Spanien Torrevieja

Svängig fredag

Fredag idag!  Jodå, jag är säker. Har noga tittat i almanackan så det inte blir fler förvirringar  denna vecka vad gäller dagarna.

Fredagar i Torrevieja innebär marknadsdag om det inte regnar alltför mycket vilket det gjorde förra fredagen och då endast de tappraste och mest ståndaktiga handlarna var på plats och ett fåtal kunder.  På plats var inte jag och inte heller mitt trevliga marknadssällskap. Men idag  fanns inga hinder utan goda möjligheter för en marknadssväng och om hindren funnits hinder hade vi hoppat över dem, för spänstiga är vi.

Frukt och grönsaksgatorna är alltid välbesökta och många handlar här sin tänkta veckoförbrukning av frukt och grönt och “dramaten” kärrorna är oftast fyllda till bristningsgränsen innan handlingen är klar.  Och visst är det billigare än i butikerna och väldigt fräscha varor säljs. Jag är dock väldigt nöjd både med marknaden och med butikernas sortiment av frukt och grönt och även priserna som ofta är 1/3 av vad man betalar hemma i Stockholm. Och inte har varorna rest så långt hellr. Nog så viktigt för kvalitén.

Lockande! Och det går fnt att provsmaka.

Goda, saftiga och söta jordgubbar är svåra att motstå.

Det mesta man kan tänka sig finns på marknaden alltifrån kläder för stora och små, tyger,  bäddutrustning, handdukar, gardiner, mattor, väskor, skor, teknikprylar, köksattiraljer, cdskivor m.m. m.m . Och priserna är oftast förhandlingsbara. Så letar man efetr något särskilt så är marknaden en bra början. Visst kan kvalitén skifta men jag har oftast fått tag på bra saker och som håller. (Har inte lyckats sitta sönder kuddarna eller tvättat handdukarna så att de lösts upp i materialet.)

Här tar ett par sig en svängom på en av gatorna gatan där det spelas och säljs skivor.

Torreviejas marknad ligger inne i centrun och upptar ett 20-tal gator som stängs av från tidig fredag morgon. Alla stånd packas ner vid 13 tiden och sedan spolas och städas gatorna för att öppnas igen  sent på eftermiddagen. Eftersom marknade upptar så många gator går det knappast att ta sig fram med ambulans, polisbil eller brandbil så det finns en plan på att marknaden ska flyttas några kilometer norrut till ett industiområde- fält. Så har det sagts i flera år men ett av buden är att en ev. flytt ska bli till påsk. Men viket år är oklart. Återstår att se. Många kommer att behöva ta buss med sina kärror til och från  den nya marknadsplaceringen och det gör att kam kanske avstår att ta sig dit. Vad jag läst är heller inga extrabussar påtänkta för att underlätta att ta sig dit.

Marknadsbesök kräver en paus och gärna med något gott tilltugg. Så blev det även idag och det var skönt att sitta utomhus. De flesta barer/restauranger längs marknadsgatorna har extra gott om gäster på fredagarna och vi hade tur att hitta ett ledigt bord mitt i marknaden och dessutom på en av våra favoritrestauranger “El Rastrillo”. Är man hungrig går det att äta dagens meny – tre rätter för 9 euro, några tapas eller bara en kopp kaffe. Allt är möjligt.

Fredagsvin med inkluderad tapa smakade gott tyckte både jag, Christel och Ami.

42 svar på ”Svängig fredag”

 1. Hej Ditte!
  Vem tog den där bilden då 🙂 Kul att ses på el mercadillo. Nu när jag inte bor i själva marknadsområdet tycker jag inte det är så farligt men innan så ville jag ha bort den snabbt. Ja det har ju tagit minst 10 år och än är inget klart…Ja utom plats och ev buss 🙂 Men som sagt det är ju farligt för dom som bor där och en stroke tex kan ju vara förödande när ingen räddning kan komma fram. Då gäller det ju ofta sekunder.
  Än inget regn men 1 mm ska komma 😀
  Kram P ♥

  1. God sen kväll! Bilden på oss togs av den trevlige servitören. Bra jobbbat där.
   För oss som bor lite ifrån, fem minuters promenad, stör ju inte marknaden alls men skulle något hända på plats så är dte ju ingen hit att utryckningsfordon har så svårt att ta sig fram.
   Men vi får se. Tror på en flytt när den har skett.
   Trevligt att ses där på marknaden och i vissa fall känns stan ganska liten och det är trevligt i sig.
   Fint att träffa på vänner då och då.
   Har inte sett till regnet idag och kanske blir det inget. Tycker inte det alls behövs.
   Kram!

 2. Hola!!!……Nästa fredag är jag där, hurra!! 🙂 Då ska det handlas jordgubbar! Oh så gott!
  Vi kanske ses! Ha det så trevligt, kram
  Ulla

 3. Gokväll!
  Åh, så fina bilder på alla frukter. Jag brukar dock undvika grönsaksgatan ( alldeles för trångt där) med dessutom alka dramatenkärror som man kan snubbla på.
  Apelsinerna är ju bara sååååå goda nu. Vi pressade vår juice hela veckan vi var nere.
  Jag hade mer än gärna varit med er och också skålat med fredagsvinet.
  Kram/A-K

  1. Visst är det oftast trångt på grönsaksgatorna men nu är det mer lågsåsong och dte går att ta sig fram utan att stå i kö.
   Är det högsäsong går jag inte där och om jag gör det får det vara tidigt på morgonen.
   Apelsinerna är så goooda! Och till ingen kostnad alls. Här pressar vi också egen juice. Gott!
   Fredagsvinet med tillhörande tapas är så trevligt och roligt har vi också. Men i vår är du med. Tankarna nådde dig.
   Kram!

  1. Du hade helt klart tyckt om marknaden här för den är stor och många smakprover erbjuds.
   Tror att ett 20-tal gator är stängda och omvandlade till marknad.

 4. Härligt!
  Var länge sedan jag var på marknad, faktiskt. Tror jag ska dra med mina föräldrar när de kommer. Alltid hittar man något roligt! Eller gott!

  Ha en riktigt skön helg!

  1. Här ligger marknaden så nära så det tar bara några minuter att gå dit så är det hyt´fsat väder brukar jag och några vänner ta oss en sväng.
   Alltid trevligt att ses och ofta är det något som behöver kompletteras i mat, frukt väsk eller annat som finns.
   Nu när det inte är “högsäsong” är det behagligare att ta ett varv och inte så mycket folk eller så varmt.
   Mysigt att sedan slå sig ner med tapas och dryck.
   Tror säkert dina föräldrar också uppskattar ett varv på er marknad.

  1. Tackar! En bra fredag blev det verkligen ochb även om det inte blir stora inköp så är dte trevligt med en sväng på marknaden.
   B hälsar tillbaka!
   Stor kram!

 5. Ja men den där fredagsmarknaden verkar ju ändå rätt så trevlig, är förstås kanske värre under högsäsong när det det är tjocksmetat med folk. Har besökt den…… , nja nästan inte alls. Bara gått igenom. Men om en vecka finns chansen till ett lite djupare besök kanske. Bäst att passa på om det nu blir nån flytt.
  Så fin din blogg blivit, så ren, snygg och inte minst innehållsrik; fast det har den ju alltid varit förstås!
  Kram!

  1. Tack! Jag är nöjd med den nya bloggen och så skönt att slippa all reklam. Nu bestämmer jag ju själv.
   Marknaden nu, i icke högsäsong, är trevlig och man kan hitta en del utan att trängas.
   Kanske tar du chansen nästa vecka till ett marknadsbesök. Tänkte på er idag och önskar er välkomna.
   Kram!

  1. Nu är det trevligt att gå här en sväng för det är inte alltför hett och inte heller alltför trångt.
   Mycket fin frukt och härliga grönsaker finns ocskå- Och att avsluta med dryck och tapas är så trevligt.

 6. Ja det är trevligt att gå en sväng på marknaden. Alltid hittar man något man vill köpa.
  Trevligt att avsluta svängen med lite tapas och fredagsmarknadsvin!
  Ha en trevlig kväll!
  Kram!

  1. Så här års tycker jag det är trevligt med en marknadstur men mitt sommaren får det bli en kort stund
   eftersom det är så varmt och dessutom mycket folk.
   Och vi har alltid trevligt på våra marknadsturer, nog så viktigt.
   Tervlig kväll!
   Kram!

 7. Hallå! Här var det åska och regn i morse. Men efter jobbet njöt jag av sol och värme. Många varma kramar till er båda från oss båda

  1. God afton! Nej idag slapp vi åska och regn men vi har haft nog av det förra veckan- Nån måtta får det vara.
   Skönt att solen och värmen återkom.
   Kramar från oss till er.

 8. Visst har vi det trevligt på våra marknadsrundor 🙂 Men inte hann jag se att du tog bild på det dansande paret…..men härligt med en svängom mitt i gatan!
  Hoppas också att ditt inköp blev till belåtenhet 🙂
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Visst har vi det trevligt! Absolut, som både Zlatan och Ranelid ofta säger…
   Båda från ett landskap som börjar på S och har fem bokstäver. Vad gäller det dansande paret var du och C inne i ett kristiskt skede vad gällde väskinköp. Man kan inte hinna se allt.
   Mina inköp blev båda till belåtenhet. Stor sådan.
   Tack för idag! Väldigt roligt! Ler när jag tänker på dagens värv.
   Kram!

 9. Älskar spanska marknader:-) Gillar utbudet och stämningen. Just den saliga blandingen av varor är fascinerande tycker jag. Å frukt & grönt är ju i en klass för sig. Där smakar ju faktiskt grönsaker något, speciellt tomater. Skillnad som dag och natt jämfört med här hemma.

  Ska bli intressant att se när marknaden flyttar eller om den ens gör det. Jag menar om man inte kan ta sig dit på ett enkelt och smidigt sätt är det ju bara nackdelar för både besökarna och försäljarna som inte säljer något. Ska bli spännande.

  Åsså skrattade jag gott åt sista bilden. Alltså inte bara att din jacka har “min” färg utan att kvinnan bakom din stol matchar din lila jacka. Bingo:-)

  1. När det är lågsäsong och inte så mycket folk och heller inte någon hetta så är det trevligt med en marknadstur
   och extra trevligt tillsammans med goda vänner. Utbudet är stort och det händer alltid något. Blev så glad när jag såg mannen som bjöd upp “sin fru” ??? till dans. Och vilken takt båda hade. Här finns ju färska varor som också smakar något.
   Intressant att se om marknaden flyttar men visst blir det ettt pyssel för folk att ta sig dit och då bir det inte så attraktivt för de som säljer heller.
   Men “Vamos a ver”; vi får se…
   Min lätta dunjacka är en favorit och visst är det roligt att färgen går igen.

 10. Jag blev också sugen på ett marknadsbesök nästa fredag. Inte minst när jag såg de härligt röda jordgubbarna. Jag har hittills “dissat” marknaden, inte på grund av ointresse utan för att det varit praktiskt knepigt. Men nu ska jag “ta mig i kragen” (ett av de värsta uttryck jag vet, hahaha!) och pallra mig upp innan de stänger ner. Lockande är ju förstås att man sätta sig ner och inmundiga nåt gott! Trevlig helg! Kram!

  1. Just nu tror jag det är helt ok att besöka marknaden för det är inte så trångt.
   Grönsaks/fruktgatorna har många besökare men det fungerar ändå bra att ta sig fram där. Jordgubbarna var riktigt goda….
   Och när man tagit sig ett varv på marknaden är det fint att slå sig ner med dryck och tapas och vila benen och se på folk.
   Välkomna!
   Stor kram!

 11. Jag är så barnsligt förtjust i såda där marknader… att få gå omkring och titta och titta… När jag har varit i Fuengirola har det bara varit marknad på lördagar på ett fält. Men sen fanns ju alla strandbutiker…
  Ni verkar ha haft en mysig dag.
  Kram!

  1. Den här jättestora marknaden inne i stan är på fredagar och dit har vi nära.
   Men det finns också marknader i närheten så i princip alla dagar i veckan kan man hitta någon.
   Ibland cyklar eller går vi till La Mata 5 km bort och där finns det marknader på onsdagar som är liten men trevlig.
   Vi hade en jättetrevlig dag och några fynd blev det.
   Kram!

  1. Vi har trevligt på vår marknadssväng och likaså gillas avslutningen med tapas och dryck. Många skratt blir det.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 12. Härligt med all frukt! Märker man av att priserna på frukt stiger även där på grund av kylan? Här möts vi av skyltar i butikerna som förklarar att priserna på frukt och grönsaker är höga på grund av kylan i södra Europa. Och i vissa fall även tomma hyllor …

  1. Tycker inte man märker att priserna höjts. Mycket av det vi äter här har odlats i de “fula växthusen” men utbudet är stort och kvalitén bra.
   Apelsiner och citroner växer ju fritt och det är verkligt gott om dessa här på Costa Blanca.
   Vad gäller hemma så vill väl handlarna ha stora vinster förstås. Kan tänka mig att prisern på Hötorget är lägre.

 13. Så det var på Rastrillo ni gömde er 😉 Spanade lite på dom “vanliga” ställena när vi gick ned mot Cura 🙂

  Det kom några små regnstänk på oss (eller snarare på tältduken) när vi satt nere på Luna, och sen kom det typ 15 droppar på kvällskvisten också. Inte mycket att bråka om, men jag kan tycka att det räcker med fulväder nu! Idag ser det ut att bli en fin dag, men det blåser rätt rejält…

  Ha en härlig lördag – och se till att eurosarna får fin omvårdnad på penningträdet! 😀

  1. Vi gömde oss på Rastrillo och vi satt hyfsat i lä där även lite sol.
   Nej, nu vill vi inte ha regn. Blåser gör det idag så inte så njutbart att sitta ute, men i lä så…Hoppas nu på sol och mndre blåst i morgon till grillaktiviteten i La Mata.
   Penningträdet har jag talat med idag. Gott om blommor med eurosarna har ännu inte kommit. Gott om bin däremot.

 14. Blir fundersam när jag ser att ni har jackor på för jag är inte van att se det så hi hi men åh va gott med marknad o frukt bara att frossa det hade jag gjort 🙂 trevligt med sällskap o jag önskar dig en fin lördag kramen

  1. Här är det nu ca 14 -16 grader om dagarna så en jacka kan behövas och särskilt om det blåser och solen inte är framme.
   Men att gå en sväng på marknaden är trevligt och ibland kan man fynda. Grönsaker och frukt är alltid lockande.
   Kram och trevlig lördag.

 15. Påminner om vår marknad i Venti. Det är ju rätt skönt vid den här årstiden innan det blir allt för varmt och alla turister är på plats.
  Fin avslutning på shoppingen med ett glas vin ?

  1. Har varit några gånger i Venti och då tagit tåget från Menton. Alltid trevligt och bäst tycker jag också
   när det inte är högsäsong.
   Att avsluta med tapas och dryck hör liksom till. Väldigt trevligt det också.

 16. Vilket härligt och tilltalande utbud av varor! Jag gillar verkligen att strosa runt på marknader och det är en fröjd att bara betrakta allt gott som finns. Förstår att marknaden ställer till det med dess centrala läge så en flytt vore nog bra. Trots allt är det viktigt att säkerheten fungerar. men det känns som det är lite mañana över den där flytten…

  Kram och trevlig lördag!

  1. Marknadsflytten harvarit tänkt i flera år och det händer inte mycket.
   Tror ju att antalet marknadsbesökare kommer attminska vid en flytt.
   Men att ha kvar marknaden i stan är ingen hit rent säkerhetsmässigt. Att strosa runt här med vänner är väldigt trevligt och lite inköp blir det.
   Önskar dig också en trevlig lördag.
   kram!

  1. Här på marknaderna är det färska varor som gäller och både frukt och grönt smakar något och inte bara vatten.
   Vi plockar tacksamt apelsiner från grannarnas träd och de är så goda. Likaså citronerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *