Stockholm

Ljusfestival i Stockholm – Nobel Week Lights 2022

“Vi firar Nobelveckan och sätter ljus på vetenskapen och konsten när Nobel Week Lights återigen intar Stockholm den 3-11 december”.  Texten är hämtad från “Nobel Week Lights “ hemsida för 2022. Och under kommande vecka bjuder jag med er läsare på några olika ljuspromenader, en ljusfestival i Stockholm. Platserna med ljusinstallationer finns runt om vår huvudstad och en karta finns att ladda ner via hemsidan.

Evenemanget är en del av Nobelveckans program och sker i samverkan med Nobelprismuseet, med stöd av bl.a. Stockholm stad, Handelskammaren, olika stiftelser m.m. Och Nobel Week Lights Stockholm är en hyllning till Nobelpristagarna och deras insatser.Till de upplysta verk som som jag besökt har jag också lämnat en länk så att de som vill kan läsa mer om konstverket.

I söndags, andra advent, var jag en vända till Gamla stan för att bl.a.  se den levande julkalendern och jag passade då också på att titta på några av ljusinstallationerna som finns i Gamla stan och i dess närhet. Men i stort sett hela Stockholm är veckert upplyst. Välkomna med!

Ljusfestival i Stockholm. Här är Kungsträdgården och isbanan vackert upplyst Nobelveckan pågår med Nobel Week Lights men utöver det  är det en ljusfestival runt om i Stockholm. Här Kungsträdgården.

Ljusfestival i Stockholm

Det finns runt om i  vår huuudstad 22 olika konstverk som är vackert belysta och upplysta mellan klockan 16 och 22. Men utöver dessa är Stockholm nu klädd i ljus av skilda slag.

 Brigit Nilssons allé i Kungsträdgården.

I Kungsträdgården vid Karl XII:s torg finns installationen “Wave -Field” inspirerad av en nobelpristagare i fysik och härrör till balans och vikt. Tillverkare är CS Design.

Kungsträdgården. Ljusfestival i Stockholm under Npbelveckan Här gungbrädor. Nobelveckan och ljusfestival i Stockholm och Kungsträdgården. Här är det gungbrädor som är vackert belysta och som en kan testa.

Jag går bort till Strömkajen och för att se nästa belysta konstverk.

Strömkajen.

Passerar “Trappan” som inte ingår  i Nobel Week lights utan finns här permanent. Vacker med sin ledbelysning.

Strömkajen. Ljusfestival i Stockholm. Hotell Lydmar och den ledbelysta trappan kan få ingå som extranummer i Nobel Week Lights. Vid Strömkajen är lyser hotell Lydmar upp. Och visst  kan både denna byggnad och den led -belysta trappan få ingå i  denna ljusfestival i Stockholm som nu pågår.

Framför Nationalmuseum finns skulpturen ” Pathfinder” som är gjord av den kinesiske konstnären Ai Weiwei och den svenska konstnären Fredrik Jönsson.

“Pathfinder” är inspirerad av 1984 års fredspristagare Desmund Tutu.

Jag gå vidare mot Gamla stan och stannar till på Norrbro, vid Riksdagshuset.

Här finns ljusinstallationen “Connected” – Koros Design, Ungern. Inspirerad av Nobelpriset i medicin och fysiologi 1906. 

Närbild av “Connected”.

Gamla stan

och Storkyrkan nästa. Installationen är gjord av Tove Alderin och heter Orchestrated Entitles_Chorus.

Här växlar färger och former och det till vacker sång.  Verket är kopplat till fredspristagaren Nathan Söderblom, ärkebiskop, som arbetade för enhetlighet och arbetet för fred mellan nationer.

Vid Kungliga slottets södra entré, Slottsbacken finns denna jord; Gaia; tillverkad av britten Luke Jerram.  Denna  är tänkt som en vördnad för planeten vi lever på-

Vår planet; Gaia”  som betyder Moder Jord på grekiska.

Avslutningsvis denna dag ett ljus som finns vid Tyska kyrkan i Gamla stan. Inte helt lätt att se lågan, Ljuset, här på väggen. Konstnären heter Johan Thurfjell. Detta är ett filmat minnesljus där lågan brinner långsamt.

 

Fler ljushyllningar under Nobelveckan om någon vill se.

Nobelveckan 2020 och

Nobelveckans ljus 2021

 

42 svar på ”Ljusfestival i Stockholm – Nobel Week Lights 2022”

  1. Gör gärna ett besök den här veckan nästa år för stan är verkligen så fint upplyst och belyst. En del ljusinstallationer som Ai Weiweis “Pathfinder” och “Trappan” vid Grand Hotell finns att bese hela året men de flesta abdra är “nya”. Jättetrevligt att ni följde med och jag tror vi blev en hel grupp som gått tillsammans.

 1. Så otroligt vackert! Och vilken fantasirikedom det ger prov på. Det går inte att välja ut endast en installation för allt är lika vackert. Stockholm måste vara världens vackraste upplysta stad nu. Jag är så glad att få följa med på dina ljusvandringar. Kram

  1. Visst är det njutbart! Och jag delar gärna med mig av upplevelserna.
   Jag har inte heller kunnat välja utan de flesta fastnar jag för-
   Det kommer ytterligare en eller kanske ett par ljusvandringar och så roligt om du vill hänga med.
   Kram

  1. Stockholm är i mitt tycke en fantastisk stad året om. Och nu under Nobelveckan är det så roligt att flera, både gamla och nyare Nobelpristagare, fått belysta verk efter sina uppfinningar.Gillar verkligen symboliken i ljusskulpturerna.
   Trevligt att du gick med .

 2. WOW; så fint du tar oss med på ljusfestivalen! Njuter och ser och njuter ser!
  Ljuset har så stor betydelse för oss människor.
  Pathfinder blir min favorit; Connected också!
  Ljus kram

  1. Vad roligt att du är med! Tror nu vi är en grupp nu som är med ute och går.
   Nobel Week Lights är så trevligt och har nu sett det mesta. Gratismotion blir det ju också.
   Även de belysta konstverk som inte är med i festivalen är det också roligt att se.
   Pathfinder och Connected tycker jag också mycket om.
   Ska i morgon ta mig an Sergels torg och tror att de också jan ha en hel del vi tycker om.
   Ljus kram!

 3. Nästan så sista ljuset var finast.
  Mycket stämningsfullt kan jag tänka mig.
  Kungsträdgården “läckert”.
  Såg hos “Liniz Travel”/instagram Stadshuset med vackert “ljusspel”, kanske tittar du där framöver.
  En del ljus hos oss också som tjusiga granen på Rådhustorget.

  1. Mycket vackert nu och så fint att strosa runt i stan. Har varit förbi stadshuset en sväng också och har nog nu sett det mesta av det som är med på Nobel Week Lghts.
   Roligt med vacker belysning även hos er. Förstår att det är fint med en sväng ut i skymningen.

 4. Oj så fina foton! Jag njuter och tackar och tar emot! Vet ju inte om jag hinner in till stan och titta på allt fina! Planeten var så fin och ljuset vid Tyska kyrkan. Kungsträdgårdens fina ljusslingor , vilken bra bild det blev!
  Nu måste jag få mej nåt i magen innan natt nr 2….
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Och om du inte hinner in till stan för att se den vackra belysningen nu så har du ändå sett mycket via mig. Har nog snart varit runt till det mesta. Har lite kvar som kommer under veckan.
   Roligt att försöka fånga stämningen i bild.
   Önskar dig en lugn natt.
   Kram

 5. Ljusinstallationen på Storkyrkan vinner =)
  Ååå vad många som åker skridskor – kul att se.
  Bilden på Lydmar får mig att tänka på en engelsk telefonkiosk.
  Tack för att du delar med dig av festligheterna. Kram

  1. Ljusinstallationen här tillsammans med körsången fastnade jag också för. Men jag har fler favoriter. Svårt att välja.
   Skridskoåkningen i Kungsan är populär för både gammal och ung. Även turister som kommer till Stockholm testar gärna isbanan.
   Lydmar är fint i rött och visst kan hotellet påminna om en engelsk telefonkiosk.
   Kul att du var med runt och jag har förstått att vi var ett helt gäng som travat runt och tittat.
   Kram och trevlig kväll.

 6. WOW! Så kul att se att “Nobel Week Lights “ har kommit för att stanna. Tusen tack för första rundturen av fler. Du har fångat stämningarna prefekt, som vanligt. Min favo är Pathfinder och Connected. Guuuu så man behöver ljus och detta ögongodis:-)

  Skoj förresten att fler som inte är med på “Nobel Week Lights” ändå har tänt läckra lkjusinstallationer:-)

  1. Tack! Hela stan nu är så vacker med all belysning. Pathfinder är ju på plats hela året och upplyst under den mörka tiden. Även “Trappan” på Strömkajen, mellan Grand och Nationalmuseum är så läcker. Hittade av en slump en av mina bilder härifrån som varit med i en specialgrej för Stockholm-Mindes nu att jag blivit tillfrågad men hade glömt bort det hela. Kul!
   Visst behöver vi ljus-Och eeftersom jag har nära hit så delar jag gärna med mig. Mer kommer.

 7. Vackert! Städer är vackra med alla sina ljus. Vackert på många ställen utmed allfarvägarna också.
  Imponerad över hur mycket du orkar gå, med fina rygg och höftproblem. Vet ju att avstånden i Sthlm är ganska stora. Är ju så i storstäder…
  Räcker att man går en runda i lilla Borås för stt man ska bli trött I benen. Och ryggen. Kram

  1. Njuter nu av att vara ute och extra denna Nobel Week Lights.
   Jag tar ju då och då en paus och vilar rygg, ben och höfter. Mina smärtplåster gör en del nytta och ska jag ut blir det även en alvedon. Sen är jag envis. Inser ju att i vår blir det inte mycket rörelse för mig. (Operation) Men att hålla igång är ju bara bra även om det gör ordentligt ont mellan varven. Alternativet att inte komma runt är värre. Men bussar och t-bana fungerar bra.
   Kram

 8. Tack för att du visar alla dessa fina bilder av ett upplyst och vackert Stockholm. Du har tagit så fina bilder så jag kan tänka mig in i att jag står där i stan och ser det hela live.
  Det är inte det lättaste att ta bilder i mörker, men du gör det så stämningsfullt.
  Jag saknar att inte kunna åka in och titta men nu behöver jag inte det, här har jag fått se mycket som jag inte heller förr om åren har sett. Kanske mycket är nytt också.
  Storkyrkan det var något nytt och jag förstår att det är mäktigt med växlingarna och sången.
  Trevlig kväll.
  Varm kram och sköt väl om dig.

  1. Tack för dina fina ord! Så roligt att läsa och att du gärna följer med mig.Och jag blir så glad över att du hemma hos dig kan känna att du är med mig runt. Och för min del blir det en delpauser. Ryggen och höfterna behöver pauser.
   Numer orkar jag inte bära med mig systemkameran som är tung men är bra i mörkret. Mne min lilla “Cabon” jobbar på bra den också.
   Det var fint med projekteringarna på Storkyrkan och vacker körsång i bakgrunden.
   Tyckte också om det fina ljuset på Tyska kyrkan och symboliken i det.
   Varm kram och var rädd o dig du också.

  1. Ja, Stockholm levererar verkligen- Så roligt med all vacker belysning .Också roligt att välkomna många utländska och inhemska turister. Har idag stöttat en del av dem.
   Roligt att du är med.
   Kram

 9. Så mycket ljus och vilka fina installationer! Passande tid med tanke på att vi har den mörkaste perioden nu. Skridskobanan i Kungsträdgården är verkligen välbesökt och jag kan tänka mig att det är mysigt och fint att åka där.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Det är verkligen fint att nu traska runt här i stan och just Npbelveckan satsas extra på speciella konstverk som alla har med olika Nobelpris att göra.
   Så roligt med isbanan i Kungsan. Här åker gammal som ung, stockholmare som utländska och inhemska turister.
   Blev en fin runda på stan idag också plus teater.
   Kram och trevlig kväll

  1. Tack! Funderar på vad du med den nya systemkameran och din kunskap skulle få till.
   Ska se om jag hinner ta med min systemkamera bara till ett par ställen. Den är ju tung så tyvärr klumpig att bära med sig.
   Pathfinder finns ju här hela året och är belyst under den mörka tiden. Jag gillar den också- Och även Trappan som också alltid är på plats.

 10. Åh så vackert! Vår huvudstad lever verkligen upp till sitt rykte internationellt att den är fantastiskt vacker. Väldigt fint att se alla ljusinstallationer och hur du fångat dem på bild. Mycket jobb bakom det också.
  Det ensamma ljuset lyser och blir något särskilt där i Tyska kyrkan. Övervinner mörkret.
  Och så fint med allt det konstnärliga och tankar bakom.

  1. Tack! Jag försökte få till och fånga lite av stämningarna med ett upplyst Stockholm och det gick ganska bra.
   Jag har nu under ett par dagar nött många utländska turister som verkligen varit förtjusta i just all belysning som finns. Man kan också nu under Nobel Week Lights gå med på kostnadsfria promenader både på engelska och svenska.(Vad gäller andra språk vet jag inte) Ger ju också mycket för besökare här-
   Har varit ute en vända idag också så det kommer lite mer i slutet av veckan.
   Visst är det enkla, ensamma, ljuset här i Tyska kyrkan fint och en fin symbolik.
   Tack för fina ord.

 11. Minns dina blogginlägg från tidigare år, så fina utsmyckningar av ljus. Kan säga att i Falun har diskussionerna gått höga angående hur man i el-ändets tid ska försöka skapa julstämning. Tror man bestämde sig för att ha julbelysningen tänd men färre timmar om dygnet. Här i Falun har av tradition hoppbackarna varit upplysta under julmånaden, nu höjs röster för att det kostar för mycket så man har dragit ner på tiden även där men inte helt slopat belysningen. Svårt dilemma detta.Kommunerna betalar mycket pengar för att belysa julen men det är ju vi medborgare som får stå för notan. Men vill vi ha en svart och mörk jul i staden? Finns det en kompromiss man kan göra? Här i Sundborn ser jag ingen minskning av julbelysning. Kram

  1. Jag har ju varit ute en del den här veckan en del även tidigare år och tycker det är så fint. Ingen trängsel heller. Och igår när jag passerade Norrmalmstorg var du med. Även här är belysningen tänd kortare tid under dygnen och det är mest ledlampor.
   Ledlampor i hoppbacken är kanske inte möjligt men visst kunde den väl få vara tänd några timmar per kväll.
   Säkert kan en hitta kompromisser.
   Fint att Sundborn lyser upp.
   Kram

  1. Väldigt roligt att strosa runt och se de fina ljusinstallationerna. En del är speciella för just den här veckan och andra dinns från slutet av november till en bit in i december.
   Trevligt att du är med.
   Kram

  1. Är så glad över att ja upplevt detta.Och jag har gjort det rejält. Nu är det tredje året i rad som festivalen gör Stockholm extra festlig denna vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *