Stockholm

Stopp längs vägen mot City

I tisdags hade vi ju tänkt oss ett besök på Skansen men de planerna skrinlade vi. I stället ägnade vi oss åt “gratismotion”. Vi promenerade från Skansen och följde vattnet fram till Djurgårdsbron. Väl där gjorde vi valet att fortsätta Strandvägen fram in mot City. Och några trevliga stopp längs vägen blev det också.

STokholm. Östermalm. Ett stopp längs vägen blev det vid Strandvägskajen där vi såg över till Skeppsholmen. Ett stopp längs vägen var vid Strandvägskajen där vi blickade över till Skeppsholmen. Både där och vid kajen längs Strandvägen ligger det en hel del husbåtar. 

Stopp längs vägen

blev det ju och att blicka upp mot husen på Strandvägen “Stockholms paradgata” är alltid roligt. I ett par kommentarer i  gårdagens inlägg fick jag förslaget att lägga ett bud på en “våning”  här med tillhörande torn. Vad är då en våning jämfört med en lägenhet? Det finns ingen exakt definition av våning i betydelsen ’lägenhet’, men normalt används det bara om större bostadslägenheter. Med tanke på att den betydelsen av våning hänger ihop med den vanliga innebörden av ordet, våningsplan i ett hus, är ju det begripligt.

Här, högst upp, kanske man kanske man kan få två torn. Och en balkong i mitten.

Ett annat alternativ kunde kanske vara att bo här i tornet. Tror även att våningen som tornet tillhör även sträcker sig en bit åt båda hållen “runt” tornet.

Stockholm. Östermalm. Nästa stopp längs vägen, Strandvägen, blev vid detta tornhus. Nästa stopp längs vägen, Strandvägen, blev här. Fastnade extra för för det lilla fönstret uppe i tornet.

Vi närmade oss början av Strandvägen, nummer 5 och butiken Svenskt TennOch visst ville vi titta in här. Vi var inte direkt ensamma om det så det fanns en vakt vid dörren som höll ordning på hur många som gick in, respektive ut, så att det inte skulle bli trångt. (Köa behövde vi dock inte göra men när vi gick ut igen så var det faktiskt en kö på runt 20 personer.)

Stockholm. Östermalm. vårt tredje stopp längs vägen, blir i butiken Svenskt TennVårt tredje stopp längs vägen,fortfarande Strandvägen, blir i butiken Svenskt Tenn.

 Svenskt Tenn

Jag blir glad av att ta en titt här.  Svenskt Tenns grundare, Estrid Eriksson och hennes kompanjon, Josef Franks  klassiska möbler och tyger med färgglada mönster, är lika populära idag som de var redan i slutet av 1930-talet.  Här i butiken var jag senast i november och funderade då på tallriksunderlägg. Men då kunde jag inte bestämma mig. Skulle jag kunna det idag. Kanske.Vi går runt i den stora och luftiga butiken och det är mycket vi vill titta extra på.

Färgglatt men ändå inte så rörigt. Färgskalan är sammanhållen. Men det krävs ju stora ytor 

Alternativ juldukning utan rött. 

Och en dukning med mer av det röda. (Tror vi såg 10 olika förslag på uppdukade bord). Här såg jag en variant av bordstabletter som jag direkt fastnade för. Men de fanns inte som “hårdare underlägg”.

Däremot fanns de som brickor och här fastnade jag. (Det som tycks vara svart är mörkt brunt)

Nu var vi i City

och vi var hyfsat färdiga med Svenskt Tenn. För den här gången. Och det hög tid för att få något i magen så vi styrde fötterna, nästan per automatik, mot Sturegallerian.Här finns en del olika “rastplatser” att välja på. Tur hade vi också och fick ett bord med soffa under stjärnhimlen. Ett glas vin och en mindre smörgås blev lagom.

Man beställer och betalar vid disken och det ätbara levereras vid bordet.

Och ovanför oss fanns detta. Här fick jag fick en känsla av hur det kunde vara att bo i ett av tornen vi sett på Strandvägen.

Läckert! Och Sturegallerian har mycket av det mesta; både butiker och restauranger.Inte minst Sturehof.

Vad gäller inköp på Svenskt Tenn så blev det en bricka. Att börja med. Men jag vill gärna också komplettera med  de tygtabletter jag såg i detta mönster. Passar året om.

Tycker verkligen om brickan och inte minst mönstret. 

32 svar på ”Stopp längs vägen mot City”

 1. Vi har ju en del hus med sådana där torn nere i stan, riktigt snyggt och fint tycker jag, förmodar att de flesta är K-minnesmärkta, kanske vore något för undertecknad nån gång men tanken på att flytta och slita ihjäl mig lockar inte 😉
  Fina är de iallafall.

  Får tacka för denna “tur” på stan, riktigt fina bilder och byggnader.

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Så roligt att titta och fantisera. Men ska jag flytta så ska det vara någon som packar in och packar och bär och sedan kan jag dirigera. Inget annat är ens tänkbart. Men jag håller med dig om att blotta tanken att flytta och ordna allt räcker.
   Kul att du hängde med.
   Ha det gott och hoppas du piggnat på dig.
   Trevlig torsdag.

 2. Svenskt Tenn är alltid trevligt att besöka tycker jag och det finns mycket fint. Grattis till den snygga brickan som verkligen har härliga färger och ett fint mönster. Själv klickade jag hem två försilvrade ljusstakar från Svenskt Tenn som en egen julklapp.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det en butik som ger en hel del inspiration och det som finns är ju tidlöst och klassiskt.
   Här kan jag strosa runt länge. Och det gjorde vi också i tisdags när vi var förbi.
   Vad roligt med ljusstakarna och att du slog till. Här vet man ju vad man liksom får. Nåja. Köper. Såg några olika varianter av dem som jag också funderade på. Ja, jag funderade på en hel del här.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Tack! Jag såg brickan och funderade ett tag. Mönstret finns även i textilier och jag såg det också på en soffa. men jag är så glad för brickan och att jag slog till på den. Och i bruk är den.

 3. Finns det hiss i de där gamla tornhusen?

  Svenskt Tenn kommer jag i håg från mina år i Sthlm,
  men som 20-årig kontorsråtta fanns det ingen möjligthet att köpa nånting där.
  Har inte varit tillbaka. – Strandvägen är alltid fin!

  1. Vad jag vet så finns det hiss här i de flesta hus som är högre än tre våningar. Hade klasskamrater på gymnasiet som bodde på Strandvägen och där fanns hiss. Men det kan nog kanske variera. Tror nog de flesta satt in hiss.
   Vi har några saker härifrån, dock inga möbler. Inte hade jag heller råd i ungdomsdagarna att handla här.Men nu kan det då och då bli något.
   Och visst är det alltid fint att strosa längs Strandvägen.

  1. Här har de så mycket och att titta runt ger fin inspiration.Verkligen kvalité och saker som består.
   Bra att det går att beställa och deras webshop är riktigt bra. Men är det större saker är det ju bäst att se dem på plats. (Om ma inte kompletterar eller så och vet vad och hur något ser ut i verkligheten.
   Såg många fina dukningar och fastnade också för en “tevagn” i glas.

 4. Älskar brickan! Ett riktigt bra val. Konstigt nog så köpte jag också en lika stor bricka till mig själv för några månader sedan. Den kommer till användning nästan dagligen om det är fotbollsmatcher på tv och jag samtidigt vill äta nåt. Helt perfekt. Valde dock ett fotbollsmotiv till mig själv – föga förvånande.
  Ja, tänk om man var miljardär och bodde i en sådan paradvåning. Då har man ju rad med både betjänta och städpersonal;-) Tänk på Zlatan och hans fru som köpt en omgjord kyrka någonstans på Östermalm, där hon bor med barnen medan Zlatan bor i Milan. Tror inte heller att hans fru städar själv…

  1. Visst är den fin! Föll pladask! Vad roligt att du också köpte en bricka i liknande storlek. Kul med fotbollsmotiv. Kanske kan jag hitta en sådan till maken. Helst då med Zlatan på.
   Tycker det är så roligt att se dessa hus längs Strandvägen och just en “tornvåning” skulle passa mig. Tror mig veta var Zlatans familj bor i denna ombyggda kyrka. Men det är dok inte på Strandvägen, men bra ändå. (Fniss)

 5. Svenskt Tenn har många fina saker. Gillar den sista bilden.
  Hus med torn och tinnar gillar jag också, det är en fin atmosfär.
  Tack för vandringen!
  Ha en skön avslutning på torsdagen.
  Stor kram!

  1. Svenskt Tenn är ju en guldgruva på många sätt. Ohc här finns en design som hållit sig från 30-talet och är lika aktuell idag.
   Många hus längs Strandvägen är så läckra. Hade i gymnasiet klasskamrater som bodde här och jag vet att det var en upplevelse att besöka deras hem.
   Vi hade en jättefin och rolig dag och med en hel del att se och uppleva.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 6. Man blir så glad av alla färgerna i det där rummet. Konstigt nog känns det helt ok med både mycket färger och mönster blandat. Det krävs en riktigt duktig designer för att få det att passa ihop. Jag gillar brickan. Kram

  1. Visst blir man! Är så förtjust i tygerna och mönstren. Men de gör sig ju bäst just i en större våning. Och visst krävs det en duktig designer att få till det.
   Jag är så glad för brickan och att jag bestämde mig för att ta den med hem.
   Kram

 7. Vilken fin bricka du köpte! Ser att på “Svenskt Tenn” går man inte ut tomhänt! Mycket fint att titta på, som sagt, har inte varit in i den butiken ännu!
  Sturegallerian är jag inte heller så hemtam i, fast jag har varit på Sturebadet vid ett tillfälle i alla fall, fick ett presentkort där av min man när jag fyllde så ojämnt så att jag kommer ihåg det : 38 år!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Svenskt Tenn har mycket och jag gillar både utbudet och miljön.Mycket inspiration här. Oftast blir det inga inköp men ibland. Kul att du varit på Sturebadet och fick det i present. Och minns besöket gör du ju också. Jag har ännu inte varit där.
   Sturegallerian tycker jag om för det är ett bra utbud av butiker och i lugn och skön miljö.
   Kram!

 8. Ännu en trevlig promenad med många fina stopp. Grattis till den fina brickan!

  Jag tycker fortfarande du ska lägga ett bud på en lägenhet med tornrum där på Strandvägen, hoppas att Mr B är med på noterna 😀

  Ha en fin dag!

  1. Är supernöjd med brickan och att titta in på Svenskt Tenn tycker jag alltid är roligt. Mycket färg här.
   Vad gäller lägenheterna här med torn är det ytterst få som är till salu. Men jag jobbar på med att hitta några alternativ.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

 9. När dyra våningar är till salu tänker jag alltid – dom ska städas också. Det finns ju folk man kan hyra till det förstås. Har man råd med våningen har man väl slantar till all hjälp också!
  En jättefin bricka fick du tag i, grattis till den!
  Mina föräldrar hade en del norskt tenn som jag gjorde mig av med, men behöll en stor tennbricka. Idag hade jag gjort helt andra val än jag gjorde då!
  Kram

  1. Jodå, så tänker jag också. Än så länge är maken en “fena” på att städa och skulle vi då ha en “våning” så blev det ju större ytor och dammet kunde sprida ut sig mer. Men en “våning” med torn på Strandvägen kommer ju inte att bli aktuellt. Ja, kanske vid högsta vinsten på Euro Jackpot.
   Jag tyckte om brickan så den fick följa med hem och är i bruk.
   Tänk, här vad gäller tenn, handlade jag också som du.Men jag har en del kvar och ser idag med andra ögon på det som är kvar.
   Kram

  1. Tack! Jag tyckte om brickan med sitt mönster redan när jag såg den och lika bar att då slå till. Och den är redan i bruk. Svenskt Tenn har så mycket så det är roligt bara att gå omkring här i butiken och titta.
   Stor kram

  1. Fint att bara strosa runt både längs Strandvägen och att titta in på Svenskt Tenn. Ä rås glad för att jag bestämde mig för att köpa brickan och den är redan i bruk.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Sol här och promenad väntar.
   kram

 10. Ja så mycket motion du får, jag följer ju gärna med på dina promisar, men då sitter jag ju still ,-)
  Ja tornet på strandvägen får det bli, där slår jag till ,-)) Sånt tjusigt hus, och torn det lockar nog många! PAX! ,-) Jag gillar allt med det huset! Vilken affär, köpte du underläggen… ser nästan ut som ett museum.
  Synd att de inte fanns som hårdare underlägg.
  Den runda brickan gillade jag också.
  När du är ute beställer du alltid så mysiga luncher, och väljer så härliga ställen.
  Vi har aldrig varit till Sturegallerian. Så fint att den tjusiga brickan fick följa med hem, jag gillade också mönstret ,-)
  Ha en trevlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Jag försöker att röra mig en del för att ryggen ska må bra så det blir en del steg.
   Vad bra att du slår till på tornet. Perfekt med en ateljé där för din del. Tänk vilket ljus.
   Svenskt Tenn är en butik och med fantastiska textilier och möbler. Men visst kan man ju tycka att det är som ett museum att strosa runt här.
   Jag köpte “bara” brickan denna gång och är så glad för den. Tycker om färgerna och mönstret.
   Sturegallerian är trevlig och det är lugnt där. Gott om sittplatser om man vill vila lite. Även trevliga caféer och restauranger.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 11. En underbar färgklick blev det med din bricka på det vita bordet! Jag skulle shoppa mig fördärvad i den butiken om jag hade en tjock plånbok…Sturegallerian, ja ingen av de gamla galleriorna är sig lika längre, knappt jag själv minns hur de såg ut. Men himla gulligt att du tänkte på mig när du passerade Norrmalmstorg, det var verkligen mitt andra hemmakvarter under några år.
  Kram

  1. Någon tjock plånbok har jag inte men ibland kan det bli ett och annat inköp.
   Sturegallerian är trevlig att passera; lugnt, luftigt och trängselfritt. Bra kostnadsfria toaletter och sköna stolar att vila rygg och ben på. Trevliga restauranger finns och några bra butiker också.
   Jadå, varje gång jag korsar Norrmalmstorg går tankarna till dig. Bara så du vet. Så du är här ganska ofta.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *