umeå. Sen lite Åland också. Men finska inlandet är en vit fläck på kartan för min del.

  Hoppas att ditt sår bara fortsätter att bli bättre och bättre!

  Ha en fin kväll 🙂

  1. Jag förbereder mig ordentligt och det är roligt. Kunskapen är ju inte heller så tung att ha med sig, men man ska ju komma ihåg. Denna del av Finland, österut, mot ryska gränsen är speciell och landskapet här också- många sjöar och vattendrag finns här.
   Välkommen med! Och visst är det fint att vi kan resa via varandras bloggar.
   Har en fin kväll på balkongen med god mat och dryck.
   Önskar er också en trevlig kväll.

 6. Låter som en innehållsrik resa.
  Mina Finlandsbesök inskränker sig till Helsingfors, Vasa och Tornio.
  En av mina bästa arbetskamrater, på den tiden jag jobbade, var från Finland.
  Bortanför Vasa, inåt landet 10 mil.
  Brukade skoja och säga att han bodde vid ryska gränsen!
  Trevlig helg.

  1. Absolut! Mycket att se och uppleva blir det och i lugn takt. Nog så viktigt. Och denna del av Finland är det kanske inte så ofta man kommer till som svensk.
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Verkligen en välplanerad resa, med mycket att uppleva. Ska bli kul att få följa med via bloggen. Hoppas ditt sår har börjat läka, så du orkar med. Trevlig resa!
  Kram!

  1. Det ska bli så roligt och detta är ju en del av Finland som inte så många svenska besöker. Du är så välkommen med och jag hade behövt din hjälp nu när jag tränar uttal. Vi kommer ju att vistas, förutom i Helsingfors, i delar av Finland som inte är direkt svenskspråkiga. Jag har kämpat med att översätta de finska ortsnamnen på kartan till svenska. Men så mycket jag lär mig. Jätteroligt!
   Kram!

 8. Du kommer börja denna resa som vanligt väl förberedd! Duktig tjej!
  Det första jag tänkte när jag läste din text är att Gerd skulle vara i sjunde himlen att hänga på här med tanke på klostren. Det andra jag funderade över att du kommer vara mycket nära Caritas Lovisa – i Borgå. Tycker resan och “delmålen” låter riktigt intressanta. Ska bli skoj att följa ditt äventyr.

  1. Ja, förberedd är jag. Men det är knepigt med uttalet av de finska namnen och tittar jag på en karta så är inte de svenska och finska namnen på en plats väldigt olika. Vi ska bo i ett ortodoxt kloster, som även är ett hotell, i två dygn. Och detta är som ett samhälle i sig och ligger väldigt vackert. Men det finns en butik som säljer lite olika vin och annat som tillverkats här.
   Du är så välkommen med och detta är ju en dle av Finland dit inte så många svenska resenärer beger sig. Men så mycket att se och uppleva av olika slag.Länge sedan jag nu var i Borgå och det ska bli roligt med ett besök där också. Mycket att se fram emot och en del inläsning/påläsning kvar.

 9. Det ska bli kul att följa dig på resan. Vi har själva åkt med husbilen upp genom Finland 2017, och besökt Valamo klostret och hos nunnorna. Önskar dig en trevlig resa.

  1. Tack! Tror det blir en väldigt fin resa med mycket att se och uppleva. Vad roligt att ni gjort resan hit till östra Finland och besökt både de ortodoxa nunnorna och munkarna. Vi ska bo i Valamo i två nätter och ska via en kanaltur ta oss till nunnorna i Lintula.
   Så visst kommer du att känna igen dig här.

 10. Hade mer än gärna hängt med och fått både nostalgi och nya upplevelser! Valamo har jag inte besökt, men Punkaharjuåsen finns långt inne i mitt hjärta som den vackraste platsen jag besökt. Även om myggen i timmerhusen tog sig in genom springorna i väggen. Kenkävero där ni ska äta i St Mickel heter översatt Skoskatt, o då handlar det om skattmasen inte att skor är en skatt, haha. Aldrig hört om stället förut. Imatra gillar jag också, har sett den strida forsen där, och någon gammal tsar hade visst en jägarstuga (stort som ett halvt slott) som jag besökt. Jag kommer att njuta av varje stund då jag får följa med på resan, dessutom med den bästa tänkbara guiden! Kram

  1. Tänk, vilken god hjälp jag haft av dig. Nu kämpar jag med det finska uttalet på en del platser. Punkhajarvoåsen passerar vi på vägen söderut och jag har varit där, men för väldigt länge sedan. Tack för infon om “Skoskatt” Jägarstugan/fiskestugan ska vi stanna till vid på vägen mot Borgå. Jag kämpar på med de finska namnen, inte helt enkla att uttala och heller inte veta deras svenska namn. Men Google maps hjälper till.
   Du får nog kanske hoppa in och hjälpa mig…Finskan är knepig. Men jag jobbar på. Ser så mycket fram emot resan Och jag har förberett mig väl.
   Härligt att du är med mig.
   Kram!

 11. Wow vad imponerad jag blir av allt du läser på om inför resan, och resan verkar ju hur spännande som helst! Såklart hänger jag på! Har bara varit i Helsingfors, så det ska bli spännande att få följa med på denna tur!
  Hade en klasskompis på mentalskötarutbildningen som kom från Borgå, där pratar de svenska vet jag!
  Ha det gott, och hoppas ditt sår på benet snart är läkt nu!

  1. Det är en hel del att läsa in och på men väldigt roligt. Vi börjar ju i Helsingfors i ett dygn och sedan bär det av mot “Insjöfinland”. Men sjöar finns det förstås gott om i hela landet
   Vi kommer till största delen vistas i delar där det är finska som gäller så det är ett pyssel att lista ut vad de finska namnen på kartan blir när jag ska titta efter de svenska. Goolge maps är här till god hjälp här.
   Borgå är ju en väldigt fin stad så det ska bli trevligt med ett besök där också-
   Såret blir bättre och bättre och penicillinet gör god nytta.
   Trevlig söndag!

 12. Det här är en resa jag gärna varit med på! Ser spännande och intressant ut! Ska bli kul att få följa med genom bloggen!
  Kram

  1. Du är så välkommen att följa med på resan. Jag tror den kommer att innehålla en hel de både att uppleva och se och mycket natur.
   Kram!

 13. Vilken spännande resa du har framför dig. Men jag förstår att det är mycket att gå igenom och läsa på.
  Hoppas ni får en trevlig resa! Och jag hänger med här på bloggen 🙂
  Stor kram

  1. Verkligen! Och en hel del att läsa in och läsa på är det. Men väldigt roligt. Du är så välkommen med Behöver nog lite glada tillrop då och då.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.