Resor utomlands

Valamo kloster i östra Finland – Ett minnesvärt besök

På vår resa i “Insjöfinland” blev Valamo nya kloster vårt nästa boendestopp. Många kommer förbi här för ett kortare besök och andra stannar längre. Och för vår del skulle det bli två nätter här på klostret.

 På vägen hit passerade vi Lahtis och såg skidstadion. Uppskattat och roligt att se den på nära håll.  Senare på dagen stannade vi för   lunch på den  gamla prästgården Kenkävero. Att sedan både miljö och mat höll högsta klass uppskattade vi verkligen.

Den nya kyrkan i Valamo kloster invigdes 1977. Den nya kyrkan i Valamo kloster invigdes 1977 och en ny kyrka behövdes eftersom den gamla brann ner.

Valamo kloster

eller Valamo nya kloster, som det också heter är ett ortodoxt munkkloster som ursprungligen låg på ön Valamo i sjön Ladoga i Karelen. Efter det finska vinterkrigets slut 1940 evakuerade man klostret eftersom ön efter fredsslutet tillföll Sovjet. Klosterbröderna letade efter ett nytt kloster och här i Valamo fanns lägligt herrgården Pappiniemei till salu med djur, mark och ett avskilt läge. Den ortodoxa kyrkan slog till och köpte gården. Och här uppstod då Valamo nya kloster i Häinevesi kommun, vid sjön Juojärvi . Hit flyttade också de finländska klosterbröderna från Petsamo och från Konvit, ortodoxa munkkloster i Ryssland.

Vägen från Helsingfors till Valamo nya kloster.

Området är stort och påminner om en by. Byggnaderna är många och har olika funktioner. Stora grönområden omger området som känns som en ny i sig. Klostret här i Valamo är det enda ortodoxa munkklostret i Finland. Idag finns omkring 15 munkar här mer permanent men utöver dessa kommer en del praktikanter hit och deltar i arbetet i och runt klostret. även en del kvinnor finns här och hjälper till med restaurang, skötsel av kyrkorna, guidning, hotellverksamheten och en del annat.  Män och kvinnor delar på de sysslor som finns. (Kommer i morgon att berätta mer om den ortodoxa inriktningen och mer kommer från klostret. Så även vår fantastiska slaviska middag)

OMrådet som hör till Valamo kloster är stort och är inder sommartid vackert inbäddat i grönska. Valamo kloster är utspritt över ett stort område och grönska är påtaglig. I den röda byggnaden längst bort i bild brygger munkarna öl och vin i liten skala. Både öl och vin finns till försäljning i klosterbutiken och i restaurangen.

Översiktskarta över Valamo kloster. Översiktskarta över Valamo kloster. Området är utspritt men avstånden överkomliga 23 till vänster i bild och till skylten med “I”, information är det ca 400 meter.

Mina tankar

om att vara här är enbart positiva. Visserligen är det ett ortodoxt kloster vi bor på men det är inget som man direkt märker av. Munkarna som bor här har svarat fotsida dräkter och svarta “hattar”. Och hattarna ser lite olika ut. Några är högre och några är lägre. Några bär också svarta mössor och det var de som var här i klostret för kortare tid. Att bli munk här är en lång process och tar många år så en del vill prova och se om klosterlivet passar dem.

Gusdtjänsterna/morgon/kvällsbön är till för alla helt oavsett om man är troende eller ej. Och lugnet som finns inom området gör att även den mest stressade storstadsbo sänker axlarna och tar ett djupt andetag. Gästfriheten känner man överallt och den väldiga atmosfären är påtaglig. Hittade en artikel i Svenska Dagbladet om klostret och för de som vill läsa lite mer finns artikeln här. 

Det finns många fina platser där man kan slå sig ner på inom klosterområdet.

Jag tar mig en tur ner till sjön och stannar till vid de vackra odlingarna. Överallt inom klosterområdet finns det  blommor i mängder både i rabatter och som snittblommor.

På vägen ner till sjön ligger en av klostrets vackra blomsterodlingar..

Jag slår mig ner på bryggan nere vi sjön. Alldeles stilla. Och så vackert.

Vi är i Finland och där är batudbadandet en del av kulturen. Så också här i Valamo klosterNere vid sjön finns ett litet kapell, St Nicolai. (Eftersom vi är i Finland trodde jag det först var en bastu.)

Jag sitter kvar länge vi bryggan och går upp först när det är mattdags. Jodå, även myggen blev hungriga när solen sänkte sig.

Kvällspromenad.

Fortsättning följer i morgon.

22 svar på ”Valamo kloster i östra Finland – Ett minnesvärt besök”

 1. Ännu ett oerhört vackert ställe!

  Själv har jag bara bott i “inaktiva” kloster som gjorts om till Paradorer. Väldigt vackert där med. Fast jag såg en himla massa munkar nu på morgonen, men dom fanns på frukostbuffén 😉

  Härliga bilder!

  Ha en fin dag 🙂

  1. Tack!Vi har besökt så många vackra platser och klostret här i Valamo var inget undantag. Så vacker miljö och väldigt rofyllt. och man behövde inte vara religiös heller för att gilla att vara här.
   Hoppas ni har det bra. Är nyfiken på var ni är.

 2. Hej, roligt att läsa, även artikeln i Expressen, moderna munkar som studerar och jobbar inom olika yrkesgrupper. Så måste säkert deras lilla gemenskap se ut, annars skulle det knappast fungera. Månglarnas tempel jaa, vad säger man? Jag som inte är troende har egentligen inga åsikter utom att “alla blir saliga med sin tro” som min mormor plägade säga, och nog ser det allt rofyllt och meditativt ut på dina fina bilder.
  Kram

  1. Ja, det är inte lätt för de ortodoxa munkarna att få det hela att “gå runt”. Och av kommersen märkte vi inget utom i butiken förstås. Mne inget störande alls. Jag är inte heller direkt troende men uppskattade våra dygn här. En vänlighet och generositet fanns genomgående. Och så lugnet i de vackra omgivningarna.
   Kram!

 3. Så vackert och intressant historia. Tänk vad denna del av Norden har varit utsatt för krig av de hemskast slagen och stora evakueringar och flyttningar när gränser ändrats. Hemskt!
  Ha det fortsatt trevligt på jobbet!

  1. Vi har haft ett par fina dagar här i Valamo nya kloster och jag tror alla i gruppen uppskattade besöket. Och tid hade vi ju. Två dygn var lagom. Verkligt vackra omgivningar och mycket spännande historia. Finland har ju varit hårt drabbat av mängder med olika krig. Och Karelen, där vi var har också en mycket speciell och tämligen blodig historia.
   Tack! Så mycket fint på denna resa.

 4. Vilket fantastiskt ställe att stanna till på för några övernattningar. Miljön är verkligen fin och jag hade gärna satt mig där vid vattnet. Jag tror det är nyttigt för många att få varva ner och ha ett lugnare tempo för det är inte alltid så lätt. Kan tänka mig att det är en plats som uppskattas även om man inte är speciellt troende.

  Kram och god kväll!

  1. Alla i gruppen på vår resa var så nöjda med vistelsen här. Verkligen annorlunda miljö och så lugnet och den vackra miljön.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Vilket stort klosterområde! Otroligt vackert, fint och rofyllt. Bilden på de två “runda” träden med klosterkyrkan i bakgrunden var otroligt bra. Åsså minibastun, så söt.

  1. Området är stort och ligger så fint. Och att tillbringa två nätter här var en upplevelse på flera sätt. Hela gruppen, 38 gäster, var nöjda med besöket. Och visst var det en annorlunda upplevelse.Väldigt trevlig. (Religiös behöver man inte vara för att trivas här.)

 6. Att slå sig ned och finna ro behöver vi alla, tror det är något man måste träna lite på också.

  Att känna kugnet i en kyrka eller annan religiös byggnad behöver man ju inte vara troende för att låta sig slappna av en stund. En trygg miljö. Och vacker!

  1. Klostret ligger så vackert och området är utspritt så det finns många möjligheter att vara en stud för sig själv om man vill det. Jag satt länge nere vid sjön och hamnade senare på en bänk bland alla de vackra blommorna i klostrets trädgård.Det var en fin upplevelse att var här ett par dagar och hela vår grupp på 38 personer var väldigt nöjda med vistelsen här. Och ett par utflykter gjorde vi ju också; bl.a. tog vi den vackra sjövägen till ett nunnekloster i närheten.

 7. Det nya klostret ser pampigt ut. Lahtis hade jag gärna sett på nära håll. Inte barfota. Alla kanyler är kanske inte hittade. 😉
  Vad vackert vid sjön. Mums för att sitta där en stund på bryggan. Livskvalitet när den är som bäst. Mygg klarar jag utmärkt utan. Uppskattar dina kartor.
  Kram

  1. Klosterområdet är utspritt och läget vid sjön så fint. Den nya klosterkyrkan är vacker och är liksom centrum här i “byn”. Många besökare, från trakten kommer hit för att vara med om olika andakter och gudstjänster. Och som besökare är alla välkomna.
   Jag satt länge vid sjön och det var så tyst och stilla. Något jag inte är van vid från huvudstaden där det ständigt är ljud.
   Jag tycker också det är bra med kartor så det går att följa där man är. Tror denna del av Finland är obekant för många av oss svenskar.
   Kram!

 8. Så trevligt det ser ut … och såå roligt att få följa med där i den östra delen av vårt vackra grannland! Underbara bilder!
  Kram

  1. Tack! Klostret ligger verkligen vackert och eftersom området är stort och utspritt kan man lätt hitta egna små pärlor. Och denna östra del av Finland är verkligen speciell både vad gäller natur och all historia.
   kram!

 9. Tack Ditte!
  Det är alltid roligt att återse platser man själv har varit med om någon gång.
  Valamo är ett fint ställe att besöka och inlandssjön är så typisk för Finland, det ligger snudd på magi över det hela.
  Ser framemot nästa inlägg igen.

  1. Så roligt att du känner igen dig. Vi hade fina dagar i Valamo och vädret var verkligen med oss hela tiden.Tur! Allt blir så mycket finare då.
   Och mer kommer. En väldigt fin resa i sin helhet.

   1. Hade också gärna övernattat i den idylliska miljön. Vad jag minns bodde vi på båten som gick till nunneklostret och sedan vidare till Olofsborg…
    Kram!

    1. Den här båten vi åkte med till nunneklostret gick inte att övernatta på men säkert finns det andra . Och många kanaler finns i området så att ta sig fram vattenvägen är ju extra roligt. Till Olofsborg tog vi bussen och ett par stopp blev det på vägen.
     Kul att du känner igen dig här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *