Kina Resor utomlands

Humor och nyfikenhet byts mot flit och skarpsinne.

Xin nián kuài le; Gott Nytt År på kinesiska. Igår blev det ett nytt kinesiskt år och nu har tuppens år tagit vid efter apans. Tuppens år ska präglas av skarpsinne, flit och beslutsamhet och avlöser apans mer humoristiska, aktiva, nyfikna och intellektuella år.

Nyårsfirandet, som också kallas vårfestivalen, är i första hand en en stor släkt och familjefest där man samlas för att välkomna det nya året och begrunda det sin hänt under det förra. Viktigt är att samlas med sin familj och välkomna det nya året. Många arbetare som vanligtvis jobbar i de stora städerna får ledigt några veckor över nyåret och det är extremt trångt på alla tåg, bussar och flyg i Kina eftersom alla vill hem till nyår. Även motorvägarna brukar var igenkorkade så det kan ta ett dygn att förflytta sig en sträcka på 20 mil. Skolorna stänger i ett par veckor eller mer och eleverna har rejält med hemarbete under tiden. Viktigt om man kanske vill förenas med sin familj/släkt för nyårsfirande.

I hemmen städas det rent och det har, som  mycket annat i Kina, en symbolik – gammal smuts och elände ska bort och om man har råd köps också nya kläder för att visa på en förändring.
Jag har tillbringat flera kinesiska nyår i Peking och jag kan lova att det firas. Inte bara en dag, runt tolvslaget på kvällen som i Sverige, utan i veckor. Smällare och raketer skjuts av för glatta livet och det är viktigt att det låter mycket så att “onda krafter” skräms i väg.
Mina upplevesler från Peking och nyårsfirandet där har varit att ljudet/oväsenet låter som om man befann sig i en krigszon. Men det ska vara så! Ju mer det låter, desto bättre!

Och mycket går  i den röda färgens tecken. Rött betyder lycka och den röda färgen skrämmer också de vilda djuren. Vanligt är att barn får får röda kuvert med en summa pengar i och helst ska summan innehålla sedlar med siffran 8 som är ett lyckotal.  Även maten är viktig vid det kineiska nyårsfirander och den symbolladdade fisken  ingår ofta i någon form och uttalet för fisk och rikedom och överflöd är detsamma.

I Peking är det ofta tempelmarknader i samband med det nya årets ankomst och många lockas hit.

I den kinesiska kalendern representeras varje år av ett djur.
Enligt en gammal sägen skulle Buddha, 563-483 F.K. lämna jordelivet, eftersom han nått upplysning. Han bjöd då in alla djuren på fest, men det var bara  de 12  som kom först fram som skulle få ett år uppkallat efter sig.  Dessa var råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen och de skulle alla passera ett strömt vattendrag. På den här tiden var råttan och katten goda vänner och de bad att få åka på oxens rygg. Men strax innan de var framme  knuffade råttan av katten från oxryggen och hoppade senare själv av och hann fram före oxen och snuvade honom på förstaplatsen. Tigern simmade in som trea , kaninen hoppade in på fjärde plats ch fick hjälp av draken. Draken hade tippats som vinnare eftersom den kunde flyga men nådde en femteplats före ormen och hästen som simmat. Geten, apan och tuppen använde en flottte för att ta sig över. Hunden lekte i vattnet och blev näst sist. Allra sist kom grisen eftetrsom den sovit på vägen och även ätit rejält så han är det sista djuret i kinesiska kalendern.  Katten, som blivit avknuffad från oxen av råttan kom inte fram alls och fick inget eget år och sedan dettta hände så är katten och råttan ovänner.

Det kinesiska Nyåret infaller i perioden 21/1-19/2 och exakt när det infaller beror på när den andra nymånen inträffar. Nyåret firas, och det rejält, i många länder runt om i Asien och jag har upplevt firandet i Kuala Lumpur, Bangkok och Singapore med rejäla firanden där också
(I den kinesiska kalendern har månaderna 29.5 dagar så de överensstämmer inte med vår Gregorianska kalender men detta regleras med en extra månad vart tredje år. )

Rött ska det vara. Här är det Jungshanparken i centrala Peking som dekorerat träden med röda lyktor.

Nu är vi ju inte i Peking men visst ska vi även i Torrevieja fira att att tuppens år är i gång. Trevliga kinesiska restauranger med bra mat  finns och där man kan få kinesisk mat som smakar som den “ska” och inte bara är anpassad för  västerlänningar. Uppskattas! (Brukar finnas olika styrka på maträttrena så att alla ska bli nöjda)

38 svar på ”Humor och nyfikenhet byts mot flit och skarpsinne.”

 1. Tack för intressant läsning!
  Tycker det låter trevligare med en tupp eller en apa, så det blir nog ett bra år.
  Jag har just nu på svensk radio på datorn och de intervjuade en kinesisk kvinna ang nyåret precis på samma gång som jag läser om det hos dej, Slump eller?!?!
  Ha det bra i Torrevieja!

  1. Det kinesiska nyåret är ju stort och firas ju på många ställen runt om i världen och det firas rejält. De kinesiska skolorna har ju semesterstängt i drygt en månad dessutom och eleverna har hemuppgifter.
   Vilket sammanträffande att du lyssnar på radion och hör om nyåret smtidigt som du läser om det hos mig.

   Idag är det sol och +17 så det tar sig. Dock kraftig blåst just nu.
   Ha det bar du också.

 2. Vilken rolig och väldigt intressant läsning om det kinesiska nyårsfirandet och hur det kom till. Å nu när jag har läst inlägget vet jag varför jag är fött i råttans tecken:-)
  Marina befinner sig i Singapore just nu. Vet inte om du följer hennes blogg, men den finns här: https://marinasbay.blogspot.se/. Hon har också bloggat om nyårsfirandet i omgångar.

  Hoppas du blir nöjd med nyårsfirandet i form av god kinesisk mat idag:-)

  1. Tack! Jodå jag följer Marinasbay och har gjort det ett bra tag. Väldigt rolig läsning hos henne. (Jag hade förberett mitt inlägg igår och såg att det sammanföll med hennes, men vi hade lite olika vinkling. Bra så.)
   Just nu är det skidor på tv som vi ser men firandet väntar om ett tag.
   Trevlig lördag!

 3. Intressant att läsa om och tänka på att det finns olikheter från vår egen kultur och traditioner. Allt det röda är ju absolut i fin färg. Då får jag se om det här blir i flitens och skarpsinnets tecken, men jag tar med mig humor och nyfikenheten, så gör även du kan jag tänka 🙂
  Fliten kommer in i utställningen kom jag att tänka på!
  Stor kram!

  1. KLart vi tar med oss det bästa från det gamla året in i det nya och jag gillar både humor och nyfikenhet
   liksom flit och skarpsinne.
   Och rött piggar upp och det symboliska värdet i Kina av rött är stort.
   Stor kram !

 4. Så trevligt att få veta mer om det kinesiska nyåret. En av mina elever har en kinesisk mamma och jag förstod på henne att ett ordentligt firande väntade. Tydligen ser många verkligen året som en nystart och inte bara som en festkväll. Härliga bilder du visar.

  Önskar dig en fortsatt fin lördag och hoppas att solen skiner på er!

  Kram

  1. Tack! Det kinesiska nyåret firas rejält och länge och det är viktigt att samla sin familj. En nystart är det nya året och det finns mycket som man har med i sitt firande. Vad roligt att du har en elev med kinesisk mamma och så har hon säkert firat på traditionellt sett, nåja så gott det går i Sverige då.
   Solen har värmt oss med +17 idag så jag är väldigt nöjd med det. Vi har haft en fin dag.
   Kram!

 5. Tack för ett intressant inlägg om det kinesiska nyårsfirandet!
  I kväll kl. 18:30 är det faktiskt en parad just för att fira det kinesiska nyåret på Zenia Boulevard!
  Ha en trevlig lördag!
  Kram!

  1. Tack! Ja, jag läste om den paraden men här känns den lite udda.
   Det kinesiska nyåret är så speciellt så stämningen kan man nog inte få i Torrevieja.
   Dock har vi ätit kinesisk mat och det blev ett litet och trevligt firande- .
   Kram och trevlig kväll.

 6. Skarpsinne, flit och beslutsamhet låter som att det kan bli ett gott år. Härligt, för ett sådant välkomnas <3
  Vad spännande att uppleva nyårsfirande i Kina. Tack för att vi fick följa med på din resa <3

  Ser att du blivit med ny blogg och redan hunnit med flera inlägg, jag får helt enkelt läsa ikapp.
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram

  1. Visst blir det ett bra år i alla fall om man tror på vad tuppen står för i den kinesiska mytologin.
   Vi bodde ju länge i Peking så det hann bli en del nyårsfirande där och även på andra platser i Asien.
   Det kinesiska nyåret är ju en stor fest och det är gott am människor med kinesiskt ursprung. Ohc även adra firar det.
   Jodå, jag har blivit med ny blogg och tycker det är skönt att slippa all ful reklam. Nu bestämmer jag själv och det känns väldigt bra.
   Önskar dig också en fin helg .
   Kram!

 7. Vilken intressant läsning Ditte! Rött är min favoritfärg och när jag köpte mitt hus 2007 målade jag originalluckorna i köket från 1964 i ferrarriröd färg. Jag älskar fortfarande köket som numera är vårt kök 🙂
  Ha en fortsatt fin helg.
  Kram

  1. Tack! Vad roligt att du tyckte om inlägget. Kul att röttt just är din favoritfärg och att du målade dina köksluckor i denna vackra ferrariröda färg. Och så roligt att ni behållt färgen i det kök som nu är ert.
   önskar er också en fin helg.
   Kram!

 8. Har bara varit med om Chinese New Year EN gång,
  och det var i China Town i San Francisco. Vilket oväsen!
  Min sonhustrus familj i Vietnam firar också – lika viktigt som jul i Sverige,
  om inte mer.

  1. Mycket buller är det kring det kinesiska nyåret överallt ädr det firas och det firas ju rejält. China town i S.F är
   ju ganska liten så jag kan tänka mig att det där blir bullrigare än på många ställen.
   Förstår att din somhustrus familj firar rejält för även vietnam firar ju det kinesiska nyåret som på många andra ställen i Asien.

 9. Tack för info om det kinesiska nyåret! Fascinerande att läsa om andra kulturer.
  Och din nya blogg, så fin den är!!! Kram och ha en fortsatt trevlig kväll!

  1. Visst är det roligt och intresssant med olika kulturer och deras högtider. Att uppleva det kinesiska nyåret i Peking och på olka syälllen i Asien har varit väldigt roligt.
   Jag är nöjd med min nya blogg och så glad att slippa all fåning och irrelavant reklam. Nu bestämme rjag ju själv.
   Kram!

 10. Intressant inlägg! Och det kinesiska nyåret märks säkert även iTorre, många kineser har ju verksamhet där! Både min bror och ett par av våra vänner är i Thailand och även där har det firats ordentligt tydligen!
  Kram till dig och B

  1. Här var det fyrverkerier igår och idag skulle det varit en parad vid la Zenia men det känns lite fel.
   Jadå, det kinesiska nyåret firas rejält i princip hela Asien och vi har upplevt det där på olika ställen.
   Kram från oss till er.

 11. Vilken intressant läsning! Det ser ut som om jag är född i Hundens år och elementet är eld. Jaja.
  Hoppas du fått god kinesisk mat idag. Jag gillar kinamat, även thailändsk.
  Och jag gillar rött!
  Godnattkram, tidig läggning, kyrkvärd i morgon. Kram ?

  1. Vad roligt att du tyckte om det. Ja, den kinesiska kalendern är spännande och
   det finns hur mycket som helst att läsa om och titta vidare på.
   Vi har ätit god kinesisk mat, men här är man försiktig med kryddningen och det är man inte i Kina.
   Jag är även väldigt förtjust i thailöndsk, koreansk, japansk och vietnamesisk mat. Och även indisk…
   Lagar själv gärna asiatisk mat eftersom den är så “lätt”.
   Och visst är rött fint. Jag gillar också rött.
   Önskar dig en god natts sömn.
   Här blir det långpromenad i morgon och festligheter med allmän grillning i grannbyn La Mata så vi hoppas på bra väder.
   Kram!

 12. Kul och intressant läsning.
  Det är så häftigt att man kan lära sig så mycket av olika bloggar. Jag som inte ens tittat in på en blogg innan jag lämnade Sverige har nu full upp att hinna läsa alla härliga inlägg från olika delar av världen.

  1. Tack! Och visst är det roligt med allt man ser och lär sig av människor runt om i världen.
   Jaf började blogga i spetember 2007 när jag bott i Peking ett halvår och bloggen blev ett bra sätt
   att hålla kontakt med familj och vänner hemma och sedan har jag fortsatt både att läsa bloggar och att skriva.
   Har gett väldigt mycket.

 13. Jag trodde att det kinesiska nyåret var lite senare i år, så jag undrade om folk hade blivit galna när smatterband och andra skjutmojänger lät som ett mindre inbördeskrig. Fast sanningen kom ifatt mig lite senare på dagen. Kram

  1. Förstår dig! Just så kände vi det alltid i Peking när det drog igång. Men nu vet du att det “bara” var nyår på G.
   Kram och trevligt firande.

 14. Visst är det fantastiskt att få uppleva det på plats! Nu har jag i och för sig aldrig varit i Kina, och jag inbillar mig att det är häftigare där. Här blir det troligen inte på samma vis, men det är intensivt och färgsprakande så det räcker och blir över här också! I år är första året sedan vårt första år här som vi är på plats “själva nyårsaftonen” men eftersom firandet håller på i flera veckor så missar man inte så mycket om man reser iväg heller. Och det där med myter om hur saker och ting började tycker jag är jättespännande!

  1. Singapore är nog inte långt ifrån det firande som är i Peking och andra stora kinesiska städer.
   Där det finns kineser där firas det. Men kan tänka mig att smällare och fyrverkerier är mer ordnat i Singapore. DRt finns ju lite olika myter om hur det hela börkade med den kinesiska zodiaken men principen är densamma.
   Och ni hinner vara med. Jaf var ju ledig vid det kinesiska nyåert i tio dagar och då reste vi iväg, men visst hann vi fira.

 15. Himla vackert nyårsfirande – rött är ju finaste färgen 🙂 Försöker komma på om jag sett en sedel med siffran 8, men går bet på det. Kanske kan jag skörda såna på ditt penningträd sen? Ooops… Försa jag mig nu? 😉

  1. Visst är rött en fin färg. Vad gäller pengarna kanske man ger 80RMB ca 80 kr. Men jag sk atitta npga på penningträdet om det kommit några valörer som böerjar med siffran 8 annars får jag plocka ihop lämpligt belopp själv.
   Får jag en god skörd så är du välkommen att titt in. Alltså titta!

 16. Alltid intressant att läsa lite om hur andra kulturer firar! Och speciellt roligt att höra det från dig eftersom du själv varit med och firat det 🙂
  Kram och trevlig söndag!

  1. Visst är det roligt med olika nyårsfiranden och i Asien är det ju fler nyårsom firas så det blir en del.Men kanske är det kineiska nyåret det som har störts spridning i ländernai ASien och kinesrena är ju många och utspridda.
   Trevlig söndag! Men var är solen?
   Hoppas den kommer tillbaka.
   Kram!

 17. Tänker inte så mkt på det, för är alltid hemma vid nyår därav är det roligt att läsa ditt inlägg om hur andra firar o tänker kring just nyår 🙂 spännande 🙂

  fin söndag o stor kram <3

  1. I Asien har man ju möjlighet att fira många nyår för där infaller de lite olika tider på året vilket är roligt i sig.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 18. Jag hörde på radion häromdagen att det var tuppens år i Kina.
  Men jag visste inte detta med den röda färgen och allt det andra intressanta som du berättar om. Arbetare får ledigt och att hemmen städas mycket ordentligt. 8 lyckotal, hade jag heller inte hört. Det var min förra mans lyckotal.
  Fina bilder. Marknaden i Peking och alla de fint dekorerade träden. Tjusigt.
  Roligt att råttan och katten var vänner. Ja, det ska ju bli så en gång till.
  Trevlig helg och varmt tack för allt detta om Kina.
  Kram!

  1. Tack! Vad roligt att du tyckte om det jag skrev om det kinesiska nyåret. DEt är ju väldigt speciellt på många sätt och en verklig upplevelse att ha varit med på plats och firat det. Men också väldigt bullrigt med alla raketer och smällare.
   I Peking finns många marknader både vid templen och i parker och alla är så fint dekorerade och särskilt till nyår.
   Önskar dig också en fin fortsättning på sändagen-
   Varm kram och många tankar till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *