Stockholm Trevligheter

Stockholmsmåndag

En gråmulen måndag förvisso men vad gör det när man är i hemma i Stockholm och har idel ädel trevligheter planerade. Jag hade bestämt träff med bloggvännen Znogge i Gamla stan och en lämplig plats blev Storkyrkan som har ett strategiskt läge och där man i varje fall kan komma in i “vapenhuset” för att värma sig, något som var behövligt för Znogge som ofrivilligt fick stanna kvar på borggården till Stockholm slott tills det gästande stadsbesöket kommit in på slottet.

Vi tog en hastig titt in i Storkyrkan innan vi fortsatte vidare i Gamla stan mot vår lunchrestaurang.

Storkyrkan heter också Sankt Nicolai kyrka och är domkyrka i Stockholms stift. Kyrkan färdigställdes i slutet av 1200-talet med hjälp av gåvor från kung Birger Jarl (som även grundade Stockholm på 1200-talet) och har sedan början av 1300-talet använts som kröningskyrka och för kungliga vigslar och dop. Vid bildandet av Stockholms stift 1942 blev Storkyrkan biskopskyrka, vilket den inte tidigare varit och är idag ockås en församlingskyrka, Storkyrkoförsamlingen. Storkyrkan var länge en “bykyrka”- församlingskyrkan i Sankt Nicolai församling. Sankt Nicolai eller Sankt Nicolas var sjöfararnas helgon och namnet var passande eftersom många tysk-romerska köpmän bodde i den medeltida hansastaden Stockholm. Där Storkyrkan ligger idag fanns tidigare en träkyrka som kom tilli slutet av 1100-talet men den brann till stora delar ner.

I Storkyrkan tänder man fortfarande levande ljus och det är vacker tycker jag. Reagerade i Spanien på att de levande ljusen bytts ut mot batteridrivna och det kändes torftigt.

Lunchtid närmade sig och i Stockholm är det klokt att låta den komma efter klockan 13 då det brukar vara mindre folk p stadens restauranger. Jag hade funderingar på lunch på en av mina favortitrestauranger i Gamla stan, nämligen den lilla mysiga franska restaurangen Pastis på Baggensgatan 12. Här serveras varje dag olika lunchrätter som “dagens” för 135 kr och utöver det finns ytterligare  några rätter att välja på. Allt är väldigt gott och vällagat. Vad gäller Bistro Pastis kvällsmeny ser den annorlunda ut men erbjuder alltid goda vällagade rätter. (Nordsbeställning rekommenderas kvällstid och gärna dagtid om man är fler än två för restaurangen har nog bara plats för ett 25-tal gäster.)

Bistro Pastis är ett guldkorn och fjärran från Gamla stans många turistfällor.

God lunch i mysig miljö och med trevligt sällskap- perfekt.

Znogge och jag beställde den typiskt franska rätten “steak minute” som serverades med rödvinssky, liten frites, tomatsallad och persiljesmör.

En uppfriskande promenad tog oss vidare genom Gamla stan, över Strömmen, genom Kungsträdgården och till City där målet var det anrika konditoriet Vetekatten.

Gott om svanar och andra sjöfåglar i Stockholms ström. Vattnet här är isfritt eftersom vattnet från Mälaren strömmar ut här i Östersjön och skillnaden här i vattennivån dem emellan är minst 70 cm och kan bli upp til 410 cm men då öppnas dammluckan vid Riksbron för att jämna ut skullnaden och vattnet blir än mer strömt.  Just här på Strömmen hittades nyligen flera döda svanar och som avlidit av fågelinfluensa visade det sig. (Har dock aldrig smittat människor.)

Vetekatten! Vi tog oss in bakvägen från Gamla Brogatan och genom trädgården, men inte aktuellt att sitta där just nu. Vi hoppades på en plats inne i något av kafferummen. Helt enkelt var det inte att hitta ett ledigt bor en tidig måndag eftermiddag men efter visst letande så gick det bra. Vi var båda förundrade över att en vanlig måndag skulle locka så många gäster, men Konditori Vetekatten är populärt.

Bakvägen från Gamla Brogatan in till Vetekatten. Huvudentrén är från Kungsgatan.

Jag har tidigar grunnat på namnet Vetekatten men nu fick jag svaret. En kvinna vid namn Ester Nordhammar öppnade här 1928 ett café och fick då en fråga om vad inrättningen skulle heta – “Det vete katten” blev svaret och också namnet. Vetekatten är både bageri och konditori samt har en brödbutik och en kallskänksavdelning.  Allt som serveras lagas och bakas på plats. Kafferummen är många och finns i två våningar men här är ofta många gäster så man kan få leta efter bord. Jag har  flera gånger provat att gå hit en lördag men har ännu inte lyckats att åf plats och då har klockan inte varit mer än 11 på förmiddagen. Troligen äter många sin frukost här….

Znogges och min eftermiddag tillsammans gick mot sitt slut och våra vägar skildes åt för den här gången, men jag är säker på att vi ses igen. Tack för en jättetrevlig dag!

 Jag gjorde några tappra försök till fotografering här på Vetekatten men min kamera varinte alls samarbetsvillig utan bilden hoppade runt. Efter några försök att få till det gav jag upp och bestämde mig för att på hemvägen titta in till Fotokungen på Kocksgatan på Söder (nära Götgatan) där jag köpt  min braiga Canonkamera för att få hjälp-  Personal hjälpte mig med några kamerainställningar som jag lyckats ändra och berättade också att i viss belysning kunde skärmen hoppa som min hade gjort. Fick också veta hur jag skulle få skärmen att sluta hoppa när detta inträffade. Skönt!  Jag hann också få ett par andra kameror demonstrerade för mig, på min förfrågan och funderar nu på ännu en nyanskaffning som komplement.  Perfekt med en bra fotobutik med konkurrenskraftiga priser och där man får personlig service av kunnig personal.  Sådant gillas

 

36 svar på ”Stockholmsmåndag”

 1. Så mycket trevligt ni hann med!
  God mat och sen kaffe på mysigt konditori!
  Kan tänka mig att du och Znogge hade mycket att prata om!
  Kram och trevlig tisdag

  1. Det var verkligen trevligt att ses och tiden gick fort. Mysig och bra restaurang, god mat, promenad och ett anrikt kondis.
   Tiden försvann raskt!
   Trevlig tisdag önskar jag från Stockholm

 2. Alltid kul med bloggträff, god mat (tack för tipset av bistron!) och “gofika”. Du som är så intresserad borde gå på en guidad tur i Storkyrkan någon gång. Riktigt intressant! Men det har du säkert redan gjort.
  Perfekt med kamerahjälp av proffs! Har en känsla av att du är lite som jag och delvis Ama – att “man” på något konstigt sätt vidrör knappar/rattar eller annat som finns på kameran utan att veta om det;-)

  1. Jodå, jag har gått på ett par guidade turer i Storkyrkan och även på olika gidade rundor i Gamla stan, men man kan göra det fler gånger.
   Bistro Pastis rekommenderas verkligen och är populärt bland många, även kändisar och alla blir väldigt vänligt och proffsigt bemötta.
   Jag gillar inte att handla teknik hos de stora kedjorna för jag tycker inte man får hjälp om man kommer tillbaka och frågar eller behöver hjälp med något som gått sönder. Hos Fotokungen blir alla vänligt bemötta och igår hade jag inte ens kvitto med mig som visade att kamera var köpt just där- Det där att komma åt knappar har jag gjort för jag använder ibland några av de manuella inställningarna som finns för att prova hur bilderna blir. Men nu har jag fått personlig genomgång som komplement till nätets bruksanvisning. Jag är dessutom intressserad av ytterligare en kamera som bra komplement. Funderar tills på fredag, men har nog bestämt mig.

 3. Tack för en mycket trevlig bloggträff och en synnerligen god lunch. Köttet var fantastiskt gott och restaurangen mycket trevlig. Vid nästa besök i Stockholm tänker jag bjuda sonen på middag där. Chokladbollen var inte fel den heller men nu blir det vatten och bröd ett tag framöver. Skönt att det ordnade sig med kameran.

  Nu är jag hemma igen, har sagt hejdå till sonen och klappat Miss E på nosen. Var sak har sin tid…

  Tack och kram!

  1. Välkommen hem igen! Tack själv för en trevlig dag och det blev ju verkligen en bloggträff.
   Roligt att du tyckte om restaurangen och ett bra betyg att du vill komma tillbaka dit.
   Vatten och bröd kan ju vara helt ok det också i synnerhet när man sedan åter kan sväva ut igen. Kameran fick en genomgång och de knappar jag tryckt på för att få till det innan med manuella inställningar återställdes. Skönt med en riktig fotobutik där man kan få kunnnig hjälp.
   Mysigt att träffa Miss E igen och jag förstår att du varit saknad av säkert både henne och Husse.
   Tack själv! Önskar dig nu en bra vecka hemma.
   Kram!

  1. Det var en jättetrevlig dag på alla sätt och så roligt att ses i verkligheten.
   Här får man oftast passa på när lunchrusningen är över, känns lugnast så.
   Och Bistro Pastis är att rekommendera. Kul att du också har provat Vetekattten och jag gck där en del när jag gick i gymnasiet men det bar väldigt länge sedan men det ser nästan likadant ut.
   Jättebra med en fotobutik som kan sina saker och nu är kameran som den ska vara.
   Kram!

 4. Vad kul att ni träffades, du och Znogge! Lät som en härlig eftermiddag, och du som är så språkbegåvad förstod säkert skånskan också 😉

  Så din kamera har också ett eget liv? Dom kan vara så DUMMA ibland, kameror… För inte beror det väl på oss som handhar dom? 😉

  1. Det var jättetrevligt att ses och ett fint och roligt möte. Skånskan var absolut inga problem, snarare en möjlighet att bredda mig.
   I mitt fall var det nog inte kameran som levde sitt liv utan jag har testat olika inställningar och inte kommi ihåg att återställa dem. Mitt fel alltså. Men det gäller givetvis inte dig och din kamera.
   Eller snarare, jag visst inte hur jag skulle göra, hur det skulle vara. Nu vet jag däremot.
   Perfekt med en riktig fotobutik och på fredag utökas nog min kamerasamling men en kamera som är snäppet större.

 5. Så trevligt med en känd bloggerska som sällskap och så mycket ni hann med på en enda dag. Nu har jag lagt Vet e katten på minnet. Jag håller med dig att det känns lite torftigt att tända ett elljus i spanska kyrkor. Det ger inte samma känsla. Vilken fin kyrka=) Jag kan inte påstå att jag har besökt många kyrkor i Stockholm. Det är aldrig försent. Tack för fin information och fortsatt trevlig kväll. Kram?

  1. Vi hade en trevlig eftermiddag i Stockholm och fick till det mesta och en del hade ju Znogge hunnit med innan vi sågs.
   Vetekatten är värt ett besök om du är i Stockholm och likaså Bistro Pastis. I Gamla stan är ju tyvärr många restauranger turistfällor, men inte denna och givetvis inte alla.
   Gläds åt att det i Sverige fortfarande är levende ljus som gäller och tycker det borde vara ås även i Spanien.
   Kommer du till Stockholm så är ett besök i Storkyrkan trvligt.
   Roligt att du tyckte om den info du fick.
   Tänk vad vi lär oss av varandra.
   Stor kram!

 6. Den där sfären med alla ljus i Storkyrkan är så vacker! I den kyrkan är ett av mina brorsbarn döpt, faktiskt. Vackert.

  Jag var inne i kyrkan i Arroyo de la Miel och det var ju en upplevelse. Ska nog ta och skriva lite om den. Pappa och jag stod och tittade klentroget på myntinkastet till de elektriska ljusen.

  1. Storkyrka är verkligen vacker men jag ogillar att det numer kostar pengar att gå in i den. Storkyrkoförsamlingen har ju inte direkt dåligt med pengar. Kyrkor tycker jag ska vara kostnadsfria.
   Vad roligt att ett brorsbarn är döpt här i Storkyrkan! Jag vet att man kan boka den både för dop och bröllop även om man inte hör till församlingen för det är ju en domkyrka. Å andra sidan är den väldigt bokad.
   Visst är det trist med myntinkast och elektriska ljus. Jag var bara tvungen att prova i Murcia men jag gör inte om det.
   Roligt om du skriver ett inlägg om kyrkan i Arroyo del Mar. Ser fram emot det.

 7. När det gäller Vetekatten går jag aldrig dit utan att ha beställt bord i förväg. Vad lunchen beträffar så brukar vi (Mirren och jag) försöka vara på restaurangen där vi ska äta senast 11.30. Då brukar det finnas lediga bord. Det är alltid roligt att träffa bloggvänner – man har mycket att prat om eftersom man känner varandra rätt väl efter många års bloggande.
  Kram!

  1. Nej, till Vetekatten beställer jag aldrig bord för jag vet ju inte vilken tid jag har lust att gå dit men det brukar ordna sig men bord utom just på lördagar. Det finns ju så många mysiga och bra konditorier i Stockholm och visserligen är Vetekatten en favorit men jag har fler.
   Vad gäller lunchen så kommer vi alltid efter ett, har annars knappast hunnit med frukosten och det brukar då gå bra med bord. Men ibland reserverar vi bord, men aldrig före 13 och ofta blir det ju långluncher på ett par timmar. Men jobbar man och har tider att passa är det ju annorlunda och då är man nog uppe och i farten tidigare och följdaktligen hunrig redan vid 11.30.
   Znogge och jag hade en jättetrevlig dag och tiden försvann i rask takt och samtalsämnena var många.
   Önskar dig en trevlig fortsatt vecka.
   Kram!

 8. Men så roligt att du träffade Znogge!! Å vilken härlig dag ni hade 🙂
  Tror minsann att jag gick förbi Restaurang Pastis i somras, och tyckte den såg så mysig och liten ut! Tack för tipset!
  Vetekatten drar mycket folk, har du varit på Sturekatten och fikat någon gång? Det är ju också ett urmysigt ställe med små rum och lugn miljö, men det drar mycket folk förstås. Kram och sov gott å tack för peppande kommentarer på min blogg, det värmer!!! Kram ♥

  1. Znogge och jag hade en jättetrevlig eftermiddag i Stockholm och både pastis och Vetekatten blev “bra”. Sturekatten tycker jag också om och hamnar även där då och då. Men som med alla braiga ställen drar de folk…
   Jag skickar dig dagligen tankar och hoppas ni nu snart tömt ert hus och hinner ned att andas.
   Kram!

 9. Pastis verkar vara ett riktigt mysigt lunchställe. Tack för tipset! Vetekatten har alltid varit ett av mina favoritställen under alla år jag åkt till Stockholm. Gillar den mysiga miljön.
  Lycka till med nya kameraköpet! Ska bli spännande att se vad det blir. 🙂
  Kram!

  1. Pastis är trevligt och absolut ingen turistfälla för de finns ju också i Gamla stan. Rekommenderas!
   Vi får ta ett besök där nästa gång du kommer till huvudstaden eller på Vetekatten.
   Kamerainköp blir det nog och ett bra komplment till den ganska nya jag har. Men jag gillar ju kameror…
   Jag återkommer när den flyttat in hos mig.
   Kram från ett snöigt Stockholm.

 10. Läste just hos Znogge att ni träffats i Stockholm. Vad kul! Alltid roligt att träffa bloggvänner, vi har ju också haft en “date”.
  Var i Storkyrkan med barnbarnet innan jul. Det kanske inte blev ett så kulturellt besök, men de hade en rolig trappa framför altaret att gå upp och ner i och en fin krubba att titta på, utan att röra.
  Vilka trevliga ställen för att få något inmundigat i!
  Ha det bra i Sverige!

  1. Det var verkligen roligt att ses och nu blev det en “minibloggträff”. Minns även vår träff på Centralen där i december för ett par år sedan. Väldigt trevligt och sedan blev det ju nytt möte i Skottland. Minnevärt på alla sätt. Både bistro Pastis i Gamla stan och vetekatten på Kungsgatan är trevliga ställen med det “där lilla extra”.
   Ha det bra hemma i Wales du också.

 11. Men va roligt att ni träffades och hade det trevligt, läste ju hennes blogg oxå 🙂 var det första gången ni sågs? det som är trist är att tiden går för fort 🙁 kram å fin onsdag

  1. Det var jättetrevligt att ses och det blev en fin eftermiddag, men visst går tiden for.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Snöiga hälsningar idag.
   kram!

 12. Har förstått att du och Znogge hade en bloggträff i Stockholm. Vad trevligt! Lunchen såg perfekt gottig ut.
  Tråkigt när kameror krånglar, men du fick nu tips. Ibland lever tekniken sitt eget liv, jag har allt råkat ut för detta också.

  Solig kram från vitbelagda gräsmattor!

  1. Vi hade en minibloggträff här i huvudstaden och det var verkligen trevligt med både god lunch och trevligt kaffe på maten på Vetekatten.
   Kameran blev snabbt åtgärdat och det är så bra med dessa specialbutiker som både kan sin sak fackmässigt och är måna om att ge bra service. Jag hade ju laborerat med de manuella inställningarna och inte kunnat återställa dem. Men nu har jag fått en kurs i hur jag ska göra men det är ju kul att testa finesserna. Skönt att läsa att du också känne rigen dig i detta.
   Här är det också snö idag och rejäl vind, men solen har paus. Vädret gör mig inte så mycket.Jag har ju haft vår och försommar i stort sett hela tiden i Spanien utom fem dagar då det regnade massor, åskade och snöade-
   Myser inne idag.
   Kram!

 13. Mums vilken dag!
  På vårt lab brukar vi säga att “Manuela” varit framme när ingen vill kännas vid tryckningar på knappar som inte ska tryckas på.
  Kanske hade hon varit i farten även hos dig, namnet är ju aningen spanskklingande.

  1. En trevlig och matrik dag blev det och väldigt roligt att ses.
   “Manuela” är ett bra ord som jag ska jag lägga på minnet. Jag testar ibland olika manuella inställningar på kameran och det är lätt att hamna i ett läge när man inte hittar tillbaka. Och att namnet är spanskklingande är ju bara trevligt.

 14. Mysig dag med andra ord! Tack för restaurangtipset, det kan vara värt att testa nästa gång det blir ett besök i kungliga huvudstaden. När det gäller vetekatten kan jag bara hålla med. Brukar hamna där om det är så att det är “tid över” före eller efter tågavgång och där är det alltid massor med folk. Det verkar inte spela någon roll vilken dag eller tid det för sig om.

  1. Det blev verkligen en fin måndag och väldigt roligt med en minibloggträff.
   Kul att Vetekatten även är en av dina favoriter och den verkar vara det för många med tanke på antalet besökare.
   Bistro Pastis är väl värd ett eller flera besök.

  1. Det var det! Och jag både tänkte på dig och pratade om dig när vi satt på bistro Pastis för det var du och jag också var. En restaurang jag tycker om. Men ännu blommade inte körsbärsträden som när vi passerade där i april för snart två år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *