Stockholm

Färg & form att inspireras av

I gårdagens inlägg bjöd jag på en del färg från Östermalmshallen i Stockholm. Och jag fortsätter med det idag med både färg och form.Från Östermalmshallen tog vi en sväng i kvarteren runt om innan vi så småningom hamnade på Strandvägen och bestämde oss för att titta in i butiken Svenskt Tenn.

Stockholm. Strandvägen. Butiken Svenskt Tenn erbjuder mycket av det mesta när det kommer till färg & form. Butiken Svenskt Tenn erbjuder ett rikt utbud av mycket av det mesta när det kommer till färg & form.

Strandvägen

en 900 meter lång gata längs Nybroviken. Strandvägen kom mer bli som en boulevard när man började bygga den efter fransk inspiration på 1880-talet. Och de så viktiga träden blev planterade i mitten. Från början hette Strandvägen Ladugårdslands Strandgata, ett passande namn, eftersom Östermalm förr hette Ladugårdsgärde. Gatan var då svårframkomlig, det var otroligt smutsigt och husen var bedrövliga ruckel. Något man idag inte tänker på. Men så var det runt om i hela Stockholm. Södermalm och Östermalm var båda fattiga delar av Stockholm med liknande bakgrunder.

I slutet av 1800-talet ansåg man att  namnet Ladugårdsgärde var opassande och det blev utbytt mot Östermalm.Detta  i samband med att man började bygga fem-våningshus och rusta upp den slum som varit. Upprustningen låg bra till i tiden eftersom den  stora Stockholmsutställningen som skulle äga rum1897.

Stockholm. Strandvägen. Firma Svenskt Tenn. Så mycket färg &form som samsas. Färg & form i rejäl dos. Blir fascinerad av alla mönster  och färger som samsas.

Färg & form

i stor variation hittar man i butiken Svenskt Tenn. Och det var, precis som i Östermalmshallen, många besökare på plats. Betydligt fler än “vanligt”.  Kan tänka mig att många turister i stan också passar på att titta in här. Butiken Svenskt  Tenn har sin speciella historia. I somras när jag var på resejobb runt Vättern blev det i Hjo visst fokus på Estrid Eriksson som grundade Svenskt Tenn 1924.  Och tio år senare knöt hon den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank till firman. Estrid Eriksson föddes i Hjo och i det gamla skolhuset där såg vi en fantastisk utställning om henne och mycket av det hon och Josef Frank formgivit.  Har du vägarna förbi, eller kanske rent av  tar en omväg, så stanna gärna till och besök utställningen.

Ett exempel på ett färgglatt och välkomnande dukat bord.

Stockholm. Firma Svenskt Tennn. Mycket både färg&form går igen även i dukningarna. Många varianter av dukade bord finns att se och med fokus på både färg och form. (Dukningen var inte tänkt som “julig” utan de  kommer senare i månaden. Inte en julgrej  var än så länge synlig. Tackar för det.)

Jag funderade på några tallriksunderlägg. Och det gör jag fortfarande men kunde inte bestämma mig. Alla är färgglada och  de flesta mönstren har Josef Frank ritat. Men det vill kanske till att ha enfärgat porslin för att det inte ska bli rörigt. Men å andra sidan ligger mycket i betraktarens ögon.

 

Blandningen av mönster och färger är stor, men på något sätt enhetlig. För mig känns det  ändå inte rörigt när jag ser det så här.

En spännande kombination både vad gäller färger, mönster och variationen på möblerna.

Rottingmöblerna känns “lätta”. 

Färdigtittat här i butiken Svenskt Tenn blir det inte men min rygg klagade så vi bestämde oss för en paus i Sturegallerian. Men inte heller där var det givet att få tag på ett bord. Turister och lediga stockholmare konkurrerade om borden. Men efter att ha cirkulerat ett par varv hade vi tur.

Stockholm. Sturegallerian. Lunchpaus. En del färg &form finns här också. Perfekt läge för en paus. Mitt i Sturegallerian.Jodå, en del färg&form finns här också.

 

26 svar på ”Färg & form att inspireras av”

 1. Om jag går in på Svenskt Tenn – jag gör det ytterst sällan och bara för att någon jag är tillsammans med vill gå dit – så blir jag mest provocerad. Personalen är vänlig, inget problem – men prinivån är hejdlös på det mesta. Dock har jag köpt Estrid Ericssons klassiska hand, den säljs mig veterligen ingen annanstans.

  1. Jag tittar gärna in här då och då men blir aldrig provocerad av prisnivån. Den är ju hög. Absolut. Men jag blir glad av att se olika möbleringar, tyger och dukningar.
   Har några saker härifrån som jag verkligen tycker om och använder. Allt här är ju tidlöst. En del av det Estrid Eriksson och Josef Frank designade på 30-40-talet är ju lika aktuellt idag. Handen är ju verkligen klassisk och förekommer i lite olika storlekar och varianter. Jag gillar den också väldigt mycket.

 2. Svenskt Tenn är alltid trevligt att besöka tycker jag. Visst är prisbilden lite högre men jag tycker ändå det är roligt att titta. Mattorna som du visar tycker jag är så läckra och skulle gärna ha en sådan men eftersom Miss T fortfarande tuggar på saker vore det inte försvarbart att köpa en. Jag gillar i alla fall deras tidlösa föremål som passar in i många hem.

  Kram

  1. Jag tittar gärna in här om jag har vägarna förbi. Och jag kan också ta en extra runda för att komma hit. Visst är prisbilden hög men kvalitén är alltid god och det som säljs är tidlöst. Mattorna tittade jag extra på och jag bli glad av färgerna. Funderar fortfarande på underläggen men det ska bli några.
   Kram och trevlig torsdag.

 3. Tusen tack för den färgbomben:-) För en färgbomb var det verkligen. Ärligt talat så är det liiiiite för mycket blandat med färg och form. Att titta på det på dina bilder är helt okej, men jag skulle inte vilja ha det så här hemma. Det jag fastnade för mest var de två läckra mattorna. En av dom villhöver jag nog;-)

  1. Kan helt klart hålla med dig. Mycket färg och form. Men blandningen av många olika mönster skulle jag inte heller vilja ha hemma. Skulle inte alls passa in. Men gärna en matta, några kuddar eller en av de läckra sofforna. Man kan ju tursamt nog välja. Gillar många av tygerna och skulle gärna klä några stolar i dem eller klä om en fåtölj.En lampskärm, en bricka, ljusstakar och några andra småsaker har jag från Svenskt Tenn och de används flitigt.

 4. Tack för historielektionen! Trodde att Ladugårdgärde var det stora fältet bakom TV-huset.
  Och Östermalm, ja, där tror man ju att det alltid bott “fint” folk. Har läst Guillous släktkrönika, men har inte kunnat placera var i i Sthlm hans familj bodde. De var ju “förnäma”. Sommarhuset i Sandhamn var lättare att placera. Har bara åkt förbi den semesterorten en gång, när vi åkte på en liten kryssning till Tallinn och St Peterburg. “Morden i Sandhamn” har ju också visat bilder därifrån.
  Svenskt tenn har jag ingen erfarenhet av. Är ganska ointresserad av inredning faktiskt. Mer intresserad av hus och dess exteriör och interiör. Fast det blir tomt utan inredning, så det behövs ju det också. Men inget dyrt för min del. Det finns roligare saker att lägga pengar på. Ha det fint! Kram!

  1. Idag är det så men förr hette en stor del Ladugårdslandet för det var ju rena rama landsbygden här. Själva stan var Gamla stan och malmarna kom att bli ytterområden den tidens förorter.
   Sandhamn är trevligt i sig. Har vänner som är födda där och vars föräldrar jobbade som lots. Men idag är det en hel del “nyrika” som söker sig hit. Inte minst med stora båtar. Men husen på Sandhamn är ofta ärvda och gått i släkten.
   Jag tycker alltid det är roligt att titta in på Svenskt Tenn för att få inspiration. Har heller inte direkt så mycket härifrån; en lampskärm, en bricka, ljusstake och några småsaker. Skulle gärna kunna tänka mig en matta.Men i mitt tycke är det för mycket blandade mönster och färger. Men lite av det piggar upp.
   Jag är inte heller så intresserad av inredning men tycker om vackra saker. Och de ska användas.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

  1. Jag blev så glad när jag inte så en endaste gran eller tomte. Kunde slappna av. Jag tycker om att strosa här på Svenskt Tenn och Josef Franks mönster tilltalar mig. Men vi bor inte så stort så kan inte ha så många varianter här. Men några saker har jag.
   Kram

 5. Men oh, kunde knappt slita mig från dina fina bilder från butiken! Mattan, jag säger bara MATTAN! Många brukar bli förvånade när de kliver in i min lilla etta, för färg det är det gott om, och mönster…jag tror inte många skulle välja som jag har gjort, men huvudsaken är ju att jag trivs själv! Färg gör mig glad, så småningom ska mina vita väggar fyllas av många fler tavlor…
  Vilken tur att ni till slut fann ett ledigt bord, fy så jobbigt när man börjar få ont och det saknas sittplats att vila på!
  Kram

  1. Mattan! Och det fanns fler. Jag fastnade direkt för dem. Men inte direkt för prislappen. Här på Svenskt Tenn blandas mycket färg och form och jag blir glad av att se det. Alla blandningar av mönster skulle inte passa hemma hos mig men helt klart en del.Färg tycker jag om. Och visst är det viktigast att man själv trivs.
   Bänkar brukar ju finnas men vi hade tänkt oss lite till livs och då är det bra med ett bord också. Och efter lite spaning fann vi ett ledigt bord.
   Kram

  1. Nog är det snyggast med enfärgat till underläggen som i sig r färgstarka. Har en del underlägg men ännu inga från Svenskt tenn. Men det ska bli. Har lampskärm, bricka, glasunderlägg, vas och ljusstake och det är ju alltid gångbart. Är väldigt förtjust i några av mattorna. Men vi får se.
   Önskar dig också en trevlig Allhelgonahelg.

  1. Mycket färg är det och roligt med lite vågat. Skulle gärna kunna tänka mig en matta och några kuddar. Har en lampskärm, en bricka, ljusstake och lite annat. Men det ska bli underlägg. Måste bar fundera på vilka.

 6. Som sagt, pinsamt nog har jag efter drygt 40 år i Stockholm inte besökt Svenskt Tenn ännu, Men efter dina färgstarka bilder vill jag ännu mer göra ett besök där! Men kvalité brukar kosta, men titta kan man alltid!
  Må så gott!
  Kram

  1. Titta kan man alltid göra och det är helt kostnadsfritt. Jag tycker det är trevligt att titta in på Svenskt Tenn och visst är det så att kvalité kostar. Jag har några saker härifrån som ofta är i användning. Nu vill jag gärna köpa tallriksunderlägg men kunde inte bestämma mig.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Oj! Här var det minsann en härlig blandning av både form och färg! Många fina saker – och inga tomtar så långt ögat ser! Det känns befriande!
  Ha en bra fredag!
  Kram

  1. Mycket färg och fina former och så befriande att slippa alla tomtar och annat juligt. Men jag misstänker att det kommer. Dock i lugnare version än de flesta andra ställen som jag tycker är hysteriska och med så mycket gräsligt.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

  1. Verkligen läckra miljöer, dukningar och tyger. Tenn finns, men i en egen avdelning och inlåst i montrar så de var svårfotade. (Namnet Svenskt Tenn kommer sig av att grundaren, Estrid Eriksson, först startade en butik på Smålandsgatan där hon sålde just tennarbeten som hon själv tillverkat.)
   Tack! Önskar dig också en trevlig fredag.

 8. Vilka färger, enorma färger. Färger ihop som inte borde vara ihop, som man kan tycka.
  Fina miljöer har du fångat. Men i min smak så är det för färggrant, jag förstår att det var det som var meningen här.
  Vackra dukningar, om det inte vore så mycket färg.
  Svenskt Tenn. Alltid intressant att gå och titta i den affären.
  Ha en trevlig helg.
  Varm kram!

  1. Just detta med alla färger är verkligen härligt. Men sen kan jag ibland också tycka att det blir väl “rörigt” och färggrant. Att plocka lite av detta gör jag gärna. En av mattorna kan jag helt klart tänka mig och några kuddar. Kanske också om jag haft klädda stolar något tyg till dem.
   Jodå, det var meningen med mycket färg och form.
   Jag har en lite diskretare lampskärm i grönt och vitt härifrån, liksom en bricka, en ljusstake och lite till. Men de är ganska lugna i färgerna. Ska köpa några bordsunderlägg men kunde nu inte bestämma mig.
   Önskar dig också en fin helg.
   Ska en vända till Solna kyrkogård.
   Vad rädd om dig.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *