Skyltar

Skyltsöndag men smått och gott från den gångna veckan.

Redan söndag! Och dags för en både trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning.Till dagens skyltar bidrar Solna, grannstad till Stockholm och  Dagens skyl. Och sist men inte minst i skyltparaden kommer barnbarnet Max som fyller 10 år idag.

Tydlig skylt till en cykelparkeringen. Finns vid entrén  till Mall of Scandinavia, vid Friends arena, Sveriges Nationalarena.  

Dagens skyltsöndag

börjar i Solna där jag var i veckan och hade lunchträff med en väninna på Mall of Scandinavia. Och när jag ändå var här blev det ett besök i fotbollklubben AIK:s butik. Barnbarnet Max fyller 10 år idag och en fotbollsrelaterad present skulle inhandlas. Och att AIK satt viss prägel på Solna (ja, inte bara Solna) kan man tydligt se här vid Friends arena. Här hittade jag en staty, “Smokinglirare” som jag tittade lite extra på. Jag förstod först inte kopplingen mellan statyn och AIK utan fick anlita “fru Google”. Smokinglirarna är ett namn som en av AIK:s supporterklubbar bytte namn till 2002. (Flera olika supporterklubbar finns) DEn 6/11 reste AIK fotboll och dess supportrar en staty över klubbens grundare Isidor Behrens och legendaren Rudolf “Putte” Kock. Och statyn finns på “Putte Kocks plats” mellan Friends Arena och Mall of Scandinavia.

Skyltsöndag och här en staty som skylt. AIK:s grundare Isidor Behrens möter legendaren Putte Kock.Skyltsöndag och här en staty som skylt. Ett möte på Berns salonger 1951 mellan de båda legendarerna för att fira AIK:s 60-års jubileum.

JOdå, en skylt kommer med. Är det skyltsöndag så är det. Jodå, en skylt kommer också. Är det skyltsöndag så är det.

En tydlig skylt vad som gäller runt statyn. 

Så vidare in mot Södermalm.

På min vandring häromdagen upp till både Åsöberget och Vita bergenpasserade jag den gamla Sofia Folkskola togs i bruk 1910. Idag heter det inte “folkskola” utan “Sofia skola” och är en skola som tar emot elever från förskoleklass upp till klass 9. En stor skola är det med  idag ca 860 elever. Själva namnet folkskola härrör sig från ett lagstadgat riksdagsbeslut 1842. Barn skulle gå minst fem år i skola och lära sig skriva, läsa i en bok och räkna. Skolor fanns tidigare än så och redan på 1640-talet fanns tanken på en barnskola i varje stad. Men det tog alltså nästan 200 år innan den lagstadgade skolan kom till. Några städer var dock föergångare, bl.a. Sigtuna där det fanns en barnskola redan 1617.

Vid Sofia skola lyckades jag pricka in nio skyltar till Skyltsöndag..Vid  Sofia skola lyckades jag pricka in nio skyltar till Skyltsöndag. Inklusive grafittin på elskåpet

Ett par besök i Söderhallarna ,vid Medborgarplatsen, har det blivit i veckan.

Här säljs det ost. Och reklamen skrattade jag gott åt.

Bagerier är populära. Stannade till vid Sébastien på Söder. Grunnade först på vad hantverksbageri är men i detta fall så handlar det mycket om råvaror och hur brödet bakas. Här är det hantverk som gäller vid baket. (Frågade vid disken. Mer finns att läsa om detta via länken här ovan.) Fick också ett liknande svar av Karin på “Pettas “ som bakat bröd i många år.

Tyvärr blänkte belysningen på glasmontrarna så bröden syns otydligt. Men de är gigantiska och vackra. Vad gäller priset blir det inte så mycket per kg för bröden är tunga. Köpte med mig ett betydligt mindre bröd hem. Så gott! Och kön hit var lång….

Grattis Max

hela 10 år har gått. Från mycket liten och  till stor. Funderar på hur snabbt det här senaste året gått. Den dagen Max föddes, den 12 januari 2010, befann jag mig i Peking. Jobbet kallade. Jag hade  hemma  över julen och en vecka in i januari men hade rest tillbaka ett par dagar innan Max kom till världen. En liten Max på 2.4 kg. Så fin redan då. Men så liten! Och via “Skype” kunde jag vara med på avstånd de första månaderna. I hela tre månader fick jag vänta på vårt första möte som blev på flygplatsen i Peking, april 2010.

Både kinesiska muren, Max och jag passar in i Skyltsöndag. En stolt och lycklig mormor. Max, 3 månader, gör här sitt första besök på den kinesiska muren. Och det kom att bli fler besök både i Peking och på “muren”. Och muren platsar helt klart i Skyltsöndag. Vi också. 

Caféliv i Peking samma eftermiddag som vi besökte kinesisk muren.

Heja Max!

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in! Välkommen att vara med.

 

40 svar på ”Skyltsöndag men smått och gott från den gångna veckan.”

 1. Det är i barnen man ser, hur tiden går. En liten varelse helt beroende på andra
  och VIPS! bara 10 år senare. fotbollslirare!
  Vackra foton av er två i Peking!

  1. Så är det! Och jag är så glad över den tid vi har tillsammans. Minns så väl mitt första möte med Max i Peking den där aprildagen 2010. En lång resa för en lite person. Men han har rest mycket sedan dess.

 2. Varmt grattis till Max, att fylla tvåsiffrigt första gången är stort det <3 Härliga skyltar som vanligt, Ditte! Putte Kock, där blev man rent av nostalgisk…. och bröden!! Jisses vilka vackra bröd!!! Ha en fin söndag nu 🙂

  1. Tack! Och visst är det stort att fylla 10 år.Tiden har verkligen gått fort.Den tenderar ju att göra det.Minns så väl när Max kom till världen och jag då var så långt borta.Jag såg först inte att det var Putte Kock som var avbildad men läste mig till det. Ren nostalgi. Minns hans tipsrader på tv.
   Vad gäller bröden så var kön lång här för att få handla och bröden är verkligen goda. Men många väl stora. Vet inte om man kan få köpa en del av dem Men de går ju väldigt bra att frysa in.
   Här har solen visat sig idag och tillsammans med blå himmel. Dessutom +8 .
   Önskar dig en fin söndag.

 3. 10 år och man kan fortfarande känna igen honom från bebistiden.
  Hoppas Max fick en trevlig födelsedag.
  Tycker det kan vara lite knepigt ibland med presenter till pojkar men fotbollsrelaterat är ju bra.
  Om de nu gillar fotboll.
  Mitt barn-barn är mer för hockey.

  1. Åren har gått fort. Kan fortfarande minnas vårt första fysiska möte på flygplatsen i Peking. Minns också så väl vår tur till kinesiska muren här. Och det kom att bli många fler under åren. Max fick en jättefin födelsedag och han var så nöjd. Men han har firats i olika omgångar och dte är ju bra att sprida ut det hela lite. Max gillar fotboll väldigt mycket och spelar själv och han är också mycket för lego. Och kläder tycker han också om så att hitta presenter till honom är inte svårt. Max uppskattar allt han får. Men jag förstå helt vad du menar.
   Kul att ditt barnbarn gillar hockey.

 4. Så fin bild på er från muren. Bra och skarpa ord angående cykelparkeringen. Så bra att pricka in 9 st skyltar på en och samma bild (finurligt) Grattis Max på födelsedagen 🙂

  1. Jag tackar å Max vägnar. Visst är det en fin bild. Men tänk att det snart är 10 år sedan den togs. Var har åren tagit vägen? Fort har de passerat.
   Ja, nio skyltar på ett foto är bra jobbat. Men de var alla ganska samlade.

  1. Så liten och så fin! Och fin är Max än idag. Och nu hela 10 år.Undrar var dessa år tagit vägen. Mne bort aär dem men med fina minnen. Max har gett oss så mycket glädje genom åren. Och visst är jag glad över att vara mormor till både Max och William.

 5. Allra mest grattis till Max 10 år! En stor dag och många fina dagar innan dess som mormor Ditte har gömt i sitt hjärta. <3
  Hantverksbröd är bakat med händerna. En enkel ekvation. Inget bröd gjort av maskiner för löpande band.
  Säger Karin som har haft bageri i många år, där händerna har spelat en stor roll.
  Tack för fint inlägg igen!

  1. Tack, Karin! Jag ska framföra hälsningen till Max i morgon. Visst är det en stor dag att fylla 10 år. Och jag har haft förmånen att i dessa år få vara mormor.
   Och bröden här är väldigt populära, kön ringlade lång. Mindre bröd finns förstås också- Bröden är dessutom verkligt smakrika. Har köpt här då och då. (Ska ändra i texten vad gäller hantverksbröd nu när du berättat)
   Önskar er fortsatt fina dagar.

 6. Så liiiten! Sonen vägde ett helt kilo mer när han föddes. 😀

  Bilden när du sitter med honom i famnen, inte mycket som berättar om var ni är, skulle lika gärna kunnat ha varit en sommardag i Stockholm.
  Dressmantricket! Haha! Men ajabaja, inte skriva gratis, det ska stå kostnadsfritt!

  1. Ja, Max var verkligen liten när han föddes men det har han tagit igen. Visst hade bilden där jag har Max i famnen vart tagen var som helst men det är här Peking som gäller. Samma eftermiddag som vi besökte muren. (Har samma t-shirt på mig)
   Visst är ostreklamen bra. Men jag tror ingen här bryr sig vad gäller gratis eller kostnadsfritt.I varje fall inte de som gör skyltarna.Men visst är det skillnad på betydelsen.

 7. Stort, stort GRATTIS till Max. Å du, hans ögon är sig lik. Så söt han var då och så söt han är nu. Ja, du med förresten:-)
  Håller ju på Hammarby så storyn om smokinglirarna var kul att läsa. Å Putte Kock kände jag såklart till , men inte grundarens namn. Statyn är jättefin. Den kanske får samsas med Zlatan statyn när den väl är reparerad…
  Bageriet har jag heller inte hört talas om. Bröden var ju gigantiska och såg väldigt aptitliga ut. Men vem köper sådana bautastora bröd? Okej, man kan frysa in bröd, men upptinade bröd är inte lika goda som nybakade.
  Dressman skylten vid ostdisken – guu så jag skrattade. Älskar sådan humor:-)

  Du fick återigen till en riktigt, riktigt bra Skyltsöndag. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Jag tackar å Max vägnar. Men han vet att du finns. (Och även är Hammarbyare…) Idag är det en stor kille som gett oss alla så stor glädje. Tacksam! Jag minns så väl den dagen han föddes. Så nervös jag var och så långt borta. Men moster Helen fanns i närheten. (Max var ju liten och klen när han föddes och Liv blev sjuk i samband med förlossningen så de var nästan en månad på Akademiska.) Att sedan möta honom i Peking var mäktigt. Och det är nog få som vid tre månader besökt kinesiska muren. Men Max har det.Sedan kom det att bli flera besök både där och i Peking. Minnesvärt. Och så roligt.
   Vet ju att du håller på Hammarby och jag är ju ganska neutral. Uppvuxen i Solna, pappa Djurgårdare som tränade Hammarby i styrka- Och nu själv boendes på Söder. Jag har ju varit just här i Solna men då inte sett statyn. Men nu så…Läste i veckan i Södertidningen att Mosebacke gärna ville ha Zlatanstatyn. Han skulle stå bredvid Strindberg och titta ut över Stockholm. Kanske skulle passa bra.
   Bageriet har jag hört talas om men inte varit där. Blev förvånad när jag såg kön dit för att köpa bröd. Tyckte också att bröden var stora men det fanns mindre. För inte är det samma ska att tina upp bröden och äta.
   Jag skrattade också åt ostdiskens skylt.Så rolig.

 8. Vilken snygg skyltning hos dig!
  Stort grattis till finaste Max som firar sin första nolla i dag. Jag minns själv att det var speciellt att fylla tio år. Kan tänka mig att den fotbollsrelaterade presenten blev mycket uppskattad.

  Kram och god söndagskväll!

  1. Tack! Och tänk, finaste Max fyller 10 år idag. Stort! Och jag undrar förstås var dessa år har tagit vägen- Men de har passerat. Jag minns också den dag jag fyllde 10, bodde då kvar i Töreboda, Västergötland, “denna gudsförgätna håla” som min mamma sa. Men jag kom att flytta i juli detta år-
   Presenten blev uppskattad och den var ju relaterad till AIK. Viktigt!I alla fall för Max.
   Önskar dig en fin kväll och en bra start på den nya veckan.
   Kram

 9. Tiden går allt för fort och plötsligt är de små liven tonåringar. Vilken liten gullunge och så liten i famnen på en stolt mormor.
  Stort GRATTIS till Max 10 år!!!!
  Ostskylten var ovanlig och rolig.
  Även brödskylten med de massiva bröden. Jag trodde först att cykelparaden hörde hemma i Uppsala.
  Gillar även smokinggrabbarna med bl.a Putte Kock i täten
  Bra tolkning!
  Önskar dig en trevlig kväll
  Kram

  1. Tack! Ja lite gott och blandat från veckan fick det bli. Tänk, 10 år har passerat sedan Max kom till världen. Och jag minns såväl den dag han föddes. Så liten och så fin redan då- Minns så väl när han med sina föräldrar första gången kom till Peking ,tre månader gammal. Och det kom att bli fler besök här hos oss-
   Visst är ostskylten bra. Och kul med dessa “Smokinglirare” som staty vid Friends arena i Solna.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

 10. Så stor han har blivit Max, och underbara bilder på er!
  Inatt hjälpte jag en pojke till världen som bara vägde 1970 gram, i fullgången tid, havandeskapsförgiftning kan ställa till det med tillväxthämning.

  Statyn vid Friends Arena har jag sett, men cykelstället måste vara från en annan ingång än där jag går in till MoS, jag ser nu att du ju skrivit vid Friends arena.
  Ha det gott!

  1. Tack! Tiden har skenat i väg känns det som. Minns såväl när han kom till Peking som tremånaders baby och vårt besök på den kinesiska muren Mitt första möte med honom i verkligheten. Och idag hela 10 år.
   Oj det var en liten knatte du hjälpte till världen Men så fint att det var just du som var med.
   Ja. helt rätt cykelstället är mot Friends arena och alldeles bredvid statyn.
   Ha det fint du också.
   Kram

 11. Grattis Max på din stora dag 😀 10 år, det smäller högt!
  Så fina foton som mormor visar på dig där i Kina, Max! En liten guldklimp var du allt.
  Härliga skyltar som vanligt. Blev påmind om Putte Kock. Han hade ju lite fotbollstips och vad jag kommer ihåg så uttalade han etta tvåa och så krysch. Tror faktiskt att min mamma lämnade in lite tips några gånger.
  Stor kram!

  1. Tack och Tackar! Jag ska hälsa Max i morgon. Och så fantastiskt att han kom hela vägen till Peking som tre månaders baby. Och sedan blev det flera besök. Minnesvärda allihop.
   Putte Kock är ju lite nostalgi och “kult” i alla fall för som passerat 65. Minns också hans tipsrader på tv och med garderingar.
   Stor kram

 12. Stort GRATTIS till fina Max! Jag är inte för sent ute – du har väl berättat för honom att man får fira hela året när man nollar? 😉 Fina bilder på er!

  Haha! Dressmantricket… Kul humor där! Fast jag ser det som Carrefourtricket. Det är dom som har lärt mig att ta tre – oavsett ifall man måste betala för allihopa. Haha! Lite som Pavlovs hundar… Betingad reflex 🙂 Gick på en del nitar innan jag fattade att ibland var det “ta två och få 70% rabatt på den andra” 😉

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tack! Jag ska hälsa honom och samtidig berätta att man kan fira hela året när man nollar. Han har då en himla tur som är född i januari.
   Ja, på Carre får man se upp. Men jag köper bara det jag ska ha och lagrar inte. Men visst är det lätt att gå på en nit.
   Önskar er också en fin start på veckan.
   Sol i Stockholm idag. Riktigt vackert!

 13. Det var verkligen en häftig och givande skyltsamling.
  Många härliga och vackra bilder.
  Stort dagen efter Grattis till Max. Söt liten kille. Nu kanske han inte vill benämnas söt, men stilig och cool.
  Den där cykelparkeringen vid Friends Arena är så häftig och även originell. Vad kan vara bättre än en cykel vid en sådan parkering.
  Trevlig måndag.
  Kram!

  1. Tack! Ja, Max är en fin kille. Allt en mormor kan önska sig. Jo. hans lillebror också. Härliga killar som ger oss så mycket glädje.
   Visst är cykelparkeringen fyndig och bra att man också här kan lufta sina däck. På många skhoppingcentra har man inte ens tänkt att folk kan komma med cykel utan att det är bil som gäller-
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

  1. Tack! Och tack! Ska framföra din grattishälsning. Visst går åren fort! Tyckte inte det var så länge sedan han varken föddes eller kom första gången till Peking.
   Kram

 14. Bra gjort att få med 9 skyltar på samma bild!
  Skylten för cykelparkeringen är fin.
  Bra att AIK är rädd om konstverket och bär bort cyklarna. Ofta är det bekymmer med offentlig konst som råkar ut för än det ena och än det andra och värst drabbat just nu är väl statyn av Zlatan.
  Vem vet, kanske blir Max en stor fotbollsspelare i framtiden med egen staty?

  1. Jag hade lite tur här. Och visst är det bra att man här har tänkt på cyklisterna. Inte är det så vid alla stora köpcentra inte. Här värnar man nog o konstverket. Men visst är det bedrövligt med Zlatanstatyn i Malmö- Nu är ett förslag att den ska flyttas till Stockholm och Mosebacke och placeras bredvid Strindberg och blicka ut över Stockholm. Vi får väl se….
   Vad gäller Max så vet man inte. Viktigast är nu att han har roligt.

 15. Vilket underbart varmt och upplyftande inlägg i skyltarnas och barnbarnens värld! Jag glömde ju bort skyltarna så fort jag fick se bebisen….lätt att smälta där kan jag säga. Själv var jag med på första barnbarnets förlossning, som fotograf,…
  Hantverksbageri…aldrig hört uttrycket men det säger ju precis vad det handlar om. Inget bake-off här inte.
  Bröd gjort från grunden och utan socker (eller så lite att det försvinner vid jäsning) helst på surdeg, mums!
  Exgubben handlade alltid 3 för 2 på en viss affär…typ två gånger per år!
  Kram

  1. Tackar! Jag var ju i Peking när Max kom till världen. Men han var så liten och hans mamma dålig så jag hade inte ändå fått vara på plats. Men peking kändes långt borta. Men det blev ett minnesvärt möte när Max som tre månaders baby kom flygandes till Peking. Och han kom tillbaka flera gånger. Så fint att du var med och som fotograf när ditt första barnbarn föddes. Fantastiskt!
   Har förstått att detta bageri är populärt och med bra varor. Kön var lång.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *