Foto

Mugg är veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Mugg är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge .Utmaningen i sig är att med bild och/eller/ text – tolka ordet. Fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.  Muggar samlar jag på men har under åren rensat ut många som fått nya hem. Men en del finns kvar i skåpet och används flitigt.

Att definiera en mugg är inte helt enkelt. Men de är större än en kopp. Taika, dessa muggar från finska Iittala är favoriter. Muggarna är designade av Klaus Hapaniemi och döpta till ”Taika” som betyder magi på finska och har inspiration från gamla berättelser. (Använder muggarna till morgonkaffet och de piggar upp)

Vad är då en mugg?

Vad skiljer en kopp från en mugg. Inte helt enkelt att klura ut. Likheter finns, liksom olikheter. Har letat och hittat lite förklaringar. Båda har  öra/handtag och används oftast öfr varma drycker men mugg har en mer robust form än en kopp och oftast tjockare ”väggar”.  En mugg har oftast inget tillhörande fat men inte heller detta stämmer helt för det finns muggar med fat. En mugg är oftast mer robust och har raka sidor. Skillnaden som i mitt tycke kändes mest adekvat är att en kopp är mindre, smalare i botten, lägre  och vidare än sin höjd. Muggen är däremot högre än sin diameter och ofta cylinderformad. Designen men tjockare väggar på en temugg jämfört med en tekopp syftar till att värmesioleringen blir bättre.

Muggar från min Nalle Puh-samling. Dessa har dock tunna väggar. Har fått den vänstra av en elev på 90-talet och den högra är en present från ena dottern.

Gamla muggar var ofta ristade i trä och ben eller formade av lera. Idag är muggarna ofta av keramiskt material eller av plast, stål, glas eller lackad metall. Vitsen är att de ska hålla värmen. Muggar har funnits länge och de första är relaterade till yngre stenålderna och har hittats i Kina och Japan daterade till 10 000 f. Kr. Uppfinningen  av porslin i Kina på 600-talet gjorde att mer tunnväggiga muggar kom till och som passade både för varma och kalla drycker.

Är "föremålet" i mitten en mugg eller kopp? Eller något annat?Kanske två koppar och en mugg. Eller är det tre muggar. Den vänstra är från Prag, den i mitten handgjord  från Gamla Apoteket i Upplands Väsby och den högra är från Roslagen, Öregrund.

Vad gälller den randiga muggen/koppen i mitten vet jag inte om den räknas som kopp eller mugg. Men jag vet att den är tänkt för te. Har en tekanna i samma serie och fem syskon till den.

En kinesisk mugg för te är praktisk och har lock för att behålla värmen och en lös tesil-Ett par kinesiska temuggar. Dessa och deras kamrater kom med mig när vi flyttad hem från Peking för ett antal år sedan. Locket håller värmen och i muggarna finns en löstagbar tesil i porslin. (Pris för dem var ca 10 kr/st.  Mycket rimlig.

Här finns veckans övriga bidrag och det är verkligen roligt att se alla olika tolkningar av ett och samma ord. Titta gärna in!

 

48 svar på ”Mugg är veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Jag samlar också på muggar och köper en från varje plats som jag besöker utomlands. Just nu står de bara i ett vitrinskåp och samlar damm. Iittalamuggarna har vi i blått men även övriga färger är väldigt fina. Hur som helst så tycker jag de är god att dricka ur.

  Undrar om någon tolkat ordet mugg som toalett? Ytterligare en betydelse finns ju så jag får nog läsa lite fler mugginlägg 😀

  Kram och fortsatt trevlig tisdag!

  1. Jag har gjort mig av med en hel del muggar, hann ju inte med att använda dem. Men hade i princip en från alla länder vi besökte, drygt ett 60-tal. Är väldigt öfrtjust i Iittala muggarne och ska även köpa ett par blå.
   Jag var lite inne på det. Alltså mugg som toalett, men det blev inte så.Ska också vandra runt nu och se andras tolkningar. Alltid kul att se.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Det var då längesen jag drack kaffe ur tunna små kaffekoppar. Jag älskar kraftiga muggar, det är rejält. Och har också samlat på mig en del.
  Sigge och jag hade var sin Iittala mugg, sån där vit. Men så sålde de ut de röda till halva priset och då köpte jag 6 st. Men varför? Det undrar jag. Jag är ju själv. Min favorit är faktiskt en stor grön temugg från Höganäs. Som jag dricker kaffe ur, en ”balja” på morgonen.
  Kram och ha det gott!

  1. Jag kan ibland tycka att kaffe kan smaka gott ur små tunna koppar men inte på morgonen för då vill jag ha min Iittala mugg, den röda. Kul at du också har en del muggar. Att du köpte sex röda muggar gjorde du kanske för att du tuýckte om dem och det kan ju komma gäster…
   Några Höganäsmuggar har jag också men just nu vilar de sig i form. I skåpet.
   Stor kram och många tankar till dig.

  1. Jag har samlat på muggar i många år men nu gjort mig av med de flesta. En hel del är köpta utomlands men många har lämnats till Stadsmissionen. Dessa röda från Iittala är mina favoriter och den röda är ”min”.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.
   Kram!

 3. Vilka härliga och färgglada muggar. Mina favon är de finska muggarna samt de kinesiska, då jag anser att alla te- och kaffemuggar borde ha lock för att drycken ska hålla sig varm.
  Himla kul att läsa att du också har samlat på muggar. Det har jag också gjort. Å precis som du rensade jag ut massvis för några år sedan. Sådana vi i stort sätt inte använde alls. Okej, nu när jag tänker efter använder jag knappt några muggar alls längre, utan dricker min Nespresso ur glas. Min man däremot använder sig fortfarande av sina muggar när han brygger sitt kaffe.
  Ett toppen och riktigt glatt bidrag till temat:-)

  1. Tack! Jag är väldigt förtjust i de finska muggarna och den röda är ”min”. Visst är det praktiskt med lock. Detta har ju funnits länge i Kina.
   Kunde nästan tänka mig att vi var lika i muggsamlandet. Men man kan ju inte samla på ”allt”. Nu har jaj/vi bara kvar ett femtontal muggar för det kommer vänner då och då och fint att de då får välja mugg. Koppar med fat har vi dock i minut och parti. En del arvegods och de anvnds också.Men ska rensa mer.

 4. Det var många fina muggar. 🙂
  (Det första jag tänkte på när jag läste bara rubriken och min hjärna började spåna på olika muggar så hamnade första tanken på mugg’en, alltså toaletten. Ha, ha!)

  1. Jag var inne på olika toaletter jag mött runt om i världen men sparar dessa till en annan gång . Tror kanske mest det är vi 08or som tänker mugg och toa. Men vanliga muggar har jag samlat på från olika resor men nu rensat rejält.

 5. intressant läsning om muggar! Så många fina exemplar du har – de kinesiska med lock verkar praktiska och bra 🙂
  Jag samlar inte aktivt på muggar, men de blir ändå fler hela tiden … konstigt 🙂
  Kram

  1. Jag har slutat samla på dem men hade minst en från barn land jag besökt. De flesta har fått nya hem med hjälp av Stadsmissionen. Kul att du också tycker om muggar. Kanske kommer de bara till dig. Kram!

 6. Mycket fin samling muggar. Så praktiskt med lock. Tycker bäst om de finska. Trevlig analys av skillnaden mellan mugg och kopp. Själv föredrar jag kopp med fat både till kaffe och te.

  1. Tack! De kinesiska modellerna med lock är praktiska och ibland använder jag ett par av dem även för kaffe. Även jag använder kopp och fat till te och kaffe ibland . Varierar efter känsla.

 7. Vilka fina muggar! Den från Öregrund föll mig lite extra i smaken och får verkligen vibbar av hav! Kul med lite anknytning till mitt fina Väsby och Gamla Apoteket!

  1. Tack! Öregrundsmuggen minns jag så väl när jag köpte och visst påminner den om hav och vågor. Och krusen, muggarna från Gamla apoteket är mig kära.

  1. Tack! Jag är också förtjust i den vita och örda på första bilden. Jag använder mest den röda och den piggar upp. Motivet tycker jag också mycket om.
   Önskar dig ockås en fin onsdag.

 8. Ännu en likhet oss emellan, förkärlek för muggar. Så fina du har!
  Roligt läsning om begreppen mugg och kopp,
  Intressant också om mat från Kina och ditt London.
  Önskar dej en fin dag och hälsar från Spanien

  1. Jag vet att vi har en del likheter och nu kom en till. Visserligen har jag avyttrat många muggar men en hel del finns kvar och jag använder dem.
   Här har det vait en del resande och trevligt är det.
   Trevligt med Spanien och vi är snart också på väg dit.
   Ha det gott!

 9. Hej Ditte!
  Muggar är det minsta jag har av…fattas alltid när jag inte diskar så ofta numera 😀
  Är det det som kallas att ha det minimalistiskt 😀
  Tack för tipset i går, mejlade i natt…i morse hade jag fått att den domänen finns ej…skrivit fel som
  tur är…nu är det bara att vänta…Hur ska folk veta om den där siten? Ja utom du då förstås ♥
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Jag kan dela med mig av muggar. Har fler än jag använder. Har skänkt bort en hel del till Frälsis och Stadsmissionen. Jag köpte muggar och ugglor i de lände rjag besökte så många blev det itll slut. Har numer slutat med detta.
   Hoppas nu du får svar på ditt mail. Och att veta detta är inte lätt, men jag hade ju erfarenhet.
   Kram!

 10. Jag har koppar i parti och minut, men dricker nästan uteslutande i muggar.Du har verkligen några riktiga finingar! Jag som har ett förslutet i förskolan kom att tänka på mugge-bigge tuff tuff tuff… Hahaha!
  Kram

  1. Jodå, koppar med tillhörande fat finns här också men mest blir det mugg till morgonkaffet.
   Och mugge-bigge tuff tuff minns jag också. Har dock rensat ut muggar eftersom jag under många år köpte en från varje land och ibland blev dte fler. Tror Frälsis och Stadsmissionen blev glada över att utöka sitt antal muggar.
   Kram!

 11. Callinaz spelar på Birka idag och i morgon plus 1 och 2 maj….. sedan lite annat smått och gott innan dom åker till Calpe i Spanien och spelar där 6 till och med 18 maj! Dom har fullt upp just nu! Kram

  1. Trist att vi inte kan åka nu. Har lite annan resa på gång. Kanske kan vi titta på den i Calpe. Vore roligt. Förstår att de är eftertraktade.
   Kram!

 12. Så härliga muggar ,-))) Gillar koppar o muggar, min favorit mugg till kaffet har gått sönder att hitta en ny var inte det lättaste ,-) Men nu har jag en fast om jag hittar en jag bara ”älskar” blir det den istället, Kinesiska muggarna med lock var underbara ,-)
  Jag gillar när jag är på cafè att välja kopp istället för mugg, det smakar bättre, men hemma blir det mugg.
  Ja det finns många vackra muggar och du som reser hittar väl en hel del som du spar på, men som du skrev ibland får de byta hem ,-)
  Fina muggar du visade upp ,-)
  Ha det jättefint VARM KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag har öfrr samlat på muggar och köpte en (nästan) i varje land jag besökte. Men jaf har rensat och skänkt bord de flesta. Behövde ju inte ett 60-tal. Har nu 15 kvar. Visst är dte bra med lock på muggarna och några av dessa anvönder jag itll kaffe. Och värmen håller de. Jag dricker också både kaffe och te ur koppar men inte just till frukost. Vet dock inte varför.
   Kram och jag önskar dig en trevlig onsdag.

 13. Intressant 🙂 Jag funderade också på vad som skiljer en mugg från en kopp. En riktig kopp för mig är ganska liten och rymmer inte lika mycket som en mugg, den skall ha ett öra och stå på fat och helst skall det vara tunt porslin. Egentligen tycker jag att det är godare att dricka ur en kopp, men jag dricker ändå alltid te och kaffe ur muggar. Dags för middag här, ha en fin kväll!

  1. Båda har ju öra men olika form och en kopp är mindre och med fat. Men jag har Höganäsmuggar och de har små träfat . Till frukost blir det mugg till kaffet men nästa kopp under dagen blir ofta i just en kopp. Trevlig kväll!

  1. Tack! Och de muggar jag nu valt att ha kvar får stanna. Hade ett 60-tal från olika länder jag besökt med det blev stressigt att använda dem och sen var det utrymmet. Inte obegränsat. Men både Frälsis och Stadsmissionen blev glada för dem.
   Ha det gott du också.

  1. Jag har också avyttrat de flesta av mina, skänkt dem till Frälsis och Stadsmissionen. Jag samlade på dne och hade ett 60 tal inköpta i de länder där vi varit. Nu har jag bara ett 10-tal kvar och dte räcker gott. Men nåfra föer Iittalamuggar ska det bli. Kul med dina julmuggar och kansk ekan du besälla dne du inte har. Tittade via länken och de är jättefina.
   Är väldigt förtjust t i mina kinesiska muggar och de påminne rmig om fyra fantastiska år i en stad och land som gett mig så mycket.

 14. Hej, inte oväntat gillar jag skarpt de kinesiska muggarna. Såg några även hos någon annan temabloggare. inte samma förstås men från samma land och i samma stil. Och speciellt med locket på, själv har jag alltid problem med att téet aldrig kallnar utan man får vänta hur länge som helst innan man törs närma sig muggen med munnen!

  1. Mina kinesiska muggar har många minnen med sig och jag ler ofta när jag dricker te ur dem och tänker på så många dråpliga situatoner jag hamnat i under våra år i Kina. Tur man har humor, är envis och visst tålamod.
   Men i de kinesiska muggarna kan kan lyfta på locket så att teet svalnar snabbare. Kanske är modellen för dig muggar/koppar som är tunna i ”väggarna”.

 15. Muggar med lock var en väldigt bra idé! Varför har vi inte det i vårt kalla land? De första muggarna är nog mina favoriter men det är svårt att välja nån speciell i din samling av härliga muggar.

  1. Vsst är det bra med muggar med lock! Jag är också väldigt förtjust i Iittala muggarna men som temuggar använder jag mina kinesiska och alternerar melllan dem.

  1. Tack! Dessa används varje morgon till kaffe och den röda är den jag helst använder. Ohc visst är det fint med passande servetter.
   kInamuggarna används till te och jag alternerar mellan dem. Bra med både lock och tesil i muggen.

  1. Visst är dessa muggar fina och jag sla också köpa ett par blå för de saknar jag. Roligt att sönerna uppskattade muggarna och rymliga är de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *