Stockholm

Stockholmsfredag med gott och blandat

19 oktober, 2019

Med torsdagens jobbrelaterade och trevliga  rundtur i Stockholm  i färskt minne tog jag mig glad i hågen an denna Stockholmsfredag . En dag som kom att bjuda både på uppehållsväder och stundtals en del sol-

En del av Norra Bantorget. Härifrån utgick ända fram till 1975 många busslinjer till förorterna.  Men några få busslinjer  fanns kvar till mitten av 1980-talet.

En trevlig Stockholmsfredag

kom det att bli. Några ärenden på stan och sedan en tidig lunchträff med Eva, min äldsta väninna. (Vi träffades redan 1968 då vi både började på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm) Vi bestämde en spontan lunch  på en vietnamesisk restaurang, Hanoi Corner,  vid Norra Bantorget i Stockholm City.  (Här låg tidigare ett gammalt  café, “Röda Rummet” som var nattöppet och välbesökt.) Vietnamesisk mat tycker vi om och har tidigare testat ett antal vietnamesiska restauranger i stan  men för mig var det första besöket här. Men absolut inte det sista. Man beställer och betalar maten vid disken och får den levererad till bordet. Mat finns även för avhämtning.

 

Stockholmsfredag och lunchträff på Hanoi Corner. Stockholmsfredag och en spontan lunchträff. Vi beställde båda vietnamesiska vårrullar. Så gott och fräscht!

Den blå himlen och det milda höstvädret

lockade mig efter lunchen till att ta en promenad genom stan till Söder. Här blev det ännu en träff och nu med “gamla Pekingvänner” – Anna (från Göteborg) och Ewa Lena. Och vi tog oss an en liten del av västra Södermalm. Hela Södermalm är ju en stadsdel som är gammal och den har och är i ständig förvandling.  En stadsdel där gammalt möter nytt.

Här Maria Magdalena kyrka som ligger längs Hornsgatan. En kyrka som började byggas i slutet av 1500-talet.  (Här på kyrkogården ligger bl.a.  Evert och Astri Taube begravda.)

Stockholmsfredag på Hornsgatspuckeln på Södermalm.Stockholmsfredag. Här Anna och Ewa Lena på Hornsgatspuckeln.

Vi tar en sväng in på tvärgatorna och tittar ut mot den promenadvänliga Monteliusvägen. En fin väg att gå (bilfri) längs Mariaberget och med en vacker vy över Stockholm. Men dit tar vi oss inte . Utan nu är det lite kaffe som lockar.

Här gamla Brännkyrkagatan. En gammal gata som bevarat sina hus och sin miljö.

Kaffe! Ja, vi bestämde oss för att slå till på Café Rival vid Mariatorget. Ett stort café som ligger i hotell Rival och där lyckades vi denna fredag eftermiddag hitta ett ledigt bord. Så roligt att ses igen och samtalsämnen saknade vi absolut inte.

Dags att säga hej då för denna gång. Men min Stockholmsfredag fortsatte . Dags att säja “hej då” för denna gång. Och min Stockholmsfredag fortsatte. 

Du Kanske Också Gillar

26 Kommentarer

 • Svara Znogge 19 oktober, 2019 | 11:29

  Vilken härlig och bra fredag det blev för dig och så mycket du hann med. Det är alltid trevligt att träffas för att äta, fika och prata tillsammans. Lite benkanta bilder från din promenad blev det också.

  Kram och ha en fin söndag!

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 15:42

   Det blev en väldigt trevlig fredag och omväxlande. Och att träffa vänner är alltid trevligt. Fint att kombinera även med en promenad.
   En del steg blev det och så skönt väder.
   Önskar dig också en fin lördag.

 • Svara Micke 19 oktober, 2019 | 12:02

  Vårrullar är ju gott alltså…oavsett om de är vietnamesiska eller från Ångermanland men jag tror jag föredrar vietnamesiska 😉

  Det där med kaffe bör man ju helst avnjuta på ett riktigt café…när man är på restaurang och hämtar kaffet efteråt är ju inte samma grej riktigt, brukar besöka ett och annat café här i stan periodvis och avnjuta en och annan kopp.
  Trevligt och smaskens.

  Här har vi inget milt höstväder direkt…hoppas det kommer i veckan efter här….men det blir väl som det blir.

  Ha en underbar lördag.

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 15:48

   Jga är väldigt förtjust i dessa vietnamesiska som är “mjuka” men gillar även andra varianter- Det var en trevlig restaurang och med väldigt god mat och till bra priser. I alla fall till lunch.
   Att slå sig ner på ett café är trevligt men just fredag eftermiddag är de ganska välbesökta här i stan så man får hitta lite större och sådana finns förstås de också-
   Vet att det finns mysiga caféer i din stad och kan tänka mig att du tittar in där då och så.
   Hoppas att det kommer lite bättre höstväder till dig nu i helgen. Hät ät det strålande sol idag. Riktigt skönt.
   Önskar dig också en fin lördag-

 • Svara Karin Eklund 19 oktober, 2019 | 13:21

  Du är beundransvärd Ditte!
  Tråkigt har du aldrig, du ser till att du inte har det.
  Och samtidigt får vi i bloggvärlden del av allt som sker i de områden det sker.
  Tack för det och hoppas din helg blir fin!

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 15:58

   Nej, att ha tråkigt ligger inte för mig. Är nog ytterst sällan jag upplever något jag tycker är tråkigt. Men visst finns det…
   Så länge jag har möjlighet vill jag gärna göra “roliga saker” för rätt som det är kommer en dag när jag inte kan eller orkar. Jag vet vad jag har idag men inget om morgondagen.
   Tack, önskar dig också en fin helg.

 • Svara Klara Ovidia 19 oktober, 2019 | 16:10

  Livet är gott att leva så länge en kan och har möjligheterna – och tar dem!
  Stor fredagkram systern, nej nej lördagskram ska det stå dagarna går i stå 🙂

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 20:11

   Visst är det! Instämmer helt. Jag försöker ta vara på dagarna nu när jag kan. Gör mitt bästa-
   Skickar dig också en stor kram denna lördag kväll. Har nu Max här. Så mysigt.

 • Svara Geddfish 19 oktober, 2019 | 16:39

  Jag tycker det är jätteroligt att följa med på dina stockholmsvandringar. Försöker memorera och minnas, känner mig med, liksom.
  Det blev ju en fin fredag för dig.
  Idag har jag varit ute, jag iddes inte igår i spöregnet som kom snabbare än tänkt och häll på resten av dagen. Jag lyssnade ut min bok och lagade god mat i stället.
  Stor lördagskram!

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 20:08

   Jättetrevligt att du är med på mina vandringar. Och visst känner du ju igen en hel del- Min Stockholmsfredag blev både omväxlande, trevlig och rolig- Här i Stockholm var det fint väder igår och skönt att promenera i stan. Vädret kan man inte påverka så det är bara att göra det bästa av dagarna. Att lyssna på en bok och laga mat är ju trevligt det också-
   För min del blev det champagne och hummer på kvällen när maken kom hem från Spanien.
   Stor kram

 • Svara Susjos 19 oktober, 2019 | 18:22

  Tänk att jag trodde först att det var Röda rummet ni var på, eftersom ni var på Norra bantorget! Visste inte att den inte finns kvar. SÅ goda vårrullarna såg ut! TAck för tipset om restaurang, har aldrig ätit på en vietnamesisk sådan!
  Ja, det var varmt i luften när jag cyklade till jobbet igår kväll, så skönt! Förstår att ni fick en trevlig promenad!
  HA en fortsatt skön helg!

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 20:04

   Här i lokalerna, där Hanoi Corner nu ligger, fanns ju caféet “Röda rummet” förut. Vet att pappa tog med mig dit då och då när jag växte upp. Var inte så road. Våra vårrullar var så goda och det fanns mycket annat gott att välja på- En bra lunchrestaurang med bra priser.
   Det blev en trevlig dag. Och varierad.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 • Svara BP 19 oktober, 2019 | 18:51

  Färska vietnamesiska vårrullar är ju såååååå himla goda!
  Jättekul att läsa att du verkar ha blivit av med bältrosen och kan njuta för fullt av livet igen! Såååå skönt!
  Härliga “höstiga” bilder från Norra Bantorget och ditt Söder. Det har faktiskt hänt mera på och kring Norra Bantorget än på de gamla delarna av Södermalm tycker jag.
  Ett toppen inlägg!

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 19:57

   En trevlig Stockholmsfredag blev det.
   Vietnamesisk mat gillas och vi testar gärna “nya” restauranger och denna var för mig första gången jag testade. Kommer gärna tillbaka hit för lunch. Och förutom de färska vårrullarna fanns det mycket annat gott.Bältrosen har i stort lagt sig till ro. Men visst finns den kvar.Orken har jag försökt att behålla men lite är kvar att ta igen.
   Eftersom jag bodde i Solna från 1959 till 1970 så använde jag mig ofta av Norra Bantorget när det var busstorg. Minns även restaurang Rotundan där då och då- Gick i gymnasiet i skola vid Tegnérlunden så Norra Bantorget passerade jag ett par gånger om dagen. Ett minne blott. Och visst har det hänt mycket här på Bantorget. Idag hotell, nya bostadshus och en park. Och Söder håller sig på sina ställen till det gamla. Bra det också-

 • Svara Eva 19 oktober, 2019 | 19:43

  Alltid händer det något hos dig Ditte 🙂 låter som ett trevligt matställe ni var på …hösten är här oxå mörkret faller tidigare för varje dag …trevlig kväll kram på dig

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 19:49

   Jag försöker ta till vara dagarna och göra det jag tycker är roligt när jag kan. Jättetrevlig och god lunch och en fin träff på eftermiddagen med Pekingvänner.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 • Svara Ama de casa 19 oktober, 2019 | 20:26

  Vad roligt att ni håller kontakten och träffas fortfarande 🙂
  På Norra Banantorget (som jag kallade det) låg en av mina första favoritrestauranger, kinesen Shangri La. Hade inga kinarestauranger i Skellefteå så det var nytt och spännande att äta där. Dessutom relativt billigt för att vara en restaurang 🙂

  Ha de gott!

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 22:16

   Minns också denna kinesrestaurang och var där och innan den kom till fanns restaurang Rotundan här- Besökte även den. Jag gick ju i gymnasiet vid Tegnérlunden så här passerade jag dagligen mellan 1966 och 1968. Och innan dess också, men inte då dagligen. Ser helt annorunda ut nu här med hotell och bostäder runt om.
   Ha det fint ni också.

 • Svara Gertie 19 oktober, 2019 | 20:41

  Att se, uppleva och ta vara på dagen och livet…det är du en fena på! Jag tycker att jag tar vara på mitt liv, men här ligger jag helt klart i lä. Du är beundransvärd, ja jag vet, har sagt det för…och det tål att upprepas…du är ett föredöme och en frisk fläkt för alla som får ta del av dina ord och tankar. Let´s GO Ditte, vem vet när vi ligger där med näsan i vädret och vem tackar oss då?!
  Och som du vet, jag älskar att läsa om och se bilder från min “gamla stad” som för alltid har en stor plats i mitt hjärta.

  • Svara Ditte 19 oktober, 2019 | 22:21

   Jag försöker ta till vara dagarna och gör det så länge jag orkar och kan. Jag vet vad jag har och kan göra idag men vet inget om morgondagen. Tror att mina föräldrar också hade dessa tankar. Livet pågår här och nu. Och jag blir inte direkt yngre. Visserligen äråldern bara en siffra men hos mig är det så att jag känner att krafterna ibland tryter. Vill inte alls låtsas om det.
   Och Gertie! Visst kör vi.
   Jag vet ju att Stockholm med omgivningar har en stor plats i ditt hjärta och jag delar gärna med mig.

 • Svara Mia 20 oktober, 2019 | 09:52

  Du har verkligen fullt upp, oavsett var i världen du befinner dig.

  Vietnamesiska vårrullar är supergott, men jag blev faktiskt trött på sådana vid en tvåveckorssemester i landet. Vi serverades vårrullar varje dag! 🙂 Vietnamesiska köket har mycket gott att bjuda på, i Jönköping tror jag inte vi har någon sådan.

  Kanske är du redan igång med något idag, söndag! Lev gott!

  • Svara Ditte 20 oktober, 2019 | 10:03

   Jag passar på med trevligheterna så länge lusten och orken finns. Vad gäller vårrullarna kan jag förstå dig. Kanske väl mycket att få den varje dag. Här fanns mycket annat gott att välja bland så det är en lunchrestaurang jag rekommenderar. Kommer absolut att gå hit igen. ( Kvällstid vet jag ju inte hur det är.)
   Jag tror inte det vietnamesiska köket ännu hunnit så långt här i landet men jag tror det kommer.
   Idag är det just nu vilodag och förberedelser för en privat resa i veckan.
   Önskar dig en fin söndag.

 • Svara JoY 20 oktober, 2019 | 13:24

  På jobbet för några dagar sedan pratade vi om “Röda Rummet” och jag visste inte om det fanns kvar, vilket jag nu vet tack vare dig, att det inte gör. Fin dag du hade med bilder på platser som jag känner igen.

  • Svara Ditte 20 oktober, 2019 | 13:58

   Nej, tyvärr så har Röda Rummet sett sina bästa dagar. Men den nya vietnamesiska restaurangen som nu ligger här var riktigt bra. Och en fin Stockholmsfredag blev det.
   Önskar dig en fin söndag.

 • Svara KajsaLisa 20 oktober, 2019 | 21:12

  Skyltarna vid Slussen är faktiskt rätt roliga. Jag har gått en guidning på Kungsträdgården men måste nog utforska resten lite bättre. Kul med bilder runt Hornsgatspuckeln, går där ibland.

  • Svara Ditte 20 oktober, 2019 | 22:25

   Vi passerade här Akkurat och mina vänner skulle äta där i går kväll. (Lördag) Går då och då i trakterna runt Hornsgatspuckeln och får nog ta mig en lunch snart på Akkurat. Blir bara inte av. Slussen skyltar tycker jag är ganska fyndiga och piggar upp- Udrar alltid, när jag passerar , om jag kommer att leva tills bygget är klart. Men det ger sig. Har ju följt det ett antal år…

  Kommentera