Foto

Is – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Is är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge, den sista fotoutmaningen här för 2019. Hoppas och önskar att utmaningen kommer att finnas kvar även under 2020. Det är så roligt att titta in till andra som är med i temat och se alla olika  tolkningar av  ett ord. Stort tack till  Sanna för allt arbete och engagemang du lägger ner.

Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken här ovan.)

Mängder av is såg vi i Harbin i norra Kina. Fantastiska isbyggnader och skulpturer.Mängder av is (konstis) såg vi i det vinterlandskap vi besökte i Harbin i  norra Kina. Och det är inga miniatyrer.

Mängder av is

såg och upplevde vi för ett antal år sedan när vi besökte den årliga is- festivalen i staden Harbin i nordöstra Kina. Så här mycket is har jag aldrig sett sedan dess och lär nog inte göra det i framtiden heller. Om vårt besök i Harbin och deras fantastiska is och snöfestival skrev om i ett inlägg i  förra veckan. Så idag blir det än fler isbilder. Och kallt var det så tänk er dryga  -20 grader när ni ser bilderna.

Är det en festival med is och snö som tema så ska det vara rejält. Är det en festival med is och snö som tema så ska det vara rejält. Och det var det.

Jag var väl påpälsad och det var behövligt. Kan berätta att det krävdes tid för toalettbesök. Mycket kläder som skulle av och på.

På vilden syns det tydligt att de byggnader som byggts upp av is är i "naturlig" storlek. Här på bilden ser man också tydligt att byggnaderna av is (konstis till största delen) är i naturlig storlek.

Harbin har sitt eget öl, ”Harbinöl” och väl kylt är det också. Även det en isskulptur.

 

Är det isfestival så är det. Och alldeles i närheten av snö och is festivalen fanns det en del som kände för ett uppfriskande dopp i upphuggna vakar i floden. Vi fick frågan om att testa men avstod denna gång. Hade ju inga badkläder…

 

Fritt fram att testa ett dyk ner i en vak upphuggen i isen. Vi nöjde oss med att se på. Det var kallt även utan bad.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

 

46 svar på ”Is – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Tack! Ja, det var väldans kallt i Harbin men också väldigt vackert. Ett minnesvärt besök. Och av is kan man göra mycket. I en drink är det också helt ok-
   Önskar dig fina juldagar och tid fram till jul.

 1. Vilka underbara isbilder! Dock kan jag inte begripa hur man kan helt frivilligt bada där. Jag fryser nästan bara av att se bilderna. Inget för mig helt enkelt.

  Tack och jag önskar dig det samma om vi inte hörs mer före jul!

  Kram

  1. Jag var och är fortfarande helt fascinerad av dessa fantastiska isskapelser. Fanns ju många i snö också, men idag var det is som gällde. Nej, att bada och dyka i här hade jag inte heller gjort. Jag har isbadat i vak men då ”hoppat” i med benen före, liksom glidit ner.
   Jodå, vi hörs för jul- Men en del som är med i temat möter jag inte så ofta.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Ja, mycket is fanns och i alla dess former. Och kallt var det. Inte enkelt att gå på ”toa” här inte.
   Stor kram

 2. Fantastiskt vad de kan lyckas få ihop med dessa skulpturer….jag är imponerad måste jag erkänna och det hade varit kul att någon gång prova lite själv.
  Men dyka i det kalla vattnet….det tror jag nog att vi struntar i 😉

  Ha det bäst.

  1. Det var helt imponerande att se allt detta i is och snö. Och mycket var ju också i ”naturlig” storlek. Men visst kan man testa i liten skala- Tyckte bP hade fått till väldigt snygga figurer.
   Dykning här i isvattnet avstod jag helt klart. Skulle inte ens tänka mig ett hastigt dopp där i isrännan.
   Ha det fint du också-

 3. Nämen nu fryser jag ihjäl! Inte ens finnarna är galna nog att dyka i en vak med iskallt vatten! Nej, de går ju nerför en stege lugnt och försiktigt, o jag tror det är rätt ovanligt att ens doppa huvudet! Men maffig iskonst var ju bara förnamnet! till skillnad från våra nordiska iskonstscener så är det betydligt mera färgrikt i Kina! Undrar just vad de använder för färg, kanske rentav vattenfärg, ”ler” Det måste ha varit en underbar och annorlunda upplevelse, vilka minnen ni fått med er i bagaget! Tack för fantastiska isiga foton! Kram

  1. Det var rejält kallt men luften var väldigt torr så kylan kändes inte alltför illa. Men att bada här – Icke för min del. Dock har jag testat att ”bada” i vak några gånger. Att dyka ner i denna öppna isränna måtte vara gräsligt. Iskonsten var helt enastående liksom alla snöskulpturer. Vad gäller färg vet jag inte alls. Men den var bestående- Å andra sidan var det så kallt att den inte kom att smälta heller.
   Vi har många minnen och upplevelser med oss i bagaget. Och många skratt.
   kram

 4. Veckans bidrag till temat, utan minsta tvekan. Det var då en himla tur att du upptäckte bilderna från Harbin häromdagen. Snacka om tajming! Denna is-festival är verkligen något utöver det vanliga. Vilket jobb man har lagt ned på dessa fantastiska kreationer. Undrar hur lång tid konstnärerna hade på sig att skapa skulpturerna?!
  Att hoppa i isvaket hoppar jag mera än gärna över så att säga;-)
  Vet ju hur omständligt det är att gå på toa med ”bara” långkallingar och jeans… Så med ytterligare några lager kläder som du hade på dig hoppas jag att du inte hade brådis om du förstår vad jag menar;-)

  1. Tack! Jag hade ju med en del från Harbin häromdagen men tyckte att dessa bilder hade en plats här i is- temat. Och visst var det tur att jag städade bland bilderna. Jag vet inte nu hur lång tid det tagit men jag tror man börjar skissa genast när festivalen är slut ett år. Jag hoppar också gärna över vakdykningen. Men jag har hamnat i isvakar vid några tillfällen men har då snarast glidit ner. (Inga isolyckor, men som reklam för Svenska Livräddningssällskapet med min pappa och även i skolan när vi haft dopp i vak vart annat år. (Frivilligt för både lärare och elever men de flesta hängde på.) Vi kan än i dag skratta åt mitt toabesök här i Harbin. (Modell utedass och man fick börja klä av sig utanför hytten för hytten var liten. )

 5. Åh, du har varit där! Vilken isfestival! Har varit sugen på att resa dit men inser att den tiden är förbi för min del. Tack för de fina bilderna!
  GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

  1. Jadå! Vi gjorde slag i saken för några år sedan när vi bodde i Peking under fyra år. Var vi så nära som ett par timmars flygresa därifrån kunde vi vi ju slå till med en resa dit. Ett otroligt minne och på många sätt. Så bra att jag kunde dela med mig av upplevelser och bilder.
   Önskar dig också en riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År.

 6. Fantastiskt maffiga isbyggnader! Nej, hoppa i iskallt vatten är inget jag vurmar för alls. Jag håller med dig om att i en drink är is helt ok….men det är nog också det enda jag kan tänka mig använda is till. Hoppas du har en lite varmare tisdag än på bilderna.

  1. Isbyggnaderna, alla formationer och skulpturer, var helt fantastiska.Tänk att få till dem. Jag har badat i vak men då ganska långsamt tagit mig i. Att dyka i skulle jag aldrig få för mig. Min tisdag blev betydligt varmare än så här. Helt klart.Men jag upplevde kylan lite på nytt när jag skrev inlägget.

 7. Tusen tack för att jag har fått följa med på Isfestival! Vilka härligt kalla, för att inte säga stelfrusna bilder och så läckert att skulpturerna är i färg…och stora. När jag såg första bilden trodde jag först att det var en miniatyr, som ett dockskåp, men det var ju helt klart något mycket mäktigare!
  Men hua för isdykningen…hur klarar hjärtat chocken?

  1. Vad trevligt att du var med här! Kallt var det här i Harbin! Men torr luft så det kändes inte så kallt som det egentligen var. Här fanns inga miniatyrer utan de allra flesta is konstruktionerna var i ”normal” storlek.
   Undrade också hur hjärtat på de som dök klarade sig. Men det gjorde det. Tror de var vana att vinterbada. Men jag avstod.Har hamnat i vak då och då. Några gånger som yngre med min pappa på reklamfilm från Svenska Livräddningssällskapet och dels i jobbet i skolan där vi tränat elever att ta sig upp. (På frivillig basis)

  1. Tack! Besöket här i Harbin på isfestivalen var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Så mycket fantastiskt som skapats av is och snö. Och inte i det mindre formatet heller.I många av byggnaderna kunde man gå in och i vissa fick jag en känsla av ishotellet i Jukkasjärvi där jag tillbringat en natt för länge sedan.
   Kvinnan i rött på isen styrde upp det hela så man kunde anmäla sig om man ville ta ett hopp i. Jag avstod gärna. Men jag tror det var rensat från isflak där de dök i.
   Har testat här hemma att hamna i vak för övnings skull och som reklam för Svenska Livräddningssällskapet, både som barn,tonåring och vuxen med min pappa. Även när jag jobbade på Bollstanäs skola i Upplands Väsby hade vi övningar för elever (frivilligt) och lärare att hamna i vak och ta sig upp. Vi åkte då mycket skridskor på Norrviken så Livräddningssällskapets övningar var helt adekvata. Vet att nästa alla elever från klass 3-6 testade.

 8. Is är bra på många vis.
  Har hoppat i ett hål i isen EN gång (som 18-åring) Var vid Tjalvestugan i Kålmården
  med mina handbollskompisar. Medan vi sitter i bastun efter skidåkning, får nån
  den blixtrande idèen att vinterbada i Svängbågens vatten. Trodde jag skulle DÖÖÖ!
  Men här är jag – fortfarande!

  1. Visst är det! Har testat att hamna i vak flera gånger men hoppt i direkt har jag inte gjort. Snarare glidit i. Alltid haft huvudet ovanför vattenytan. (Har inte hamnat i vak p.g.a. olycka.)Kallt har det varit. Och du vakbadade också. Och klarade det galant.

 9. Ett alldeles fantastiskt inlägg till veckan ord! Verkligen läckra bilder – från första till sista!
  Fryser bara jag tittar på hur en del människor frivilligt kastar sig ner i det iskalla vattnet!
  Kram

  1. Tack! visserligen skrev jag om Harbin häromdagen men jag tyckte att dessa bilder, som inte var med då, hade sin plats i temat is. Ja, de som dök i, var nog vana. Absolut inget för mig även om jag testat att hamna i vak som ren övning. Men då gled jag mer ner i vattnet.
   Kram

 10. HELT fantastiskt! Måste ha varit otroligt att se det hela irl… Fast jag tycker nog att du var lite mesig som inte testade att bada i vaken 😉

  Ha en härlig lill-lördag!

  1. Besöket var helt fantastiskt och förutom is och snö upplevde vi mycket annat. Minnesvärt och bilderna passade fint till temat is.
   Jag har badat i vak många gånger tidigare så det kändes inte så nödvändigt just här. Men å andra sidan har jag inte hamnat i vakar när det varit så här kallt.
   Önskar er också en fin lill-lördag.

 11. Wow! Vilka fantastiska isskulpturer, och inte var de små heller! Imponerande!
  Bada i isvak…20 minus ute, nejtack, förstår att du hoppade över det!
  Kram!

  1. Att se dessa fantastiska isskulpturer var en sann upplevelse. Och de passade väldigt bra in på is som temaord denna vecka. Men något bad för min del blev det inte-Inte här. (Men i vak har jag varit några gånger som träning.)
   Kram och trevlig onsdag.

 12. Men hjälp!!!! Det var det värsta (eller bästa) jag sett, där ligger ishotellet i Jukkasjärvi i lä med hästlängder 😀
  Nja, vinterbada, där går gränsen för mig men man kan ju beundra dom som gör det…. Ha det gott, Ditte

  1. Jag har spenderat en natt på ishotellet i Jukkasjärvi och det var en upplevelse och jag har även tillbringat några nätter i en snöbivack. Men i snön blir det ju inga minusgrader. Is och snöfestivalen i Harbin är helt fantastisk. Så roligt att vi kunde komma dit och uppleva den. Vinterbada har jag gjort vid några tillfällen men här avstod jag gärna. Räckte med att titta.
   Ha det fint du också.

  1. Besöket här i Harbin är helt klart minnesvärt. Och så fantastiska isskpelser som gjorts. Men badet avstod jag mer än gärna-

 13. Men du vilken upplevelse och vilket makalöst arbete att fixa till allt, det krävs ju att vädergudarna är med.
  Jag är ju inte så kräsen på badtemperatur men någon vinterbadare är jag inte. Snyggt simhopp du fångat. God Jul & Gott Nytt År!

  1. En fantastisk upplevelse var dte. Här var det is i mängder och många av byggnaderna var också i ”naturlig” storlek och man kunde gå in i dem. Här är det i januari- februari oftast -20 eller mer så allt håller sig som det ska. En del konstis har man också använt. Jag avstod mer än gärna ett dopp här men testat att hamna i vak har jag gjort här i trakten några gånger. Men bad var det ju inte. Snarare gled jag ner och snabbt upp.
   Önskar dig också en riktigt God Jul och Gott Nytt År.

 14. Så häftigt att få se dina bilder från isfestivalen! Jag har hört talas om den och faktiskt varit lite sugen att åka dit enbart för den skull men det är lite långt för att titta på is. Fast när jag ser dina bilder så undrar jag inte om det är värt den långa resan!

  1. Isfestivalen här och allt annat i Harbin under denna tid som vi såg och upplevde är minnesvärt. Vi var här en helg och den har jag verkligen med mig. Nu har du ju varit på plats med mig och några valda bilder härifrån. Och en lång resa är det förvisso. Vi bodde ju i Peking när vi var här så det blev inte en så lång resa. Å andra sidan kan man ju också passa på att se mer av Kina och kanske Tibet om man är i ”närheten”. Tibet är också helt fantastiskt.

  1. Kallt var det verkligen här. Kina är ju ett enormt land även i storlek så det finns vintertid snö och kyla i norr och längst i söder är det betydligt varmare.
   Önskar dig också God jul.

 15. Det kan man kalla isfestival! Så häftigt och jag tror dig att du hade klätt dig ordentligt och det är det värt för det förtar hela upplevelsen om man går omkring och fryser när man ska vara utomhus länge.

  1. Det var en fantastisk is och snöfestival på alla sätt. Och kallt var det. Det enda knepiga var just toabesöket och få av alla kläder- Men det gick det också.

  1. Visst är det otroligt att liknande skapelser kan fås fram i is och i naturlig storlek.
   En upplevelse att ha varit här.
   Jag önskar dig också en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År.

  1. Att besöka både Harbin och isfestivalen var en fantastisk upplevelse och det var just som att befinna sig i en vacker sagovärld.
   Önskar dig en god fortsättning på julen och ett riktigt Gott Nytt År.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *