Foto Stockholm

“Nobel Week Lights” i Stockholm- Ljus i mörkret

Så går då “Nobel Week Lights” – “Nobelveckans ljus “in på sluttampen. Jag har under veckan vandrat runt och besökt de flesta ljusinstallationerna som ska hedra både äldre och nyare nobelpristagares uppfinningar. Men utöver dessa 22 huvudinstallationer har det också funnits ett antal övriga installationer som gruppen Kroft & Smids, en nederländsk duo,om låter oss ta del av “Nobel Light Walks”.Även dessa konstnärer har nobelpristagare och deras uppfinningar med i sina belysta installationer.

Idag bjuder jag på en promenad i Stockholms City/Sergels torg och vidare bort mot det vackert belysta Stockholms stadshus.

En bild och motiv jag tycker om. Och den är helt utanför installationerna i “Nobel Week Lights”. Men glad över att “pinnen” alltid finns här och lyser upp.

Ljus i mörkret – Nobel Week Lights

Visserligen har det ,som så  ofta, i olika sammanhang kommit fram en hel del funderingar angående belysningen under denna vecka. I Dagens Nyheter läste jag om detta. Men Erika Lanner, VD för Nobelprismuseet, har räknat ut att  om folk går ut och tittar på Nobel Week Lights, där mycket är LED belysning så är troligen lamporna och även tv-apparaterma avslagna hemma. Kanske även datorer. Tiden de belysta installationerna är  mellan klockan 16 och 22  så där har en också dragit ner.

Och ja! Jag är så glad för att detta vackra ljus i mörkret fick finnas även i år.

Gamla stan. Här utanför Börshuset/ Nobelmuseet finns en stor affich "Ljus i mörkret" och som gör reklam för Nobel Week Lights. Affischen “Ljus i Mörkret” med Nobel Week Lights finns runt om i stan.Här  fotograferade jag den på Stortorget i Gamla stan. utanför Nobelprismuseet.

Nobelmuseet är inrymt i det Gamla börshuset vid Stortorget  och även Svenska akademien har sina lokaler i byggnaden. På museet finns ofta olika separatutställningar och för ett par år sedan såg jag en utställning om Martin Luther King.  

Vid Sergels torg i City tittade jag på tre olika ljusinstallationer. Ja, “pinnen” som kust nu är röd men som byter färg finns alltid på plats. Det officiella namnet på den 40 meter höga glasskulpturen är “Kristall, vertikal accent i glas och stål”. Konstnären är Edvin Öhrström.

Till de olika ljusinstallationerna finns också en länk där en kan få veta mer om installtionen, kopplingen till nobelpristagare och om konstnärerna.)

Sergels Torg

Sergels Torg. Här finns tre ljusinstallationer som ingår i Nobel Week lLghts.Detta är "Divina Proportione Louise", en tecknad profil ab 2020 års nobelpristagare i litteratur, Louise Glück.KOnstnär är Philip Nilsson. Nobel Week Lights har här på Sergel Torg tre ljusinstallationer. Här “Divina Proportione Louise” / skapat av Philip Nilsson

Installationen är inspirerat av Leonardo da Vinci och hans berömda proportioner. Verket är den den tecknade profilen till Louise Glück som 2020 fick Nobelpriset i Litteratur.

Profilen av Louise Glück ändrar färg efter hand.

På Sergels torg, helt nära den röda “pinnen,” finns också “Past Interactions” som är gjord av tre elever från Beckmans Designhögskola i Stockholm. ( Lina Blass, Tora Kirschmeier, Maria Nyholm.) Installationen är inspirerad av hur våra förfäder är kopplade till oss idag.

Sergels Torg. Ljusinstallationen "Past Interaction" skiftar färg efter hand. Dessa ljusinstallationer i Nobel Week Lights gör sig fint tillsammans med övrig belysning. Bara lite mer av allt. “Past Interaction” skiftar också färg efter hand. Jag tycker att dessa ljusinstallationer som finns med i “Nobel Week Lights” är ett fint komplement till den mer vanliga belysningen.

Nere på själva “Plattan” på Sergels torg finns “Ack, ack, spegelns retrospektion” är gjord av den österrikiska konstnären Eva Beierheimer. Bidraget är interaktivt och om någon passerar framför bildskärmen finns den personen/personerna med i bild i form av rörelse. Här är det en återkoppling mellan orsak och verkan.

“Ack, ack, spegelns retrospektion.”

Stockholm Stadshus

är även i år vackert belyst  och det är ett team från Frankrike”Atelier BK” som skapat “Conscience”.Tanken bakom är att följa fredens ande på en resa genom det mänskliga medvetandet, vår natur, en överhängande klimatkris, fantastiska upptäckter och hopp.

Dessa extra upplysta “Nobelveckor” har funnits sedan sedan 2020 och jag har varit med och dokumenterat sedan dess.

2020 – Ljushyllning i Stockholm

2020 – Hyllning till ljuset

2021- Ljus i mörker

2021 – Nobelveckans ljus

2021- Ljusfestival i Stockholm

Och så årets runda- 2022; Stockholm stålar och Ljus festival

Nobeldagen

Det är den 10 december idag och tillika Nobeldagen. I kväll blir det till att hoppa över VM i fotboll och ta plats framför teven och vara med på både prisutdelningen i Konserthuset och  den festliga banketten i stadshuset. Och jag tar helt klart med mig minnen och tankar från denna festernas fest som jag haft glädjen att vara med på två gånger. En gång 1969 som student på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan och en gång 1974. Minns också den 10 december 2002, den natt då min mamma hastigt avled på Karolinska. Och det under själva Nobelfesten som vi tillsammans såg på tv.

 

40 svar på ”“Nobel Week Lights” i Stockholm- Ljus i mörkret”

 1. Först Ditte; jag missade i går att gratulera dig till den sålda superläckra bilden!! Så roligt! Glad med dig där!
  I dag är min hjärna full av intryck så jag kommer åter till detta inlägget i morgon 🙂
  Varm kram

  1. Just den bilden med trappan som jag sålde tog jag 2020 och vet att den hade Italien som destination. Tack för fina ord. Tror jag ska ta och rama in det ex jag har kvar.
   Oj, då! Ja, visst kan det bli så att hjärnan blir fylld. Vila dig och den nu. Var rädd om dig.
   Varm kram

  1. Har passerat runt stadshuset en del i veckan och så vackert även här. Ja,
   har fina minnen från Nobeldagar.Och fint för min mamma att somna in här just när det var fest. Vet ju att hon var så glad för min skull för de Nobelfester jag varit på .
   Lite snö här men nästan försumbart.
   Fint att du kom ut med bilen.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Herreguuuuu så läckra bilder med lika läckra installationer. Tusen tack igen att du delar med dig. Ljuseffekterna är nästan överväldigande och ger Stockholm en ny dimension tycker jag. Stadshuset är oerhört imponerande, liksom “Past interaction” och huvudena. Mera sånt under de mörka månaderna säger jag bara.

  1. Tack! Det har verkligen varit roligt att ge sig ut och titta. Heller ingen trängsel i veckorna-Skönt det också. Har träffat på många , både svenska och utländska turister i veckan som jag visat och hjälpt till rätta. Roligt att visa vårt fina Stockholm och med många fina möten.
   Ja, mer av detta. Och är folk ute så tittar de ju inte på tv eller har lampor tända hemma, så säkert drar det inte så mycket el helle rmed ledlampor. Kul att direktören för Nobelprismuseet påpekade detta.
   Vet att belysningen i Stockholm ska vara igång till i januari. Bra så!

  1. Installationerna var många och väldigt roligt med deras anknytningar till olika uppfinningar som fått Nobelpriset.
   Trevligt att du var med.

 3. Så fantastiskt fint och upplyst det är i Stockholm. Verkligen vackra arrangemang måste jag säga och jag kan förstå att många lockas ut för att se dem. Här blir det också en del från Nobelfesten. Såg dessutom delar av prisutdelningen. Så roligt att du varit på två Nobelmiddagar. Kan tänka mig att det var fina upplevelser. Hit har inte någon inbjudan hittat än men vem vet 😉

  Önskar en fin lördagskväll nu!

  Kram

  1. Jag har verkligen njutit av att strosa runt i Stockholm under “Npbel Week Lights” och så mycket fint att se vad gäller all belysning. Och extra vad gäller det som är kopplat till tidigare nobelpristagare och deras uppfinningar.
   Var med idag via teven på prisutdelningen. Alltid roligt.
   Och nu i kväll blev det banketten.Fina minnen från de två gånger jag varit på plats. Visserligen länge sen men ändå minnesvärt och v’ldigt roligt, festligt och högtidligt.
   Nej, jag får nog inte heller någon mer inbjudan-
   Men vem vet. Du kanske får en-
   Kram i sena kvällen-

 4. Vad trevligt det måste vara att gå runt och titta på alla fina installationer. Det hade t.o.m fått mig sugen på att ge mig ut i vinterkylan.

  1. Stockholm har nu i Nobelveckan varit så fint belyst och upplyst. Och visst var det kallt vissa dagar. Men jag delade upp turerna och haft rejält med kläder på så det gick bra.Knepigast med kylan om fingrarna för att knäppa bilder med kameran..
   Men det var värt det .

 5. Oj oJ OJ så fina foton på alla fina ljus! Magiskt vackert! Kanske du ser på Nobelfesten nu på TV.
  Jag hinner inte se så mycket, dock såg jag Kronprinsessans vackra rosa klänning….
  Nu mot jobbet!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Jodå, visst är jag via tv:n på Nobelfesten. Och jag minns med glädje de två gånger jag varit på plats. Minns också 2002 när min mamma avled denna kväll. Men hon hann se alla vackra klänningar.
   Många vackra klänningar var det i kväll också
   Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Kram

 6. Tack för den rundturen, fint med ljus och belysning i mörkret. Den installationen på Plattan verkar intressant när den rör sig, orsak och verkan. Vi hinner inte hem och kan se detta, vilket var roligt att du visade.
  Trevlig kväll vid Nobelmiddagen.

  1. Tack! Trevligt att ni var med. Mycket intressant och fint att se här vad gäller ljusinstallationerna. Och inte minst kopplingarna mellan olika nobelpristagare, deras uppfinningar och ljusinstallationerna.
   Har förstått att ni är på resa och hoppas ni har det bra.
   Ja, lite extra festligt blev det till middag här hemma och för min del fina minnen från de två Nobelbanketter jag varit med på.
   Ha det gott.

  1. På bilden fick jag inte med någon rörelse men filmade med mobilen när några passerade och det var riktigt effektfullt.
   Roligt att se allt det kreativa som fanns och sedan med kopplingarna till olika nobelpristagare.

 7. Nu fick vi se både Stadshuset och andra vackra installationer i centrala staden. Tänk, jag tycker “pinnen” på Sergels torg är så fin och jag har den fotograferad i flera olika färger och en gul-blå (som sympati för Ukraina). Jag tyckte även om konstverket “Divina Proportione Louise”, riktigt läckert.
  Förstår att du följer banketten med stort intresse när du själv har haft förmånen att få vara med och har minnet från din mamma den här dagen. Här tittar Lars på fotboll och jag sitter och börjar planera för vårens husbilsresa vid datorn. Jag är nöjd bara jag får se när gästerna tågar in och jag får njuta utav alla vackra kreationer.

  1. Visst är “pinnen” på Sergels torg vacker. Och extra roligt att den alltid finns här och är belyst. Nu i rött-
   Har den också i gult/blått och den symboliken är viktig och kommer fram lite nu och då-
   “Divina Proportione Louise” fastna jag också för. Men mycket var spännande-
   Jodå; jag tittar, jag ler och jag minns. Fantastiska tillställningar. Och även den Nobelkväll när mamma avled på Karolinska i samband med Nobelfesten på tv har jag med mig.
   Nej, jag tittar inte heller hela tiden. Men en del blir det.
   Ingen fotboll för mig i kväll men maken tittar.
   Tycker det låter spännande med planering av vårens husbilsresa. Och våren är ju snart här.

 8. Så fint du har det omkring dig i Stockholm 🙂 Fantastiskt att kunna gå utanför dörren och få uppleva alla de olika ljusinstallationerna, så tyckte jag det var när jag bodde i Alingsås. Allt har sin tid, nu vill jag ha lugnet på landet 🙂

  1. Vi bor ju väldigt centralt så det blir ju aldrig en utflykt att ge sig ut. Har det mesta inom en promenad på 30 minuter-
   Lugnet har jag inget emot alls, vi har ju haft båt och seglat i många år och hus i den åländska skärgården. Men jag vill omges av kultur, upplevelser, vänner, muséer och mycket av det som storstaden erbjuder och ha det inom räckhåll- Vi bor ju mitt i stan men på kajen med vatten, båtar och naturen inom räckhåll.
   Men en är ju så olika vad en vill göra. Och det är ju något som kan ändras efter hand.

 9. Så många vackra ljusinstallationer! Det passar ju också att visa upp all den här prakten för alla utländska gäster som kommer hit för Nobelfestligheterna. Jag minns att du berättat om att du varit med på Nobelbanketten. Det måste ha varit en upplevelse. Kram

  1. Jag har strosat runt en hel del i veckan och sett de flesta ljusinstallationerna och en del ett par gånger.Väldigt vackert och festligt.
   Tror också att många besökare nu i samband med Nobel har passat på att titta extra på Stockholm och den extra belysning som nu finns.
   Vad gäller gårdagen så har jag fina och väldigt roliga minnen från ungdomen och Nobelbanketterna. Fantastiska upplevelser.
   Kram och trevlig helg

 10. Jag älskar när man lyser upp städer på det här sättet. Så smart tänkt att det kanske till och med blir ett litet elöverskott! Hemmaelen stängs ner och man njuter av det vackra tillsammans på stan!
  Här hade vi en egen liten Nobelmiddag. En granne fyllde år, så det var vackert dukat vid poolen och vi bjöds på nyplockade kokosnötter som fördrink – spetsade med rom 🙂
  Jansons frestelse och kålpudding gjord på kycklingfärs med passande drycker.
  Kaffe och jordgubbstårta till efterrätt.
  Jag tror att vi hade det lika fint som på den riktiga banketten!
  Kram

  1. Jag också! Många som tycker att det kanske är slöseri men tänker en i det lite större kan det ju rentav bli en vinst Jag är så glad att man satsat på ett vackert belyst och upplyst Stockholm. Det har verkligen varit fint att strosa runt och ingen trängsel heller.
   Vad roligt med er Nobelmiddag. Så fint! Och i den miljön. Gissa om jag är avis. Men klart jag är glad för er del- Väldigt glad.
   Visst hade ni det minst lika bra som i originalet. Absolut!
   Kram

 11. God morgon Ditte! Nu här med utvilad hjärna så jag kunde läsa det hela och få med mig innehållet på det sätt jag vill, klicka länkar och fylla på med bakgrund och förklaringar som gör upplevelsen större.
  Inledningen på sluttampen och din personliga avslutning berörde mig djupt!!
  Först affischen; så mycket värme och hopp. Att Nobelveckans ljus genom konstnärernas utförande knyter an till pristagarnas uppfinningar och upptäckter tycker jag mycket om.
  Att återanvänt akryl och gammalt museumsmaterial är delar i “Divina” gör den ännu mera symbolisk!
  “Consciense” med den fina texten om att följa fredens ande på resan genom det mänskliga medvetandet, vår natur, klimathotet upptäckter och hopp skrev jag ner.
  Tack för denna veckans ljus du spridit genom dina turer och delning med oss.
  Ljus&värme kram

  1. God förmiddag!
   Vad skönt med en utvilad hjärna.
   Nobelbanketten det som hör samman med dagen har jag fina minnen från. Och minnen är ju inte viktmässigt så tunga att bära med sig.
   Jag har ju i lugn och ro strosat runt och sett de flesta installationerna. Och en del flera gånger. Jag har också sett fler detaljer när jag kommit tillbaka (Många installationer ligger ganska nära varandra.)
   Jag är så glad att du varit med mig och har nu läst dina tankar här ovan ett par gånger. Visst ger också texterna till de olika installationerna en extra tanke.
   Önskar dig en fin tredje advent.
   Varm kram

 12. Det lyser ju verkligen upp, välbehövligt i denna årstid och sååå tacksamt.
  Nobelfesten har jag nog bara tittat på ett par gånger i min ungdom, men visst är det fint, gillar ju kungen så jag har ju inget val. 😉
  Maten är ju också kul att ta del av åtminstone på bild.

  Ha en fin advent Ditte.

  1. En trevlig och upplyst vecka har det varit. Och mycket av belysningen fortsätter ju både fram till jul och en bit in i januari även om just de Nobelrelaterade tas ner idag.
   Visst blev det roligt igår att se en del på tv både från prisutdelningen och festen. Men lite fotboll blev det också.
   önskar dig också en fin söndag denna tredje advent.

 13. Detta datum måtte för evigt vara inristat i ditt hjärta. Framför allt över det sorgliga med din mor, men också glädjen över att fått delta i festligheterna på plats. Enda gångerna jag varit i Blå hallen var när dåvarande Nordbanken ordnade sina julfester där för personalen. Stor orkester och Lill Lindfors o andra som sångartister. Såna fester var det länge sedan det ordnades..
  Har det inte alls varit någon opinion om elförbrukningen under Nobelveckorna med ljusinstallationerna? Här är det dagliga insändare i pressen om att Faluns hoppbackar har belysning 3-4 timmar per dygn…
  Kram

  1. Så är det! Och mamma tyckte verkligen det var så vackert med all festlighet och fina klänningar.
   Vad roligt att Nordbanken hade sina julfester i Blå hallen. Den är ju verkligen festlig.
   Fina minnen som du har med dig.
   Opinionen har varit väldigt liten ang. elförbrukningen. Många LED-lampor och den belysning som har med Nobeinstallationen att göra är tänd mellan klockan 16 och 22.
   Här har forskare räknat ut att om folk är ute och tittar på “Nobel Week Lights” så sitter de inte hemma och har tv:n på eller lampor och använder då heller inte datorer som tar ström- Så det kan också bli mindre elförbrukning. Här i länken finns några tankar.https://www.dn.se/kultur/nobel-week-lights-drar-ner-pa-elforbrukningen/
   Och frågan är hur mycket el hoppbacken i Falun spar på detta?
   Kram

 14. Vilken upplyst vecka!
  Ser nu vad jag missat.
  Såg lite på Nobeldagen på TV igår, bl a Stadshuset upplyst.
  Fina minnen från ditt deltagande på Nobelfestligheten, men också hemska minnen i privatlivet. Måste varit en chock. Känner med dig.
  Kram!

  1. Ja, det har verkligen varit en upplysande och upplyst vecka. Så mycket vackert! Och även nu när Nobelveckan är slut kommer många ljusinstallationer att vara kvar i stan till i januari.
   Såg Nobelfesten och prisutdelningen igår och minnena från Nobelbanketten kom tillbaka- Har dock inte varit med på nogon prisutdelning och lär nog inte få göra det heller.
   Ja, att mamma somnade in här var väldigt sorgligt och en upplevelse som också finns med från denna dag-
   Kram

 15. Det är trevligt med Nobel Week Lights som lyser upp stan. Trevligt också att jag får följa med och se hur det ser ut via din blogg. 🙂
  Läckert med installationen “Ack, ack, spegelns retrospektion” där passerande personer blir en rörelse i bilden.
  Wow, säger jag bara, om stadshusets belysta fasad.

  1. Visst är det trevligt med den extra belysningen som Nobel Week Lights bidrar till Och inte minst när dessa speciella ljusinstallationer har att göra med nobelpriser och nobelpristagare.
   Jag har ju i veckan traskat runt em hel del och även om Nobelbelysningen nu kommer att släckas så är det mycket kvar av den vackra belysningen.
   Tror den kommer vara kvar tills mitten av januari.
   Här på Sergels torg fick jag med några på film på telefonen som passerade. Och det blev ju då verkligen levande.
   Ja, Stadshusets fasad är magnifik.

 16. Verkligen fantastiskt så fint och upplyst det är den här tiden –
  och dina bilder är såå bra!
  Tack för att du delar med dig!
  Kram

  1. Tack! Jätteroligt att du gått med mig! Och så här mitt i veckan är det heller ingen som helst trängsel och det uppskattar jag. Har också träffat på många trevliga utländska och besökare under mina vandringar och det har också blivit fina möten.
   Tyvärr är systemkamera väl tung att bära med mig men bildmässigt hade den nog varit en fördel.
   Kram och trevlig måndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *