Stockholm

Hemma på kajen – Med sol, ljus och mörker

Det är inte ofta jag har en s.k. hemmadag. Men igår hände det. Ja, inte så att jag tillbringade dagen inomhus , men det blev inga utsvävningar till andra delar av vare sig huvudstaden eller Södermalm. Men utomhusvistelse hemma på kajen och i “mina kvarter” blev det. Och en strålande sol höll mig sällskap den tid den var uppe. Alltså från uppstigning strax före klockan 9 och tills den drog sig tillbaka strax före klockan 15.

Stockholm. Södermalm. Hemma på kajen. Norra Hammarbykajen. Värmeverkets rök. Hemma på kajen klockan 9.30. Från balkongen blickar jag tvärs  över Hammarbykanalen och tar en motljusbild söderut. Skorstenen på “världens största värmeverk i sitt slag” drar sig mot den blå himlen och solen kämpar på upp över hustaken.

Hemma på kajen

var jag hela gårdagen och i sällskap med blå himmel och en sol som strålade så gott den orkade. En planerad lunch på stan blev inställd  så den bytte jag raskt ut mot att skriva och skicka tio stycken julkort. Inte riktigt samma sak. Men trevligt det också. Och att ha något att titta på från lägenhetens fönster piggar helt klart upp även när man skriver julkort.

I dessa julförberedande tider passerar många “julbordsbåtar” här i kanalen och det sker både dag och kvällstid. Vad gäller julbordsätandet verkar det inte direkt tidsbundet.  

Julkorten är färdigskrivna och ska läggas på lådan så jag kombinerar det med en promenad. Solen har flyttat sig en bit men har det motigt med att ta sig över hustaken.

Stockhlm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Hammarbykanalen. En promenad hemma på kajen österut med solen i ansiktet lockar. En promenad hemma på kajen känns lagom uppfriskande och med solsken i blick rör jag mig västerut, mot Mälaren/Årstaviken.

 Väl hemma igen efter en  fyra kilometers runda bestämmer jag mig för att baka en mjuk pepparkaka. Min äldsta väninna Eva, som jag känt i 53 år, var på ingående. (Vi träffades 1968 när vi båda började GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan och har hela tiden  sedan dess haft och hållit kontakten)

Den mjuka pepparkakan med recept. (Jag har förstärkt den med ett par msk.lingonsylt men vanliga lingon går också bra.)  Receptet fick jag av en förälder när jag jobbade i Peking. Stort tack Helen W. Kakan bakar jag ofta. Och vilka minnen!  

Ler när jag tänker på den här pepparkakan och i vilket sammanhang jag och eleverna  på Svenska Skolan i Peking smakade den. Under en vecka i november 2008 var  klassen och jag under en vecka utlokaliserad . Vi hade skolundervisningen i olika hem som låg i anslutning till  Våra ordinarie lokaler var under reparation och jag som lärare var liksom “resande i varor”. I detta fall undervisning.

Eva kommer och vi dricker vitt kinesiskt te och äter av pepparkakan. Så fint att ses. Och även vi har fina gemensamma minnen från Peking dit Eva kom på besök under några dagar.

Mörkret sänker sig

 Mörkret har sänkt sig över nejden och det är njutbart att sitta vid matbordet och ha den här utsikten.

För min del blir det ytterligare en vända ut och jag håller mig även nu längs kajen och går österut.

Stockholm. Södermalm. Hemma på kajen i norra Hammarbyhamnen. Lunakranen i Hammarby sjöstad lyser blått Hemma på kajen, en bit österut, blickar jag över till Hammarby sjöstad, Lumaområdet och den vackert blå upplysta Lumakranen. En av de 148 hamnkranar som fanns i Stockholmsområdet.

Jag går bort till Henriksdalsbron, väder och går tillbaka samma väg. Men här går det också att fortsätta  promenera längs vattnet och fram till Slussen/Gamla stan.

Vackert upplyst i husen och längs kajen .

28 svar på ”Hemma på kajen – Med sol, ljus och mörker”

  1. Tack! Ja, vi är så nöjda med att bo just här på kajen och det finns alltid något att titta på om man vill. Lugnt är det också.
   Här kan man också ta gräddfil och när vi bodde i Peking blev det en speciell yoghurt vi använde. Extra gott med lingon i tycker vi.
   Önskar dig också en fin helg.
   Strålande sol här så utgång med långpromenad väntar.

 1. Härligt med en dag hemma på kajen också … kan ju inte vara annat med den härliga miljön!
  Mjuk pepparkaka brukade jag baka också till jul – väldigt gott 🙂
  Fina bilder!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Tack! Jadå! Jag trivs så bra här också. Men jag rör mig ju en del i andra trakter också och inte minst för att också träna den trassliga ryggen.
   Jag bakar ju numer inte direkt något till jul men den här pepparkakan kan man ju äta lite när som.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 2. Vilka härliga bilder från ert hemmakvarter. En mjuk pepparkaka är alltid gott men jag föredrar ett glas kall mjölk till. På något vis tycker jag att det passar så bra till.
  Skönt att få iväg julkorten i tid för man vet aldrig hur postgången blir.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Hemmakvarteren här är bra och jag tar gärna en runda här också. Man kan ju även gå runt hela Södermalm, “Hälsans stig” en sträcka på 10 km men det är stundtals lite trist väg vid Slussen idag.
   Visst passar kall mjölk bra till en mjuk pepparkaka. Tar även gärna en kopp kaffe eller en mugg te. Det här vita kinesiska teet är rkitigt gott.
   Vad gäller postgången så vet man aldrig så jag är nöjd med att de kon iväg.
   Önskar dig en fin kväll-
   kram

 3. Fina fina Södermalm, ni bor fantastiskt fint vid vattnet! Skönt att få julkorten skickade.
  Å den kakan ser god ut, har ett liknande recept faktiskt från min mamma med filmjölk och kryddor, hm, kanske jag ska göra den till jul, om jag hinner?
  Ha en fin helg!
  Kram

  1. Vi trivs ju så bra här på kajen och det vare en lycklig slumpen som gjorde att vi kom att bo just här.
   Jag var riktigt stolt att korten blev skrivna och kom iväg.
   Vet att min mamma också gjorde en liknande och lite nu och då under året. Jag bakar ju inget särskilt till jul så den här blev lite innan. Kanske gör jag en till.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

  1. Visst är det och vi bor ju väldigt bra med fina områden helt nära. Men ofta går jag ju längre för att träna ryggen. Att gå runt Södermalm, längs vattnet, fungerar också bra; “Hälsans stig” som är ca 10 km.
   Lycka till med receptet och man kan byta och ta gräddfil eller yoghurt.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 4. Låter helt fantastiskt det du berättar om att undervisa på olika ställen. Jag läste ditt inlägg och jag har väldigt svårt för att tänka mig att något sådant skulle fungera i Sverige. Mjuk pepparkaka hör absolut julen till. Kram

  1. Detta var minnesvärt. Och jag är säker på att även både elever och föräldrar minns detta. Med humor. Flexibilitet! Eleverna är idag mellan 21 och 24 år. (Kanske någon är lite äldre.) Nej, här skulle det nog inte fungera från föräldrasidan. Å andra sidan var antalet elever heller inet mer än 12-14 stycken.
   Kram

  1. Just så! Den här gör jag då och då och alltid lika god. man kan ta gräddfil eller naturell yoghurt också.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 5. Vilka drömbilder! Speciellt den upplysta kranen är ju så läcker och den lyser i blått, vilket är lite annorlunda så här i juletider.
  Det var otippat att du bakade en kaka, eller så är det inte otippat alls;-) Skoj med det gamla receptet och lika skoj med en väninna som du känt i fela 53 år. Otroligt!

  1. Tackar! Kranen lyser en hel del i blått men kan ibland också vara grön. Har ännu inte sett den i rött.
   Vad gäller att baka så kan det bli just denna pepparkaka och lite annat. Med tryck på lite. Annars är det Helen och Liv som bakar och delar med sig.
   Receptet på pepparkakan är väldigt bra och har hängt med från Peking. Tror jag fick det 2008.
   Så roligt med Eva och även om det går ett tag mellan varven vi ses så är det som om vi sågs igår. En fin vänskap.

 6. Vet att du är ofta mycket och rör på dig, njuter av andra platser, hemma hos dig finns också mycket vackert,-)
  Julbordsbåtar, mysigt.
  Älskar din uggla ,-)
  Kul att hålla kontakt i 53 år och kakan ser god ut ,-)
  Vitt kinesiskt te låter intressant, hur smakar det?Så vacker blå kran, här där jag bor går man miste om så mycket vackert, men man trivs ändå, men visst skulle det vara mysigt!
  Vackert upplysta hus har vi inte heller eller lägenheter, lite synd , när vi åker genom Uppsala får man passa på att njuta. Men här är det bara ett fåtal som lyser upp sitt. Många från utlandet här. Och de har inte den traditionen. Trevlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Jag har det så bra även här hemma på kajen så det blir promenader där också.
   Nu är det många som väljer att kombinera en båttur med att äta julbord. Båtarna är också nu i december så fint belysta.
   Ugglan fyller sin funktion och den hindrar i alla fall trutar och duvor att komma hit.
   Det vita kinesiska teet anses vara ett av de bästa tesorterna. Så ser du det testa. Väldigt gott tycker vi.
   Trivseln beror ju på så mycket och att ha mer än en hund här i stan skulle kanske bli knepigt.Ni har ju större naturområden där ni bor.
   Ha det gott.
   Kram

  1. Visst är det! En verkligt fin vänskap. Och vi har haft så mycket roligt tillsammans både hemma här i Sverige och på olika resor.
   Den mjuka pepparkakan är riktigt god och lätt att få till. Ta gärna i lite lingon så blir den än saftigare.
   Trevlig helg.

 7. En hemmadag med promenadturer i närområdet är ju inte heller fel när ni bor så fint till som ni gör 🙂
  Gott med pepparkaka! År och dar sen jag åt en mjuk sådan 🙂

  Ha en skön dag!

  1. Jag rör mig ganska mycket i Stockholm överlag och här finns ju verkligen mycket av det mesta helt nära. Men en dag hemma och på/längs kajen passar fint. Och visst bor vi bra! Det tycker vi också.
   Den mjuka pepparkakan blev god och är ju enkel att baka.
   Önskar dig också en trevlig lördag.
   Strålande sol här nu för tredje dagen i rad så bara att ta vara på den.

 8. Du bor ju så otroligt vackert och den utsikten👌 den skulle jag verkligen vilja ha!
  Jag hade också sol och blå himmel igår och tog en långpromenad. Har börjat lyssna på den boken som du tipsade om och den är snart färdig. Så viktig, tycker jag, samtidigt hemsk.

  Mjuk pepparkaka med lingon i, det vattnas i munnen på mig, det var längesen.
  Stor kram!

  1. Vi är så nöjda och glada över den slump som förde oss hit. Har finns ju allt på nära håll och en miljö som vi verkligen uppskattar.
   Visst är boken bra Jag har nyligen också lyssnat på hennes andra bok, “Du är inte längre min dotter”. Också bra tyckte jag.
   Gick långt igår, 8 km och idag blev det 7. Ren friskvård och med sol och blå himmel i sällskap även idag.
   Pepparkakan blev lyckad.
   Stor kram och trevlig kväll.

 9. Så trevligt med fikabesöket. Härligt att ni hållit kontakten under alla år. För vad är minnen om man inte har någon att dela dem med? Jag tappade många vänner efter min flytt till Sverige och även då jag hade min utmattningsperiod på över två år o inte orkade eller ville ha kontakt med någon utanför familjen. Ju äldre man blir desto mer inser man att det är viktigt att hålla kvar de människor man bryr sig om. alltid lika fint i dina kvarter, oavsett väder och tid på dygnet!
  Kram

  1. Jättetrevligt att ses och det är en vänskap som hållit i sig i många år.
   Förstår att det blev en stor vänförlust när du flyttade till Sverige. Och när du var utmattad kan jag förstå att du hade fullt upp med dig själv och att få tillvaron att gå ihop.
   Vi trivs här och det är viktigt. Du bor ju också så fint här i Sundborn och jag har ju förstått att du här också fått fina vänner.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.